Norske filmer i kø

Norske filmer i kø
Norske filmer i kø
Artikkelen fortsetter under annonsen

Snowboard-drama, et blodig oppgjør i Kautokeino og en mann som elsker Yngve er noe av godsakene det norske filmelskere kan glede seg til.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto: Elise Nyborg Eriksen
Gjengen bak Mannen som elsket Yngve. Fra venstre hovedrolleinnehaver Rolf Kristian Larsen, Ida Elise Broch, regissør Stian Kristiansen, Ole Christian Ertvaag.

I dag fikk pressen i Haugesund se klipp av tre kommende norske filmer storfilmer.

Fra filmen Mannen som elsket Yngve. (Foto:SMN)Fra filmen Mannen som elsket Yngve. (Foto:SMN)

Det var særlig filmversjonen av Tore Rendbergs roman «Mannen som elsket Yngve» som skapte store forventninger blant de frammøtte. Boken høstet som kjent svært gode kritikker da den kom ut i 2003. Historien om unggutten Jarle Klepp som får livet snudd på hodet når han forelsker seg i en skolekamerat har solgt i ikke mindre enn 50 000 eksemplarer i Norge. Det er Rendberg selv som har skrevet manus til filmversjonen.

– I begynnelsen ville jeg ikke skrive manus fordi jeg følte jeg stod for tett på materialet. Men etter en stund så føltes det bra å gjøre det. Det var gøy å gi historien et videre liv, fortalte Tore Renberg.

Regissør for filmen er Stian Kristiansen, som ble uteksaminert fra Filmskolen på Lillehammer i vår. Kristiansen forteller til ABC Nyheter at han ikke er så opptatt av forventningene til de som har lest boken.

- Jeg driter litt i hva folk forventer seg. For meg var det viktig å behandle dette som et filmmanus. Det er vanskelig å overføre alt som står i en roman til en halvannen times film. Det som er viktig er at hjertet og karakterene fra boken er der.

Mens Kristiansen jobbet med manuset til «Mannen som elsket Yngve» kom Rendbergs oppfølgerbok «Kompani Orheim» ut. I den boken møter vi en yngre Jarle Klepp lenge før han forelsker seg i Yngve.

- For oss var det jo kjempebra. Jeg kunne liksom gi boken til skuespillerne og dermed hadde de en unnagjort en masse research for karakterene sine, forteller Kristiansen.

Langfilmdebutanten kjenner seg godt igjen i hovedpersonen Jarle Klepp.

- Både han og jeg har sterke interesser innen politikk og musikk. Han har også en voldsom energi som de unge har og som jeg kjenner igjen fra meg selv på den tiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mikkel Gaup spiller i Kautokeino-opprøret. (Foto:SMN)Mikkel Gaup spiller i Kautokeino-opprøret. (Foto:SMN)

Jarle Klepp spilles av Rolf Kristian Larsen, som nylig debuterte i den kinoaktuelle publikumssuksessen Fritt vilt. Larsen hadde heller ingen problemer med å identifisere seg med Jarle.

- I forhold til denne rollen følte jeg at alt var vanskelig samtidig som alt var lett. Det handler om den store ungdomsforelskelsen. Jeg har selv vært forelsket som 17-åring og vet hvor utrolig heavy det kan være, sier han til ABC Nyheter.

Gaup bryter stillheten

Nils Gaups nye film «Kautokeino-opprøret» skal etter planen åpne Tromsø Internasjonale Filmfestival i midten av januar til neste år. Filmen omhandler konflikten mellom den samiske befolkningen og representanter for den norske øvrigheten. Historien leder fram til det mye omtalte Kautokeino-opprøret i 1852 og de tragiske konsekvensene som fulgte. Nils Gaup fortalte pressen i dag at det hadde vært en vanskelig film å lage.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Peter Stormare i Switch. (Foto: SMN)Peter Stormare i Switch. (Foto: SMN)

- Denne historien omhandler en stor tragedie som har rammet min slekt. Lenge var det ingen som ville snakke om dette. Jeg måtte ha et folkemøte i Kautokeino før jeg kunne bryte stillheten. Der fikk jeg streng beskjed om at jeg ikke måttte lage noe kommersielt dritt ut av materialet.

Stormare som mentor
Ungdomsfilmen «Switch» som har premiere i oktober forteller en litt mindre mørk historie.

Filmen handler om 15 år gamle Mikkel som er den nye gutten i klassen. Han kommer fra Oslo med skateboardet under armen. Men på Vestlandet er det snowboard som gjelder.

Regissør Ole Martin Hafsmo fortalte at filmen er en slags moderne snowboard-versjon av «Karate Kid», med selveste Peter Stormae i rollen som mentor.

- Stormare har også sett mye på Yoda fra «Star Wars» i forberedelsen til rollen, fortalte Hafsmo.