9 byer du MÅ besøke

Se video!

Disse byene bør så avgjort inn på listen over steder du bør besøke før året er omme.

Belfast, Nord-Irland:

Den nordirske havnebyen har lenge vært utenfor medienes søkelys. Det skyldes i stor grad at det har vært stille der, etter urolighetene på 1970-, -80 og -90-tallet som preget denne delen av Storbritannia. I dag er dette en by som vibrerer av aktivitet, ikke minst takket være storinvesteringer i havneområdet der den berømte atlanterhavs-krysseren Titanic ble bygd, og en oppgradering av sentrum som har lagt til rette for en rekke spennende spisesteder, puber, kjøpesentre og markeder.

3 ting du MÅ gjøre i Belfast:

 • Besøk Titanic Belfast i havneområdet, der et relativt nytt og gedigent museum om skipet og industrien knyttet til det gir en fascinerende innføring i livet i Belfast på den tiden (rundt 1910) da cruiseskipet ble bygd.
 • Ta en pint på Crown Liquer Saloon, byens mest ikoniske pub beskyttet av National Trust. Her ligger Belfasts historie som et lag utenpå den viktorianske dekoren.
 • Oh Yeah Music Centre er både kafé, opplevelsessenter og studio på ett sted, i en del av byen (Cathedral district) der det stadig dukker opp nye restauranter, platesjapper og små butikker.

Les også: 10 ferietips for deg med hjertesykdom

Saken fortsetter under bildet

BELFAST: Et av de hyggeligste stedene i Belfast – med mange spennende tilbud – er St. Georges-markedet. (Foto: Bjørn Moholdt)
BELFAST: Et av de hyggeligste stedene i Belfast – med mange spennende tilbud – er St. Georges-markedet. (Foto: Bjørn Moholdt)

SE VIDEO: Europas beste turist-attraksjon finner du i Belfast:

Oslo, Norge

Mye presse og annen omtale har ført til et formidabelt oppsving i besøket til Oslo, og det er på ingen måte ufortjent. Hovedstaden har en musikkscene få andre byer på samme størrelse kan oppvise maken til, parker i verdensklasse, og restauranter som tåler sammenligning med det du finner i langt større byer.

OSLO: Frognerparken er ikke bare Norges flotteste parkanlegg, men også et av de fineste i verden. (Foto: Bjørn Moholdt)
OSLO: Frognerparken er ikke bare Norges flotteste parkanlegg, men også et av de fineste i verden. (Foto: Bjørn Moholdt)

3 ting du MÅ gjøre i Oslo

 • Du kommer i grunnen ikke utenom Vigelandsparken. I tillegg til de helt unike skulpturene er dette en park byens innbyggere bruker i stort monn, til å spille fotball i, der de soler seg eller holder piknik for storfamilien. En personlig favoritt.
 • Vikingmuseet er også et sted du bare må innom, fordi de to skipene der er så vakre og sier så mye om vår historie.
 • Klosterruinene på Hovedøya er en noe ukjent severdighet. Her ute – en kort båttur fra Vippetangen – kan du i tillegg kose deg hele dagen om været tillater det, med bading, grilling eller bare flanere rundt mellom ruinene og få med deg en kunstutstilling i lavetthuset ved fergeleiet.

Les også: Populære ferieøyer vil forsvinne innen 80 år

SE VIDEO: Her forvandles Norge til en miniatyrverden:

Split, Kroatia

Havnebyen et par timer i bil nord for Dubrovnik er for mange bare et stoppested på veien ut til øyene eller Makarska-rivieraen. Men bli litt. Split med Diokletians palass, gamleby med trange smug og hyggelige tavernaer og vinbarer har nemlig mye mer å by på enn det som først møter øyet.
3 ting du MÅ gjøre i Split

 • Gamlebyen er ikke stor, men veldig interessant. Diokletians palass bygget for mer enn 1500 år siden er fortsatt bebodd, og her inne finner du unike arkeologiske severdigheter, små og spennende butikker samt et gateliv uten like.
 • Besøk landets mest kjente og sagnomsuste kunster Ivan Meštrovičs hjem like utenfor Split sentrum. Billedhuggerens villa er av det gedigne slaget, og arbeidene hans veldig fascinerende.
 • Du drar ikke til Bačvice-stranden – en kort spasertur fra sentrum – så mye for å bade som for å observere folk. I Bačvice møtes nemlig lokalbefolkningen også for å utveksle sladder og spille picigin – en original ballsport med liten ball som minner om volleyball. Yrende liv, og mange fine strandrestauranter og –kafeer.

Les også: New York-attraksjonen man bare kan se to ganger i året

Saken fortsetter under bildet

Utsikten over Split er spektakulær. Foto: COLOURBOX
Utsikten over Split er spektakulær. Foto: COLOURBOX

Tirana, Albania

Neste sommer starter Apollo charter-flyvninger til Albania for første gang. Det skyldes ikke minst de mange og flotte strendene, kombinert med prisnivået. For den litt mer eventyrlystne bør et besøk til hovedstaden inngå.

3 ting du MÅ gjøre i Tirana

 • Det historiske museet er en god start, og forteller landets og byens historie fra førhistorisk tid via diktatoren Enver Hoxhas regjerings-periode frem til vår tid. Merk deg særlig utstillingen av landets horrible arbeidsleir-systemet under Hoxha-perioden.
 • Ish-Biloku (blokken) er en spennende bydel der du finner mange av byens beste kafeer, restauranter og butikker.
 • Taiwan-komplekset er en flott bydel i hjertet av Tirana, som har alt fra gode kafeer og restauranter til vannfontener, lysende broer og kasinoer.

Les også: Besøk Napoleons Waterloo

Saken fortsetter under

Panorama av Tirana. Foto: COLOURBOX
Panorama av Tirana. Foto: COLOURBOX

Kiev, Ukraina

Etter at Norwegian slapp ballen oppretter nå Ukraine International Airways en direkterute mellom Kiev og Oslo. Det er gode nyheter, for den ukrainske hovedstaden har mye spennende å by på for den som sikter seg inn mot opplevelser litt utenfor allfarvei.

3 ting du MÅ gjøre i Kiev

 • St. Sofia-katedralen fra 1031 er et must, både fordi den er strålende vakker, og et sentralt kirkebygg for ukrainere. Den har også stor symbolverdi for russere.
 • Huleklosteret nord i byen rett ved Dnjeprs bredd er et fascinerende skue. Det er også krigsmuseet og Rodina Mat-monumentet like ved, begge sterkt knyttet til landets lidelser under Andre verdenskrig.
 • Babi Yar-parken i bydelen Dorohoshuchi og monumentene knyttet til den er en viktig påminnelse om krigens grusomheter. Totalt ble mer enn 100 000 mennesker drept der, inkludert vel 33 000 jøder.

Saken fortsetter under

Pechersk Lavra i Kiev, Ukraina. Foto: COLOURBOX
Pechersk Lavra i Kiev, Ukraina. Foto: COLOURBOX

Denver, USA

Den amerikanske storbyen Denver er langt på vei et ubeskrevet blad for nordmenn, bortsett kanskje for dem som har vært der på skiferie. Like utenfor byen ligger noen av de beste skibakkene i Nord-Amerika, og Denver skryter av å ha hele 300 soldager i året. 20 km vest for byen går for øvrig den ikoniske Rocky Mountain-fjellkjeden.

3 ting du MÅ gjøre i Denver

 • Denver er i sterk utvikling, med mange spennende nabolag. Herrebladet Playboy kalte en gang Colfax Avenue USAs lengste og syndigste gate, men en betydelig oppgradering gjør den mer enn fire mil lange ”veistumpen” til byens – og kanskje USAs – mest interessante.
 • Black American West Museum & Heritage Center gir et strålende innblikk I afro-amerikanernes bidrag i ville vesten.
 • Om sesongen ikke tillater å ta skiene fatt kan en vinsafari ut av byen være en god anledning for å ta det strålende landskapet rundt Denver i nærmere øyesyn.

Saken fortsetter under

Denver er hovedstaden og største byen i delstaten Colorado i USA. Foto: Jeff Turner/Flickr
Denver er hovedstaden og største byen i delstaten Colorado i USA. Foto: Jeff Turner/Flickr

Addis Ababa, Etiopia

Ethiopian Airlines er på plass i Oslo, og vi bør kjenne vår besøkelsestid. Flyselskapet tar deg nemlig nå direkte til et av Afrikas mest fascinerende land. Men før du drar ut til alle severdighetene på landsbygda bør du sjekke ut hovedstaden Addis Ababa nærmere – en storby som vokser i et enormt tempo.

3 ting du MÅ gjøre i Addis Ababa

 • Dra på et av byens mange kaffehus, der du får servert kaffen slik den opprinnelig ble laget før vi europeere etablerte vår kafékultur.
 • I Etiopias nasjonalmuseum finner du blant annet en kopi av Lucy, den vel én meter høye menneskeapen og vår stammor som vandret rundt i dette området for vel tre millioner år siden.
 • Addis Mercato er i hjertet av byen Afrikas største utendørs marked, og en opplevelse som utfordrer alle sanser.

Saken fortsetter under

ADDIS ABABA: Addis Mercato i Etiopias hovedstad er Afrikas største utendørs marked, en opplevelse som utfordrer alle sanser. (Foto: Bjørn Moholdt)
ADDIS ABABA: Addis Mercato i Etiopias hovedstad er Afrikas største utendørs marked, en opplevelse som utfordrer alle sanser. (Foto: Bjørn Moholdt)

Malmö, Sverige

Du trenger ikke dra lang av sted for å finne storbyer med det lille ekstra. Malmö har fått mye negativ oppmerksomhet for uroligheter knyttet til byens innvandrermiljøer, men nettopp mangfoldet er noe det som gjør denne byen så spennende, Ikke minst på matsiden.

3 ting du MÅ gjøre i Malmö

 • Som et eksempel på mangfoldet bør du teste ut Sveriges falafel-hovedstads mange etniske restauranter. Persiske Aras i Lönngatan, for eksempel, eller shoppe fra noen av de mange og utmerkede mobile gatekjøkkenene (food trucks) rundt Gustav Adolfs torg.
 • Malmöhus festning er blant byens store severdigheter, med aner tilbake til Erik av Pommern på midten av 1400-tallet. Det lokale fiskemarkedet Fiskehoddorna like ved er også verdt et besøk.
 • Ribersborgsstranden er en to kilometer lang sandstrand like utenfor byen. Her kan du også ta et isbad på vinteren, og varme deg opp igjen i Kallbadhuset like ved.

Saken fortsetter under

MALMØ: Midt på sommeren yrer det ofte av liv på Gustav Adolfs torg midt i den skånske hovedstaden. (Foto: Bjørn Moholdt)
MALMØ: Midt på sommeren yrer det ofte av liv på Gustav Adolfs torg midt i den skånske hovedstaden. (Foto: Bjørn Moholdt)

SE VIDEO: Spesielt trafikkskilt fikk svenskene til å klø seg i hodet:

Athen, Hellas

Den eldgamle kulturbyen har opplevd tøffe tider etter at finanskrisen slo inn i Hellas med full tyngde. Det har gjort at innbyggerne har blitt mer kreative, og ofte med enkle midler revitalisert utelivet med mange små og spennende nye spisesteder, kafeer, butikker og barer. I tillegg til de mange severdighetene som har stått der trofast i flere tusen år.

3 ting du MÅ gjøre i Athen

 • Du kommer ikke utenom et besøk på Akropolis, antikkens høydepunkt som ruver over Athen.
 • Dra til kunstner-kvartalet Metaxourgeio nord for industridistriktet Psiri. I denne bohemske enklaven finner du en rekke gallerier, kafeer, små kunstbutikker, samt byens viktigste kunstgalleri.
 • Dionysiou Aeropagitou-gaten er et landemerke, der bilene er fjernet, og som du kan følge helt opp til Akropolis via det kjente Plaka-distriktet.
Du bør få med deg Akropolis om du reiser til Hellas. Foto: COLOURBOX
Du bør få med deg Akropolis om du reiser til Hellas. Foto: COLOURBOX

Se også denne: Grekernes hysteriske svar til solbrente dansker

Personvernpolicy