ABC Nyheter presenterer Premier League 09/10:

Chelsea tar gullet

VINNER: Chelsea har allerede vunnet Community Shield i år og vi tror de løfter Premier League-pokalen i mai 2010. Foto: EPA/Scanpix
VINNER: Chelsea har allerede vunnet Community Shield i år og vi tror de løfter Premier League-pokalen i mai 2010. Foto: EPA/Scanpix

<pGullmedaljene i vårt Premier League-tips skal deles ut, og vi tror det blir et skifte i år etter tre strake sesonger med Manchester United-hegemoni. Chelsea tar tilbake tittelen. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CHELSEA FOOTBALL CLUB

Stiftet: 1905

Hjemmebane: Stamford Bridge (kapasitet: 42 055)

Kallenavn: the Blues

Manager: Carlo Ancelotti

Kaptein: John Terry

Fjorårets plassering: 3. plass

Meritter: Vinner Premier League 1954/55 (da 1. divisjon), 2004/05, 2005/06, vinner FA-cupen 1970, 1997, 2000, 2007, 2009, vinner Ligacupen 1965, 1998, 2005, 2007, vinner Community Shield 1955, 2000, 2005, 2009, vinner Cupvinnercupen 1971, 1998, vinner Supercupen 1998.

Overganger inn: Jurij Zjirkov (CSKA Moskva, 18 mill. pund), Daniel Sturridge (Manchester City, kompensasjon), Ross Turnbull (Middlesbrough, gratis)

Overganger ut: Scott Sinclair (Wigan, lån), Franco di Santo (Blackburn, lån), Mineiro (frigitt), Ben Sahar (Espanyol, 800.000 pund), Slobodan Rajkovic (Twente, lån), Jimmy Smith (Leyton Orient, gratis), Lee Sawyer (Southend, lån), Frank Nouble (West Ham, gratis), Morten Nielsen (AZ Alkmaar, gratis)

Fem første kamper: Hull (h), Sunderland (b), Fulham (b), Burnley (h), Stoke (b)

Linker: www.chelseafc.com (offisiell hjemmeside), www.chelseafc.no (offisiell norsk supporterklubb)

ABC Nyheters Premier League-tabell:

1: Chelsea

2: Manchester United

3: Liverpool

4: Arsenal

5: Manchester City

6: Aston Villa

7: Tottenham

8: Everton

9: Fulham

10: West Ham

11: Sunderland

12: Bolton

13: Blackburn

14: Wigan

15: Stoke

16: Birmingham

17: Portsmouth

18: Wolverhampton

19: Hull

20: Burnley

(ABC Nyheter) Etter to strake seriemesterskap har det vært tre år uten for laget fra London. Nå prøver de seg igjen med enda en ny manager, men det samme laget som i fjor. Chelsea er også styrket siden sist sesong da det endte med 3. plass.

Fjoråret startet litt som nå, med en ny sjef. Luis Felipe Scolari var mannen, men det viste han seg etter en stund å ikke være likevel. Inn kom Guus Hiddink, og laget endte opp syv poeng unna seriemesterskapet.

Se alle høydepunktene fra Premier League på ABC Nyheter

Færrest baklengs i fjor

I mål står Petr Cech. Han er en fantastisk keeper og har et skyhøyt nivå på sitt beste. Han har imidlertid gjort flere tabber de siste sesongene enn han gjorde i starten i Chelsea, men uansett er det en klassekeeper Ancelotti rår over her. I reserve har de hentet Ross Turnbull fra nedrykkede Middlesbrough. Henrique Hilario er dermed tilbake som tredjevalg.

Forsvaret til Chelsea er fylt med kvalitet uansett hvordan man snur og vender på det. 24 innslupne mål på 38 kamper i fjor er færrest i hele serien (sammen med Manchester United). Det bunnsolide forsvaret innledes fra høyre med Jose Bosingwa. Han løper opp ned ned langs sidelinjen og legger ned en enorm innsats. Her kan også spillere som Juliano Belletti og Paulo Ferreira bli å finne. På motsatt side er Ashley Cole. Med fart, defensivt god kontroll og solide taklinger er han vanskelig å komme rundt.

I midtforsvaret har Chelsea beholdt kaptein John Terry til tross for Manchester Citys forsøk på å lokke han nordover med sekken full av penger. Det ville vært svært merkelig å se Mr. Chelsea bytte drakt, men heldigvis for fansen blir han nå i blått. I skadefri tilstand er trolig Ricardo Carvalho den siste brikken i forsvaret. Han scoret i Community Shield-kampen forrige helg og er meget god. I reserve har man gode kort som Alex og Branislav Ivanovic som også spiller back.

Overflod på midten

Mye kan tyde på at Carlo Ancelotti innfører en 4-4-2 formasjon igjen i Chelsea i år. Michael Essien er det defensive ansiktet på midten, og han bidrar også framover med skudd det lukter svidd av.

Sammen med seg får han målfarlige Frank Lampard. Han garanterer jevnt over minimum ti mål per sesong og har mange målgivende pasninger, stor ro og et supert overblikk.

Så starter kabalen for Carlo Ancelotti. Spillere som Michael Ballack, John Obi Mikel, Deco, Florent Malouda, Joe Cole og nye Yuri Zhirkov ønsker alle å delta på midten. Sistnevnte er kommet inn fra CSKA Moskva og kan fort få en jobb på venstrekanten, det samme kan Malouda og spissen Salomon Kalou.

I en 4-4-2 formasjon med diamant kan høyresiden bekles av overnevnte Ballack, Mikel, Deco og Cole. Men noen må benkes og Ancelotti har en jobb å gjøre med å holde alle fornøyde.

Enorm kraft på topp

På topp finner vi fjorårets toppscorer i Premier League: Nicolas Anelka. Til tross for at han spilte mye på høyrekanten i fjor var det ingen som scoret mer enn han (19 mål). Hans makker blir nok Didier Drogba som slet under Luis Felipe Scolari i fjor. Men med Guus HIddink kom tilliten og målene tilbake. I sommer har han også signert en ny kontrakt. De to representerer stor kraft, hodestyrke og mange nettkjenninger.

Bak de to spissene er Claudio Pizarro, Salomon Kalou, Andrej Shevchenko og nye Daniel Sturridge. Shevchenko spilte under Ancelotti i AC Milan og de to kjenner hverandre godt.

Chelsea har et fryktinngytende mannskap og de har dobbel dekning med kvalitetsspillere i alle posisjoner. De er det eneste laget blant de fire store som ikke har solgt unna noen stjernespillere, de er derimot heller styrket. Det er et viktig moment når vi setter dem på 1. plass.

Spørsmålstegnet er rundt trener Ancelotti og hans tilpasningsevne til livet i England. Han har vist at han er en meget dyktig manager i Italia, men dette er faktisk første gangen Ancelotti prøver seg utenfor landet. Han er også Chelseas femte manager på 21 måneder, og han må bare håpe at tålmodigheten er noe lenger nå enn tidligere på Stamford Bridge. For motgangen vil komme, ting vil ta tid. Men med en spillergruppe som for en gangs skyld ikke har fått inn nye stjernenavn å ta hensyn til, og som er sammensveiset over tid, vil det også bli langt enklere for en ny trener å komme raskt i gang.

Community Shield-triumfen over Manchester United forrige helg har også gitt laget godt med selvtillit og et psykologisk overtak før første serierunde. Det blir selvsagt tett i år også, men vi tror laget med de beste spillerne vinner.

Og det er Chelsea.

Manageren: Carlo Ancelotti

Gjennom sine åtte år som Milan-sjef hentet han hjem to Champions League-pokaler, et seriemesterskap og cuptitler av diverse sort. Nå blir det spennende å se hvordan han takler sin første jobb utenfor hjemlandet. Presset er stort i Chelsea, og managerhodene har rullet de siste knappe to årene. Ancelotti må levere raskt om han skal slippe unna murring fra omgivelsene. I så måte kunne han ikke fått en bedre start enn med Community Shield-triumfen helgen før seriestart.

Profilen: Frank Lampard

Kun Lampard og Matthew Le Tissier har scoret over 100 mål i Premier League historien fra en midtbaneposisjon. I alle konkurranser har Lampard 131 mål for Chelsea. Har et godt fotballhode og en meget god pasningsfot. Visekapteinen spiller med hjertet og gjør en enorm innsats i begge 16-meterne. 31-åringen signerte en ny femårskontrakt med Chelsea i 2008.

Hva tror supporterne?

Even Strete, formann Chelsea Supporters Norway:

– Alt ligger til rette for at vi kan vinne. Vi har stabilitet i spillergruppen og kontinuitet, om enn ikke på trenersiden. Jeg er glad for at vi ikke har kjøpt noen nye store stjerner i sommer. Ancelotti har studert Chelsea og lært seg engelsk i to år allerede, men det blir spennende å se hvordan han takler en bortekamp i Nord-England med 0 grader. Jeg håper han får tid på seg og at klubben nå er ute etter kontinuitet, sier han.

Mulig lagoppstilling:

Petr Cech - Jose Bosingwa, John Terry, Ricardo Carvalho, Ashley Cole - Michael Ballack, Frank Lampard, Michael Essien, Florent Malouda - Nicolas Anelka, Didier Drogba

Spillerstallen 2009/10:

Målvakter:

1. Petr Cech

22. Ross Turnbull

40. Henrique Hilario

Forsvar:

2. Branislav Ivanovic

3. Ashley Cole

4. Slobodan Rajkovic (på lån til FC Twente)

6. Ricardo Carvalho

17. Jose Bosingwa

19. Paulo Ferreira

26. John Terry

33. Alex

35. Juliano Belletti

42. Michael Mancienne (på lån til Wolverhampton)

Midtbane:

5. Michael Essien

8. Frank Lampard

10. Joe Cole

12. John Obi Mikel

13. Michael Ballack

15. Florent Malouda

18. Yuri Zhirkov

20. Deco

Angrep:

9. Franco di Santo (på lån til Blackburn)

11. Didier Drogba

14. Claudio Pizarro

16. Scott Sinclair (på lån til Wigan)

21. Salomon Kalou

23. Daniel Sturridge

39. Nicolas Anelka

43. Miroslav Stoch (på lån til FC Twente)

www.chelseafc.com (offisiell hjemmeside), www.chelsea.no (offisiell norsk supporterklubb)

Les mer om Premier League på Startsiden.no

Personvernpolicy