Ny rapport: Brexit kan gi britene sæd-mangel

Den potensielle sædmangelen fører til at britiske menn får en «stiv utfordring», skriver tabloidavisen The Sun fredag.
Den potensielle sædmangelen fører til at britiske menn får en «stiv utfordring», skriver tabloidavisen The Sun fredag. Foto: Wong Maye-e / AP

Forlater britene EU uten en handelsavtale, vil det kunne føre til sæd-mangel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brexitminister Dominic Raab la torsdag fram de første 25 av rundt 80 tekniske notater med tips og råd til næringsliv og forbrukere om hva de må gjøre for å forberede seg på et brudd uten avtale, et såkalt hardt brudd.

Ifølge den britiske avisen Independent vil et brudd uten en handelsavtale føre til sædmangel og utfordringer for par som ønsker å få barn gjennom kunstig befruktning.

Dansk sæd

Årsaken er at britene importerer store mengder donorsæd fra blant annet Danmark. Ifølge avisen importerte britene 3.000 sæddonasjoner fra danskene i 2017.

Uten en handelsavtale vil ikke donorsæden kunne bli fraktet fritt til Storbritannia, noe som vil gi forsinkelser for britiske par som trenger hjelp til å få barn

Det var NRK som først omtalte saken i Norge.

Les også: EUs skrekkvisjon: Ber alle forberede seg på «no deal»

Sædmangel siden 2006

Sædgivere og givere av ubefruktede eller befruktede eggceller ble fratatt retten til anonymitet i Storbritannia i april 2005.

Det førte til at flere av Storbritannias sædbanker gikk tomme i 2006.

Den britiske rikskringkastingen gransket 74 av landets rundt 85 klinikker for behandling av ufrivillig barnløse. Av disse opplyste 50 at de har lite eller ingen sæd på lager, skrev nyhetsbyrået AFP.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden