Medisinsk gjennombrudd: Første menneskeegg dyrket frem i laboratorium

<p>Forskere i New York og Edinburgh har utviklet en ny metode for å dyrke egg fra svært tidlig cellestadium hentet fra eggstokkvev. Illustrasjonsfoto: Alexander Raths/Shutterstock.com</p>
Forskere i New York og Edinburgh har utviklet en ny metode for å dyrke egg fra svært tidlig cellestadium hentet fra eggstokkvev. Illustrasjonsfoto: Alexander Raths/Shutterstock.com

Teknikken kan medføre nye måter å bevare fruktbarhet hos jenter som må gjennom kreftbehandling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med utgangspunkt i noen få celler fra eggstokkene, har forskere fra Edinburgh og New York for første gang klart å dyrke frem menneskeegg i et laboratorium.

I en artikkel publisert i tidsskriftet Molecular Human Reproduction fredag, skriver forskerne at de har to mål for øyet: Bevare fruktbarheten til jenter som behandles for kreft, og åpne for nye muligheter til å forske på hvordan menneskeegg utvikles.

– Bortsett fra mulig bruk i behandling, er dette stort gjennombrudd når det gjelder å forstå utviklingen av menneskelige egg, sier en av forskerne, professor Evelyn Telfer, til BBC.

Kreftrammede kvinner som behandles med cellegift eller strålebehandling, risikerer å bli sterile som følge av behandlingen. For voksne kvinner kan løsningen ligge i å fryse ned egg eller befruktede embryoer før de starter på behandlingen.

Den samme løsningen er derimot ikke tilgjengelig for unge jenter. Nå håper forskerne teknikken med å dyrke frem egg blir tatt i bruk i behandling vil kunne være til hjelp for unge jenter som rammes av kreft.

– Å være i stand til å dyrke frem fullt utviklede egg kan utvide tilbudet av fruktbarhetsbehandling , sier professor Evelyn Telfer, til nyhetsbyrået AFP.

Hun understreker at det fremdeles gjenstår mye arbeid før forskningsresultatet eventuelt kan bli tatt i bruk i forbindelse med behandling.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært