Opposisjonen vil stoppe EUs bie-lov

Brunbier fotografert i Røyken i Buskerud. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Brunbier fotografert i Røyken i Buskerud. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Ny EU-lov vil gjøre det mulig å frakte bier inn til Norge. Ap, SV, Sp og Miljøpartiet De Grønne mener regjeringen bør sikre et unntak fra loven.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra 2021 blir det lov å frakte bikuber fritt mellom landene i EU og EØS. Mattilsynet har tidligere uttalt at de frykter reglene vil ramme den norske biebestanden. De får støtte fra opposisjonen på Stortinget, som vil fremme et forslag om å hindre bie-importen, skriver Nationen.

– Vi vet hvor avgjørende biene er for pollineringen. Derfor må vi fortsette å sørge for at helsen til de norske biene er i verdenstoppen, og da kan vi ikke tillate fri import fra EU-land. Først og fremst håper jeg regjeringen motarbeider forslaget, eventuelt at regjeringen sikrer Norge et unntak dersom loven blir vedtatt, sier stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) til avisen.

EUs dyrehelselov trer i kraft april 2021. Mattilsynet er i en ekspertgruppe i EU og har spilt inn at de ikke ønsker reglene på hjemmebane fordi biene i Norge har en bedre helse enn i de fleste andre EU-land, har NRK tidligere omtalt. Tilsynet har tidligere uttalt at sør på kontinentet har de problemer med flere sykdommer. Tilsynet vil se om Norge kan få et unntak, eller om de kan begrense omfanget.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden