ABC Nyheter presenterer Premier League 09/10:

Kort tur opp

<p><strong>JUBEL</strong>: Matchvinner Wade Elliott (t.h.) og 37 år unge Graham Alexander jublet for opprykk i mai. Vi tror Premier League-eventyret varer én sesong for the Clarets. Foto: AP Photo/Tom Hevezi. </p>
JUBEL: Matchvinner Wade Elliott (t.h.) og 37 år unge Graham Alexander jublet for opprykk i mai. Vi tror Premier League-eventyret varer én sesong for the Clarets. Foto: AP Photo/Tom Hevezi.

<pVi tror norske Christian Kalvenes og hans Burnley får et kort opphold i Premier League etter opprykket til det øverste selskap. De fikk plassen gjennom play-off i mai. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BURNLEY FC

Stiftet: 1882

Hjemmebane: Turf Moor (kapasitet: 22,546)

Kallenavn: The Clarets

Manager: Owen Coyle

Kaptein: Steven Caldwell

Fjorårets plassering: 5. plass i Championship

Meritter: Vinner 1. divisjon 1920/21, 1959/60. Vinner play/off 2008/09. FA-cupvinner 1913/14.

Overganger inn: Richard Eckersley (Manchester United, ukjent sum), David Edgar (Newcastle, kompensasjon), Steven Fletcher (Hibernian, 3,5 mill. pund), Tyrone Mears (Derby, 500.000 pund), Brian Easton (Hamilton Academical, 350.000 pund)

Overganger ut: Gabor Kiraly (1860 München, gratis), Alan Mahon (Tranmere, gratis), Alex MacDonald (Falkirk, lån), Steve Jones (Walsall, gratis)

Fem første kamper: Stoke (b), Manchester United (h), Everton (h), Chelsea (b), Liverpool (b).

Linker: www.burnleyfootballclub.com (offisiell hjemmeside)

ABC Nyheters Premier League tabell:

1: Chelsea

2: Manchester United

3: Liverpool

4: Arsenal

5: Manchester City

6: Aston Villa

7: Tottenham

8: Everton

9: Fulham

10: West Ham

11: Sunderland

12: Bolton

13: Blackburn

14: Wigan

15: Stoke

16: Birmingham

17: Portsmouth

18: Wolverhampton

19: Hull

20: Burnley

(ABC Nyheter) Og som om det ikke er vanskelig nok å komme opp, kastes the Clarets til ulvene fra start i comebacksesongen. I første kamp venter Stoke på bortebane før Manchester United, Everton, Chelsea og Liverpool står for tur. De to siste oppgjørene er også på bortebane.

For en klubb som ikke har spilt i den øverste divisjonen på 33 år, og som tok en 5. plass i fjor, kan dette bli svært ødeleggende. Dersom de kommer skjevt ut kan det gå riktig ille. Nå skal vi ikke være så bastante som å si at de ikke kan ”ta en Hull” og leke med tanken på Europacup til jul, men vi tror det ikke.

Cupeventyr

At Burnley kan hamle opp med lag fra Premier League er det imidlertid liten tvil om. Det så man meget tydelig i flere cupkamper i fjor. Spesielt i Ligacupen fikk de vist seg fram gjennom å slå ut Fulham, Chelsea (på bortebane) og Arsenal. I semifinalen ble Tottenham for sterke etter scoringer helt på tampen. I FA-cupen slo Burnley ut Queens Park Rangers og West Bromwich, før Arsenal fikk sin hevn i femte runde. Med de ekstra cupkampene spilte laget for øvrig hele 61 kamper i fjor, kun Manchester United hadde flere.

Bakerst hos Burnley-laget står en gammel ringrev av en danske. Brian Jensen, eller «the Beast», har nok av rutine og leverte en kanonsesong i fjor. Han holdt Perus landslagskeeper Diego Penny på benken, og det er viktig for Burnley at 34-åringen holder nivået i Premier League. Hvis ikke kan det bli flere stygge sifre for laget til Owen Coyle.

Mange nye i forsvar

I forsvaret finner vi kaptein Steven Caldwell. Han er bankers på laget, mens Clarke Carlisle, Tyrone Mears og David Edgar alle kan ta plass ved hans side. De to sistnevnte er nye, og bringer inn Premier League-erfaring. Det bakerste leddet er også forsterket med Richard Eckersley (kommer fra Manchester United) og Brian Easton, og de skal bidra til at Burnley knyter sammen sekken bakover. Mange nye fjes kan fort gjøre at samhandlingen ikke sitter som den skal i starten, men uheldigvis for Burnley har de lite valg. Premier League er ikke stedet hvor ting får tid til å sette seg. Tempoet i bakerste rekke er heller ikke all verdens imponerende.

Gledelig for alle nordmenn som liker å se landsmenn i verdens beste liga er det at bergenske Christian Kalvenes kjemper om en plass på venstrebacken, men hans fem år yngre konkurrent Stephen Jordan byr på hard kamp.

37-årig debutant

Midt på banen er det ikke gjort innkjøp foreløpig, og det kan fort være et ankepunkt kommende sesong. Klubben sikret seg torsdag den 19 år gamle Fernando Guerrero fra Equador, men en avtale er ikke på plass i skrivende stund.

Oppdatert torsdag kl 15.01: Overgangen for Fernando Guerrero er klar. I første omgang er han i klubben på lån, men med opsjon på kjøp når nåværende avtale utløper.

Wade Elliott sikret opprykket med sin scoring i play-off finalen mot Sheffield United, og tar plass sentralt i banen eller på høyrekant. Ellers er 37 år unge Graham Alexander klar for sin debut i Premier League. Han er en defensiv midtbanemann med over 700 ligakamper, og står så godt som aldri over en match, alderen til tross. Spørsmålet blir om evnen holder like godt som ønsket om å rydde opp i Burnleys sentrale del.

Chris Eagles og Chris McCann får trolig en del spilletid, mens Joey Gudjonsson, Kevin McDonald og Adam Key alle inntar benkplass.

Rekordkjøp på topp

I forkant av sin første sesong i ligaen på 33 år har Burnley sprengt banken ved å hente Hibernian-spissen Steven Fletcher. Martin Paterson gjorde en solid innsats i fjor og danner spissparet med skotten. Dersom disse to slår til kan det bli moro på ærverdige Turf Moor, men samtidig er Burnley smertelig avhengig av at de to scorer regelmessig.

Burnley har jevnt over hatt en ujevn sesongoppkjøring (2-2-2) med både tap mot Bradford og storseier (5-0) over VC Fusion fra USA.

Vi tror at det vil bli et år med en læringskurve som er for bratt for laget til Owen Coyle i Premier League. Laget har en meget god lagmoral, og dette kan selvsagt få dem noe på vei, men den kan fort bli laber dersom de fryktede fem første kampene ikke går deres vei.

Det var uventet at Burnley rykket opp, men vi tror ikke laget er godt nok til å overraske alle en gang til. Mange nye fjes i forsvaret, få bærebjelker med mye erfaring fra toppnivået og en benk uten gode nok spillere gjør at det blir et kort opphold.

Legg til at deres femteplass i fjor var den høyeste plasseringen siden nedrykket i 1976, samt få store signeringer og det blir en for tøff oppgave.

Tror vi.


Manageren: Owen Coyle

En offensiv type som ikke er redd for å kjøre laget sitt framover på banen. Det blir

spennende å se om han tør å gjøre det i Premier League i år. 43-åringen ledet Burnley til opprykk i sin første hele sesong i sjefsstolen og er naturlig nok meget populær blant fansen. Signerte ny kontrakt i juni 2009.

Profilen: Steven Fletcher

Spissen som er blitt hentet inn fra Hibernian får ansvaret med å score nok mål til å holde Burnley i Premier League. Det ansvaret blir formidabelt, men spissen har vist målteft allerede i forsesongen med tre mål på de seks spilte kampene så langt.

Hva tror supporterne?

Henning Mathisen, formann i Scandinavian Clarets: – Det blir veldig tøft, for vi har ikke vært i Premier League før, og har lite, eller ingen, erfaring. Vi er avhengig av en god start og det tror jeg vi får gjennom å slå Stoke. Men terminlisten er også slik at vi kan stå uten poeng etter fem kamper. Uansett tror jeg vi tar en 14. plass, sier han.

Mulig lagoppstilling:

Brian Jansen – Tyrone Mears, Steven Caldwell, Clarke Carlisle, Christian Kalvenes – Chris Eagles, Graham Alexander, Chris McCann, Wade Elliott – Martin Paterson, Steven Fletcher

Spillerstall 2009/2010:

Målvakter:

1. Diego Penny

12. Brian Jensen

Forsvar:

2. Graham Alexander

3. Christian Kalvenes

4. Michael Duff

5. Clarke Carlisle

6. Steven Caldwell

14. Tyrone Mears

15. David Edgar

17. Richard Eckersley

23. Stephen Jordan

24. Brian Easton

Midtbane:

7. Kevin McDonald

8. Joey Gudjonsson

11. Wade Elliott

16. Chris McCann

25. Adam Kay

26. Remco van der Schaaf

27. Alex MacDonald (på lån til Falkirk)

33. Chris Eagles

Angrep:

9. Steven Fletcher

10. Martin Paterson

19. Jay Rodriguez

20. Robbie Blake

22. Besart Berisha

30. Steven Thompson

Linker: www.burnleyfootballclub.com (offisiell hjemmeside)

Les mer om Premier League på Startsiden.no

Personvernpolicy