Meny

Forvirrende mønstre du kan gå deg vill i

Vest for London ligger en av verdens lengste labyrinter; Longleat Hedge Maze. Foto: Wikimedia Commons
Labyrinter har fascinert oss mennesker helt siden oldtiden, og vi har bygget en rekke store, vakre og intrikate utgaver der du settes på prøve i jakten på utgangen.

På den greske øya Kreta, nær byen Heraklion, ligger restene av Knossos-palasset som mange forskere mener utgjorde det seremonielle og politiske senteret til den minoiske kulturen. Men palassets intrikate og kompliserte utforming har siden romersk tid gitt Knossos rollen som åsted for den legendariske Labyrinten og dens fryktinngytende beboer:

Få monstre har kastet en mer skrekkfylt skygge i gresk mytologi enn Minotaurus, et skremmende vesen med kropp som et menneske, men med hale og hode som en okse. Kong Minos fikk skapningen sperret inn i en labyrint, og hvert niende år ble syv unge menn og syv unge kvinner fra Athen tvunget inn som offer.

Til slutt ankom Thesevs øya for å sette en stopper for monsterets terrorregime. Minos’ datter Ariadne gav ham et garnnøste slik at han kunne finne veien ut, og med et mektig sverd i hånden gikk Thesevs inn i den mørke labyrinten der ingen var kommet levende ut igjen.

Les også:   Jakten på mystiske monstre

(Saken fortsetter under)

Knossos er det største arkeologiske stedet på Kreta. Siden den romerske perioden har Knossos blitt foreslått som kilde for myten om labyrinten. Foto: Colourbox.com

Knossos er i dag et populært turistmål på Kreta, men vi har ingen beviser for at Labyrinten faktisk har eksistert her. Til gjengjeld er verden full av spennende labyrinter, åpne for besøk, og som med sine forvirrende nettverk av ganger kan få noen og enhver til å gå seg vill. Dog uten et menneske-etende monster som følger etter deg.

Samsø Labyrinten

Hvor: Samsø, Danmark

Med et areal på 60.000 kvadratmeter, hvilket tilsvarer det samme som 12 fotballbaner, og et omfattende stisystem på til sammen fem og en halv kilometer, ble Labyrinten på den danske Samsø i 2001 kåret av Guinness Rekordbok til verdens største labyrint. Og i skrivende stund er det ingen som har snappet til seg tittelen.

(Saken fortsetter under)

❤️

Et innlegg delt av Charlotte Jensen (@charlotterisskov)

Labyrinten besøkes av rundt 20.000 personer årlig, og vel på innsiden kan du starte jakten på fem ulike poster ved hjelp av oppgaver underveis på ferden. Disse er delt inn i ulike temaer, beregnet på hvorvidt man er voksen, barn eller ankommer i blandede grupper.

Den gjennomsnittlige gjest skal visstnok bruke rundt to timer på å finne veien ut av labyrinten. Men skulle du kjenne at «nok er nok», er det utplassert egne stifinnere som vil vise deg den korteste veien ut.

Hampton Court Palace

Hvor: East Molesey, England

Det første mange av oss tenker på når vi hører ordet labyrint, er den grønne typen bestående av hekkeplanter, og like utenfor storbymetropolen London ligger det en og venter på deg.

(Saken fortsetter under)

Which way should we go? 🤷‍♂️

Et innlegg delt av Jacob Oxford (@jacoboxford)

Frem til midten av 1700-tallet var det ærverdige slottet Hampton Court Palace regnet for kongelig residens men er i dag åpent for publikum alle dager i uken. Til slottet hører det selvsagt en stor og flott hage som omgir bygget, og en mindre del av denne ble rundt 1690 plantet med hekker i et sinnrikt mønster. «Labyrinten» dekker i dag cirka 1.300 kvadratmeter og det er i alt 800 meter med stier du kan prøve deg på.

Les også:   – New Orleans er en arkitekturelskers paradis

Kapusinerkrypten

Hvor: Roma, Italia

En uhyggelig variant av labyrinten er katakombene – underjordiske ganger med gravkamre i veggene. Særlig Roma forbindes med denne typen omgivelser på grunn av de mange kristne gravene i den italienske hovedstaden. Foreløpig er det funnet over 40 ulike katakomber under Roma, som til sammen byr på flere kilometer med huleganger, opptil 19 meter under fortauet.

(Saken fortsetter under)

En av de mest kjente er Kapusinerkrypten, der veggene er dekorert med beinrester og knokler fra mer enn 3.700 kapusinermunker. Ifølge den katolske orden er ikke katakombene ment å være en makaber attraksjon til å tjene gode penger på turistene, men derimot en stille påminnelse om vår egen dødelighet.

Villa Pisani Garden

Hvor: Venezia, Italia

Trøtt av folkehavet som de siste årene har skylt inn og nærmest druknet den allerede sunkne byen Venezia? Da kan du eventuelt trekke ut av byen og ta turen til Il Laberinto de Villa Pisani.

Labyrinten ble bygget i 1720 og er kjent for å være en av verdens vanskeligste å knekke koden på. Det sies at i 1807 gikk selveste Napoleon seg vill i de konsentriske sirklene den består av.

(Saken fortsetter under)

Den enorme vanskelighetsgraden skyldes høyden på hekkene, de gir ikke mulighet til å stikke hodet over hekken i et forsøk på å orientere seg i landskapet. Men, når du først har funnet veien til mål som ligger i sentrum av labyrinten og går opp spiraltrappen som fører til et tårn, premieres du med en strålende utsikt.

Les også:   Siste salme for Europas glemte instrumenter

Longleat Hedge Maze

Hvor: England

Vest for London ligger byen Horningsham, og her finner du Longleat Hedge Maze som er en av verdens lengste labyrinter. Her er venter litt over 2,7 kilometer med vei for søkende føtter, og avhengig av dyktighetsgrad kan det ta deg opp mot 90 minutter å komme gjennom den.

(Saken fortsetter under)

Denne vakre og velstelte labyrinten er en del av Longleat-hagene. Selve gårdshuset er fra 1580 og er bygget i Tudor-stil. Og skulle du være lysten på mer labyrinttrasking etter å ha krysset Longleat, kan du bryne deg på andre, mindre labyrinter rundt om på den enorme eiendommen. Som for eksempel Lunar Labyrinth eller The Sun Maze.

Labyrinten i Reignac-sur-Indre

Hvor: Reignac-sur-Indre, Frankrike

I hjertet av Loiredalen ligger en av verdens største labyrinter, innviet i 1996. I tillegg til størrelsen, skiller den seg fra mange andre ettersom den er laget av mais og solsikker som forandrer utseende i takt med årstidene.

(Saken fortsetter under)

• a n y g i v e n p a t h

Et innlegg delt av l e • t r i p t y q u e (@le_triptyque)

Kommer du om høsten, vil du med andre ord gå glipp av de vakre blomstene som pryder omgivelsene om sommeren. Og tar du turen hit om våren, kan du oppleve hvordan hele labyrinten blomstrer til liv igjen etter en lang og kald vinter mens du forsøker finne riktig vei ut av det forvirrende nettverket.

Les også:   Spektakulært fugleblikk over «forbudt» Disneyland

Reise
Populært