Bjørns reisetips:

10 turistfeller verden rundt

Se video: Nordkapplatået er blant de 10 turistfellene du bør unngå.

En persons turistfelle er en annens ferieparadis. Her er ti reisemål og -opplevelser vi helst styrer unna.

Mange av reisemålene løftet opp og frem i internasjonale kåringer er blant dem vi blir mest skuffet over. Først og fremst skyldes det at millioner av andre er gjort oppmerksomme på dem, og er der samtidig med oss.

Rundt disse stedene ligger i tillegg rådyre suvenirbutikker og halvgode hoteller tett i tet, samt restauranter som selv sinnakokken Eivind Hellstrøm ville gitt opp.

Samtidig er det nå en gang slik at de flest av oss ønsker å oppleve Taj Mahal, selv om folkemengden noen ganger gjør at man rett og slett ikke kommer frem. For hadde man vært alene på dette uvanlige monumentet over kjærligheten ville opplevelsen vært helt motsatt, og falt ut fra listen vår. Og selv om strendene på Cancun er vidunderlige, er dette en turistmaskin fra helvete.

Om Bjørn Moholdt Har bakgrunn som journalist og fotograf i en rekke aviser og tidsskrifter, blant annet Finnmark Dagblad, Osloavisen, Vi Menn og Dagbladet. I åtte år var han ansvarlig redaktør for Norges største reisemagasin, Reiser & ferie. Senere har han som frilanser jobbet for ABC Nyheter, flere av de største magasinene i Norge, i tillegg til reisetidsskrifter som Reis og bransjebladet Travel News, hvor han også er ansvarlig redaktør.
Om Bjørn Moholdt Har bakgrunn som journalist og fotograf i en rekke aviser og tidsskrifter, blant annet Finnmark Dagblad, Osloavisen, Vi Menn og Dagbladet. I åtte år var han ansvarlig redaktør for Norges største reisemagasin, Reiser & ferie. Senere har han som frilanser jobbet for ABC Nyheter, flere av de største magasinene i Norge, i tillegg til reisetidsskrifter som Reis og bransjebladet Travel News, hvor han også er ansvarlig redaktør.

10 turistfeller verden rundt:

1. Markusplassen, Venezia (Italia)

Alle besøkende i den fenomenale middelalderbyen ute i havet møtes på Markusplassen. I hvert fall virker det slik, særlig i sesongen. I tillegg er prisene på kafeene som omkranser den latterlig høye. Styr unna, i hvert fall midt på dagen, og gjem deg heller bort i smugene bortenfor, for eksempel i Arsenale-distriktet.

Alternativ: Stå opp tidlig (helst før 06) og ta taxibåten vaporetto numero uno opp Canal Grande til markedsplassen like ovenfor Rialto-broen. Her har det vært handel siden byen oppsto for nærmere 1500 år siden, og er utrolig fascinerende.

Les også: Dette bør du gjøre på reise: Svelg unna!

Saken fortsetter under

MARKUSPLASSEN: Det sentrale møtestedet i Venezia er også populært blant byens løse fugler. (Foto: Bjørn Moholdt)
MARKUSPLASSEN: Det sentrale møtestedet i Venezia er også populært blant byens løse fugler. (Foto: Bjørn Moholdt)

2. Times Square, New York City (USA)

Trengselen i denne neon-jungelen av et veikryss i den amerikanske millionbyen er til tider marerittaktig. Krysset var i likhet med sentrum av Tokyo da også modell for filmregissør Ridley Scotts dystopiske fremtidsvisjon av en sci fi-film, Blade Runner

Alternativ: På Union Square Park er det roligere, her finnes det også enkle og hyggelige salgsboder, og sist jeg var i storbyen var det gratiskonsert med jazzlegenden Herbie Hancock der.

Les også: Kjøper unødvendige avbestillingsforsikringer

Saken fortsetter under

VEIKRYSS: Times Square i New York er folksom nær sagt til alle døgnets tider. (Foto: Bjørn Moholdt)
VEIKRYSS: Times Square i New York er folksom nær sagt til alle døgnets tider. (Foto: Bjørn Moholdt)

3. Dunn’s Waterfall, Jamaica

Disse vannfallene imponerer trolig ikke norske besøkende, selv om de er fine nok, ikke minst fordi du enkelt kan forsere dem midtstrøms. Og det er svalende i den til tider intense heten. Men akk, fordi tusenvis av mennesker trolig kommer hit omtrent samtidig med deg – mange fra det samme cruiseskipet – er det mest slitsomt.

Alternativ: Ta heller en visningstur til et av rom-destilleriene i nærheten. Ikke bare får du en smakebit av denne klassiske, karibiske drikken, du får også en historisk leksjon i det brutale slaveveldet som lå til grunn for mye av det som skjedde der.

Les også: Texas-gründere: – Planlegger luksushotell i rommet

4. Avenue of the Stars, Hongkong (Kina)

Denne veistumpen i den kinesiske millionbyen er trolig mest kjent for statuen av den mytiske karateeksperten og filmstjernen Bruce Lee. Ellers gjør de mange suvenirbutikkene at det hele føles billig – og egentlig ganske uinteressant.

Alternativ: Dra heller tilbake hit på kvelden, når neonlysene er på og skyskraperne bortenfor lager et koordinert lysshow. Deretter kan du hoppe på en av restaurant-dhowene og oppleve millionbyen fra havet.

5. Walt Disney World, Orlando (USA)

De gigantomane amerikanske forlystelses-parkene er et fenomen som gradvis har funnet veien til Europa, men selv Tusenfryd har mer sjarm enn den enorme Walt Disney-parken i Orlando. I tillegg er matprisene på omtrent samme nivå som de norske.

Alternativ: Ta heller en tur med luftputebåt inn i våtmarkene Everglades sør for Orlando. Her påtreffer du et rikt dyreliv i naturlige omgivelser.

Les også: Så mye bruker vi på ferie - og dette sparer vi på

6. Sentrum av Tokyo (Japan)

Japan er veldig hot om dagen, og det er forståelig. Japansk kunst og kultur er så annerledes enn vår, og har med årene fått stadig mer innflytelse i vår del av verden. Men – sentrum av Tokyo ligger midt i verdens største byområde, og det merkes. Trengselen er enorm, i noe som ikke er stort annet enn betong, glass og neon.

Alternativ: Dra heller til forstedene Ogikubo (angivelig fødestedet for den japanske matretten ramen) og Asagaya, som er roligere, og strengt tatt har mer interessant å by på. Du kan også lett komme deg ut til det sjarmerende forstadsområdet Yamanashi.

GAMLEBYEN: Mot våren er det særlig trangt om plassen på torvet i gamlebyen i Praha. (Foto: Bjørn Moholdt)
GAMLEBYEN: Mot våren er det særlig trangt om plassen på torvet i gamlebyen i Praha. (Foto: Bjørn Moholdt)

7. Gamlebyen, Praha (Den tsjekkiske republikk)

Det er lite å si på arkitekturen i hjertet av denne enestående delen av Praha, men den enorme mengden av mennesker er nok til å ta knekken på selv den mest ihuga entusiasten. Når alle som skal se den astronomiske klokken møtes på torvet, for deretter å haste videre til Karlsbroen, blir det fort for mye av det gode.

Alternativ: Dra heller på piknik til en av de mange parkene, til det jødiske kvartalet eller opp til metronom-monumentet på vestsiden av Vltava-elven. Her møter du i tillegg mange hyggelige likesinnede.

Les også: Kaffebar vil gjøre gjestene bevisst sin egen død

8. Nordkapplatået, Magerøya (Norge)

Det har blusset opp til strid rundt Nordkapp, fordi Rica (nå Scandic) i sin tid fikk eksklusiv rett til å bygge ut og selge den ytterste delen av det majestetiske platået. Å komme innenfor området er relativt dyrt (særlig hvis man er familie på tur), og konseptet strider egentlig mot våre prinsipper om lik, ubegrenset og gratis tilgang til naturen.

Alternativ: Selv om Nordkapplatået er mer majestetisk, er det absolutt nordligste fastlandspunktet i Europa Knivskjellodden, rett vest for platået. Dette utspringet er faktisk rundt 1600 meter lengre nord, og det finnes en merket sti dit. Bonus er at du herfra får suverent utsyn nettopp mot Nordkapp-klippen i øst.

Saken fortsetter under

MOT NORD: Trangt om plassen når solen for en gangs skyld viser seg frem på Nordkapplatået. (Foto: Bjørn Moholdt)
MOT NORD: Trangt om plassen når solen for en gangs skyld viser seg frem på Nordkapplatået. (Foto: Bjørn Moholdt)

9. Taj Mahal, Agra (India)

Som nevnt ovenfor er dette et sted man nesten bare må se om man er i nærheten, rett og slett fordi det er så ikonisk. Byggverket er strålende, men den enorme menneskemassen rundt trekker kraftig ned opplevelsen.

Alternativ: Dra over Yamuna-elven og se Taj Mahal fra motsatt bredd. Det gir et helt annet og ganske fascinerende perspektiv på et bygg som har inspirert så uendelig mange kjærlighetshistorier.

Les også: Nordmenn svikter Mallorca

Saken fortsetter under

MASSIVT: Det vakre byggverket i Agra er blant verdens mest ikoniske reisemål. (Foto: Bjørn Moholdt)
MASSIVT: Det vakre byggverket i Agra er blant verdens mest ikoniske reisemål. (Foto: Bjørn Moholdt)

10. Cancun, Mexico

Strendene er vidunderlig. Ellers er dette en turistmaskin fra helvete, med elendig infrastruktur og et restaurantliv mest tilrettelagt for amerikanske tenåringer på jakt etter billig børst og moro.

Alternativt: Dra heller til Isla Holbox ikke langt unna. Like gode strender, men langt hyggeligere, renere og ikke minst med betydelig bedre spisesteder og hoteller.

Cancún er et verdenskjent turistmål. Foto: Wikimedia
Cancún er et verdenskjent turistmål. Foto: Wikimedia

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 Tok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Syriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Frykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Frynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien
Siste nytt
04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NorgeVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeTok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenSyriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerFrykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54Helse og livsstilMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenFrynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits05:05KulturSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49PolitikkMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45PolitikkNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien
Populært