ABC Nyheter presenterer Premier League 09/10:Livet etter Ronaldo

TUNGT ANSVAR PÅ ROONEY: Med Cristiano Ronaldo solgt til Real Madrid forventer mange at Wayne Rooney skal steppe opp som Uniteds viktigste offensive spiller. Foto: AP
TUNGT ANSVAR PÅ ROONEY: Med Cristiano Ronaldo solgt til Real Madrid forventer mange at Wayne Rooney skal steppe opp som Uniteds viktigste offensive spiller. Foto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDet kan bli Rooney-år i Premier League. Og United vil definitivt kjempe om gullet. Men med tapet av Cristiano Ronaldo tror vi tittelrekken stopper her.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
MANCHESTER UNITED FC

Stiftet: 1878 (som Newton Heath; skiftet navn til Manchester United i 1902)

Hjemmebane: Old Trafford (kapasitet: 76.212)

Kallenavn: The Red Devils

Manager: Sir Alex Ferguson

Kaptein: Gary Neville

Fjorårets plassering: 1. plass

Meritter: 18 seriemesterskap (1908, 1911, 1952, 1956, 1957, 1965, 1967, 1993, 1994, 1996, 1997, 1999, 2000, 2001, 2003, 2007, 2008, 2009), elleve FA-cuptitler (1909, 1948, 1963, 1977, 1983, 1985, 1990, 1994, 1996, 1999, 2004), tre ligacuptitler (1992, 2006, 2009), tre titler i Serievinnercupen/Champions League (1968, 1999, 2008), Cupvinnercupen (1991), Supercupen (1991)

Overganger inn: Michael Owen (Newcastle, gratis), Antonio Valencia (Wigan, 18 mill. pund), Mame Biram Diouf (Molde, opp mot 5 mill. pund), Gabriel Obertan (Bordeaux, 3 mill. pund), Sean McGinty (Charlton, ukjent sum)

Overganger ut: Cristiano Ronaldo (Real Madrid, 80 mill. pund), Carlos Tévez (utløpt låneavtale), Fraizer Campbell (Sunderland, 3,5 mill. pund – kan stige til 6 mill. pund), Danny Simpson (Newcastle, lån), Manucho (Real Valladolid, ukjent sum), Lee Martin (Ipswich, 2 mill. pund), Richard Eckersley (Burnley, ukjent sum), Rodrigo Possebon (Sporting Braga, lån), Daniel Galbraith (Hibernian, gratis)

Fem første kamper: Birmingham (h), Burnley (b), Wigan (b), Arsenal (h), Tottenham (b)

Linker:www.manutd.com (offisiell hjemmeside), www.united.no (skandinavisk supporterklubb)

ABC Nyheters Premier League-tabell:

1: Chelsea

2: Manchester United

3: Liverpool

4: Arsenal

5: Manchester City

6: Aston Villa

7: Tottenham

8: Everton

9: Fulham

10: West Ham

11: Sunderland

12: Bolton

13: Blackburn

14: Wigan

15: Stoke

16: Birmingham

17: Portsmouth

18: Wolverhampton

19: Hull

20: Burnley

(ABC Nyheter): Cristiano Ronaldo dro til Real Madrid fordi han søkte nye utfordringer, og så bort fra at han hadde noen til gode i Manchester United også.

Han kunne blitt den viktigste spilleren i det første engelske laget med fire seriemesterskap på rappen.

Nå må United jakte rekorden uten Ronaldo, uten Carlos Tévez, men med Michael Owen, Antonio Valencia og alle sine gamle våpen:

Verdensfotballens mest inngrodde vinnermentalitet, ligaens beste forsvar, et kollektiv som kan være styrket, samt en rottweiler med spilleforståelse og teknikk.

Ronaldo er umulig å erstatte direkte. Men det er duket for at Wayne Rooney stiger frem og fyller mye av tomrommet.

Det er avgjørende for om United kan ta sitt 19. ligagull.

Se alle høydepunktene fra Premier League på ABC Nyheter

Van der Sars skade kan koste poeng

Ferguson sliter med skadeproblemer i de bakre leddene før seriestarten. Med Edwin van der Sar ute i to måneder kjemper Ben Foster og Tomasz Kuszczak om keeperplassen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen av dem har vist kvalitet nok til å berolige United-fansen. Van der Sars avbrekk kan koste dyrebare poeng.

Bare 24 ligamål ble sluppet inn i fjor, minst sammen med Chelsea, og mye av æren tilfalt Nemanja Vidic, som var manges kandidat til årets spiller-prisene i Premier League. Serberen mister serieåpningen mot Birmingham, men er snart klar igjen.

Mens Rio Ferdinand og Patrice Evra er sikre som banken, får John O’Shea hardere kamp om høyrebackplassen i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med Ronaldo på plass i Real Madrid kan bidragene bakfra bli viktigere. Rafael da Silva har det største offensive potensialet, og kommer til å få en del spilletid i år også.

Valencia og Nani vil vokse

En av konsekvensene av salgene av Ronaldo og Tévez kan bli at Ferguson benytter seg mer av en 4-4-2-variant enn av velbrukte 4-3-3.

Som vanlig vil han rotere hyppig, men sammen med udiskutable Michael Carrick ser Darren Fletcher for øyeblikket ut som førstevalg på den sentrale midtbanen – selv om det knyttes store forventninger til at Anderson tar nye steg i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Balansen er god, dekningen er solid, det er flust av rutine i bakhånd og det er et bredt utvalg av spillertyper som Ferguson vil benytte seg flittig av. Og sentrallinjen er den samme.

Det skal ikke undervurderes.

Samtidig er det liten tvil om at Antonio Valencia er en spennende spiller som vil vokse i bedre omgivelser, og at en lovende Nani vil gjøre det samme med mer spilletid.

Men de kommer ikke til å score 20-30 ligamål, og de kommer ikke til å avgjøre Premier League.

Det gjorde Cristiano Ronaldo.

Rooney er avgjørende

Spørsmålet er om Wayne Rooney kan bli det samme, om han i en sentral rolle, ute av Ronaldos skygge og med mindre defensivt ansvar, kan ta det siste steget helt inn i den ypperste verdenseliten.

Han har potensialet.

Rooney var briljant i den offensive sjefsrollen, i rommet bak spydspiss van Nistelrooy, i 2005/06. Han dirigerte, serverte og scoret hele veien – fordi han fikk rollen, friheten og ansvaret han er best med.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I år er forutsetningene de samme. Det kan bli Rooney-år. Men kan det bli Berbatov-år?

For liten offensiv slagkraft uten Ronaldo

Større ansvar hviler på bulgareren i år. Ni ligamål og ti målgivende i fjor kvalifiserte ikke til floppstatus, men skal United forsvare tittelen, må han levere mer.

Michael Owen kan også bli en viktig joker. Unngår han skader, hvilket kan alt annet enn garanteres, er han utvilsomt kapabel til et tosifret antall mål. I bakhånd venter stortalentene Danny Welbeck og Federico Macheda.

Manchester Uniteds vinnermentalitet er mer enn en klisjé; det er det fremste argumentet for at årets sesong kan ende med en ny ligatittel.

Og Sir Alex Ferguson har fremdeles et glimrende forsvar, en bred og balansert stall, vinnersult – og kanskje et enda sterkere kollektiv denne sesongen.

Men han har ikke Cristiano Ronaldo. Uten ham, og uten Carlos Tévez, synes den offensive slagkraften for svak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Derfor tror vi tittelrekken slutter her.

Manageren: Sir Alex Ferguson

Etter 23 år og 33 trofeer som Manchester United-boss kan Sir Alex Ferguson (67) i år bli den første manageren som vinner fire engelske seriemesterskap på rad. De tre siste årenes titler er vunnet med hans tredje storlag. Nå bygger han på mange måter et nytt, med en rekke lovende unggutter på vei opp. Har evnen til å fylle tomrommet når nøkkelspillere har forlatt klubben. Den blir kanskje viktigere enn noen gang etter Ronaldo-salget.

Profilen: Wayne Rooney

Etter to-tre år litt i skyggen av Cristiano Ronaldo forventer mange at Rooney (24) stiger frem som Uniteds offensive gigant i år. Har spilt mye på kanten, men vil spille mer sentralt i år. Har bøttet inn mål for Englands i VM-kvalifiseringen. Bør passere 15 i ligaen hvis han holder seg unna skader i år, men blir minst like viktig som tilrettelegger og offensiv hjerne. Tungt ansvar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva tror supporterne?

Lars Morten Olsen, redaktør i United-supporteren, supporterklubbens medlemsblad: – Jeg er nøktern optimist foran ligastart. Med optimist mener jeg at jeg har både håp og tro på nytt ligagull. Det blir tøft, for en spiller som Ronaldo er ikke lett, for ikke å si umulig, å erstatte. Men Ferguson har mange ganger før vist at han klarer å fylle hull etter nøkkelspillere med å legge litt om på formasjon, taktikk og arbeidsoppgaver hos de andre. Ingen har noen gang klart å vinne ligaen fire år på rad. Det blir uhyre vanskelig med tre, fire sterke utfordrere, men også en enorm utfordring. Og er det én ting United liker, så er det utfordringer.

Mulig lagoppstilling:

Edwin van der Sar – John O’Shea, Rio Ferdinand, Nemanja Vidic, Patrice Evra – Antonio Valencia, Darren Fletcher, Michael Carrick, Nani – Wayne Rooney, Dimitar Berbatov

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spillerstallen 2009/10:

Målvakter:

1. Edwin van der Sar

12. Ben Foster

29. Tomasz Kuszczak

38. Ron-Robert Zieler

40. Ben Amos

Forsvar:

2. Gary Neville

3. Patrice Evra

5. Rio Ferdinand

6. Wes Brown

15. Nemanja Vidic

20. Fábio da Silva

21. Rafael da Silva

22. John O’Shea

23. Jonny Evans

30. Ritchie De Laet

37. Craig Cathcart

Midtbane:

4. Owen Hargreaves

8. Anderson

11. Ryan Giggs

13. Ji-Sung Park

14. Zoran Tosic

16. Michael Carrick

17. Nani

18. Paul Scholes

24. Darren Fletcher

25. Antonio Valencia

26. Gabriel Obertan

28. Darren Gibson

31. Corry Evans

35. Tom Cleverley

36. David Gray

Angrep:

7. Michael Owen

9. Dimitar Berbatov

10. Wayne Rooney

19. Danny Welbeck

27. Federico Macheda

Linker: www.manutd.com (offisiell hjemmeside), www.united.no (skandinavisk supporterklubb)

Les mer om Premier League på Startsiden.no.