ABC Nyheter presenterer Premier League 09/10:Gliser ikke like bredt i år

VIL SMILENE FALME? Phil Neville, Tim Cahill og resten av Everton faller tre plasser i år, tror vi. Men det blir jevnt i sjiktet under de fire-fem fremste. Og Everton har overrasket før. (Foto: AP)
VIL SMILENE FALME? Phil Neville, Tim Cahill og resten av Everton faller tre plasser i år, tror vi. Men det blir jevnt i sjiktet under de fire-fem fremste. Og Everton har overrasket før. (Foto: AP)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEverton har ikke råd til å forsterke stallen som ønskelig, og risikerer å miste nøkkelspiller Joleon Lescott. Derfor får laget problemer med å forsvare 5. plassen fra de to foregående sesongene.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
EVERTON FC

Stiftet: 1878

Hjemmebane: Goodison Park (kapasitet: 40.157)

Kallenavn: The Toffees

Manager: David Moyes

Kaptein: Phil Neville

Fjorårets plassering: 5. plass

Meritter: Ni seriemesterskap (1891, 1915, 1928, 1932, 1939, 1963, 1970, 1985, 1987), fem FA-cuptitler (1906, 1933, 1966, 1984, 1995), Cupvinnercupen (1985)

Overganger inn: Jô (Manchester City, lån), Luke Garbutt (Leeds, kompensasjon), Anton Peterlin (Ventura County Fusion, ukjent sum), Shkodran Mustafi (Hamburg, gratis)

Overganger ut: Lars Jacobsen (Blackburn, gratis), Nuno Valente (lagt opp), John Ruddy (Motherwell, lån), Andy van der Meyde, Thomas McCready, John Irving, Scott Spencer, John Paul Kissock, Cory Sinnott, Eunan O’Kane (alle frigitt)

Fem første kamper: Arsenal (h), Manchester City (b), Burnley (b), Wigan (h), Fulham (b)

Linker:www.evertonfc.com (offisiell hjemmeside), www.evertonfc.no (skandinavisk supporterklubb)

ABC Nyheters Premier League-tabell:

1: Chelsea

2: Manchester United

3: Liverpool

4: Arsenal

5: Manchester City

6: Aston Villa

7: Tottenham

8: Everton

9: Fulham

10: West Ham

11: Sunderland

12: Bolton

13: Blackburn

14: Wigan

15: Stoke

16: Birmingham

17: Portsmouth

18: Wolverhampton

19: Hull

20: Burnley

(ABC Nyheter): David Moyes har vært Everton-sjef i syv år, og er blitt kåret til årets Premier League-manager i tre av dem, men han har aldri vunnet en tittel.

Han var så nær i FA-cupfinalen mot Chelsea, men Frank Lampards venstreslegge ble for mye for Tim Howard, og drømmen falt i grus.

En sedvanlig grå overgangssommer senere er det meste som før i Everton: Den samme stallen, det samme sterke kollektivet, den samme manageren – og, som vanlig ved sesongstart, de samme, senkende forventningene.

Etter Manchester Citys milliardhandel i sommer er det få som forventer at Everton forsvarer de to siste sesongenes 5. plass.

Det er jo alltid en fordel.

Lescott-utfallet blir viktig

Everton fikk en rufsete start, slapp inn for mange mål, og trengte noen uker før brikkene falt på plass i fjor. Det samme kan fort skje i år.

Phil Jagielka og Joleon Lescott dannet et av Premier Leagues aller beste stopperpar i fjor, og begge spilte seg for alvor inn i Fabio Capellos landslagsvarme. I de første månedene av årets sesong risikerer målvakt Tim Howard å måtte klare seg uten begge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jagielka er skadet, og ventes ikke tilbake før i november. Lescott er hovedperson i det som seiler opp blant sommerens seigeste overgangssagaer.

Lescott har bedt om bli solgt til Manchester City. Manager Moyes har avslått søknaden; han vil ikke selge noen som helst. Men hvis Lescott setter seg på bakbeina, kan en overgang bli uunngåelig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det vil i så fall gi Everton liten tid til å skaffe en erstatter som ligger oppunder Lescotts nivå. Philippe Senderos, som har vært aktuell, gjør det neppe.

Stjerneskuddet Rodwell

Forsvarets svakeste kort, Tony Hibbert, tar høyrebacken, med fjorårssuksessen Leighton Baines på motsatt side, mens Joseph Yobo stepper inn i midten i Jagielkas skadefravær.

Everton-midtbanen er en flott miks av arbeidskapasitet, aggressivitet og duellstyrke, ispedd en ladning kreativitet og mye målfarlighet – og en defensiv midtbanemann med engelsk landslagspotensial.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Phil Neville?

Nei, Jack Rodwell, 18 år.

Han kan være Englands fremtidige defensive midtbanekjempe, kanskje også midtstopper, men har mye utvikling foran seg, og i utgangspunktet blir han neppe startmann ennå. Rodwell er en av flere spennende unggutter i laget.

Kaptein og sjefsrivjern Neville får selskap av Marouane Fellaini sentralt på midten. Luftkongen Fellaini har vært syk i sommer, men er klar for innsats, og skal forsøke å følge opp sine åtte ligamål fra i fjor.

Arteta løfter laget

Det samme skal Tim Cahill. Premier Leagues farligste hodespiller under 1.79 vil levere viktige fulltreffere i år også.

På kantene i sesongstarten får han med seg Steven Pienaar og Leon Osman. Men mannen alle venter på, er Mikel Arteta.

Den spanske teknikeren er snart klar for spill igjen, etter å ha vært skadet i et halvt år. Når han finner formen, har Moyes en av Premier Leagues beste offensive midtbanespillere til rådighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et angrep med stort potensial, og omtrent like høy kjeksfaktor, vil nyte godt av hans tjenester.

Låneavtalen med brassen Jô er forlenget, Louis Saha og Yakubu Aiyegbeni er skadefrie, og så lenge det siste varer, kan Moyes plukke fritt fra en spisstrio som har fart, teknikk og målfarlighet.

Styrken: Kollektivet

Manageren vil sjelden velge mer enn én om gangen. Saha er i slag, og ligger best an nå. Han får Cahill eller Fellaini slepende i rommet bak seg, med radaren innstilt på mål.

Og hva med Moyes selv, «trollmannen»?

Han har aldri vært noen trollmann, men han er blitt kåret til årets manager i Premier League tre ganger fordi han er en dyktig byggmester – og fordi han har fått tid til å være det.

Hva han har bygget?

En enhet.

Det skinner sjelden av Everton, og det vil ikke gjøre det ofte i år heller – men det er et svært godt sammensveiset kollektiv, med god struktur, mange krigere og høy moral. Det er vanskelig å bryte igjennom, og dyktig til å utnytte motstanderens feil.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stilt opp mot årets Manchester City-, Tottenham- og Aston Villa-tropper er det naturlig å tippe Everton på en 8. plass. Hvis Lescott blir solgt, i tillegg til at Jagielka er lenge ute, har Moyes et forsvarsproblem som kan gi en dårlig start.

Men i sjiktet under de fire-fem store er mye åpent.

Og Everton har vært undervurdert mange ganger før.

Manageren: David Moyes

Det er en åpenbar ulempe ved å være manager for Everton – begrensede midler til spillerkjøp – men også en klar fordel som managerne for de aller største klubbene ikke har: Lavere forventningspress. Under disse forutsetningene er Davis Moyes (46) best i klassen. Det har gitt Everton to 5. plasser og en 6. plass de tre siste årene, og det har gitt Moyes tre priser som årets Premier League-manager siden han overtok i 2002. Bare Sir Alex Ferguson og Arsène Wenger har sittet lenger i sin Premier League-klubb enn Moyes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Profilen: Mikel Arteta

27-årige Arteta, et produkt av FC Barcelonas ungdomssystem, har vært lysende siden han kom til Everton i 2005. Fyller drakt nummer ti med flott teknikk, godt pasningsspill og en kraftig frisparkfot. Har vært skadet siden februar, men er snart klar for spill igjen.

Hva tror supporterne?

Helge Grunnevåg, leder i Evertons skandinaviske supporterklubb: – Jeg tipper Everton på 5.-6. plass. Ingen store signeringer er kommet ennå, men jeg tipper det kommer minst to før vinduet stenger. Samtidig tror jeg også Lescott blir en nøkkel. Om han går, så gjør han det ikke for under £25-30 mill, noe som gir rom for forsterkninger. Med Arteta, Yakubu og Jagielka tilbake fra skade tror jeg vi vil kjempe om europacupspill også denne sesongen.

Mulig lagoppstilling:

Tim Howard – Tony Hibbert, Phil Jagielka (Joseph Yobo), Joleon Lescott, Leighton Baines – Mikel Arteta (Leon Osman), Marouane Fellaini, Phil Neville, Steven Pienaar – Tim Cahill – Louis Saha

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spillerstallen 2009/10:

Målvakter:

1. Carlo Nash

12. Iain Turner

24. Tim Howard

Forvar:

2. Tony Hibbert

3. Leighton Baines

4. Joseph Yobo

5. Joleon Lescott

6. Phil Jagielka

31. Seamus Coleman

- Shkodran Mustafi

Midtbane:

10. Mikel Arteta

17. Tim Cahill

18. Phil Neville

19. Dan Gosling

20. Steven Pienaar

21. Leon Osman

25. Marouane Fellaini

26. Jack Rodwell

- Anton Peterlin

Angrep:

8. Louis Saha

11. Jô

14. James Vaughan

22. Yakubu Aiyegbeni

28. Victor Anichebe

35. Kieran Agard

37. Jose Baxter

Linker: www.evertonfc.com (offisiell hjemmeside), www.evertonfc.no (skandinavisk supporterklubb)

Les mer om Premier League på Startsiden.no.