Meny

Årets beste og verste filmer

Fra «This is England» (Foto:Filmweb)
 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På topp og bunn av kinoåret 2007, samt en smugkikk på det vi har å glede oss til i 2008.

Kinoåret 2007 har kanskje ikke vært av de aller heftigste, men noen lyspunkt har det vært. Her er vår liste over årets 10 beste filmer pluss noen skuffelser og det vi har å se fram til.

Årets beste

Du levande
Midt mellom drøm og virkelighet ligger Roy Anderssons mesterverk «Du levande». For dette er virkelig et mesterverk, men filmen krever at du går inn i kinosalen med

Superfrekt og superbra. (Foto: BVI)Superfrekt og superbra. (Foto: BVI)

et åpent sinn og god tålmodighet.

Superbad
Superbad fikk meg til å fnise som en 14-åring samtidig som guttene vekker morskjærligheten i meg. Noe som nesten er like skrudd og småperverst som filmen selv.

Venus
Dersom du synes tanken på å se gamle menn stirre opp under skjørtene på unge jenter er ekkel, bør du holde deg unna. Er du derimot villig til å godta ideen om at de over 60 også har seksuelle

Gråt i kor med danskenes Oscar-bidrag. (Foto: SF Norge)Gråt i kor med danskenes Oscar-bidrag. (Foto: SF Norge)

drifter, ønsker og drømmer, er «Venus» en utfordrende perle av en film.

Kunsten å gråte i kor
Det er mye å gråte over i den danske filmen «Kunsten å gråte i kor». Men det er også mye å le av. Selv om latteren ofte blir sittende fast nederst i halsen et sted. Danskenes Oscar-bidrag river og sliter i sjelen.

This is England
Shane Meadows beretning om 12-år gamle Shauns oppvekst i Thatcher-England er en perle for alle som digger skitten-realisme og god musikk.

Farvel Falkenberg

Indi-tristesse i Farvel Falkenberg. (Foto: Arthaus)Indi-tristesse i Farvel Falkenberg. (Foto: Arthaus)

Vakkert og skremmende autentisk fra Sverige. Det er umulig å ikke elske en film der en av hovedpersonene kommer med den klassiske replikken: - Jeg blir glad av bacon.

Simpsons
Årets mest etterlengtede film var en vellykket miks av politisk satire, selvironi, slapstick-humor og sentimentalitet. Nær klassiker.

Blodsbånd
Hjerteskjærende, blodig og som en knytteneve i mellomgulvet. Marius Holst overbeviser.

Mordet på Jesse James av den feige Robert Ford

Fuck you Mr. Lynch. (Foto: Arthaus)Fuck you Mr. Lynch. (Foto: Arthaus)

Brad Pitt overbeviser i en stemningsfull western som er en fryd for både øye og hjerne. Se også opp for Casey Affleck i året som kommer.

Det ukjente
Denne filmen fikk liten oppmerksomhet når den kom og er langt fra perfekt. Likevel er det noen av scenene i denne filmen fra «Cinema Paradiso»-regissøren uforglemmelige.

Årets skuffelser

Innland Empire
David Lynch går av skaftet i en film som er lang som et vondt år og som fucker med hodet ditt. Meningsløst og pretensiøst.

Goya

Heit mann, slapp film. (Foto: SF Norge)Heit mann, slapp film. (Foto: SF Norge)

Tortur, voldtekt, tortur, sinnsykdom, skabb, mord, søle ... Passelig polert på Hollywoods vis selvsagt. Alt blandet i en suppe av historiske hendelser. Fysjom.

Kill Buljo
Ikke tro hypen. Kill Buljo er en god gammaldags drittfilm laget av og for amatører.

Bitre blomster
Hans Wilhelm Steinfeld skal ha uttalt at en østlending i rollen som Veum var som «en hvit mann skulle spille Nelson Mandela». Det største problemet er imidlertid at denne første Veum-filmen ikke var spennende i det hele tatt.

Glede seg!

Lønsj

I wanna be adored. (Foto: Sandrew Metronome)I wanna be adored. (Foto: Sandrew Metronome)

Rollebesetningen er kanskje ikke den friskeste med tradisjonelle navn som Aksel Hennie, Pia Tjelta, Ane Dahl Torp, Nicolai Cleve Broch, Bjørn Floberg og Anneke von der Lippe. Likevel virker «Lønsj» som et spennende prosjek og traileren er mer enn lovende. Premiere den 1. februar.

Mannen som elsket Yngve
Boken er høyt elsket og det er store forventninger til filmversjonen av livet til Jarle Klepp. Debuterende regissør Stian Kristiansen er kompromissløs i sin tolkning av Renbergs salgsukess:

- Jeg driter litt i hva folk forventer seg. For meg var det viktig å behandle dette som et filmmanus. Det er vanskelig å overføre alt som står i en roman til en halvannen times film. Det som er viktig er at hjertet og karakterene fra boken er der, sa han til ABC Nyheter under filmfestivalen i Haugesund.

Gutt møter jente i Juno. (Foto: Fox Films AS)Gutt møter jente i Juno. (Foto: Fox Films AS)

Premiere den 15. februar.

Rovdyr (OBS. Skremmende trailer)
18-års aldersgrense, blodig trailer og en masse blest. Norsk skrekkfilm er som kjent ikke hverdagskost og det blir spennende å se om «Rovdyr» lever opp til forventningene. Premiere 11. januar.

Juno
Tenåringskomedie som har fått amerikanske kritikere til å gå i fistel. Bak manuset står en eks-stripper med navn Diablo Cody, som garantert vi får høre mer om i årene som kommer. Premiere 1. februar.

Cloverfield
Hemmelig, mystisk og hysj hysj. Produsenten av tv-seriene «Lost» og «Alias», og regissør av «Mission Impossible 3», J. J. Abrams, er hovedhjernen bak filmen som har blitt hypet på nett i lang tid. Premiere den 8. februar.

Er du uenig i filmkåringen? Klikk på «skriv kommentar» og gi din mening.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus