RIVIERAEN PÅ TVERS: Del 1 av 3:

Rivieraen på tvers

SENTRUM: Midt i byen går livet sin vante travle gang i slutten av september. Foto: Roger Grosvold

Hvordan få mest mulig ut av en ferietur til den franske riviera.

Fakta om Nice:

  • By på den franske rivieraen
  • Frankrikes femte største by
  • Cirka 348.000 innbyggere innenfor bygrensene, rundt en million med omegn
  • Om sommeren stiger befolkningen betraktelig på grunn av turisme
  • Byen tilhørte frem til 1860 den italienske staten Piemonte, som i dag er en del av Italia, og navnet på byen var da Nizza
  • Nice regnes som et av de første stedene i Europa som ble befolket, og det antas at området rundt Nice var det første i verden der menneskene tok i bruk ild

(Kilder: Turistkontoret i Nice/Wikipedia)

NICE (ABC NYHETER): At Frankrike har mye å by på er ingen stor hemmelighet. Hvor mange nordmenn som har besøkt steder som storbyen og hovedstaden Paris eller sørlige Provence, der du blant annet finner den franske riviera, er jammen ikke godt å si.

Mange har også latt seg lokke av det eksklusive jetset-livet i byer og tettsteder langs Middelhavet på Frankrikes sørkyst, blant disse Nice, Cannes og St. Tropez, samt miniputtstaten Monaco med sine fasjonable gourmetrestauranter, lekre sportsbiler og utallige luksusyatcher.

Frankofile følelser

Det er likevel neppe dette alene som leder til frankofile følelser for landet, der utsøkt vin og god mat på landsbygda tiltrekker seg like mange tilreisende som de mer luksuriøse omgivelsene i byene på rivieraen.

I vår miniserie med artikler fra den franske riviera, åpner vi her med et besøk i Nice, før vi tar turen videre til andre områder langs den franske middelhavskysten.

Les også:

DEL 2: Hvorfor ikke kjøre rivieraen rundt i åpen bil?

DEL 3: Rivieraens mest luksuriøse

Det er mange flyselskaper som tilbyr direkteruter til Nice, den største byen på den franske middelhavskysten Côte d’Azur. I skrivende stund flyr for eksempel både Norwegian og SAS til Nice fra flere norske byer for en rimelig slant, men vær obs på at begge selskapene ofte opererer med relativt dyre returreiser hvis du bestiller tur/retur-billett, så det kan lønne seg å bestille returreisen separat, eller reise hjem igjen på mindre gunstige ukedager. Alternativt kan det lønne seg å reise hjem fra en annen fransk destinasjon, for eksempel Paris, hvis du har anledning til å kombinere ferien med et besøk i en annen fransk by.

Bo privat

Bokostnadene trenger imidlertid ikke koste all verden, selv om du er omgitt av eksklusive restauranter og handlegater i umiddelbar nærhet.

Hvis du gjør som oss, og bruker Nice som base, kan du ved hjelp av privat leie gjennom for eksempel Airbnb og leiebil komme deg rundt til de mange unike områdene langs kysten, samtidig som du har en god basestasjon å komme hjem igjen til på kveldstid. Avstandene på rivieraen er nemlig ikke så avskrekkende store som det kan se ut som på kartet.

Torget i Nice sentrum er nokså nylig restaurert, og i dette området finner du mange butikker og gode restauranter. Se torget med Google street view under:

Vi benyttet oss som nevnt av Airbnb sine tjenester for å søke opp et alternativ til hotell. Det resulterte i en lun hjemmefølelse, i kombinasjon med en service på nivå med hva de beste femstjerners hoteller kan by på.

Femstjerners service

SKANDINAVISK I NICE: I gamlebyen finner du - av alle ting - en forretning som selger norsk røkelaks og fårikål. Blant annet. Foto: Roger Grosvold
SKANDINAVISK I NICE: I gamlebyen finner du - av alle ting - en forretning som selger norsk røkelaks og fårikål. Blant annet. Foto: Roger Grosvold

Husverten vår, Christian, sørget for å få oss hentet på flyplassen Nice Côte d'Azur Airport, av en kamerat, siden han selv var bortreist på tidspunktet vi besøkte Nice i slutten av september 2012. Prisen vi betalte var riktig nok noe dyrere enn å ta buss, men kommer likevel ikke på mer enn halvparten av prisen for å ta en taxi på samme strekning.

For usle 20 euro (i underkant av 150 norske kroner i skrivende stund, red.anm.), ble vi hentet og fulgt opp til leiligheten i sentrum av Nice, der vi skulle bo en ukes tid. Vår verts utsendte venn og sjåfør for anledningen, Gregg, fulgte opp med å gi oss en hurtigguide over Nices mange serverdigheter, der han tegnet og forklarte hva som er verdt å få med seg, hva vi gjerne kan droppe, og hvor man finner den beste og rimeligste maten i byen.

Les også: 9 byer du MÅ besøke

Med dette utgangspunktet startet vi vårt ukelange opphold med å utforske nærområdet; byen Nice med sine nesten 350.000 innbyggere.

Lokal pizzavariant

Første rett på menyen etter ankomst var – etter tips fra vår eminente sjåfør – attimi, en slags sørfransk og lokal form for italiensk pizza, der tomatsausen er byttet ut med en flytende ostesaus – i all hovedsak basert på den italienske ostetypen Crescenza. Det beste stedet å innta denne lokale retten, er naturligvis på restauranten som har tatt rettens navn; Attimi – som baserer hele sitt utvalg fra menyen på økologiske råvarer. Tør du av en eller annen grunn ikke prøve noe nytt, så selger de også vanlig italiensk pizza på stedet - også den laget med økologiske råvarer av beste kvalitet.

Les også: Aldri har så mange nordmenn unnet seg bobil-luksus

Etter inntak av fast føde med vin inkludert i prisen(!), var vi omsider klare for å utforske Nice. Noe av de første vi kunne konstatere er at Nice er en by med mange sider – både gode og dårlige – fra den deilige og berømte strandpromenaden, til de mer storbyslitte fenomener som dop og prostitusjon. Kriminalstatistikken for byen har heller ikke alltid vært den gunstigste, selv om kårene per dags dato er langt bedre enn bare for få år tilbake.

(Saken fortsetter under)

FRANSKITALIENSK: Den koselige restauranten Attimi er kjent for å servere... nettopp: Attimi - Nices variant av italiens pizza. Foto: Roger Grosvold
FRANSKITALIENSK: Den koselige restauranten Attimi er kjent for å servere... nettopp: Attimi - Nices variant av italiens pizza. Foto: Roger Grosvold

Luksus eller økonomi?

Men ønsker du et behagelig og uanstrengt opphold, er det mer enn nok å ta seg til i de områdene av sentrum der problemene tilsynelatende er visket bort. Langs strandpromenaden Promenade des Anglais, med sine mange vakre og opplyste fasader, der det berømte hotellet Hotel Negresco er områdets mest iøyefallende byggverk.

Her finnes det kasinoer, danserestauranter og gourmetrestauranter i fleng for dem som har lyst å være spandabel med euroene i lommeboka.

Les også: Årets heteste nye luksushoteller

(Saken fortsetter under)

BERØMT HOTELL: Nices mest berømt bygning, Hotel Negresco, finner du langs strandpromenaden i byen. Bygningen er et kunstverk i nattlig belysning. Foto: Roger Grosvold
BERØMT HOTELL: Nices mest berømt bygning, Hotel Negresco, finner du langs strandpromenaden i byen. Bygningen er et kunstverk i nattlig belysning. Foto: Roger Grosvold

Tenker du litt mer økonomisk, anbefales i stedet en tur i de litt mindre opplyste bakgatene, eller i den litt roligere gamlebyen på andre siden av sundet. Her får du fortsatt servert god mat som vanlige norske ganer ikke er så alt for bortskjemte med. Selv i de mørkeste og litt småskumle bakgatene etter mørkets frembrudd, dukker det faktisk opp restaurantperler av ypperste klasse. Til tross for at omgivelsene tilsier noe helt annet.

Les også: 10 turistfeller verden rundt

Avrund med nattbowling

Etter en aften med god mat og drikke, i kombinasjon med kulturelle innslag, kan kvelden for eksempel avrundes med et nattlig besøk til byens enorme idrettsanlegg, Acropolis, i utkanten av gamlebyen. I byggets store bowlinganlegg holdes det åpent til klokken fire om natten, eller eventuelt så lenge publikum fortsatt ønsker å rulle den tunge kulen på kjeglene.

(Saken fortsetter under)

NICE: Byen har en stor strand å tilby fastboende og turister. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
NICE: Byen har en stor strand å tilby fastboende og turister. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Etter en god natts søvn, kan du starte dag to med å hvile ut på den enorme stranden. Eller hvis du er litt mer sportslig, kanskje ta en tur til høyden over byen, med en fantastisk utsikt over Nice og byens omgivelser. På klarværsdager – som det er en del av i denne delen av Europa – kan du også se ut over store deler av Provence, med inngangen til fjellkjeden Alpene.

Les også: Spanske strender er verdens beste - igjen

På høyden over byen, finner du for øvrig den vakre gravlunden Cimetiere du Chateau, der flere av byens prominente borgere har fått sitt siste hvilested.

Les også DEL 2 og DEL 3 i serien om den franske rivieraen. Der tar vi blant annet for oss byene Cannes, og Menton, samt middelalderborgen/byen Saint-Paul-de-Vence. Vi avlegger samtidig miniputtlandet Monaco, samt nabolandet Italia en liten snarvisitt.

Les også:

Strand, kultur- og storbyopplevelser i Antalya

La deg sjarmere av Islands utrolige natur

Forvirrende mønstre du kan gå deg vill i

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:22 Aukland-brødrene og Joar Thele gikk 516 kilometer på ski22:19 Erik Alfred Tesaker vant «Farmen Kjendis»21:53 Farmen kjendis: Mimir (33) slått ut før finalen21:37 92 beboere i boligblokk i Oslo overført til hotell etter coronasmitte21:35 Trump nekter å betale for sikkerheten til Harry og Meghan21:03 Uvær stenger fortsatt fjelloverganger20:46 Coronaundersøkelse: Folk bekymrer seg like mye for økonomien som for helsen20:02 Helsedirektøren: Den jevne stigningen betyr at tiltakene virker19:59 Coronapasient døde på Diakonhjemmet i Oslo19:39 Eksperter: Ikke ta av Oljefondet - la seddelpressa gå for å skaffe krisemilliarder19:11 Seksualisert siden hun var ti – med morens tillatelse18:57 Frida Karlsson misfornøyd tross seier over Johaug: – En drittsesong18:54 Boris til britene: Det blir verre18:48 Enighet om lokale karanteneregler – til slutt18:41 756 coronadødsfall i Italia siste døgn18:38 Mæland oppfordrer til norgesferie i sommer18:36 Ambulansefly styrtet i Filippinene18:35 Orbán med overraskende demokrati-garanti under corona-unntakslov17:36 Pelosi: Trumps benektelse av corona koster liv17:33 Frykter hundre tusen coronadødsfall i USA16:58 Gareth løper maraton i sin egen hage - over 1000 runder16:39 Letingen etter antatt omkommet isklatrer gjenopptas mandag16:12 Over 10.000 smittet av coronavirus i Nederland16:10 Elleve under 40 år på intensiv15:56 Xavi vil fortsatt bli trener i Barcelona – ønsker å kjøpe Neymar15:52 209 nye corona-dødsfall i Storbritannia siste døgn15:50 110 døde corona-smittede i Sverige15:37 Én av tre synes coronareglene er uklare15:34 Kriseforskrift åpner for innkvartering av asylsøkere i brakker og teltleirer15:04 Tysk minister tok sitt eget liv14:45 Fra drømmeår i 2019 til stor usikkerhet i 2020 for Magnus Carlsen14:43 Uvær stenger fortsatt fjelloverganger14:04 Alta-kafé ble hardt rammet - så måtte den få tilbake permitterte13:04 Første katt med corona-arvestoff funnet i Belgia13:02 Krisesamtaler om lokale karanteneregler11:51 Fremdeles mange kommuner uten påvist coronasmitte11:44 Flere ber om mathjelp11:07 Spansk avis: Real Madrid vil ha Ødegaard og Haaland til neste sesong10:01 Svenske hyttekommuner ønsker norske tilstander09:43 Ungarsk unntakslov kan gi enevelde på ubestemt tid08:06 En hel generasjon kjenner ingen annen virkelighet enn Putin som «den naturlige lederen»07:02 Nord-Korea sendte opp to nye raketter06:51 Saudi-Arabia skjøt ned raketter over Riyadh06:34 Hellandsbygd fortsatt isolert etter steinras05:52 Vedum vil granske beredskapen etter viruskrisen05:52 Kona til Canadas statsminister friskmeldt fra covid-1905:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:27 Forhandlinger om ny OL-dato i siste fase04:45 Den maritime næringen tror ikke krisepakke vil hjelpe04:45 4.107 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 26203:08 Over 20.500 studenter og ansatte klare til å hjelpe helsevesenet03:05 Grønland forbyr alkohol under koronakrisen01:15 Studentsamskipnaden SiO permitterer 350 ansatte00:56 Koronanyheter kan gi ny omtalerekord i norske medier22:38 Klopp om Liverpool-Atletico Madrid: Kampen burde aldri blitt spilt22:35 Neville foreslår tiltak for å fullføre fotballsesongen i England22:09 Saudi-Arabia har avskåret raketter over Riyadh21:55 Få nordmenn har tillit til at Nav klarer å håndtere coronakrisen21:25 Mann i 40-årene antatt omkommet etter snøskred ved Rjukan21:24 Over 30.000 coronadødsfall i verden21:22 Eldre person med coronasmitte døde på omsorgssenter i Kristiansand20:56 Svensk studie: Mye pollen øker corana-faren20:22 Langrenn: Dyrhaug vraket fra landslaget20:20 – Gi Israel beskjed om å fjerne restriksjonene som rammer Gazas helsevesen19:58 Spania innfører to ukers karantene19:57 319 nye coronadødsfall i Frankrike19:27 Glem dorullene - nå bør du kanskje hamstre kondomer19:27 Uvær stenger veier i Nord-Norge18:58 Trump vurderer å sette New York og omegn i karantene18:38 Person tatt av ras ved Rjukan18:36 «Vi balanserer på en knivsegg»: Kappløpet mot en corona-vaksine18:23 Over 10.000 coronadødsfall i Italia18:21 70–80 personer isolert etter steinras18:20 Meny kaller tilbake kyllingrett etter listeriafunn17:58 Krenket portforbud, ble satt i hundebur17:34 To OL-vinnere mistenkt for doping, Russland stopper all testing17:08 I New York tar coronaviruset livet av én innbygger hvert 17. minutt17:06 Finvær i Oslo – mye folk ute på tur16:56 Arbeiderpartiet krever garantilønn for fastleger16:41 Kina har sendt corona-hjelp til Pakistan16:40 I natt stilles klokkene én time fram16:33 Tenåring død i USA etter å ha blitt nektet legehjelp16:30 Usedvanlig spilleroppfølgning i Röslers Düsseldorf: De roper og skriker på webkamera16:20 Eldre coronasmittet kvinne døde på sykehjem i Drammen16:12 Putin stenger alle grenser16:10 Tre personer til sykehus etter frontkollisjon i Troms15:47 Over 100 coronasmittede døde i Sverige15:40 Første corona-dødsfall i Telemark15:06 De rødgrønne blokkerer kriseforskrifter14:54 Norge takket ja til smittevern-donasjon fra Kinas rikeste mann13:50 Tenåring død i USA etter å ha blitt nektet legehjelp13:31 Nærmer seg Italia: Hvorfor er det så ille i Spania?12:44 Høyre og Arbeiderpartiet fram etter virusutbruddet12:20 Forskere skal prøve å gi coronasyke blod fra folk som har blitt friske av viruset11:02 Ett år siden Solskjær ble fast ansatt i United – her er fasiten10:06 Uvær stenger veier i Troms og Finnmark09:25 Spillet om Northconnect inn i sluttfasen: Sp, Rødt, SV og Frp får ikke med seg Ap09:09 Erna Solberg glad for å ha oljefondet i krisen: Vi er i en veldig gunstig posisjon08:49 Coronakrisen: «Firerbanden» på Stortinget kvesser knivene
Siste nytt
22:22SportAukland-brødrene og Joar Thele gikk 516 kilometer på ski22:19KulturErik Alfred Tesaker vant «Farmen Kjendis»21:53KulturFarmen kjendis: Mimir (33) slått ut før finalen21:37Helse og livsstil92 beboere i boligblokk i Oslo overført til hotell etter coronasmitte21:35VerdenTrump nekter å betale for sikkerheten til Harry og Meghan21:03NorgeUvær stenger fortsatt fjelloverganger20:46PrivatøkonomiCoronaundersøkelse: Folk bekymrer seg like mye for økonomien som for helsen20:02Helse og livsstilHelsedirektøren: Den jevne stigningen betyr at tiltakene virker19:59Helse og livsstilCoronapasient døde på Diakonhjemmet i Oslo19:39MakroøkonomiEksperter: Ikke ta av Oljefondet - la seddelpressa gå for å skaffe krisemilliarder19:11LivetSeksualisert siden hun var ti – med morens tillatelse18:57SportFrida Karlsson misfornøyd tross seier over Johaug: – En drittsesong18:54Helse og livsstilBoris til britene: Det blir verre18:48Helse og livsstilEnighet om lokale karanteneregler – til slutt18:41Helse og livsstil756 coronadødsfall i Italia siste døgn18:38ReisenyheterMæland oppfordrer til norgesferie i sommer18:36VerdenAmbulansefly styrtet i Filippinene18:35PolitikkOrbán med overraskende demokrati-garanti under corona-unntakslov17:36Helse og livsstilPelosi: Trumps benektelse av corona koster liv17:33Helse og livsstilFrykter hundre tusen coronadødsfall i USA16:58Helse og livsstilGareth løper maraton i sin egen hage - over 1000 runder16:39NorgeLetingen etter antatt omkommet isklatrer gjenopptas mandag16:12Helse og livsstilOver 10.000 smittet av coronavirus i Nederland16:10Helse og livsstilElleve under 40 år på intensiv15:56SportXavi vil fortsatt bli trener i Barcelona – ønsker å kjøpe Neymar15:52Helse og livsstil209 nye corona-dødsfall i Storbritannia siste døgn15:50Helse og livsstil110 døde corona-smittede i Sverige15:37Helse og livsstilÉn av tre synes coronareglene er uklare15:34NorgeKriseforskrift åpner for innkvartering av asylsøkere i brakker og teltleirer15:04VerdenTysk minister tok sitt eget liv14:45SportFra drømmeår i 2019 til stor usikkerhet i 2020 for Magnus Carlsen14:43NorgeUvær stenger fortsatt fjelloverganger14:04PengerAlta-kafé ble hardt rammet - så måtte den få tilbake permitterte13:04Helse og livsstilFørste katt med corona-arvestoff funnet i Belgia13:02NorgeKrisesamtaler om lokale karanteneregler11:51NorgeFremdeles mange kommuner uten påvist coronasmitte11:44NorgeFlere ber om mathjelp11:07SportSpansk avis: Real Madrid vil ha Ødegaard og Haaland til neste sesong10:01VerdenSvenske hyttekommuner ønsker norske tilstander09:43VerdenUngarsk unntakslov kan gi enevelde på ubestemt tid08:06VerdenEn hel generasjon kjenner ingen annen virkelighet enn Putin som «den naturlige lederen»07:02VerdenNord-Korea sendte opp to nye raketter06:51VerdenSaudi-Arabia skjøt ned raketter over Riyadh06:34NorgeHellandsbygd fortsatt isolert etter steinras05:52NorgeVedum vil granske beredskapen etter viruskrisen05:52VerdenKona til Canadas statsminister friskmeldt fra covid-1905:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:27SportForhandlinger om ny OL-dato i siste fase04:45NorgeDen maritime næringen tror ikke krisepakke vil hjelpe04:45Norge4.107 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 26203:08NorgeOver 20.500 studenter og ansatte klare til å hjelpe helsevesenet03:05VerdenGrønland forbyr alkohol under koronakrisen01:15NorgeStudentsamskipnaden SiO permitterer 350 ansatte00:56NorgeKoronanyheter kan gi ny omtalerekord i norske medier22:38SportKlopp om Liverpool-Atletico Madrid: Kampen burde aldri blitt spilt22:35SportNeville foreslår tiltak for å fullføre fotballsesongen i England22:09VerdenSaudi-Arabia har avskåret raketter over Riyadh21:55PrivatøkonomiFå nordmenn har tillit til at Nav klarer å håndtere coronakrisen21:25NorgeMann i 40-årene antatt omkommet etter snøskred ved Rjukan21:24Helse og livsstilOver 30.000 coronadødsfall i verden21:22Helse og livsstilEldre person med coronasmitte døde på omsorgssenter i Kristiansand20:56Helse og livsstilSvensk studie: Mye pollen øker corana-faren20:22SportLangrenn: Dyrhaug vraket fra landslaget20:20Politikk– Gi Israel beskjed om å fjerne restriksjonene som rammer Gazas helsevesen19:58Helse og livsstilSpania innfører to ukers karantene19:57Helse og livsstil319 nye coronadødsfall i Frankrike19:27Helse og livsstilGlem dorullene - nå bør du kanskje hamstre kondomer19:27NorgeUvær stenger veier i Nord-Norge18:58Helse og livsstilTrump vurderer å sette New York og omegn i karantene18:38NorgePerson tatt av ras ved Rjukan18:36Helse og livsstil«Vi balanserer på en knivsegg»: Kappløpet mot en corona-vaksine18:23Helse og livsstilOver 10.000 coronadødsfall i Italia18:21Norge70–80 personer isolert etter steinras18:20Mat og drikkeMeny kaller tilbake kyllingrett etter listeriafunn17:58Helse og livsstilKrenket portforbud, ble satt i hundebur17:34SportTo OL-vinnere mistenkt for doping, Russland stopper all testing17:08Helse og livsstilI New York tar coronaviruset livet av én innbygger hvert 17. minutt17:06NorgeFinvær i Oslo – mye folk ute på tur16:56NorgeArbeiderpartiet krever garantilønn for fastleger16:41VerdenKina har sendt corona-hjelp til Pakistan16:40NorgeI natt stilles klokkene én time fram16:33VerdenTenåring død i USA etter å ha blitt nektet legehjelp16:30SportUsedvanlig spilleroppfølgning i Röslers Düsseldorf: De roper og skriker på webkamera16:20Helse og livsstilEldre coronasmittet kvinne døde på sykehjem i Drammen16:12Helse og livsstilPutin stenger alle grenser16:10NorgeTre personer til sykehus etter frontkollisjon i Troms15:47Helse og livsstilOver 100 coronasmittede døde i Sverige15:40Helse og livsstilFørste corona-dødsfall i Telemark15:06NorgeDe rødgrønne blokkerer kriseforskrifter14:54NorgeNorge takket ja til smittevern-donasjon fra Kinas rikeste mann13:50VerdenTenåring død i USA etter å ha blitt nektet legehjelp13:31VerdenNærmer seg Italia: Hvorfor er det så ille i Spania?12:44PolitikkHøyre og Arbeiderpartiet fram etter virusutbruddet12:20Helse og livsstilForskere skal prøve å gi coronasyke blod fra folk som har blitt friske av viruset11:02SportEtt år siden Solskjær ble fast ansatt i United – her er fasiten10:06NorgeUvær stenger veier i Troms og Finnmark09:25PolitikkSpillet om Northconnect inn i sluttfasen: Sp, Rødt, SV og Frp får ikke med seg Ap09:09NorgeErna Solberg glad for å ha oljefondet i krisen: Vi er i en veldig gunstig posisjon08:49NorgeCoronakrisen: «Firerbanden» på Stortinget kvesser knivene
Populært