En lekkerbisken av en film

En lekkerbisken av en film
En lekkerbisken av en film
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brad Pitt overbeviser i en stemningsfull western som er en fryd for både øye og hjerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Karakter 9 av 10

Jeg kan levende se for meg at enkelte vil ha problemer med denne filmen. Særlig dersom motivasjonene for å se den er at Brad Pitt er heit. Noen vil nok kalle den påtatt kunstnerisk, treg og til tider kjedelig. Det er tross alt to timer og førti minutter i kinosetet vi snakker om.

Ok, så skal jeg strekke meg til å innrømme at filmen med fordel kunne vært kuttet med en halvtime, men sett bort i fra det så elsket jeg den.

For «Mordet på Jesse James av den feige Robert Ford» er en særdeles lekker affære. Fargene er nydelige med gyldne kornåkre og blå himmel. Vi snakker skeive kameravinkler gjennom ugjevnt glass. I tallrike flotte scener dveler kameraet over det røffe og vakre landskapet. Musikken av Nick Cave er fantastisk. Og ok, Brad Pitt er smellvakker.

Filmens lange tittel sier vel det meste: «Mordet på Jesse James av den feige Robert Ford». Greit. Da vet man i alle fall fra begynnelsen hva som skal skje. Dermed er det bare å lene seg tilbake og fokusere totalt på det psykologiske spillet og den elegante utførelsen av historien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kriminelt idol

På mange måter var Jesse James sin samtids Brad Pitt. I alle fall når det kommer til å være berømt. Den hensynsløse forbryteren James var yndet førstesidestoff og hadde en stor tilhengerskare. Hele Amerika fryktet og beundret den lovløse familiemannen.

En av hans mange fans var den 19-år gamle Robert Ford. Ford simpelthen forgudet Jesse og ville fra ung alder gjøre alt som stod i hans makt for å leve opp til sitt forbilde. Og det er ikke fritt for at tankene vandrer til den fantastiske klassikeren «All about Eve» når vi ser hvordan unggutten studerer Jesse til den aller minste detalj. I likhet med Betty Davies småbesatte fan begynner Robert å kle seg som Jesse. Han jobber seg skritt for skritt inn i Jesses liv. Etter hvert prøveligger han heltens seng, roter i tingene hans og flørter med kona. I en scene, med klare homoerotiske undertoner, kommer han overraskende over Jesse i badekaret og smugkikker lenge og vel før han blir tatt på fersken. «Do you want to be like me? Or do you want to BE me?», spør Jesse nokså presist. Og hvem vet. Det vi blir vitne til er i alle fall at Roberts beundring gradvis glir over i avsky. Det er som kjent ikke langt mellom kjærlighet og hat.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brad kan jo spille!

Skuespillerprestasjonene i denne filmen er fantastiske. Brad Pitt overrasker nok en gang. Det er som om alt glitter, sladder og stas rundt ham gjør at jeg glemmer at han faktisk i bunn og grunn er en utrolig bra skuespiller. Brads Jesse James starter som en sexy antihelt, men blir litt etter litt innesluttet, paranoid og voldelig. Humøret svinger til slutt ut av kontroll og han ender opp med å terroriserer alle rundt seg med sin uberegnelighet.

En smart Affleck

Men om Pitt overbeviser, så puster den yngre Casey Affleck ham absolutt i nakken med sin tolkning av Robert Ford. Karrieremessig velger tydeligvis Casey rett der broren Ben velger feil. Med keitete kroppsspråk og et ansikt som best kan karakteriseres som interessant, er han perfekt i rollen som den litt stakkarslige beundrende Ford. Jeg er klar til å vedde penger på at dette er filmen som løfter Casey opp i mesteligaen i Hollywood.

Er du en sann filmelsker med god tålmodighet så bør du sette av en kveld og få med deg «Mordet på Jesse James av den feige Robert Ford». Dersom du synes at tittelen i seg selv virker irriterende lang, bør du kanskje la være.