Meny

Fruktbarhet:

Kan teknologi løse sædkrisen i vestlige land?

Stemmer det at det er sædkrise i Vesten? Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Stemmer det at det er sædkrise i Vesten? Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Sædkvaliteten i Vesten daler, og ingen vet helt hvorfor. Men ta det med ro – det finnes hjelp, med alt fra utstyr for å teste hjemme, til nedfrysing av sperm.

Beklager å måtte forstyrre, gutter, men hvordan står det til med utløsningen? Sliter du med å fylle en halv teskje? Er det snakk om mer enn 20 millioner små svømmere per milliliter? Og hvordan står det til med bevegeligheten, spreller de små rumpetrollene dine med en iver som viser at de ikke kan komme seg raskt nok til egget, eller flyter de rundt som døde gullfisk? Dette er da vel ikke flaut å snakke om?

Dersom du har håp om å kunne befrukte et menneskeegg en gang i fremtiden, og du ikke har tenkt på disse tingene … vel, «Spermbransjen» synes du burde tenke på dette. En rekke nye selskap, slik som ExSeed , Yo , Trak og Legacy, tilbyr det nyeste av utstyr for å teste sædkvaliteten selv, og i noen tilfeller kan de også fryse ned sæden din for deg. Og selv om mange menn kanskje ikke er helt klare til å diskutere sædkvaliteten sin med naboen, er dette et tema som helt klart lurer i bakhodet på mange.

– Jeg tror ikke vi var helt klare over hvor mange menn som «bare er nysgjerrig» på tingenes tilstand i de reproduktive organene sine, sier Greg Sommer, en av sjefene i selskapet Trak.

Trak tilbyr både utstyr for å teste sædkvalitet selv, nedfrysing av sæd og til og med treningsopplegg for bedre sædkvalitet. Sommer forteller at selv om selskapet hovedsakelig retter seg mot par som forsøker å få barn, er det omtrent en tredjedel av kundene som benytter seg av selskapets tjenester, uten at de aktivt forsøker å få til en familieforøkelse. I noen tilfeller har mennene en spesifikk grunn til å være bekymret, som en gammel skade eller en forhistorie med anabole steroider. Men andre er rett og slett nysgjerrige. Sommer sier dette er oppmuntrende.

– Før i tiden trakk menn på skuldrene når temaet «forplantning» dukket opp. Det ble sett på som noe som angikk kvinner. I dag innser folk i større grad hvilken rolle mannen spiller i dette.

(Saken fortsetter under)

En studie gjengitt i Human Reproduction Update i 2017 viste at sædkvaliteten hos menn i Nord-Amerika, Europa, Australia og New Zealand hadde sunket med nesten 60 prosent siden 1973. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
En studie gjengitt i Human Reproduction Update i 2017 viste at sædkvaliteten hos menn i Nord-Amerika, Europa, Australia og New Zealand hadde sunket med nesten 60 prosent siden 1973. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Sædbransje i sterk vekst

Morten Ulsted, direktør for det danske selskapet ExSeed som også startet opp i Storbritannia i januar, sier at menns helse er en bransje som er i sterk vekst. Han nevner fremveksten av teknologi med fokus på kvinner, som menstruasjonsovervåknings-appen Clue eller den «smarte» brystpumpen Elvie, som inspirasjon.

– Vi har alle sett hva som har skjedd innen «FemTech» de siste årene. Man tror at den delen av bransjen vil vokse til å bli en industri verdt 40 milliarder dollar innen 2020, og for fem år siden var det ingenting. Nå ser vi det samme skje på mannesiden – vi trenger bare et fiffig navn på det.

Omtrent én av syv britiske par har problemer med å få barn, i følge tall fra helsevesenet i Storbritannia. I omtrent 40 prosent av tilfellene ligger problemet hos mannen. Likevel blir infertilitet som regel fremstilt som noe som angår kvinner. Ulsted trekker frem en undersøkelse som viste at 42 prosent av alle britiske menn var bekymret for sin egen fruktbarhet, men bare 18 prosent av dem hadde vurdert å ta en test.

– Av disse sa 33 prosent at de ønsket at kvinnen skulle ta testen først. Men dersom du er bekymret over noe, hvorfor ikke bare gjøre noe med det? Ny teknologi kan virkelig hjelpe med dette stigmaet. Det er så mye mer komfortabelt å teste sæden sin i sitt eget hjem, enn å besøke en fruktbarhetsklinikk, sier Ulsted.

Les også: SSB: Rekordlav fruktbarhet i Norge

Ny sperm hver 72. dag

Mens en kvinne fødes med alle eggene hun noen gang kommer til å ha, produserer menn ny sperm omtrent hver 72. dag. ExSeed tilbyr en test via postordre, som du styrer via telefonen din. Resultatene blir sammenlignet en massiv database av sædprøver, før du får en analyse av volum, bevegeligheten til sædcellene, og konsentrasjon av sædceller. Basert på disse dataene kan du så få et personlig treningsprogram som skal bedre resultatene.

– Folk får ofte bare høre at sæden deres ikke er optimal, og at de burde bli mer sunne. Greit nok, men det er ikke så lett å gjennomføre i praksis. Vi gir derfor kundene våre de tre rådene som har størst sjanse for å bedre situasjonen. Som regel er dette ting som er lett gjennomførbart, som å drikke mindre alkohol og trene litt mer, samt ta et par tilskudd, forteller Ulsted.

(Saken fortsetter under)

Omtrent én av syv britiske par har problemer med å få barn, i følge tall fra helsevesenet i Storbritannia. I omtrent 40 prosent av tilfellene ligger problemet hos mannen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Omtrent én av syv britiske par har problemer med å få barn, i følge tall fra helsevesenet i Storbritannia. I omtrent 40 prosent av tilfellene ligger problemet hos mannen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Det er mulig å bedre sædkvaliteten for en periode. Ulsted sier det har vist seg at menn som har profesjonell veiledning har lykkes i å øke konsentrasjonen av spermier med 25 prosent og bevegeligheten til spermiene med 40 prosent, over en periode på 25 uker.

En av faktorene som bidrar til økte investeringer i denne sektoren, er den synkende fruktbarhetsraten blant vestlige menn, noe som har pågått i lang tid.

En studie gjengitt i Human Reproduction Update i 2017 viste at sædkvaliteten hos menn i Nord-Amerika, Europa, Australia og New Zealand hadde sunket med nesten 60 prosent siden 1973. Dersom trenden fortsetter, vil det bare være et spørsmål om tid før mennesker er i stand til å forplante seg på naturlig vis. Og det er ingen som vet nøyaktig hva som er årsaken til problemet.

Kan grunnen være at vi blir utsatt for ftalater i plastikk? Det har blitt påvist en sammenheng mellom mødre som blir utsatt for disse vanlige kjemikaliene, og nedsatt størrelse på kjønnsorganet hos gutter. Kan det være kjemikalier i solkrem, som forstyrrer hormonbalansen vår? Østrogen i drikkevannet? Forskere har også uttrykt dyp bekymring for minkende sædkvalitet hos fugler og bier.

Les også: – Kjemikalier i hjemmet kan gi redusert fruktbarhet hos både menn og hunder

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Den reduserte sædkvaliteten har skjedd i løpet av én generasjon, så det er ikke genetisk, sier direktør Morten Ulsted i ExSeed. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
– Den reduserte sædkvaliteten har skjedd i løpet av én generasjon, så det er ikke genetisk, sier direktør Morten Ulsted i ExSeed. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

– Ikke genetisk

– Dette er noe som skjer i én generasjon, så det er ikke genetisk. Derfor må det ha sammenheng med livsstil; kosthold, generell livsstil og stressfaktorer, sier Ulsted. Hans egen interesse for sæd begynte da han leste undersøkelsen.

Noen fryser ned sæden sin for sikkerhets skyld. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Noen fryser ned sæden sin for sikkerhets skyld. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Den gode nyheten er at menn kan gjøre noe med livsstilen sin på egenhånd, og forvente å se forbedring innen få måneder. Men du kan ikke fjerne folk fra det vestlige samfunn, for å peke på én grunn til nedgangen, som har pågått lenge. Dette har blitt et hett tema på nettforum som diskuterer menns rettigheter, der det ofte brukes som bevis på en feministisk plan for å svekke menn – og til slutt eliminere den vestlige mannen fullstendig.

Man har langt bedre oversikt over risikofaktorene som spiller inn for menn som forsøker å få barn på et senere stadium i livet.

– Det snakkes så mye om kvinners alder og fruktbarhet, som om dette er det eneste som betyr noe, sier Geeta Nargund, leder for fruktbarhetsklinikkene til Create.

– Den største forskjellen er at kvinners fruktbarhet på et tidspunkt forsvinner fullstendig, mens menns fruktbarhet svinner bort over tid. Og risikofaktorene øker. Det å få barn når mannen er over 45 år gammel tar mer enn fem ganger så lang tid, i tillegg er sjansen for spontanabort dobbelt så høy, selv om partneren er atskillig yngre enn mannen. Det er også en økt risiko for at barnet blir født med nevrologiske sykdommer, slik som autisme og ADHD.

Les også: – Selv innvandring kan ikke kompensere for Europas lave fruktbarhet

Nedfrysing?

Amerikanske entreprenører promoterer i stadig større grad nedfrysing av sæd som en løsning på disse problemene. Praksisen er allerede forholdvis vanlig hos menn som er i ferd med å gjennomgå behandling for kreft, skal få utført en vasektomi, eller forbereder seg på kjønnsskifte. Men det er først nå i det siste at menn har blitt oppfordret til å gjøre dette som en slags «forsikring», som Sommer kaller det.

– Jeg tror ideen om å fryse ned sæden sin «bare for sikkerhets skyld» er ganske ny, men det er absolutt en velkommen trend. Det viser at menn har et økende fokus på sin egen helse, og at de har som mål i livet å bli far, sier Sommer.

Han påpeker at det er lettere for menn å fryse ned sæd, enn det er for kvinner å fryse ned egg, «så hvorfor ikke?» Men det krever litt planlegging.

– Man bør prøve å optimalisere sædkvaliteten før man skal fryse den ned, på samme måte som når man forsøker å bli gravid. Sædprøven du legger i fryseren er viktig – man bør gjøre det beste ut av det.

I fruktbarhetsbransjen i Storbritannia er det mer skepsis. Nargund ser på egg- og sædfrysing som «drastiske løsninger» på problemer det hadde vært bedre å løse med mer fokus på fruktbarhet. I noen tilfeller hvor risikoen er høy, mener hun tiltaket er verdt å vurdere. For eksempel kan enkelte typer medisiner påvirke sædkvaliteten; først og fremst antidepressiver, samt enkelte typer medisin mot epilepsi og diabetes. Folk som jobber med sprøytemidler, plastikk og tungmetaller, samt taxi- og langtransportsjåfører (fordi de sitter stille, og trangt, i lange perioder) er utsatte. I tillegg er tilstanden til de reproduktive organene uløselig knyttet til vår generelle helsetilstand: Alkohol og narkotika, dårlig kosthold og en stillesittende livsstil er alle negative faktorer. Men, siden kroppen produserer ny sæd omtrent hver tredje måned, vil menn som gjør de riktige endringene i livsstil kunne merke en kraftig forbedring.

– Det jeg ikke vil anbefale er at menn og kvinner fryser ned mannens sæd, og ikke tenker mer over det. Dersom du fryser ned sæd, blir du avhengig av andre former for reproduktiv vitenskap, som prøverørsbefruktning. Du outsourcer altså befruktningen til en klinikk, og det er kostbart. Kanskje fungerer det ikke på første forsøk. Jeg synes heller det ikke er bra dersom kvinner utsettes for unødvendige behandlinger, sier Nargund.

Les også: – Kokosolje er «ren gift»

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Beholdere med frossen sæd og embryoer oppbevares i flytende nitrogen ved en fruktbarhetsklinikk i Florida. Foto fra oktober 2018: NTB Scanpix/AP.
Beholdere med frossen sæd og embryoer oppbevares i flytende nitrogen ved en fruktbarhetsklinikk i Florida. Foto fra oktober 2018: NTB Scanpix/AP.

– Bør starte tidligere

Det er heller ikke slik at problemene med å få barn sent i livet er over, det øyeblikk man blir gravid, påpeker Nargund.

– La oss si at du fryser ned sæd når du er 30, og får barn når du er 50. Vi må tenke på det beste for barnet også. Er man 50 år gammel når barnet blir unnfanget, er man 65 år når barnet er 15. Sæden er kanskje «yngre», men det er fortsatt ting man bør tenke på. Vi burde oppfordre menn og kvinner til å starte familie tidligere i livet, i de tilfellene det er mulig.

Hun er innforstått med at det ikke er dette menn vil høre, selv om kvinner har blitt fortalt det samme i årevis.

Allan Pacey er professor i andrologi ved University of Sheffield, og har vært rådgiver for Legacy under utviklingen av selskapets teknologi innen sædtesting. Han undrer seg over at det er folk er så nølende til å ta disse potensielle problemene med i betraktningen.

– Vi vet mye om påvirkningen mannens alder har på barnet. Disse dataene har vi hatt tilgang på i 20 til 30 år. Men vi velger ofte å ignorere dem, siden det ikke passer med utviklingen i samfunnet. Naturen sier oss at vi bør få barn sent i tenårene eller tidlig i 20-årene – det er egentlig ikke naturlig å få barn i midten av eller sent i 30-årene, sier Pacey.

Heller ikke han synes nedfrysing av sæd er noen god løsning, spesielt i Storbritannia.

– Dette er noe annet enn å tine opp en frossen pai. Man kan fryse ned fullstendig brukbar sæd, hente den ut igjen, og finne ut at den er ubrukelig.

Enkelte par kan ha suksess med å sprøyte inn sæden på egenhånd med et mekanisk hjelpemiddel, men for de fleste vil ikke dette fungere, og de må benytte seg av prøverørsbefruktning.

Les også: Over 100 land i WTO krever at vi skal godta mer sprøytemidler i maten vår

Skeptisk til sædkrisen

Allan Pacey er også skeptisk til en del påstander rundt sædkrisen i Vesten.

– Joda, grafene viser en klar nedgang, men det er mange fallgruver rundt det å tolke prøver av sædkvalitet hentet inn over en lang periode. Teknikkene har forandret seg, og vår forståelse av feilmarginer har forandret seg. Jeg liker å følge Carl Sagans innstilling om at hvis man skal komme med oppsiktsvekkende påstander, bør man ha oppsiktsvekkende bevis.

Pacey sier nedgangen har gått «fra normalt til normalt»: Konsentrasjonsnivået har gått fra 99 millioner spermier per milliliter, til 47 millioner. Og alt over 20 millioner er helt innenfor kravene. Det stemmer at vi får færre barn i Europa, og at dette ikke er tilfellet i for eksempel Afrika. Men Pacey mener man ikke kan se bort fra rollen sosioøkonomiske faktorer spiller i dette. Velstand er et godt prevensjonsmiddel, påpeker han: Dersom BNP stiger, er det en tendens til at folk får færre barn.

– Jeg lurer likevel på hvorfor mannlig fruktbarhet ikke er høyere opp på prioriteringslisten innen politikk og helsevesen. Hvorfor ser vi fortsatt på dette fra kvinnens synspunkt? Halvparten av gangene noen har problemer med å få barn, er det mannen som er årsaken. Derfor er innovasjonen som pågår kjærkommen. Uansett hva forskere som meg, og andre i helsevesenet har sagt, har det ikke fungert. Derfor lurer jeg på om disse nye selskapene ikke kan greie å røre litt i gryta, på en god måte.

Les også:

Oversatt av Henning Scherer Skjørsæter /ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:50 Ni evakuert etter flere ras i Nordland06:46 Eksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15 NFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15 Millioner av afghanske barn nektes skolegang06:14 Ny planet oppdaget i Melkeveien06:10 Dette skjer i dag06:09 Sp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00 SSB-tall: Formuene hoper seg opp i og rundt storbyene05:58 Støre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56 Hongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36 Dette skjedde i natt05:17 Jernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00 Forsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48 Epstein signerte testament to dager før han døde04:14 Mann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38 Utsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03 Søker etter eldre kvinne i Skien sentrum og i Hjellevannet02:40 TØI: Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18 USA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58 Brann i enebolig i Tana slukket01:52 Hestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42 Halve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46 Detonasjon ved politihus i Sverige00:34 Kvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43 Floridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35 Fengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25 Pogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12 Nok en remis for Carlsen i USA22:49 Politimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24 Grønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52 Macron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51 Norsk spiss til engelsk fotball21:41 Advarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35 Siv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32 Bodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30 Sarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52 Saltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41 Slik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31 Valg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20 Oslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06 Håndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06 18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00 Dansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52 Emil Hansson klar for Hannover19:37 – Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29 Christian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50 MDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46 Emery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16 – Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02 Foodora-syklister går ut i streik17:25 Minneseremoni for isbre: Derfor forsvant den17:15 Fare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58 Wikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39 Bombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33 Mann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21 Intervjuobjektene fra Arendalsuka var ledere, toppolitikere og kommunikasjonsrådgivere16:05 Krystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48 Sudans Bashir i retten for korrupsjon15:22 Solbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21 Krekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20 Open Arms får legge til kai på Mallorca14:51 Britisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36 – Grunnlaget for torsken har kollapset14:24 Rykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17 Bombe mot politifolk i Nord-Irland13:59 Brasils president med nytt angrep på Norge13:59 Inflasjonen synker i eurosonen13:53 Ny teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41 Kutter fastrente på lån med lang binding13:29 Kinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04 Manshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55 Fem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36 Prinsessen på plass på ny skole12:35 Flaggstang falt over en person ved politistasjon12:02 Tog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55 Ny skolestreik for klimaet 30. august11:54 Tyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50 Hurtigruten bygger om skip til hybrider11:09 Høyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58 Bergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57 Coutinho klar for Bayern10:30 Iran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29 Casper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05 Markert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05 Dinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56 Trump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55 Bjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41 «Dyne-Larsen» er død09:23 Mennene i flertall ved høstens valg09:17 Pochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17 Tyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15 Elyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14 Prins Andrew avviser overgrepsanklager08:08 Flyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26 Kjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17 Skogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte07:15 Tallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01 Tuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar
Siste nytt
06:50NorgeNi evakuert etter flere ras i Nordland06:46SportEksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15SportNFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15VerdenMillioner av afghanske barn nektes skolegang06:14VerdenNy planet oppdaget i Melkeveien06:10NorgeDette skjer i dag06:09NorgeSp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00NorgeSSB-tall: Formuene hoper seg opp i og rundt storbyene05:58NorgeStøre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56VerdenHongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeJernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00NorgeForsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48VerdenEpstein signerte testament to dager før han døde04:14NorgeMann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38VerdenUtsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03NorgeSøker etter eldre kvinne i Skien sentrum og i Hjellevannet02:40MotorTØI: Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18VerdenUSA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58NorgeBrann i enebolig i Tana slukket01:52NorgeHestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46VerdenTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42NorgeHalve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46VerdenDetonasjon ved politihus i Sverige00:34VerdenKvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43VerdenFloridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35VerdenFengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25SportPogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12SportNok en remis for Carlsen i USA22:49VerdenPolitimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24StemmerGrønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52PolitikkMacron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51SportNorsk spiss til engelsk fotball21:41VerdenAdvarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35PolitikkSiv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32SportBodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30SportSarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26Helse og livsstilTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52SportSaltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41VerdenSlik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31PolitikkValg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20PolitikkOslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06SportHåndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06Motor18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00SportDansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52SportEmil Hansson klar for Hannover19:37Penger– Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29NorgeChristian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50NorgeMDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46SportEmery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16Politikk– Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02PengerFoodora-syklister går ut i streik17:25VerdenMinneseremoni for isbre: Derfor forsvant den17:15NorgeFare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58SportWikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39VerdenBombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33NorgeMann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21PolitikkIntervjuobjektene fra Arendalsuka var ledere, toppolitikere og kommunikasjonsrådgivere16:05PolitikkKrystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48VerdenSudans Bashir i retten for korrupsjon15:22SportSolbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21NorgeKrekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20VerdenOpen Arms får legge til kai på Mallorca14:51PolitikkBritisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36Helse og livsstil– Grunnlaget for torsken har kollapset14:24VerdenRykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17VerdenBombe mot politifolk i Nord-Irland13:59VerdenBrasils president med nytt angrep på Norge13:59PengerInflasjonen synker i eurosonen13:53VerdenNy teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41PengerKutter fastrente på lån med lang binding13:29VerdenKinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04NorgeManshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55VerdenFem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36KulturPrinsessen på plass på ny skole12:35NorgeFlaggstang falt over en person ved politistasjon12:02ReiseTog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55NorgeNy skolestreik for klimaet 30. august11:54VerdenTyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50ReiseHurtigruten bygger om skip til hybrider11:09PolitikkHøyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58NorgeBergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57SportCoutinho klar for Bayern10:30VerdenIran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29SportCasper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05PengerMarkert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05SportDinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56VerdenTrump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55NorgeBjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41Penger«Dyne-Larsen» er død09:23PolitikkMennene i flertall ved høstens valg09:17SportPochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17VerdenTyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15SportElyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14VerdenPrins Andrew avviser overgrepsanklager08:08PengerFlyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26SportKjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17VerdenSkogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte07:15NorgeTallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01SportTuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar
Populært