ABC Nyheter presenterer Premier League 2009/10:Må kjempe mot nedrykk

EN NEDRYKKSKANDIDAT: Vi tror Hermann Hreidarsson, David James og resten av Portsmouth må kjempe hardt mot nedrykk. Og at de lykkes til slutt. (Foto: AP)
EN NEDRYKKSKANDIDAT: Vi tror Hermann Hreidarsson, David James og resten av Portsmouth må kjempe hardt mot nedrykk. Og at de lykkes til slutt. (Foto: AP)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pStor usikkerhet og en rekke spilleravganger preger Portsmouth før seriestarten. Vi tror klubben redder plassen med knapp margin.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
PORTSMOUTH FC

Stiftet: 1898

Hjemmebane: Fratton Park (kapasitet: 20.688)

Kallenavn: Pompey

Manager: Paul Hart

Kaptein: Sylvain Distin

Fjorårets plassering: 14. plass

Meritter: To seriemesterskap (1949 og 1950), to FA-cuptitler (1939 og 2008)

Overganger inn: Steve Finnan (Espanyol, gratis), Aaron Mokoena (Blackburn, gratis), Frederic Piquionne (Lyon, lån)

Overganger ut: Peter Crouch (Tottenham, 9 mill. pund), Glen Johnson (Liverpool, 17,5 mill. pund), Sean Davis (Bolton, gratis), Djimi Traore (Monaco, gratis), Andre Blackman (Bristol City, gratis), Arnold Mvuemba (Lorient, lån), Callum Reynolds (Luton, lån), Glen Little, Lauren, Jerome Thomas, Noé Pamarot, Joe Collins (alle frigitt)

Fem første kamper: Fulham (h), Birmingham (b), Arsenal (b), Manchester City (h), Bolton (h)

Linker:www.portsmouthfc.co.uk (offisiell hjemmeside), www.pompey.no (skandinavisk supporterklubb)

ABC Nyheters Premier League-tabell:

1: Chelsea

2: Manchester United

3: Liverpool

4: Arsenal

5: Manchester City

6: Aston Villa

7: Tottenham

8: Everton

9: Fulham

10: West Ham

11: Sunderland

12: Bolton

13: Blackburn

14: Wigan

15: Stoke

16: Birmingham

17: Portsmouth

18: Wolverhampton

19: Hull

20: Burnley

(ABC Nyheter): Vel ett år er gått siden Portsmouth hevet FA-cuppokalen etter å ha sikret sin første store tittel siden 1950.

Ett år er gått siden Harry Redknapp skulle lede klubben til europacupplass med et lag som var fullt av kvalitet, toppet med det som skulle bli et av Premier Leagues beste spisspar, Peter Crouch og Jermaine Defoe.

Det endte i en stor nedtur.

Redknapp forsvant tidlig til Tottenham, i januar ble Defoe og Lassana Diarra solgt, Pompey endte på 14. plass – og i sommer har Crouch, Glen Johnson og en rekke andre førstelagsspillere tatt veien ut av dørene på Fratton Park.

Nå, én uke før seriestart, lever styreformann, manager, spillere og supportere i uvisshet om klubbens fremtid.

Overtagelsen drøyer

Under Alexandre Gaydamaks eierskap har Portsmouth lenge slitt økonomisk. Januarsalgene av Defoe og Diarra tvang seg frem av den grunn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For snart to og en halv måned siden ble Gaydamak enig med arabiske Sulaiman al-Fahim om et salg av klubben. Og i annen halvdel av juli ble al-Fahim godkjent av den engelske eliteserieforeningen som kjøper.

Overtagelsen skulle vært fullført i slutten av juli. Men den er ennå ikke i boks. Al-Fahim har ikke undertegnet papirer som garanterer for klubbens lån. I absolutt verste fall kan han trekke seg fra handelen.

Så lenge situasjonen ikke er avklart, har ikke klubben midlene den trenger for å beholde og kjøpe nye spillere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Portsmouth har bare noen få uker på seg til å betale et lån på rundt 275 millioner kroner. Styreformann Peter Storrie har bekreftet at enda flere spillersalg kan bli nødvendig for å holde klubben på beina.

Stallen er tynn

Det er kritisk for en stall som allerede er svært tynn.

Klubbens rutinerte nummer én er imidlertid på plass. David James (39) maktet ikke helt å følge opp kjempesesongen 2007/08 i fjor, men er på sitt beste en toppkeeper i Premier League.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Foran ham er halve forsvaret forsvunnet. I tillegg til at fjorårets beste Pompey-spiller, Glen Johnson, har gått til Liverpool, har Sol Campbells kontrakt utløpt.

Det betyr at Sylvain Distin blir ubestridt forsvarssjef og enda viktigere i midten. Hvis han ikke blir solgt. Distin har tiltrukket seg interesse fra flere klubber.

Lyspunktet er at Steve Finnan er hentet inn gratis fra Espanyol og overtar høyrebacken når han blir klar igjen etter skade (mister trolig de tre første rundene). Han styrker forsvarets rutine ytterligere.

Younes Kaboul blir trolig Distins makker i midtforsvaret, mens Nadir Belhadj og Hermann Hreidarsson er solide alternativer på venstre back.

Hvem skal score?

Forsvaret er trolig Pompeys sterkeste lagdel. Manager Paul Harts utfordringer ligger i første rekke på midtbanen og i angrepet, hvor bredde er mangelvare.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aaron Mokoena er hentet inn fra Blackburn. Han må trolig kjempe med Richard Hughes og Angelos Basinas om en defensiv midtbaneplass ved siden av Hayden Mullins.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Niko Kranjcar – lagets viktigste mann i det offensive spillet – er aktuell både som offensiv midtbane og til venstre. Kroaten er briljant på sitt beste.

De offensive alternativene er få, spesielt på kantene, og på topp er mannen som scoret elleve av 38 Pompey-mål i fjor, Peter Crouch, forsvunnet.

Kun én offensiv forsterkning er hentet inn i sommer: Angriperen Frederic Piquionne, som er innlånt fra Lyon. Samtidig er David Nugent på vei ut. De andre spissene, John Utaka og Nwankwo Kanu, scoret ett ligamål hver i fjor.

En klar nedrykkskandidat

Paul Hart er på jakt etter flere, og Mark Viduka er et hett navn, men for øyeblikket ser Pompey-angrepet alt annet enn skremmende ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Legg til muligheten for at flere spillere blir solgt, at sesongoppkjøringen ikke har vært direkte lovende, og det faktum at Paul Hart selv er en mann som har minimal erfaring som manager på toppnivå – kun som Portsmouth-manager siden februar – og situasjonen ser dyster ut.

Det store spørsmålet er imidlertid om Sulaiman al-Fahims overtagelse av klubben går i orden, og når det eventuelt skjer.

Det kan avgjøre om Portsmouth rykker ned eller ikke. Nå ligger klubben i grenseland. Hvis stallen svekkes enda mer, kan det bikke over.

Manageren: Paul Hart

I en alder av 55 år fikk Paul Hart sin Premier League-debut som manager i februar i år, da han overtok på midlertidig basis etter sparkede Tony Adams. Avtalen ble gjort permanent i sommer. Hart kom fra ungdomssystemet i klubben.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Profilen: Sylvain Distin

Den 31-årige franskmannen som kom fra Manchester City for to år siden, er blitt Portsmouths kanskje viktigste spiller. Har imponert nok til at Liverpool, Aston Villa og Sunderland er blant klubbene som har vist interesse i sommer. Å beholde sin hodesterke forsvarsgeneral er en nøkkelfaktor for Portsmouth.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva tror supporterne?

Joakim Ellingsen, Portsmouths skandinaviske supporterklubb: – Jeg må innrømme at sånn som situasjonen er nå, ligner Pompey på en nedrykkskandidat. Det er omtrent sånn at de fleste Pompey-supportere vil være fornøyde med en 17. plass. Men hvis formannen kommer på plass, kan ting endre seg.

Mulig lagoppstilling:

David James – Steve Finnan, Younes Kaboul, Sylvain Distin, Nadir Belhadj – Hayden Mullins, Richard Hughes – Frederic Piquionne, Papa Bouba Diop, Niko Kranjcar – John Utaka

Spillerstallen 2009/2010:

Målvakter:

1. David James

21. Jamie Ashdown

31. Asmir Begovic

Forsvar:

2. Linvoy Primus

3. Younes Kaboul

7. Hermann Hreidarsson

15. Sylvain Distin

20. Martin Cranie

35. Marc Wilson

39. Nadir Belhadj

- Steve Finnan

Midtbane:

6. Hayden Mullins

8. Papa Bouba Diop

19. Niko Kranjcar

22. Richard Hughes

33. Angelos Basinas

- Aaron Mokoena

Angrep:

10. David Nugent

17. John Utaka

27. Nwankwo Kanu

- Frederic Piquionne (lån)