Bo privat når du er på reise

KOSELIG: Hva gjestene møter når de kommer hjem til Ellen Enge i Oslo. Foto: Privat
Artikkelen fortsetter under annonsen

Savner du den personlige touch-en når du er ute og reiser og booker på tradisjonelt vis inn på hotell? Hvorfor ikke bo privat i stedet?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Airbnb:
  • Verdensomspennende nettjeneste som tilbyr private eiendommer for utleie
  • Airbnb er en forkortelse for selskapets opprinnelige nettsted: Airbedandbreakfast.com
  • Etablert i San Francisco, USA, i 2008, der de fortsatt har sitt hovedkontor
  • Har mer enn 200.000 utleieenheter listet opp i databasen sin
  • Kunder kan leie i mer enn 26.000 byer verden rundt
  • Utleieenheter finnes i 192 land
  • Mer enn én million verter

Andre aktører i markedet:

Finn.no/reise

Samleside med annonser for ferieboliger over hele verden der utleier selv publiserer og står ansvarlig for innholdet annonsen.

Holiday Homes by StayRentals

Formidler utleie av private eiendommer i alle kategorier; villaer, eneboliger, leiligheter, enkle rom, etc.

Novasol

En av Nord-Europas største utleiere av feriehus.

Villacenter.no

Formidler av villautleie i Frankrike, Spania, Italia og Portugal.

Holidaylets.net

Utleie av villaer, hytter, leiligheter og gårder i hele Europa.

Studio Fori

Leie av leiligheter, basert i Roma, men med muligheter for leie i store deler av Europa.

Villanet

Formidler leie av villa, eiligheter og bed & breakfast i Frankrike, Italia, Portugal og Storbritannia. Har også et mindre utvalg i andre deler av verden.

MyVillarenters.com

En omfattende database med eiendom til leie over hele verden.

Villastogo.com

Eksklusive villaer med private svømmebasseng og leiligheter i nærheten av strender i områder som Korfu, Kypros, Irland, Spania Portugal og Florida (USA).

NICE/OSLO (ABC NYHETER): I dag finnes det en rekke tilbydere som opererer i markedet for private ferieboliger. Mange private leier ut på egenhånd, mens andre overlater ansvaret til profesjonelle aktører.

Leier du privat, kan det imidlertid by på problemer dersom noe skulle oppstå, eller om du av en eller annen grunn ikke er fornøyd med oppholdet.

Faren for å bli lurt er definitivt også til stede - spesielt hvis du bestiller og forhåndsbetaler over Internett.

Tjen penger på andres ferie

En av de seriøse aktørene i dette markedet er Airbnb, et medlemsbasert selskap som fungerer som en markedsplass for alle som ønsker å leie ut sitt private hjem, sin feriebolig eller hytte, eller andre eiendommer som kan leies ut i gitte perioder.

Gjennom søk på hjemmesidene til selskapet kan du finne alt fra små skur og enkle soverom til større leiligheter og eneboliger. Eller hva med å leie deg et slott eller din egen sydhavsøy?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fellesnevneren for alle utleieenhetene er at reisende som oftest får disse til langt lavere pris enn hva et hotellrom koster i samme område.

Stor økning i Norge

Norge, og da særlig Oslo, er blant de regionene som har hatt kraftigst bookingvekst i systemet i løpet av det siste året. Første halvår i år ble det booket mer enn 300 prosent flere overnattingsdøgn gjennom Airbnb bare i Norge sammenlignet med tilsvarende periode i fjor.

Mange nordmenn har med andre ord oppdaget tjenesten, og norske brukere har til november i år booket over 60.000 overnattinger gjennom Airbnb, målt mot 15.000 i hele 2011. Så mange som 60 prosent av nordmenns bookinger er imidlertid gjort fra reisende i osloregionen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvorfor beboere i hovedstaden er så dominerende i statistikken vites ikke, men norske Ellen Enge (59) er en av dem som har latt seg friste til å leie ut et rom i leiligheten sin i sentrale Oslo gjennom Airbnb. Hun støtter Christian Lenke i å anbefale andre å gjøre det samme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg synes det er kjempekoselig og har bare positive ting å si om tjenesten, sier hun til ABC Nyheter.

Les også: Hit bør du reise i 2013

– Alt virker veldig ordentlig

Enge forteller at hun ble oppmerksom på tjenesten gjennom anbefalinger fra andre verter og sjekket ut en annonse som selskapet hadde lagt ut på Facebook.

– Jeg valgte å gå inn i dette fordi jeg har hørt så mye godt om dem. Jeg synes alt virker veldig ordentlig og har et veldig godt inntrykk av det hele. Dessuten er det jo en fin måte å bli kjent med nye mennesker på.

Ellen forteller at hun blant annet har hatt en ung jente fra Østerrike som gjest, og nå nylig en svensk jente som bodde hos henne mens hun lette etter leilighet i Oslo. De to har blitt gode venner etterpå.

– Er det noe jeg vil anbefale, så er det dette her. På toppen av det hele så er det skattefritt så lenge du selv bor der selv, noe jeg også har sjekket opp mot skattemyndighetene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Det kan lønne seg å booke hotellrommet direkte fra hotellet

Ellen Enge leier ut et rom i leiligheten sin i Oslo, og hun har bare gode erfaringer med å være vert for Airbnb. Foto: PrivatEllen Enge leier ut et rom i leiligheten sin i Oslo, og hun har bare gode erfaringer med å være vert for Airbnb. Foto: Privat

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ellen Enge har så langt ikke selv benyttet seg av Airbnb som gjest når hun selv har vært ute på tur, men understreker at hun kommer til å gjøre det ved første anledning som byr seg.

– Tenk å kunne få en hel leilighet på Manhattan til 100 dollar natten!

Hvis hun finner det kan hun kanskje bruke pengene hun tjente fra sine siste overnattingsgjester i Oslo for å finansiere sitt eget opphold.

Les også: Så lett bryter han seg inn på hotellrommet

Norsk versjon på trappene

Airbnb jobber med en norsk versjon av nettstedet Airbnb.com, som er selve kjernen i selskapets virksomhet.

– Vi jobber med en norsk versjon av nettsidene våre som vi håper å ha klar i løpet av kort tid, sier direktør for Airbnb i Nord-Europa, Ole Ruch, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ser stor etterspørsel i Norge, uavhengig av sesong, og håper at flere nordmenn får øynene opp for å være vert hos oss, avslutter han.

Les også: Rivieraen på tvers

Over hele verden

Tjenesten ble etablert av de tre vennene Nathan Blecharczyk, Brian Chesky og Joe Gebbia i San Fransisco i 2008. I starten var det en ren bed & breakfast-tjeneste og det ble booket én overnatting i døgnet, mens i dag bookes en overnatting hvert annet sekund, ifølge gründerne selv.

Airbnb betjener ikke selv eiendommene som leies ut, men fungerer som en fellessentral for mer enn en million verter som tilbyr mer enn 200.000 eiendommer i mer enn 26.000 byer i 192 land verden rundt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om Airbnb i utgangspunktet er et ganske fritt samfunn, stiller de likevel strenge krav til sine verter. Til gjengjeld garaterer de for eventuelle skader på hjem og inventar med en vertsgaranti på inntil 700.000 euro (i overkant av 5,1 millioner kroner).

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Siden vi lanserte tjenesten i 2008 har vi introdusert over 40 sikkerhets- og tillitsfunksjoner som nå er gjennomgående brukt av resten av industrien, forteller Ole Ruch, til ABC Nyheter.

I tillegg tilbyr Airbnb både verter og kunder kundeservice 24 timer i døgnet, og garanterer også sikre betalilngsløsninger til både kunder og verter.

Les også: Rivieraen rundt i åpen bil

Ærlige verter er viktig

Det forventes at verter som ønsker å leie ut er responsive og ærlige i sin kommunikasjon med reisende gjester, samt at de tilbyr et rent og komfortabelt sted.

Direktør for Airbnb i Nord-Europa, Ole Ruch, garanterer for både kunder og verter som benytter seg av Airbnb-systemet. Foto: Airbnb Direktør for Airbnb i Nord-Europa, Ole Ruch, garanterer for både kunder og verter som benytter seg av Airbnb-systemet. Foto: Airbnb

Vertene får også selv anledning til å vurdere hver eneste gjest før de aksepterer bookingforespørselen, noe som gir en ekstra trygghet for at leieforholdet skal bli best mulig for alle parter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Å være vert for Airbnb er en god måte å tjene ekstra penger på når man er borte på egne turer eller har et ekstra sted tilgjengelig. Men vi oppfordrer alle til å være i kontakt med sine gjester før et eventuelt opphold om de skulle ha spørsmål til gjestene, sier Ruch videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Rivieraens mest luksuriøse

Få problemer

Argentineren Christian Lenk (33) er en av vertene som siden mai har leid ut sin private leilighet i Nice på den franske rivieraen gjennom Airbnb-systemet.

– Hvis du elsker å møte mennesker fra hele verden, få praktisert språkene du kan og i tillegg tjene ekstra penger, vil jeg bare si et stort og rungende JA, sier Christian til ABC Nyheter.

Christian, som snakker både engelsk, fransk, spansk, portugisisk og italiensk, er ikke i den minste tvil om å anbefale tjenesten til andre som vurderer en vertsstatus hos Airbnb, og sier at det til nå har bydd på små problemer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg opplevde et problem etter at tre unge australske jenter hadde leid leiligheten min, men dette ble raskt og enkelt løst gjennom Airbnbs garantiordninger.

– Vær tilgjengelig

Han anbefaler potensielle verter om å få frem husregler og annet vesentlig i annonseteksten for å unngå problemer.

Christian Lenk har ingen problemer med å anbefale folk å leie ut hjemmene sine gjennom Airbnb, slik han selv har gjort med sin leilighet i Nice. Foto: PrivatChristian Lenk har ingen problemer med å anbefale folk å leie ut hjemmene sine gjennom Airbnb, slik han selv har gjort med sin leilighet i Nice. Foto: Privat

– Det er viktig å forberede seg ved å gjengi detaljerte husregler så presist som mulig for å unngå trøbbel med naboene. Det er også viktig å være tilgjengelig på e-post, helst 24 timer i døgnet - eller i hvert fall så raskt du kan - for å svare på meldinger fra gjester som ønsker å leie stedet ditt. Hvis du svarer en potensiell gjest på mindre enn fem minutter etter at han eller hun har tatt kontakt, øker du muligheten til å få gjestens oppmerksomhet med mer enn 90 prosent, noe som kan være en stor fordel for at gjesten velger din leilighet fremfor noen andres.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Snart åpner «verdens styggeste hotell»

Ellers anbefaler Christian at det er viktig å tilby gjestene en god madrass og rent sengetøy og nyvaskede håndklær.

Har aldri angret

Han forteller videre at han aldri har angret på at han valgte å leie ut sin relativt nyoppussede leilighet gjennom Airbnb.

– Jeg kommer fra «nettverden» og mente at jeg fant nok informasjon om Airbnb og deres renommé før jeg gikk inn i dette.

Christian er også fornøyd med måten systemet fungerer på da det er han, og ikke Airbnb, som avgjør hvilken pris han skal ta. I tillegg er det han som setter depositumssum.

Det eneste Christian Lenk savner når det gjelder Airbnb, er at de bør forbedre sin iPhone-app. Han mener at det er alt for lite muligheter i den versjonen som finnes nå.

Hotell på bølgene

Euro-bolig i krisetid

Verdens beste lavprisflyselskap skal fly fra Gardermoen

Aldri mer tunge kofferter