ABC Nyheter presenterer Premier League 09/10:Løfter seg kraftig

FLYR HØYT: Kenwyne Jones feirer scoring for Sunderland. Foto: AP/Scanpix.
FLYR HØYT: Kenwyne Jones feirer scoring for Sunderland. Foto: AP/Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pMed ny manager og flere nye og spennende fjes tror vi Sunderland tar et godt steg oppover på tabellen i år. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
SUNDERLAND ASSOCIATION FOOTBALL CLUB

Stiftet: 1879

Hjemmebane: Stadium of Light (kapasitet: 49 000)

Kallenavn: the Black Cats

Manager: Steve Bruce

Kaptein: Lorik Cana

Fjorårets plassering: 16. plass

Meritter: Vinner 1. divisjon (Premier League i dag) 1891/92, 1892/93, 1894/95, 1901/02, 1912/13, 1935/36, vinner FA-cupen 1937, 1973, vinner Charity Shield 1936

Overganger inn:

Darren Bent (Tottenham, 10 mill. pund), Lorik Cana (Marseille, 5 mill. pund), Fraizer Campbell (Manchester United, 3,5 mill. pund - kan stige til 6 mill. pund), Paulo da Silva (Toluca, ukjent sum)

Overganger ut:

Dean Whitehead (Stoke, 3 mill. pund), Michael Chopra (Cardiff, 4 mill. pund), Greg Halford (Wolverhampton, 2 mill. pund), Nick Colgan (Grimsby, gratis), Peter Hartley (Hartlepool, gratis), Darren Ward (lagt opp), Dwight Yorke, David Connolly, Niall McArdle, Arnau Riera (alle frigitt)

Fem første kamper: Bolton (b), Chelsea (h), Blackburn (h), Stoke (b), Hull (h)

Linker: www.safc.com (offisiell hjemmeside), www.sunderland.no (norsk supporterklubb)

ABC Nyheters Premier League-tabell:

1: Chelsea

2: Manchester United

3: Liverpool

4: Arsenal

5: Manchester City

6: Aston Villa

7: Tottenham

8: Everton

9: Fulham

10: West Ham

11: Sunderland

12: Bolton

13: Blackburn

14: Wigan

15: Stoke

16: Birmingham

17: Portsmouth

18: Wolverhampton

19: Hull

20: Burnley

(ABC Nyheter): Sunderland endte opp to små poeng fra nedrykk i fjor. Med ny kontrakt i den øverste divisjonen har klubben imidlertid tatt tak, og gjort grep som taler for at slik neglebiting skal bli unødig i år.

Sterk manager

Først og fremst har Steve Bruce kommet inn som ny sjef. Manageren gjorde gode ting med Wigan i fjor og tok en sterk 11. plass. I Sunderland har han fått langt mer penger til rådighet, og han har brukt dem smart. De svarte kattene har slått sin tidligere overgangsrekord med kjøpet av Darren Bent, og han scoret i helgens debut mot Hearts. Det kommer garantert mer fra den kanten.

Et av sesongens mest spennende kjøp har de også gjort i den defensive midtbanemannen Lorik Cana. Enkelte supporterforum skal ha hevdet at han er for god for Sunderland, og det må jo være et godt tegn for alle med hjerte i klubben.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ellers håper Frazier Campbell å slå rot i en klubb etter å ha vært lånt ut fra Manchester United til Hull og Tottenham de siste to årene. Her får Bruce et godt talent bak en allerede velbesatt spissrekke.

Ryddet opp i troppen

Men Sunderland har også solgt unna i stor stil i sommer. Før sommeren var det vel mange mann i laget, og det tar Steve Bruce tatt konsekvensen av. Men det er ikke bare overføldige spillere som har tatt turen ut av Stadium of Light. Den tidligere kapteinen Dean Whitehead fikk lov å gå til Stoke. Ellers har Greg Halford, Michael Chopra og en bunke med mindre kjente navn forsvunnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I mål har Sunderland Craig Gordon, som kjemper en tøff kamp for å komme tilbake i spill etter kneoperasjonen han har gjennomgått i sommer. Han nærmer seg, men Marton Fulop er en god erstatter i mellomtiden. Trevor Carson blir andrekeeper så lenge Gordon er satt ut av spill.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Usikkert forsvar

Sunderland slapp inn hele 54 mål i fjor og hadde en målforskjell på minus 20. Det må forsvaret ta en stor del av skylden for. Det er her Sunderlands største svakheter ligger, og Phil Bardsley har varierende kontroll på høyrebacken. I midtforsvaret er det derimot bedre stelt. Danny Collins var meget solid i fjor og tar en av plassene, eventuelt venstrebacken. Anton Ferdinand, Nyron Nosworthy og nyinnkjøpte Paulo da Silva er alle gode alternativ som vil få spilletid.

George McCartney og Paul McShane er andre alternativ, sammen med et par unge kandidater.

Spennende midtbane

Når vi beveger oss oppover til midtbaneleddet begynner det virkelig å bli interessant i Sunderland. Fra høyre leverer franske Steed Malbranque gode innlegg og målgivende pasninger til spissene.

Sentralt i banen har vi omtalte Lorik Cana og finske Teemu Tainio som defensive muligheter, mens Andy Reid (også venstrekant) og Grant Leadbitter kjemper om den mer offensive rollen. På venstresiden er gode Kieran Richardson førstevalget dersom han er spilleklar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spisskonstellasjonen i Sunderland i år kan bli fryktet. Kenwyne Jones er stor og sterk og stanger seg vei i motstandernes felt. Han var skadet i starten av fjorårets sesong, men puttet likevel ti ganger. Med seg har han fått Darren Bent som er en målgarantist. Bent håper på tillitt etter å ha slitt benken mye i Tottenham, til tross for at han scoret jevnt og trutt. Nevnte Campbell er også et alternativ, sammen med David Healy og Anthony Stokes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med en meget skadeplaget førstekeeper og et til tider meget vaklende forsvar kan det bli mange baklengsmål for Sunderland i år. Men med solide forsterkninger på midtbanen og på topp vil kattene også score mange mål. Det er imidlertid en sammensetning som ikke vitner om stabilt spill godt inne på øvre halvdel, spesielt ikke i år når vi tror den kampen er tøffere enn noensinne. Vi setter også et spørsmålstegn ved bredden midt på banen. Derfor setter vi laget til Steve Bruce på en 11. plass.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men at det blir underholdende å se laget i år er vi sikre på.

Manageren: Steve Bruce

Steve Bruce har forflyttet seg fra managerstolen i Wigan og han har allerede gjort mange spennende kjøp i sommer. Han er kjent for å finne ukjente spillere og gjøre dem til stjernemateriale. Som gammel forsvarsspiller vet Bruce hvordan han skal organisere et lag, og Wigans imponerende 11. plass i fjor viser at han vet hva han driver med. Kun seks lag slapp inn færre mål enn Wigan i fjor.

Profilen: Lorik Cana

Den defensive midtbanespilleren blir meget spennende å følge i år. Ledet Marseille til 2. plass som kaptein i fjor, og har også spilt for Paris St. Germain. Den hardtkjempende ledertypen kan fort vise seg å bli et kupp av Steve Bruce som hentet den albanske landslagsspilleren for fem millioner pund.

Hva tror supporterne?

Stein-Håkon Nes, leder i Sunderland Supportclub Scandinavian Branch:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ble nummer 16 i fjor så da satser vi på å bli mellom åtte og 10 i år. Det sier jeg fordi vi har styrket sentrallinjen. Vi har fått inn en midtbanespiller (Lorik Cana) som er en ordentlig leder, og en god spiss i Bent. Dessuten er Steve Bruce en meget dyktig manager, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mulig lagoppstilling:

Craig Gordon - Phil Bardsley, Nyron Nosworthy, Anton Ferdinand, Danny Collins - Steed Malbranque, Lorik Cana, Andy Reid, Kieran Richardson - Darren Bent, Kenwyne Jones

Spillerstall 2009/2010:

Målvakter:

1. Craig Gordon

32. Marton Fulop

24. Trevor Carson

Forsvar:

2. Phil Bardsley

3. George McCartney

5. Nyron Nosworthy

15. Danny Collins

- Jean-Yves M´Voto (på lån til Southend)

26. Anton Ferdinand

27. Russell Anderson

30. Paul McShane

35. Michael Kay

- Paulo da Silva

Midtbane:

4. Teemu Tainio

7. Carlos Edwards

8. Steed Malbranque

10. Kieran Richardson

14. David Meyler

Artikkelen fortsetter under annonsen

18. Grant Leadbitter

20. Andy Reid

- Jack Colback

36. Nathan Luscombe

37. Robbie Weir

- Jamie Chandler

42. Jordan Henderson

43. Conor Hourihane

45. Jordan Cook

- Lorik Cana

Angrep:

14. Daryl Murphy

17. Kenwyne Jones

23. David Healy

- Martyn Waghorn (på lån til Leicester)

- David Dowson (på lån til Darlington)

44. Anthony Stokes

- Frazier Campbell

- Roy O´Donovan

- Darren Bent

Linker: www.safc.com (offisiell hjemmeside), www.sunderland.no (offisiell norsk supporterklubb)

Les mer om Premier League på Startsiden.no