Meny

RIVIERAEN PÅ TVERS: Del 1 av 3:

Rivieraen på tvers

SENTRUM: Midt i byen går livet sin vante travle gang i slutten av september. Foto: Roger Grosvold
Hvordan få mest mulig ut av en ferietur til den franske riviera.

Fakta om Nice:

  • By på den franske rivieraen
  • Frankrikes femte største by
  • Cirka 348.000 innbyggere innenfor bygrensene, rundt en million med omegn
  • Om sommeren stiger befolkningen betraktelig på grunn av turisme
  • Byen tilhørte frem til 1860 den italienske staten Piemonte, som i dag er en del av Italia, og navnet på byen var da Nizza
  • Nice regnes som et av de første stedene i Europa som ble befolket, og det antas at området rundt Nice var det første i verden der menneskene tok i bruk ild

 

(Kilder: Turistkontoret i Nice/Wikipedia)

NICE (ABC NYHETER): At Frankrike har mye å by på er ingen stor hemmelighet. Hvor mange nordmenn som har besøkt steder som storbyen og hovedstaden Paris eller sørlige Provence, der du blant annet finner den franske riviera, er jammen ikke godt å si.

Mange har også latt seg lokke av det eksklusive jetset-livet i byer og tettsteder langs Middelhavet på Frankrikes sørkyst, blant disse Nice, Cannes og St. Tropez, samt miniputtstaten Monaco med sine fasjonable gourmetrestauranter, lekre sportsbiler og utallige luksusyatcher. 

Frankofile følelser

Det er likevel neppe dette alene som leder til frankofile følelser for landet, der utsøkt vin og god mat på landsbygda tiltrekker seg like mange tilreisende som de mer luksuriøse omgivelsene i byene på rivieraen.

I vår miniserie med artikler fra den franske riviera, åpner vi her med et besøk i Nice, før vi tar turen videre til andre områder langs den franske middelhavskysten.

Les også:

DEL 2: Hvorfor ikke kjøre rivieraen rundt i åpen bil?

DEL 3: Rivieraens mest luksuriøse

Det er mange flyselskaper som tilbyr direkteruter til Nice, den største byen på den franske middelhavskysten Côte d’Azur. I skrivende stund flyr for eksempel både Norwegian og SAS til Nice fra flere norske byer for en rimelig slant, men vær obs på at begge selskapene ofte opererer med relativt dyre returreiser hvis du bestiller tur/retur-billett, så det kan lønne seg å bestille returreisen separat, eller reise hjem igjen på mindre gunstige ukedager. Alternativt kan det lønne seg å reise hjem fra en annen fransk destinasjon, for eksempel Paris, hvis du har anledning til å kombinere ferien med et besøk i en annen fransk by.

Bo privat

Bokostnadene trenger imidlertid ikke koste all verden, selv om du er omgitt av eksklusive restauranter og handlegater i umiddelbar nærhet.

Hvis du gjør som oss, og bruker Nice som base, kan du ved hjelp av privat leie gjennom for eksempel Airbnb og leiebil komme deg rundt til de mange unike områdene langs kysten, samtidig som du har en god basestasjon å komme hjem igjen til på kveldstid. Avstandene på rivieraen er nemlig ikke så avskrekkende store som det kan se ut som på kartet.

Torget i Nice sentrum er nokså nylig restaurert, og i dette området finner du mange butikker og gode restauranter. Se torget med Google street view under:

Vi benyttet oss som nevnt av Airbnb sine tjenester for å søke opp et alternativ til hotell. Det resulterte i en lun hjemmefølelse, i kombinasjon med en service på nivå med hva de beste femstjerners hoteller kan by på.

Femstjerners service

SKANDINAVISK I NICE: I gamlebyen finner du - av alle ting - en forretning som selger norsk røkelaks og fårikål. Blant annet. Foto: Roger Grosvold

Husverten vår, Christian, sørget for å få oss hentet på flyplassen Nice Côte d'Azur Airport, av en kamerat, siden han selv var bortreist på tidspunktet vi besøkte Nice i slutten av september 2012. Prisen vi betalte var riktig nok noe dyrere enn å ta buss, men kommer likevel ikke på mer enn halvparten av prisen for å ta en taxi på samme strekning.

For usle 20 euro (i underkant av 150 norske kroner i skrivende stund, red.anm.), ble vi hentet og fulgt opp til leiligheten i sentrum av Nice, der vi skulle bo en ukes tid. Vår verts utsendte venn og sjåfør for anledningen, Gregg, fulgte opp med å gi oss en hurtigguide over Nices mange serverdigheter, der han tegnet og forklarte hva som er verdt å få med seg, hva vi gjerne kan droppe, og hvor man finner den beste og rimeligste maten i byen.

Les også: 9 byer du MÅ besøke

Med dette utgangspunktet startet vi vårt ukelange opphold med å utforske nærområdet; byen Nice med sine nesten 350.000 innbyggere.

Lokal pizzavariant

Første rett på menyen etter ankomst var – etter tips fra vår eminente sjåfør – attimi, en slags sørfransk og lokal form for italiensk pizza, der tomatsausen er byttet ut med en flytende ostesaus – i all hovedsak basert på den italienske ostetypen Crescenza. Det beste stedet å innta denne lokale retten, er naturligvis på restauranten som har tatt rettens navn; Attimi – som baserer hele sitt utvalg fra  menyen på økologiske råvarer. Tør du av en eller annen grunn ikke prøve noe nytt, så selger de også vanlig italiensk pizza på stedet - også den laget med økologiske råvarer av beste kvalitet. 

Les også: Aldri har så mange nordmenn unnet seg bobil-luksus

Etter inntak av fast føde med vin inkludert i prisen(!), var vi omsider klare for å utforske Nice. Noe av de første vi kunne konstatere er at Nice er en by med mange sider – både gode og dårlige – fra den deilige og berømte strandpromenaden, til de mer storbyslitte fenomener som dop og prostitusjon. Kriminalstatistikken for byen har heller ikke alltid vært den gunstigste, selv om kårene per dags dato er langt bedre enn bare for få år tilbake.

(Saken fortsetter under)

FRANSKITALIENSK: Den koselige restauranten Attimi er kjent for å servere... nettopp: Attimi - Nices variant av italiens pizza. Foto: Roger Grosvold

Luksus eller økonomi?

Men ønsker du et behagelig og uanstrengt opphold, er det mer enn nok å ta seg til i de områdene av sentrum der problemene tilsynelatende er visket bort. Langs strandpromenaden Promenade des Anglais, med sine mange vakre og opplyste fasader, der det berømte hotellet Hotel Negresco er områdets mest iøyefallende byggverk.

Her finnes det kasinoer, danserestauranter og gourmetrestauranter i fleng for dem som har lyst å være spandabel med euroene i lommeboka.

Les også:  Årets heteste nye luksushoteller

(Saken fortsetter under)

BERØMT HOTELL: Nices mest berømt bygning, Hotel Negresco, finner du langs strandpromenaden i byen. Bygningen er et kunstverk i nattlig belysning. Foto: Roger Grosvold

Tenker du litt mer økonomisk, anbefales i stedet en tur i de litt mindre opplyste bakgatene, eller i den litt roligere gamlebyen på andre siden av sundet. Her får du fortsatt servert god mat som vanlige norske ganer ikke er så alt for bortskjemte med. Selv i de mørkeste og litt småskumle bakgatene etter mørkets frembrudd, dukker det faktisk opp restaurantperler av ypperste klasse. Til tross for at omgivelsene tilsier noe helt annet.

Les også: 10 turistfeller verden rundt

Avrund med nattbowling

Etter en aften med god mat og drikke, i kombinasjon med kulturelle innslag, kan kvelden for eksempel avrundes med et nattlig besøk til byens enorme idrettsanlegg, Acropolis, i utkanten av gamlebyen. I byggets store bowlinganlegg holdes det åpent til klokken fire om natten, eller eventuelt så lenge publikum fortsatt ønsker å rulle den tunge kulen på kjeglene.

(Saken fortsetter under)

NICE: Byen har en stor strand å tilby fastboende og turister. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Etter en god natts søvn, kan du starte dag to med å hvile ut på den enorme stranden. Eller hvis du er litt mer sportslig, kanskje ta en tur til høyden over byen, med en fantastisk utsikt over Nice og byens omgivelser. På klarværsdager – som det er en del av i denne delen av Europa – kan du også se ut over store deler av Provence, med inngangen til fjellkjeden Alpene.

Les også: Spanske strender er verdens beste - igjen

På høyden over byen, finner du for øvrig den vakre gravlunden Cimetiere du Chateau, der flere av byens prominente borgere har fått sitt siste hvilested.

Les også DEL 2 og DEL 3 i serien om den franske rivieraen. Der tar vi blant annet for oss byene Cannes, og Menton, samt middelalderborgen/byen Saint-Paul-de-Vence. Vi avlegger samtidig miniputtlandet Monaco, samt nabolandet Italia en liten snarvisitt.

Les også:

Strand, kultur- og storbyopplevelser i Antalya

La deg sjarmere av Islands utrolige natur

Forvirrende mønstre du kan gå deg vill i

Reise
Populært