– Kjemikalier i hjemmet kan gi redusert fruktbarhet hos både menn og hunder

<p>Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix</p>
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Både våre hjem og maten vi spiser kan inneholde fruktbarhetsreduserende stoffer. Også menneskets beste venn er rammet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny studie utgitt i tidsskriftet Scientific Reports har sett nærmere på påvirkningsforholdet mellom oss mennesker og hunder når det kommer til fertilitet. Forskergruppen bak rapporten peker på andre studier som viser at menns sædkvalitet har hatt en reduksjon på 50 prosent globalt i løpet av de siste 80 årene. Men ingen har helt klart å finne ut hvorfor.

Svaret kan ligge hos menneskets beste venn.

I en rapport publisert i 2016 skrev forskere ved University of Nottingham at de hadde oppdaget at hunders sædkvalitet har falt over flere tiår.

I motsetning til forskning gjort på mennesker, har forskere nå klart å lenke mer direkte tap av sædkvalitet i hunder til farlige stoffer i deres miljø og maten de spiser. Forskerne ble derfor nysgjerrige på om tap i sækvalitet skyldes noe i miljøet mennesket og hunden delte.

– Dyrestudier styrker antagelsen man har for mennesker, det vil si at det har vært nedgang i sædkvalitet, sier Trine B. Haugen, professor og reproduksjonsforsker ved OsloMet.

Likhetstegn med hunder

Nedgang i sædkvalitet er en kjent problemstilling. Det som representerer noe nytt, er at det nå er forsket på hunder.

Trine B. Haugen er professor ved OsloMet og leder forskningsgruppen Reproduktiv helse hos menn. Foto: Sonja Balci
Trine B. Haugen er professor ved OsloMet og leder forskningsgruppen Reproduktiv helse hos menn. Foto: Sonja Balci

– Det som er interessant er at man har sett på et dyr som lever ganske likt som mennesker. Hundene får eget fôr, men mange hunder spiser også det samme som oss, og utsettes dermed for samme miljø og miljøstoffer.

Forskerne bak studien testet hvilke effekter to kjemiske stoffer hadde på sædprøver fra menn og hunder.

Det ene var plastmykgjøreren DEHP som ofte finnes i tepper, gulv, klær og leker, og som kan gjenfinnes i mat og drikke. Det andre er PCB153, som tilhører en gruppe industrikjemikalier som viste seg å være miljøforurensende og ble forbudt i 1982.

– Det har vært mye diskutert siden begynnelsen på 90-tallet om slike stoffer kan forstyrre sædkvalitet og kanskje da fertilitet. Men det er ikke nødvendigvis likhetstegn her. Nedgang i sædkvalitet er ikke det samme som at fertiliteten går nedover, men på sikt kan det bli konsekvensen. Foreløpig er det vanskelig å fastslå at mannlig fertilitet er fallende. Sædkvalitet kan gå ned en del før det gir utslag på fertilitet – menn kan ha litt «å gå på», sier Haugen som legger til at det ikke er grunn til bekymring.

Les også: Er hunder bra for helsa?

Viktig med begrensning

Haugen sier det ikke er unaturlig at både dyr og mennesker rammes hvis de omgir seg med liknende stoffer.

– Hunder er da en god «modell» som lever så nært mennesker og eksponeres for mye av det samme, legger hun til.

– Det er innført restriksjoner på en del kjemikalier, og miljømyndighetene er obs på farer. I Norge jobber blant annet Folkehelseinstituttet med dette. Problemet er at noen av kjemikaliene brytes så langsomt ned at de finnes i naturen lenge etter et forbud.

Haugen forteller at det er vanskelig å si hvilke gjenstander man bør være obs på her i Norge.

– Ofte er det «alt med måte» som gjelder. Men det er viktig å begrense bruk av tilsetninger som kan ha effekt på forplantningsevnen. Forfatterne av studien nevner en del saker. I Norge har blant annet plastmyknere blitt diskutert, som også er undersøkt i denne studien, og som har vært funnet i barneleker og andre plastprodukter. Vi omgir oss med mange stoffer som kan påvirke kjønnshormoner og andre hormoner i kroppen.

(Saken fortsetter under)

Både menn og hunder utsettes for de samme kjemikaliene som kan bidra til redusert sædkvalitet. Foto: REUTERS/Christian Charisius
Både menn og hunder utsettes for de samme kjemikaliene som kan bidra til redusert sædkvalitet. Foto: REUTERS/Christian Charisius

Noen studier tyder på at det nedgangen i sædkvalitet kan ha stoppet opp, blant annet i Danmark. Norge og Danmark har vært landene med dårligst sædkvalitet i Norden. Men vi har ingen studier i Norge som viser sædkvalitet over tid.

– Det er ofte mange faktorer som spiller inn, inkludert røyking blant mødre under svangerskap, ifølge professoren.

Les også: Fallende fruktbarhet også på bygda

– Tar lang tid å bli kvitt

Nedgang i sædkvalitet er en kjent problemstilling, men det er interessant med hunder som representerer noe nytt og kan styrke forskningsresultater hos mennesker.

– Mange dyr er gjenstand for avl. Det er derfor ikke alltid dyrestudier kan relateres til mennesker. Det er ikke lett å studere ville dyr som formerer seg fritt, og hunden er nok en god modell. Også hos mennesker er det en viss grad av «utvelgelse» ved at menn med dårligere sæd ikke gir opphav til barn seg i samme grad som de med bedre sæd.

– Enkelte stoffer hoper seg opp i næringskjeden og tar lang tid å bli kvitt. Det fører også til at vi eksponeres for stoffene. Det som ikke nedbrytes raskt, hoper seg opp, forteller Haugen og legger til at stoffene i naturen også kan påvirke forplantningsevnen til ville dyr.

Det interessante ved den nye studien er at man har sett på et dyr som lever ganske likt som mennesket. Hundene får eget fôr som kan inneholde mye av det samme som vi spiser, og mange hunder spiser også det samme som oss. Dermed utsettes mennesker og hunder for samme miljø og følgelig mange av de samme miljøstoffene.

For å prøve å motvirke nedgang i sædkvalitet, råder Haugen menn til å leve sunt og legger til at overvekt, doping, alkohol og røyk bør styres unna. Professoren har i sitt forskningsarbeid funnet en sammenheng mellom overvekt og dårligere sædkvalitet.

Les også: Medisinsk gjennombrudd: Første menneskeegg dyrket frem i laboratorium

Skade på DNA

Når det gjelder gravide kvinner, kan røyking under svangerskap ha effekt på menns sædkvalitet. Haugen mener det er bra at kvinner har mer eller mindre valgt å stumpe røyken i vår tid. Enkeltpersoner kan altså gjøre noe selv, men myndighetenes oppgave blir å ha oversikt over og eventuelt forby stoffer som har negativ virkning på menns sæd.

I denne studien har forskerne vist direkte effekter av kjemikalier på grad av DNA-skade der det var en økning, og spermienes bevegelighet der de svømte dårligere. Forskerne har undersøkt effekter ved lave doser, det vil si «realistiske» og i kombinasjon. Vi omgir oss med mange stoffer, så det er naturlig å tenke at de kan virke sammen, kanskje med forsterket effekt.

– Tidligere var det mest oppmerksomhet om påvirkning i fosterlivet, men i denne nye studien vises direkte effekter på ‘ferdig-produserte’ sædceller, sier hun.

De fant også at mye DNA-skade, både hos hunder og menn, var forbundet med at færre spermier beveget seg hurtig. Dette fant de uavhengig av kjemikaliene, men det viser at det å påvirke DNA via kjemikalier også kan påvirke svømmeevnen. I tillegg kan DNA-skade ha andre effekter på sædkvalitet og fertilitet, noe som ikke ble vist i denne studien.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden