ABC Nyheter presenterer Premier League 09/10:Hat-trick for Villa

IMPONERTE: Aston Villa imponerte i Peace Cup i sommer og kunne løfte pokalen etter finaleseier mot Juventus. Foto: AFP/Scanpix.
IMPONERTE: Aston Villa imponerte i Peace Cup i sommer og kunne løfte pokalen etter finaleseier mot Juventus. Foto: AFP/Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pAston Villa er svekket på papiret siden i fjor, men det er enda tid for Martin O'Neill til å rette på det. Stallen er bred, kreativ og full av talent. Dette tror vi holder til 6. plass for tredje året på rad. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
ASTON VILLA FOOTBALL CLUB

Stiftet: 1874

Hjemmebane: Villa Park (kapasitet: 42 640)

Kallenavn: the Villans

Manager: Martin O'Neill

Kaptein: Stiliyan Petrov

Fjorårets plassering: 6. plass

Meritter: Vinner 1. divisjon (Premier League i dag) 1893/94, 1895/96, 1896/97, 1898/99, 1899/1900, 1090/10, 1980/81. Vinner FA-cupen 1887, 1895, 1897, 1905, 1913, 1920, 1957. Vinner Ligacupen 1971, 1975, 1977, 1994, 1996. Vinner Charity Shield 1981. Vinner Cupvinnercupen 1982. Vinner Supercpen 1982/83. Vinner Inter Toto-cupen 2001, 2008.

Overganger inn: Habib Beye (Newcastle, ukjent sum), Fabian Delph (Leeds, 6 mill. pund), Stewart Downing (Middlesbrough, 12 mill. pund), Courtney Cameron (Northampton, ukjent sum)

Overganger ut: Zat Knight (Bolton, 4 mill. pund), Gareth Barry (Manchester City, 12 mill. pund), Martin Laursen (lagt opp), Stuart Taylor (Manchester City, gratis), Robert Elvins (frigitt)

Fem første kamper: Wigan (h), West Ham (b), Liverpool (b), Fulham (h), Birmingham (b)

Linker: www.avfc.co.uk (offisiell hjemmeside), www.villans.no (offisiell norsk supporterklubb)

ABC Nyheters Premier League-tabell:

1: Chelsea

2: Manchester United

3: Liverpool

4: Arsenal

5: Manchester City

6: Aston Villa

7: Tottenham

8: Everton

9: Fulham

10: West Ham

11: Sunderland

12: Bolton

13: Blackburn

14: Wigan

15: Stoke

16: Birmingham

17: Portsmouth

18: Wolverhampton

19: Hull

20: Burnley

(ABC Nyheter) Aston Villa imponerte i fjor og i februar så det ut til at de skulle bryte seg inn i topp fire. De var til og med innblandet i kampen om tredjeplassen. Men Arsenal spiste inn forspragnet på syv poeng, og til slutt passerte også Everton John Carew og co. Prestasjonene dalte samtidig som Martin Laursen ble skadet, og den solide dansken viste med det hvor viktig han var for laget. Nå har han lagt opp.

Men ingen skal ta fra Villa en meget god sesong, og på ny er de kvalifisert for spill i Europa.

Hvor er forsvarssjefen?

Bakerst har Villa solide Brad Friedel som representerer trygghet og stabilitet. Amerikaneren serverer få blundere og står så godt som aldri over en kamp. 38-åringen går på en ny sesong og henviser dermed landsmannen Brad Guzan til benken.

På høyrebacken er Luke Young førstevalget, men han får tøff konkurranse av nyinnkjøpte Habib Beye fra Newcastle. Ellers kan midtbanespillerne Craig Gardner og Nigel Reo-Coker gjøre en jobb på høyrebacken. På venstresiden håper Wilfred Bouma å legge marerittsesongen fra i fjor bak seg. Langtidsskaden hans gjorde at Nicky Shorey ble hentet fra Reading.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Midtstopperne i år er Curtis Davies og Carlos Cuellar. Tapet av Martin Laursen er betydelig, men de to kan så absolutt levere mer enn godkjent spill. Ingen av dem har likevel den autoritære tilstedeværelsen som danske Laursen bidro med. Nevnte Beye og Bouma kan steppe inn som stoppere, men ellers er det fryktelig tynt i denne posisjonen. Med det i bakhodet er det merkelig at Martin O'Neill solgte Zat Knight til Bolton, og her bør han ha en plan for forsterkninger så fort som mulig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Har mistet kapteinen

Sentralt i banen er tapet av kaptein Gareth Barry stort. Lederen er borte, og det vil merkes. I hans fravær har Stiliyan Petrov hatt kapteinsbindet i deler av forsesongen. Petrov bidrar i begge retninger på banen og er god. Hans arbeidskamerat sentralt kan fort bli Nigel Reo-Coker som rydder opp fra sin defensive rolle. James Milner er en annen spiller som leverte en god sesong i fjor og som gjør sine saker bra fra høyre på midten. Alternativet her er Steve Sidwell som i år er skadefri fra starten av sesongen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I sommer har Villa også hentet inn Stewart Downing fra Middlesbrough. Et utvilsomt talent, men i skadefri tilstand inntar nok han benken på Villa Park.

I reserve har også Villa nye Fabian Delph. 19-åringen blir beskrevet som et supertalent, og her kan Villa ha gjort en meget god investering for framtiden. Moustapha Salifou og Isaiah Osbourne er lenger nede på listen, mens unggutter som Barry Bannan og Marc Albrighton kan få noen kamper å bygge erfaring på.

Offensivt fyrverkeri

Kantspillerne til Villa oser det klasse av. På venstresiden er Ashley Young en av øyrikets beste og det kommer både scoringer og målgivende innlegg fra den kanten.

På den andre siden finner vi Gabriel Agbonlahor. Med sin enorme fart er han en utfordring for et hvert forsvar, men formen dalte utover sesongen i fjor etter en meget sterk start.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I midten framme skal John Carew forsøke å gjenskape sin gode fjorårssesong. Sist scoret han totalt 15 mål og ble klubbens toppscorer for andre året på rad. Det til tross for et to måneders langt skadeavbrekk. Med slike spillere er det liten tvil om at det er få som kan måle seg med Villa offensivt, hva fart og kraft angår.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På benken finnes Emile Heskey. Han er en sterk og god hodespiller som kan komme inn når det ikke fungerer for Carew. O'Neill kjenner Heskey godt etter at de to samarbeidet i Leicester. Marlon Harewood og stortaltentet Nathan Delfouneso er også i Villa-troppen.

Aston Villa har spilt syv kamper i oppkjøringen (3-2-2). De har blant annet vunnet Peace Cup etter å ha slått Juventus i finalen på straffespark.

Vi stiller spørsmålstegn ved hvordan Aston Villa takler tapene av forsvarssjef Laursen og kaptein Barry denne sesongen. Fraværet av Laursen er verst å takle, men vi tror Martin O'Neill har en plan, og at det kommer erstattere innen kort tid. Får de det er resten av troppen solid og bred.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Av sin offensive slagkraft har Villa beholdt det meste, og vi tror trioen Agbonlahor, Carew og Young bare vil bli bedre og bedre.

Aston Villa har en drivende dyktig manager, et slagkraftig lag og erfaring fra toppen gjennom flere år nå. Samtidig er konkurransen tøffere enn noen gang. Vi tror derfor at laget fra Birmingham tar sin tredje 6. plass på rad.

Manageren: Martin O'Neill

Martin O'Neill er en høyt respektert manager i England og han har hatt stor suksess med Aston Villa siden han overtok laget i 2006. To 6. plasser de siste årene vitner om stabilitet, selv om de lenge lå an til topp 4 i fjor. O'Neill bygger laget sitt rundt engelske spillere ispedd noen utenlandske som vår egen John Carew.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Profilen: John Carew

Med fart og kraft som hovedingrediensene scoret John Carew 15 mål for Aston Villa i fjor. Det er to mer enn sesongen før, og dersom han unngår et langt skadeavbrekk i år kan det fort bli 20 nettkjenninger for nordmannen. Han er meget viktig for Villa og Carew har tydeligvis funnet seg godt til rette i Birmingham etter mange år på flyttefot gjennom fotball-Europa.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva tror supporterne?

Thor Karlsen Skjelstad, leder Aston Villa Supporters Club Norway: - I fjor sa jeg 6. plass, og det stemte jo. Da sier jeg at vi blir nummer fem i år. Men det blir veldig jevnt. Det er ikke bra at vi har mistet både Laursen og Barry. Laursen er verst, men jeg regner med at O'Neill henter inn en erstatter. Det er typisk O'Neill at slikt kommer sent, så det kan godt være at vi starter sesongen uten, sier han.

Mulig lagoppstilling:

Bred Friedel - Luke Young, Curtis Davies, Carlos Cuellar, Wilfred Bouma - Steve Sidwell, Stiliyan Petrov, Nigel Reo-Coker - Gabriel Agbonlahor, John Carew, Ashley Young

Spillerstall 2009/2010:

Målvakter:

1. Brad Friedel

22. Brad Guzan

- Andy Marshall

Forsvar:

2. Luke Young

3. Wilfred Bouma

15. Curtis Davies

21. Nicky Shorey

24. Carlor Cuellar

29. Stephen O'Halloran

43. Eric Lichaj

47. Ciaran Clark

48. Nathan Baker

- Habib Beye

Artikkelen fortsetter under annonsen

Midtbane:

4. Steve Sidwell

7. Ashley Young

8. James Milner

17. Moustapha Salifou

19. Stiliyan Petrov

20. Nigel Reo-Coker

26 Craig Gardner

45. Marc Albrighton

46. Barry Bannan

49. Chris Herd

51. Shane Lowry

- Fabian Delph

- Stewart Downing

- Courtney Cameron

Angrep:

9. Marlon Harewood

10. John Carew

11. Gabriel Agbonlahor

14. Nathan Delfouneso

18. Emile Heskey

www.avfc.co.uk (offisiell hjemmeside), www.villans.no (offisiell norsk supporterklubb)

Les mer om Premier League på Startsiden.no