Meny

RIVIERAEN PÅ TVERS: Del 1 av 3:

Rivieraen på tvers

SENTRUM: Midt i byen går livet sin vante travle gang i slutten av september. Foto: Roger Grosvold

Hvordan få mest mulig ut av en ferietur til den franske riviera.

Fakta om Nice:

  • By på den franske rivieraen
  • Frankrikes femte største by
  • Cirka 348.000 innbyggere innenfor bygrensene, rundt en million med omegn
  • Om sommeren stiger befolkningen betraktelig på grunn av turisme
  • Byen tilhørte frem til 1860 den italienske staten Piemonte, som i dag er en del av Italia, og navnet på byen var da Nizza
  • Nice regnes som et av de første stedene i Europa som ble befolket, og det antas at området rundt Nice var det første i verden der menneskene tok i bruk ild

(Kilder: Turistkontoret i Nice/Wikipedia)

NICE (ABC NYHETER): At Frankrike har mye å by på er ingen stor hemmelighet. Hvor mange nordmenn som har besøkt steder som storbyen og hovedstaden Paris eller sørlige Provence, der du blant annet finner den franske riviera, er jammen ikke godt å si.

Mange har også latt seg lokke av det eksklusive jetset-livet i byer og tettsteder langs Middelhavet på Frankrikes sørkyst, blant disse Nice, Cannes og St. Tropez, samt miniputtstaten Monaco med sine fasjonable gourmetrestauranter, lekre sportsbiler og utallige luksusyatcher.

Frankofile følelser

Det er likevel neppe dette alene som leder til frankofile følelser for landet, der utsøkt vin og god mat på landsbygda tiltrekker seg like mange tilreisende som de mer luksuriøse omgivelsene i byene på rivieraen.

I vår miniserie med artikler fra den franske riviera, åpner vi her med et besøk i Nice, før vi tar turen videre til andre områder langs den franske middelhavskysten.

Les også:

DEL 2: Hvorfor ikke kjøre rivieraen rundt i åpen bil?

DEL 3: Rivieraens mest luksuriøse

Det er mange flyselskaper som tilbyr direkteruter til Nice, den største byen på den franske middelhavskysten Côte d’Azur. I skrivende stund flyr for eksempel både Norwegian og SAS til Nice fra flere norske byer for en rimelig slant, men vær obs på at begge selskapene ofte opererer med relativt dyre returreiser hvis du bestiller tur/retur-billett, så det kan lønne seg å bestille returreisen separat, eller reise hjem igjen på mindre gunstige ukedager. Alternativt kan det lønne seg å reise hjem fra en annen fransk destinasjon, for eksempel Paris, hvis du har anledning til å kombinere ferien med et besøk i en annen fransk by.

Bo privat

Bokostnadene trenger imidlertid ikke koste all verden, selv om du er omgitt av eksklusive restauranter og handlegater i umiddelbar nærhet.

Hvis du gjør som oss, og bruker Nice som base, kan du ved hjelp av privat leie gjennom for eksempel Airbnb og leiebil komme deg rundt til de mange unike områdene langs kysten, samtidig som du har en god basestasjon å komme hjem igjen til på kveldstid. Avstandene på rivieraen er nemlig ikke så avskrekkende store som det kan se ut som på kartet.

Torget i Nice sentrum er nokså nylig restaurert, og i dette området finner du mange butikker og gode restauranter. Se torget med Google street view under:

Vi benyttet oss som nevnt av Airbnb sine tjenester for å søke opp et alternativ til hotell. Det resulterte i en lun hjemmefølelse, i kombinasjon med en service på nivå med hva de beste femstjerners hoteller kan by på.

Femstjerners service

SKANDINAVISK I NICE: I gamlebyen finner du - av alle ting - en forretning som selger norsk røkelaks og fårikål. Blant annet. Foto: Roger Grosvold

Husverten vår, Christian, sørget for å få oss hentet på flyplassen Nice Côte d'Azur Airport, av en kamerat, siden han selv var bortreist på tidspunktet vi besøkte Nice i slutten av september 2012. Prisen vi betalte var riktig nok noe dyrere enn å ta buss, men kommer likevel ikke på mer enn halvparten av prisen for å ta en taxi på samme strekning.

For usle 20 euro (i underkant av 150 norske kroner i skrivende stund, red.anm.), ble vi hentet og fulgt opp til leiligheten i sentrum av Nice, der vi skulle bo en ukes tid. Vår verts utsendte venn og sjåfør for anledningen, Gregg, fulgte opp med å gi oss en hurtigguide over Nices mange serverdigheter, der han tegnet og forklarte hva som er verdt å få med seg, hva vi gjerne kan droppe, og hvor man finner den beste og rimeligste maten i byen.

Les også: 9 byer du MÅ besøke

Med dette utgangspunktet startet vi vårt ukelange opphold med å utforske nærområdet; byen Nice med sine nesten 350.000 innbyggere.

Lokal pizzavariant

Første rett på menyen etter ankomst var – etter tips fra vår eminente sjåfør – attimi, en slags sørfransk og lokal form for italiensk pizza, der tomatsausen er byttet ut med en flytende ostesaus – i all hovedsak basert på den italienske ostetypen Crescenza. Det beste stedet å innta denne lokale retten, er naturligvis på restauranten som har tatt rettens navn; Attimi – som baserer hele sitt utvalg fra menyen på økologiske råvarer. Tør du av en eller annen grunn ikke prøve noe nytt, så selger de også vanlig italiensk pizza på stedet - også den laget med økologiske råvarer av beste kvalitet.

Les også: Aldri har så mange nordmenn unnet seg bobil-luksus

Etter inntak av fast føde med vin inkludert i prisen(!), var vi omsider klare for å utforske Nice. Noe av de første vi kunne konstatere er at Nice er en by med mange sider – både gode og dårlige – fra den deilige og berømte strandpromenaden, til de mer storbyslitte fenomener som dop og prostitusjon. Kriminalstatistikken for byen har heller ikke alltid vært den gunstigste, selv om kårene per dags dato er langt bedre enn bare for få år tilbake.

(Saken fortsetter under)

FRANSKITALIENSK: Den koselige restauranten Attimi er kjent for å servere... nettopp: Attimi - Nices variant av italiens pizza. Foto: Roger Grosvold

Luksus eller økonomi?

Men ønsker du et behagelig og uanstrengt opphold, er det mer enn nok å ta seg til i de områdene av sentrum der problemene tilsynelatende er visket bort. Langs strandpromenaden Promenade des Anglais, med sine mange vakre og opplyste fasader, der det berømte hotellet Hotel Negresco er områdets mest iøyefallende byggverk.

Her finnes det kasinoer, danserestauranter og gourmetrestauranter i fleng for dem som har lyst å være spandabel med euroene i lommeboka.

Les også: Årets heteste nye luksushoteller

(Saken fortsetter under)

BERØMT HOTELL: Nices mest berømt bygning, Hotel Negresco, finner du langs strandpromenaden i byen. Bygningen er et kunstverk i nattlig belysning. Foto: Roger Grosvold

Tenker du litt mer økonomisk, anbefales i stedet en tur i de litt mindre opplyste bakgatene, eller i den litt roligere gamlebyen på andre siden av sundet. Her får du fortsatt servert god mat som vanlige norske ganer ikke er så alt for bortskjemte med. Selv i de mørkeste og litt småskumle bakgatene etter mørkets frembrudd, dukker det faktisk opp restaurantperler av ypperste klasse. Til tross for at omgivelsene tilsier noe helt annet.

Les også: 10 turistfeller verden rundt

Avrund med nattbowling

Etter en aften med god mat og drikke, i kombinasjon med kulturelle innslag, kan kvelden for eksempel avrundes med et nattlig besøk til byens enorme idrettsanlegg, Acropolis, i utkanten av gamlebyen. I byggets store bowlinganlegg holdes det åpent til klokken fire om natten, eller eventuelt så lenge publikum fortsatt ønsker å rulle den tunge kulen på kjeglene.

(Saken fortsetter under)

NICE: Byen har en stor strand å tilby fastboende og turister. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Etter en god natts søvn, kan du starte dag to med å hvile ut på den enorme stranden. Eller hvis du er litt mer sportslig, kanskje ta en tur til høyden over byen, med en fantastisk utsikt over Nice og byens omgivelser. På klarværsdager – som det er en del av i denne delen av Europa – kan du også se ut over store deler av Provence, med inngangen til fjellkjeden Alpene.

Les også: Spanske strender er verdens beste - igjen

På høyden over byen, finner du for øvrig den vakre gravlunden Cimetiere du Chateau, der flere av byens prominente borgere har fått sitt siste hvilested.

Les også DEL 2 og DEL 3 i serien om den franske rivieraen. Der tar vi blant annet for oss byene Cannes, og Menton, samt middelalderborgen/byen Saint-Paul-de-Vence. Vi avlegger samtidig miniputtlandet Monaco, samt nabolandet Italia en liten snarvisitt.

Les også:

Strand, kultur- og storbyopplevelser i Antalya

La deg sjarmere av Islands utrolige natur

Forvirrende mønstre du kan gå deg vill i

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:19 Hells Angels-medlem drept med brekkjern - nordmann (35) dømt til livstid17:02 Lindelöf: – Man lytter alltid når Solskjær snakker16:57 Siktelsen mot Jussie Smollett er frafalt16:54 Algeries forsvarssjef krever presidenten avsatt16:19 Mann fikk åtte års fengsel etter knivangrep på tennisstjerne16:17 Pasient med diabetes døde trolig etter feilmedisinering16:11 FN skal granske massakre i Mali16:02 Frp om SVs cruiseforslag: – Skammelig15:41 Er 97 prosent av forskerne enige om at klimaendringer er menneskeskapte?15:25 Lege frifunnet for uaktsomt drap på samboer14:48 Netanyahu advarer Hamas14:36 Russland sparker alle sine dopingtestere14:27 Tre personer skadd da isras traff tog14:01 Vil ha slutt på å stille klokka14:00 Eks-Frp'er tapte søksmål13:54 Farlig stoff lekket ut fra industribygg i Oslo13:36 To personer funnet omkommet i snøskred i Sørfold13:31 Klimautslippene steg til nytt rekordnivå13:30 Cyberangrep kan ha kostet Hydro 350 millioner13:13 UEFA til disiplinær sak etter Englands EM-kval13:09 Viking Sky-passasjerer får pengene tilbake12:56 To barn skadd i bussulykke i Oslo12:48 UP advarer mot livsfarlig trend bak rattet12:47 Tyrkiaturen rammes av økt norsk flyskatt12:38 Varsler påstand om forvaring for 18-åring etter drapet på Varhaug i fjor12:31 Ingen pågrepet etter overfallsvoldtekt mot kvinne med barnevogn12:31 Elleve rumenere dømt til fengsel for grove tyverier12:05 SV-rapport: Ulikheten øker, de rikeste drar fra11:52 Promillekjører skulle ha påfyll, stanset av politiet11:51 Riksrevisjonen er kritisk til oljevernberedskapen i nord11:32 Tillater bruk av elsykler i Oslomarka11:31 Nye internettregler godkjent i EU-parlamentet11:16 1,85 millioner berørt av syklonen i Mosambik11:09 Glenn Solberg ny landslagstrener for Sverige11:07 Lavprisselskap kan gå konkurs10:44 Viking Sky-los reagerer på spekulasjoner10:42 – Solskjær kan få jobben denne uken10:41 Moxnes: – Regjeringen tillater eskalering med Russland10:23 Dramaten avlyser forestilling etter anklager09:45 VGs gransking lar vente på seg09:42 Uber kjøper konkurrent i Midtøsten09:40 Flere offentlige bygninger evakuert i Tyskland08:52 Vil rydde opp i mytene om plast i havet08:33 10.300 utlendinger ble norske statsborgere i fjor08:32 McGregor sier han legger opp08:31 Danmark vil likestille psykisk og fysisk vold08:30 Ronaldo: – Jeg er tilbake om to uker08:29 NSF: Man blir ikke nødvendigvis best i verden med Red Bull-avtale08:19 – Vi har ingen oversikt over usikret gjeld07:39 Sjåfør omkom i frontkollisjon på Sunnmøre07:38 Vil reise et minnesmerke for samene som sultestreiket foran Stortinget07:22 DSB setter døren på gløtt for fyrverkeriforbud07:18 Saudi-Arabia fordømmer USAs anerkjennelse av Golanhøydene06:47 Valgobservatører kritiserer Thailand-valget06:43 Ingen skadd i boligbrann i Haugesund06:30 Kamp til døra om å bli SV-nestleder05:55 Nye luft- og rakettangrep mot Gaza og det sørlige Israel05:53 Flere veier stengt etter uvær05:50 Dette skjer i dag05:35 Nye omfattende strømbrudd i Venezuela05:33 Det offentlige betaler for redningsaksjon rundt cruiseskipet05:30 Dette skjedde i natt04:50 Australia vil fengsle journalister for brudd på publiseringsforbud04:27 Ny AFP-ordning kan ramme unge arbeidstakere04:15 Pentagon setter av en milliard dollar til grensemur04:06 Bolsonaro vil feire Brasils militærdiktatur03:22 Hovedredningssentralene advarer mot svekket redningskapasitet02:52 Fortsatt dragkamp om Muellers rapport02:30 Tidenes laveste seertall for Skavlan01:58 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55 Mexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44 Brann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27 Franske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11 Underhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01 Borgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15 Rekordmange medlemmer i SV23:49 Erdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16 Valutakurser 25.03 (22.03)22:47 Brasils ekspresident Temer blir løslatt22:43 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38 Barkley-dobbel da England snudde mot Montenegro22:23 Røymark avgjorde for VIF21:48 Vegvesenet avslørte lastebilsjåfører med to jobber og sjåførkort21:45 Xi og Macron holdt toppmøte i Paris21:37 Nytt omfattende strømbrudd i Venezuela21:30 Måren gikk i fella – kort tid etter kom ulven21:06 Norsk politi bidro i aksjon som felte polsk narkoliga21:00 Hammer gir seg som landslagstrener20:59 Forventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42 Apple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07 Torkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05 Utskjelte Lindelöf ble pappa19:37 Tidligere Stormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31 NRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22 – Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten19:20 Trump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48 Ankerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44 Neymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57 Regjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47 Brudd i forhandlingene om CO2-fond
Siste nytt
17:19NorgeHells Angels-medlem drept med brekkjern - nordmann (35) dømt til livstid17:02SportLindelöf: – Man lytter alltid når Solskjær snakker16:57VerdenSiktelsen mot Jussie Smollett er frafalt16:54VerdenAlgeries forsvarssjef krever presidenten avsatt16:19SportMann fikk åtte års fengsel etter knivangrep på tennisstjerne16:17NorgePasient med diabetes døde trolig etter feilmedisinering16:11VerdenFN skal granske massakre i Mali16:02PolitikkFrp om SVs cruiseforslag: – Skammelig15:41VerdenEr 97 prosent av forskerne enige om at klimaendringer er menneskeskapte?15:25NorgeLege frifunnet for uaktsomt drap på samboer14:48VerdenNetanyahu advarer Hamas14:36SportRussland sparker alle sine dopingtestere14:27NorgeTre personer skadd da isras traff tog14:01VerdenVil ha slutt på å stille klokka14:00NorgeEks-Frp'er tapte søksmål13:54NorgeFarlig stoff lekket ut fra industribygg i Oslo13:36NorgeTo personer funnet omkommet i snøskred i Sørfold13:31VerdenKlimautslippene steg til nytt rekordnivå13:30PengerCyberangrep kan ha kostet Hydro 350 millioner13:13SportUEFA til disiplinær sak etter Englands EM-kval13:09ReiseViking Sky-passasjerer får pengene tilbake12:56NorgeTo barn skadd i bussulykke i Oslo12:48MotorUP advarer mot livsfarlig trend bak rattet12:47ReiseTyrkiaturen rammes av økt norsk flyskatt12:38NorgeVarsler påstand om forvaring for 18-åring etter drapet på Varhaug i fjor12:31NorgeIngen pågrepet etter overfallsvoldtekt mot kvinne med barnevogn12:31NorgeElleve rumenere dømt til fengsel for grove tyverier12:05PolitikkSV-rapport: Ulikheten øker, de rikeste drar fra11:52NorgePromillekjører skulle ha påfyll, stanset av politiet11:51PengerRiksrevisjonen er kritisk til oljevernberedskapen i nord11:32NorgeTillater bruk av elsykler i Oslomarka11:31KulturNye internettregler godkjent i EU-parlamentet11:16Verden1,85 millioner berørt av syklonen i Mosambik11:09SportGlenn Solberg ny landslagstrener for Sverige11:07ReiseLavprisselskap kan gå konkurs10:44NorgeViking Sky-los reagerer på spekulasjoner10:42Sport– Solskjær kan få jobben denne uken10:41PolitikkMoxnes: – Regjeringen tillater eskalering med Russland10:23KulturDramaten avlyser forestilling etter anklager09:45KulturVGs gransking lar vente på seg09:42PengerUber kjøper konkurrent i Midtøsten09:40VerdenFlere offentlige bygninger evakuert i Tyskland08:52VerdenVil rydde opp i mytene om plast i havet08:33Norge10.300 utlendinger ble norske statsborgere i fjor08:32SportMcGregor sier han legger opp08:31VerdenDanmark vil likestille psykisk og fysisk vold08:30SportRonaldo: – Jeg er tilbake om to uker08:29SportNSF: Man blir ikke nødvendigvis best i verden med Red Bull-avtale08:19Penger– Vi har ingen oversikt over usikret gjeld07:39NorgeSjåfør omkom i frontkollisjon på Sunnmøre07:38KulturVil reise et minnesmerke for samene som sultestreiket foran Stortinget07:22NorgeDSB setter døren på gløtt for fyrverkeriforbud07:18VerdenSaudi-Arabia fordømmer USAs anerkjennelse av Golanhøydene06:47PolitikkValgobservatører kritiserer Thailand-valget06:43NorgeIngen skadd i boligbrann i Haugesund06:30PolitikkKamp til døra om å bli SV-nestleder05:55VerdenNye luft- og rakettangrep mot Gaza og det sørlige Israel05:53NorgeFlere veier stengt etter uvær05:50NorgeDette skjer i dag05:35VerdenNye omfattende strømbrudd i Venezuela05:33NorgeDet offentlige betaler for redningsaksjon rundt cruiseskipet05:30NorgeDette skjedde i natt04:50VerdenAustralia vil fengsle journalister for brudd på publiseringsforbud04:27PengerNy AFP-ordning kan ramme unge arbeidstakere04:15VerdenPentagon setter av en milliard dollar til grensemur04:06VerdenBolsonaro vil feire Brasils militærdiktatur03:22NorgeHovedredningssentralene advarer mot svekket redningskapasitet02:52PolitikkFortsatt dragkamp om Muellers rapport02:30NorgeTidenes laveste seertall for Skavlan01:58NorgeFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55VerdenMexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44NorgeBrann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27KulturFranske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11PolitikkUnderhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01PolitikkBorgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15PolitikkRekordmange medlemmer i SV23:49VerdenErdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16NorgeValutakurser 25.03 (22.03)22:47VerdenBrasils ekspresident Temer blir løslatt22:43PolitikkFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38SportBarkley-dobbel da England snudde mot Montenegro22:23SportRøymark avgjorde for VIF21:48NorgeVegvesenet avslørte lastebilsjåfører med to jobber og sjåførkort21:45PolitikkXi og Macron holdt toppmøte i Paris21:37VerdenNytt omfattende strømbrudd i Venezuela21:30NorgeMåren gikk i fella – kort tid etter kom ulven21:06NorgeNorsk politi bidro i aksjon som felte polsk narkoliga21:00SportHammer gir seg som landslagstrener20:59NorgeForventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42VerdenApple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07PolitikkTorkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05SportUtskjelte Lindelöf ble pappa19:37VerdenTidligere Stormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31SportNRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22Politikk– Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten19:20PolitikkTrump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48NorgeAnkerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44SportNeymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57NorgeRegjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47PolitikkBrudd i forhandlingene om CO2-fond
Populært