Meny

– Kjemikalier i hjemmet kan gi redusert fruktbarhet hos både menn og hunder

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Både våre hjem og maten vi spiser kan inneholde fruktbarhetsreduserende stoffer. Også menneskets beste venn er rammet.

En ny studie utgitt i tidsskriftet Scientific Reports har sett nærmere på påvirkningsforholdet mellom oss mennesker og hunder når det kommer til fertilitet. Forskergruppen bak rapporten peker på andre studier som viser at menns sædkvalitet har hatt en reduksjon på 50 prosent globalt i løpet av de siste 80 årene. Men ingen har helt klart å finne ut hvorfor.

Svaret kan ligge hos menneskets beste venn.

I en rapport publisert i 2016 skrev forskere ved University of Nottingham at de hadde oppdaget at hunders sædkvalitet har falt over flere tiår.

I motsetning til forskning gjort på mennesker, har forskere nå klart å lenke mer direkte tap av sædkvalitet i hunder til farlige stoffer i deres miljø og maten de spiser. Forskerne ble derfor nysgjerrige på om tap i sækvalitet skyldes noe i miljøet mennesket og hunden delte.

– Dyrestudier styrker antagelsen man har for mennesker, det vil si at det har vært nedgang i sædkvalitet, sier Trine B. Haugen, professor og reproduksjonsforsker ved OsloMet.

Likhetstegn med hunder

Nedgang i sædkvalitet er en kjent problemstilling. Det som representerer noe nytt, er at det nå er forsket på hunder.

Trine B. Haugen er professor ved OsloMet og leder forskningsgruppen Reproduktiv helse hos menn. Foto: Sonja Balci

– Det som er interessant er at man har sett på et dyr som lever ganske likt som mennesker. Hundene får eget fôr, men mange hunder spiser også det samme som oss, og utsettes dermed for samme miljø og miljøstoffer.

Forskerne bak studien testet hvilke effekter to kjemiske stoffer hadde på sædprøver fra menn og hunder.

Det ene var plastmykgjøreren DEHP som ofte finnes i tepper, gulv, klær og leker, og som kan gjenfinnes i mat og drikke. Det andre er PCB153, som tilhører en gruppe industrikjemikalier som viste seg å være miljøforurensende og ble forbudt i 1982.

– Det har vært mye diskutert siden begynnelsen på 90-tallet om slike stoffer kan forstyrre sædkvalitet og kanskje da fertilitet. Men det er ikke nødvendigvis likhetstegn her. Nedgang i sædkvalitet er ikke det samme som at fertiliteten går nedover, men på sikt kan det bli konsekvensen. Foreløpig er det vanskelig å fastslå at mannlig fertilitet er fallende. Sædkvalitet kan gå ned en del før det gir utslag på fertilitet – menn kan ha litt «å gå på», sier Haugen som legger til at det ikke er grunn til bekymring.

Les også: Er hunder bra for helsa?

Viktig med begrensning

Haugen sier det ikke er unaturlig at både dyr og mennesker rammes hvis de omgir seg med liknende stoffer.

– Hunder er da en god «modell» som lever så nært mennesker og eksponeres for mye av det samme, legger hun til.

– Det er innført restriksjoner på en del kjemikalier, og miljømyndighetene er obs på farer. I Norge jobber blant annet Folkehelseinstituttet med dette. Problemet er at noen av kjemikaliene brytes så langsomt ned at de finnes i naturen lenge etter et forbud.

Haugen forteller at det er vanskelig å si hvilke gjenstander man bør være obs på her i Norge.

– Ofte er det «alt med måte» som gjelder. Men det er viktig å begrense bruk av tilsetninger som kan ha effekt på forplantningsevnen. Forfatterne av studien nevner en del saker. I Norge har blant annet plastmyknere blitt diskutert, som også er undersøkt i denne studien, og som har vært funnet i barneleker og andre plastprodukter. Vi omgir oss med mange stoffer som kan påvirke kjønnshormoner og andre hormoner i kroppen.

(Saken fortsetter under)

Både menn og hunder utsettes for de samme kjemikaliene som kan bidra til redusert sædkvalitet. Foto: REUTERS/Christian Charisius

Noen studier tyder på at det nedgangen i sædkvalitet kan ha stoppet opp, blant annet i Danmark. Norge og Danmark har vært landene med dårligst sædkvalitet i Norden. Men vi har ingen studier i Norge som viser sædkvalitet over tid.

– Det er ofte mange faktorer som spiller inn, inkludert røyking blant mødre under svangerskap, ifølge professoren.

Les også: Fallende fruktbarhet også på bygda

– Tar lang tid å bli kvitt

Nedgang i sædkvalitet er en kjent problemstilling, men det er interessant med hunder som representerer noe nytt og kan styrke forskningsresultater hos mennesker.

– Mange dyr er gjenstand for avl. Det er derfor ikke alltid dyrestudier kan relateres til mennesker. Det er ikke lett å studere ville dyr som formerer seg fritt, og hunden er nok en god modell. Også hos mennesker er det en viss grad av «utvelgelse» ved at menn med dårligere sæd ikke gir opphav til barn seg i samme grad som de med bedre sæd.

– Enkelte stoffer hoper seg opp i næringskjeden og tar lang tid å bli kvitt. Det fører også til at vi eksponeres for stoffene. Det som ikke nedbrytes raskt, hoper seg opp, forteller Haugen og legger til at stoffene i naturen også kan påvirke forplantningsevnen til ville dyr.

Det interessante ved den nye studien er at man har sett på et dyr som lever ganske likt som mennesket. Hundene får eget fôr som kan inneholde mye av det samme som vi spiser, og mange hunder spiser også det samme som oss. Dermed utsettes mennesker og hunder for samme miljø og følgelig mange av de samme miljøstoffene.

For å prøve å motvirke nedgang i sædkvalitet, råder Haugen menn til å leve sunt og legger til at overvekt, doping, alkohol og røyk bør styres unna. Professoren har i sitt forskningsarbeid funnet en sammenheng mellom overvekt og dårligere sædkvalitet.

Les også: Medisinsk gjennombrudd: Første menneskeegg dyrket frem i laboratorium

Skade på DNA

Når det gjelder gravide kvinner, kan røyking under svangerskap ha effekt på menns sædkvalitet. Haugen mener det er bra at kvinner har mer eller mindre valgt å stumpe røyken i vår tid. Enkeltpersoner kan altså gjøre noe selv, men myndighetenes oppgave blir å ha oversikt over og eventuelt forby stoffer som har negativ virkning på menns sæd.

I denne studien har forskerne vist direkte effekter av kjemikalier på grad av DNA-skade der det var en økning, og spermienes bevegelighet der de svømte dårligere. Forskerne har undersøkt effekter ved lave doser, det vil si «realistiske» og i kombinasjon. Vi omgir oss med mange stoffer, så det er naturlig å tenke at de kan virke sammen, kanskje med forsterket effekt.

– Tidligere var det mest oppmerksomhet om påvirkning i fosterlivet, men i denne nye studien vises direkte effekter på ‘ferdig-produserte’ sædceller, sier hun.

De fant også at mye DNA-skade, både hos hunder og menn, var forbundet med at færre spermier beveget seg hurtig. Dette fant de uavhengig av kjemikaliene, men det viser at det å påvirke DNA via kjemikalier også kan påvirke svømmeevnen. I tillegg kan DNA-skade ha andre effekter på sædkvalitet og fertilitet, noe som ikke ble vist i denne studien.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:45 En person omkom i trafikkulykke i Moss02:38 Sorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31 MC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39 Fredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15 Fem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48 KKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25 15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10 Sudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40 Norwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15 Pave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43 Kosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32 Trakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13 Ødegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56 Carlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23 Fem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05 Forbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51 Ghulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15 Hund angrep politi19:43 Sommertemperaturer flere steder påskeaften19:39 Over 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04 Nytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45 Nordmann tilstår drap i Latvia18:11 Sudans protestledere skal møte militærrådet18:06 Skogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43 – «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37 Røde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28 Over 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52 Tripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46 Røde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39 Ruter advarer mot svindel-sms15:23 18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18 Ruter advarer mot svindel-sms15:08 Kabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02 Målpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55 Nord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43 Sent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32 Forbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30 Politikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57 Fant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50 Svømming: Årets raskeste tatt for doping13:46 Tre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33 Mueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04 Russisk agent innrømmer skyld12:58 Kenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49 Det er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09 To alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03 Betydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54 – 27 soldater drept av IS i Syria11:49 Brannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45 Nøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37 Premier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25 Jordskjelv registrert i Finnmark11:02 Flere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00 Tretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54 Neymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37 Zlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26 Snur etter kritikk – tar ikke ned Assange-bilde likevel10:15 Nok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02 To tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00 Kongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48 Brannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14 Cardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34 Sp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10 Egypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30 Nordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20 Tysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58 Kosovo henter hjem IS-familier05:50 Dette skjer i dag05:36 Russ til legevakt med dypt kutt i hodet05:30 Dette skjedde i natt05:15 Demonstrasjonene vokser i Sudan04:47 Ettåring angrepet av ville hunder i Australia04:17 Saudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52 Kvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12 Justisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05 Anders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06 Sykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38 Ansatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43 Ung mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18 Paven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07 Isaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01 Over 20 grader i flere fylker22:54 Drama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49 Warren krever Trump stilt for riksrett22:33 Brannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58 Slanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48 Norge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46 Kristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53 California-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00 Faren over etter togavsporing i Sverige18:31 20 år siden massakren på Columbine18:23 Røde Kors: Roligste påske på fem år18:19 Trump hyller libysk krigsherre17:53 Fransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41 To personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42 Kim og Putin møtes i Vladivostok16:23 Barn satt fast i handlevogn16:01 Demokratene krever usladdet Mueller-rapport
Siste nytt
02:45NorgeEn person omkom i trafikkulykke i Moss02:38VerdenSorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31NorgeMC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39VerdenFredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15NorgeFem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48VerdenKKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25Norge15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10VerdenSudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40NorgeNorwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15VerdenPave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43VerdenKosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32NorgeTrakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13SportØdegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56SportCarlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23NorgeFem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05NorgeForbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51Helse og livsstilGhulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15NorgeHund angrep politi19:43NorgeSommertemperaturer flere steder påskeaften19:39VerdenOver 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04SportNytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45NorgeNordmann tilstår drap i Latvia18:11VerdenSudans protestledere skal møte militærrådet18:06NorgeSkogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43Helse og livsstil– «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37NorgeRøde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28VerdenOver 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52VerdenTripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46NorgeRøde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:23Sport18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:08VerdenKabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02SportMålpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55VerdenNord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43SportSent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32NorgeForbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30VerdenPolitikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57VerdenFant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50SportSvømming: Årets raskeste tatt for doping13:46SportTre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33VerdenMueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04VerdenRussisk agent innrømmer skyld12:58SportKenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49NorgeDet er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09VerdenTo alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03NorgeBetydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54Verden– 27 soldater drept av IS i Syria11:49NorgeBrannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45SportNøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37SportPremier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25NorgeJordskjelv registrert i Finnmark11:02NorgeFlere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00VerdenTretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54SportNeymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37SportZlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26NorgeSnur etter kritikk – tar ikke ned Assange-bilde likevel10:15SportNok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02VerdenTo tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00NorgeKongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48NorgeBrannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14SportCardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34NorgeSp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10VerdenEgypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30NorgeNordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20VerdenTysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58VerdenKosovo henter hjem IS-familier05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeRuss til legevakt med dypt kutt i hodet05:30NorgeDette skjedde i natt05:15VerdenDemonstrasjonene vokser i Sudan04:47VerdenEttåring angrepet av ville hunder i Australia04:17VerdenSaudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52NorgeKvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12VerdenJustisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05SportAnders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06VerdenSykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38NorgeAnsatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43NorgeUng mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18VerdenPaven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07NorgeIsaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01NorgeOver 20 grader i flere fylker22:54SportDrama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49VerdenWarren krever Trump stilt for riksrett22:33NorgeBrannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58VerdenSlanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48SportNorge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46VerdenKristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53VerdenCalifornia-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00VerdenFaren over etter togavsporing i Sverige18:31Verden20 år siden massakren på Columbine18:23NorgeRøde Kors: Roligste påske på fem år18:19VerdenTrump hyller libysk krigsherre17:53VerdenFransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41NorgeTo personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42VerdenKim og Putin møtes i Vladivostok16:23NorgeBarn satt fast i handlevogn16:01VerdenDemokratene krever usladdet Mueller-rapport
Populært