Rivieraen på tvers: Del 2 av 3

Rivieraen rundt i åpen bil

UTSIKT: Utsikten mot Middelhavet på vei fra Nice til Monaco er upåklagelig. Foto: Roger Grosvold

Kom deg rundt til perlene på den franske riviera med en lekker kabriolet.

Fakta om den franske rivieraen:
  • Offisielt navn: Côte d'Azur
  • Ligger lengst sør i Frankrike, langs bredden av Middelhavet
  • Teller byene Saint Tropez , Hyères , Toulon og Cassis i vest, og Cannes, Antibes, Nice og Menton i øst
  • I øst ligger også det lille fyrstedømmet Monaco
  • Nice er områdets største by, og det er til flyplassen ved byen de fleste besøkende benytter når de reiser til rivieraen
  • Hele området er et ettertraktet ferieområde for turister fra hele verden, der mange kongelige, pop-kjendiser og Hollywood-stjerner har eiendommer
  • Langs hele kysten ankrer store, eksklusive yatcher opp

(Kilde: Wikipedia)

MONACO (ABC NYHETER): Den franske riviera har mye å by på, hvis du bare finner en måte å komme deg rundt på. Det arrangeres mange utflukter, der forskjellige reiseoperatører har regien. Turistkontoret i Nice kan også være behjelpelig på dette området, der du får informasjon fra engelskspråklige guider hvis du ikke takler det franske språket.

Men det du vil få aller mest ut av, er å leie en bil. Og hva er da bedre enn å farte rundt i en åpen bil uten tak?

Les også:

DEL 1: Hvordan få mest ut av en tur til den franske riviera

DEL 3: Rivieraens mest luksuriøse

I løpet av vårt ukelange besøk på rivieraen, med base i Nice, kom vi oss rundt ved hjelp av en lekker Mercedes E-klasse kabriolet.

Enkelt og billig

Å leie bil i Nice er i utgangspunktet ikke spesielt vanskelig, og heller ikke dyrt - ikke en gang for en cabriolet. Alle de store utleiebyråene, inkludert Avis, Hertz og Europcar, har kontorer både på flyplassen og inne i sentrum av byen i tilknytning til sentralbanestasjonen.

Det å leie bil i Nice er i seg selv egentlig en ganske enkel sak, men du bør notere deg at det å finne ledig parkeringsplass inne i byen kan by på store utfordringer. Ledige plasser finner du riktig nok enkelt i mange av byens parkeringshus, men vær klar over at å sette fra seg bilen i ett av disse kan bli en forholdsvis dyr affære (koster gjerne mer enn prisen for å leie bil hvis du må stå der flere netter) i forhold til å bruke oppmålte parkeringsplasser langs veinettet. Disse er til sammenligning som oftest helt gratis.

Les også: Bli med på biltur til Monaco, Cannes og Saint-Paul-de-Vence

Vi kom oss i løpet av uka oss enkelt rundt til byer som Cannes , Antibes, Menton og Eze, samt lilleputtstaten Monaco og en snartur over den italienske grensen. Å parkere i Nice etter en dag med kabrioletutflukt på rivieraen, krevde dog (som nevnt) en stor dose tålmodighet - og ikke minst tid - etter en lang dag i solsteiken.

Men med Nice som base blir avstanden til de overnevnte områdene svært overkommelige, og alle nevnte destinasjonene unnagjort på under en times kjøretur fra Nice. Vurderer du å få med deg den siste kjente byen på rivieraen, St. Tropez, bør du imidlertid være vær klar over at avstanden blir noe lengre.

Tre måltider - tre land

Kommer du deg tidlig av gårde, er det ingen umulighet å innta tre måltider i tre forskjellige land i løpet av én og samme dag. Og da kan du i tillegg ta kvelden «hjemme» i Nice.

Vi bestemte oss for å ta utfordringen, og forlot Nice i halv ni-tiden på morgenen for å ankomme Monaco en halvtimes tid senere (se egen sak). Etter å ha spist god frokost i havnen, tittet rundt i mer ller mindre eksklusive butikker og på omgivelsene i sentrum, men også tatt oss tid til å studere omgivelsene i kvartalet Monte Carlo, gikk turen videre over grensen til Italia, der vi prøvde å lokalisere et bra lunsjsted i den lille strandbyen Ventimiglia, noen få kilometer fra grensen.

I likhet med langt større Nice, skulle denne strandbyen langs Middelhavet vise seg å være like utfordrende å finne en egnet parkeringsplass i. Men like før vi ga opp prosjektet «tre-måltider-i-tre-land» fant vi omsider en til slutt - bare for å oppdage at vi måtte vente på servering da vi var fremme. Lunsjrestaurantene hadde nemlig ennå ikke åpnet kjøkkenet.

Havnet i feil by

Etter nærmere vurdering, og etter å ha konkludert med at Ventimiglia ikke hadde stort mer å by på enn en strandlinje, et knippe ikke alt for tiltalende restauranter og noen småbutikker her og der, oppdaget vi i ettertid at vi heller burde har kjørt litt lenger; nærmere bestemt til Sanremo (eller San Remo, som franskmennene kaller det). Denne byen er best kjent for musikkfestivalen Sanremo Music Festival, som i sin tid skal ha gitt inspirasjon til det som senere skulle bli kjent som Eurovision Song Contest, eller Melodi Grand Prix som vi liker å kalle det hjemme i Norge.

Denne destinasjonen var også var vårt opprinnelige mål, men en feilvurdering i en rundkjøring tok oss altså til et helt annet sted, og prioriteringene våre ble dermed noe justert.

Nok om det. Etter å ha inntatt en god lunsj i Ventimiglia, var det på tide å returnere til Frankrike, og vårt neste mål: Den nydelige badebyen Menton.

Nydelige Menton

I motsetning til vår lille «lunsjby» på andre siden av grensen, ble vi slått av den usedvanlig vakre strandlinjen i den koselige badebyen Menton. Ikke var det noe problem å finne parkeringsplass heller!

Menton kunne utmerket ha blitt vår middagsdestinasjon for dagen, men i og med at vi fortsatt var god og mett etter vårt italienske lunsjstunt, valgte vi i stedet å vandre litt rundt i byen, og avslutte med noe godt å drikke ved en av de mange tiltalende strandbarene vi fant (alkoholfritt til sjåføren naturligvis, der utvalget av ymse fruktdrikker både var stort og tiltalende).

Foruten en lekker strandlinje, skulle det også vise seg at Menton har mye å by på for de shoppingglade, med flere av de kjente franske og italienske motehusene representert. Dyrt, sannsynligvis, men med godt utvalg i overraskende mange butikker i forhold til byens størrelse.

Middagen denne kvelden, hadde vi på forhånd bestemt oss for å ta da vi var tilbake i Nice, etter å ha fått parkert bilen, og endte opp med en treretters luksusmiddag for en billig penge i et øde område av en av byens hovedgater; Gambetta (for øvrig samme gate som vi bodde i).

I neste artikkel i serien ser vi nærmere på Monaco, Cannes og Saint-Paul-de-Vence.

Les også DEL 1 og DEL 3 i serien om den franske rivieraen.

Les også:

Frost og regn rammer vinhøsten

Krangler om amerikanske «slott»

Besøk Dalís bisarre verden

Norsk vin fra Frankrike

Her er New York' beste restauranter

Les flere reisesaker


Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden