– Kjemikalier i hjemmet kan gi redusert fruktbarhet hos både menn og hunder

<p>Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix</p>
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Både våre hjem og maten vi spiser kan inneholde fruktbarhetsreduserende stoffer. Også menneskets beste venn er rammet.

En ny studie utgitt i tidsskriftet Scientific Reports har sett nærmere på påvirkningsforholdet mellom oss mennesker og hunder når det kommer til fertilitet. Forskergruppen bak rapporten peker på andre studier som viser at menns sædkvalitet har hatt en reduksjon på 50 prosent globalt i løpet av de siste 80 årene. Men ingen har helt klart å finne ut hvorfor.

Svaret kan ligge hos menneskets beste venn.

I en rapport publisert i 2016 skrev forskere ved University of Nottingham at de hadde oppdaget at hunders sædkvalitet har falt over flere tiår.

I motsetning til forskning gjort på mennesker, har forskere nå klart å lenke mer direkte tap av sædkvalitet i hunder til farlige stoffer i deres miljø og maten de spiser. Forskerne ble derfor nysgjerrige på om tap i sækvalitet skyldes noe i miljøet mennesket og hunden delte.

– Dyrestudier styrker antagelsen man har for mennesker, det vil si at det har vært nedgang i sædkvalitet, sier Trine B. Haugen, professor og reproduksjonsforsker ved OsloMet.

Likhetstegn med hunder

Nedgang i sædkvalitet er en kjent problemstilling. Det som representerer noe nytt, er at det nå er forsket på hunder.

Trine B. Haugen er professor ved OsloMet og leder forskningsgruppen Reproduktiv helse hos menn. Foto: Sonja Balci
Trine B. Haugen er professor ved OsloMet og leder forskningsgruppen Reproduktiv helse hos menn. Foto: Sonja Balci

– Det som er interessant er at man har sett på et dyr som lever ganske likt som mennesker. Hundene får eget fôr, men mange hunder spiser også det samme som oss, og utsettes dermed for samme miljø og miljøstoffer.

Forskerne bak studien testet hvilke effekter to kjemiske stoffer hadde på sædprøver fra menn og hunder.

Det ene var plastmykgjøreren DEHP som ofte finnes i tepper, gulv, klær og leker, og som kan gjenfinnes i mat og drikke. Det andre er PCB153, som tilhører en gruppe industrikjemikalier som viste seg å være miljøforurensende og ble forbudt i 1982.

– Det har vært mye diskutert siden begynnelsen på 90-tallet om slike stoffer kan forstyrre sædkvalitet og kanskje da fertilitet. Men det er ikke nødvendigvis likhetstegn her. Nedgang i sædkvalitet er ikke det samme som at fertiliteten går nedover, men på sikt kan det bli konsekvensen. Foreløpig er det vanskelig å fastslå at mannlig fertilitet er fallende. Sædkvalitet kan gå ned en del før det gir utslag på fertilitet – menn kan ha litt «å gå på», sier Haugen som legger til at det ikke er grunn til bekymring.

Les også: Er hunder bra for helsa?

Viktig med begrensning

Haugen sier det ikke er unaturlig at både dyr og mennesker rammes hvis de omgir seg med liknende stoffer.

– Hunder er da en god «modell» som lever så nært mennesker og eksponeres for mye av det samme, legger hun til.

– Det er innført restriksjoner på en del kjemikalier, og miljømyndighetene er obs på farer. I Norge jobber blant annet Folkehelseinstituttet med dette. Problemet er at noen av kjemikaliene brytes så langsomt ned at de finnes i naturen lenge etter et forbud.

Haugen forteller at det er vanskelig å si hvilke gjenstander man bør være obs på her i Norge.

– Ofte er det «alt med måte» som gjelder. Men det er viktig å begrense bruk av tilsetninger som kan ha effekt på forplantningsevnen. Forfatterne av studien nevner en del saker. I Norge har blant annet plastmyknere blitt diskutert, som også er undersøkt i denne studien, og som har vært funnet i barneleker og andre plastprodukter. Vi omgir oss med mange stoffer som kan påvirke kjønnshormoner og andre hormoner i kroppen.

(Saken fortsetter under)

Både menn og hunder utsettes for de samme kjemikaliene som kan bidra til redusert sædkvalitet. Foto: REUTERS/Christian Charisius
Både menn og hunder utsettes for de samme kjemikaliene som kan bidra til redusert sædkvalitet. Foto: REUTERS/Christian Charisius

Noen studier tyder på at det nedgangen i sædkvalitet kan ha stoppet opp, blant annet i Danmark. Norge og Danmark har vært landene med dårligst sædkvalitet i Norden. Men vi har ingen studier i Norge som viser sædkvalitet over tid.

– Det er ofte mange faktorer som spiller inn, inkludert røyking blant mødre under svangerskap, ifølge professoren.

Les også: Fallende fruktbarhet også på bygda

– Tar lang tid å bli kvitt

Nedgang i sædkvalitet er en kjent problemstilling, men det er interessant med hunder som representerer noe nytt og kan styrke forskningsresultater hos mennesker.

– Mange dyr er gjenstand for avl. Det er derfor ikke alltid dyrestudier kan relateres til mennesker. Det er ikke lett å studere ville dyr som formerer seg fritt, og hunden er nok en god modell. Også hos mennesker er det en viss grad av «utvelgelse» ved at menn med dårligere sæd ikke gir opphav til barn seg i samme grad som de med bedre sæd.

– Enkelte stoffer hoper seg opp i næringskjeden og tar lang tid å bli kvitt. Det fører også til at vi eksponeres for stoffene. Det som ikke nedbrytes raskt, hoper seg opp, forteller Haugen og legger til at stoffene i naturen også kan påvirke forplantningsevnen til ville dyr.

Det interessante ved den nye studien er at man har sett på et dyr som lever ganske likt som mennesket. Hundene får eget fôr som kan inneholde mye av det samme som vi spiser, og mange hunder spiser også det samme som oss. Dermed utsettes mennesker og hunder for samme miljø og følgelig mange av de samme miljøstoffene.

For å prøve å motvirke nedgang i sædkvalitet, råder Haugen menn til å leve sunt og legger til at overvekt, doping, alkohol og røyk bør styres unna. Professoren har i sitt forskningsarbeid funnet en sammenheng mellom overvekt og dårligere sædkvalitet.

Les også: Medisinsk gjennombrudd: Første menneskeegg dyrket frem i laboratorium

Skade på DNA

Når det gjelder gravide kvinner, kan røyking under svangerskap ha effekt på menns sædkvalitet. Haugen mener det er bra at kvinner har mer eller mindre valgt å stumpe røyken i vår tid. Enkeltpersoner kan altså gjøre noe selv, men myndighetenes oppgave blir å ha oversikt over og eventuelt forby stoffer som har negativ virkning på menns sæd.

I denne studien har forskerne vist direkte effekter av kjemikalier på grad av DNA-skade der det var en økning, og spermienes bevegelighet der de svømte dårligere. Forskerne har undersøkt effekter ved lave doser, det vil si «realistiske» og i kombinasjon. Vi omgir oss med mange stoffer, så det er naturlig å tenke at de kan virke sammen, kanskje med forsterket effekt.

– Tidligere var det mest oppmerksomhet om påvirkning i fosterlivet, men i denne nye studien vises direkte effekter på ‘ferdig-produserte’ sædceller, sier hun.

De fant også at mye DNA-skade, både hos hunder og menn, var forbundet med at færre spermier beveget seg hurtig. Dette fant de uavhengig av kjemikaliene, men det viser at det å påvirke DNA via kjemikalier også kan påvirke svømmeevnen. I tillegg kan DNA-skade ha andre effekter på sædkvalitet og fertilitet, noe som ikke ble vist i denne studien.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringens vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Voldelige opptøyer etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 Tok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Syriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Gir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Frynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile
Siste nytt
08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40VerdenNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringens vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22NorgeFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36VerdenVoldelige opptøyer etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NorgeVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeTok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenSyriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerGir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54Helse og livsstilMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenFrynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits05:05KulturSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49PolitikkMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45PolitikkNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile
Populært