Meny

Bjørns reisetips:

10 turistfeller verden rundt

Se video: Nordkapplatået er blant de 10 turistfellene du bør unngå.

En persons turistfelle er en annens ferieparadis. Her er ti reisemål og -opplevelser vi helst styrer unna.

Mange av reisemålene løftet opp og frem i internasjonale kåringer er blant dem vi blir mest skuffet over. Først og fremst skyldes det at millioner av andre er gjort oppmerksomme på dem, og er der samtidig med oss.

Rundt disse stedene ligger i tillegg rådyre suvenirbutikker og halvgode hoteller tett i tet, samt restauranter som selv sinnakokken Eivind Hellstrøm ville gitt opp.

Samtidig er det nå en gang slik at de flest av oss ønsker å oppleve Taj Mahal, selv om folkemengden noen ganger gjør at man rett og slett ikke kommer frem. For hadde man vært alene på dette uvanlige monumentet over kjærligheten ville opplevelsen vært helt motsatt, og falt ut fra listen vår. Og selv om strendene på Cancun er vidunderlige, er dette en turistmaskin fra helvete.

Om Bjørn Moholdt Har bakgrunn som journalist og fotograf i en rekke aviser og tidsskrifter, blant annet Finnmark Dagblad, Osloavisen, Vi Menn og Dagbladet. I åtte år var han ansvarlig redaktør for Norges største reisemagasin, Reiser & ferie. Senere har han som frilanser jobbet for ABC Nyheter, flere av de største magasinene i Norge, i tillegg til reisetidsskrifter som Reis og bransjebladet Travel News, hvor han også er ansvarlig redaktør.

10 turistfeller verden rundt:

1. Markusplassen, Venezia (Italia)

Alle besøkende i den fenomenale middelalderbyen ute i havet møtes på Markusplassen. I hvert fall virker det slik, særlig i sesongen. I tillegg er prisene på kafeene som omkranser den latterlig høye. Styr unna, i hvert fall midt på dagen, og gjem deg heller bort i smugene bortenfor, for eksempel i Arsenale-distriktet.

Alternativ: Stå opp tidlig (helst før 06) og ta taxibåten vaporetto numero uno opp Canal Grande til markedsplassen like ovenfor Rialto-broen. Her har det vært handel siden byen oppsto for nærmere 1500 år siden, og er utrolig fascinerende.

Les også: Dette bør du gjøre på reise: Svelg unna!

Saken fortsetter under

MARKUSPLASSEN: Det sentrale møtestedet i Venezia er også populært blant byens løse fugler. (Foto: Bjørn Moholdt)

2. Times Square, New York City (USA)

Trengselen i denne neon-jungelen av et veikryss i den amerikanske millionbyen er til tider marerittaktig. Krysset var i likhet med sentrum av Tokyo da også modell for filmregissør Ridley Scotts dystopiske fremtidsvisjon av en sci fi-film, Blade Runner

Alternativ: På Union Square Park er det roligere, her finnes det også enkle og hyggelige salgsboder, og sist jeg var i storbyen var det gratiskonsert med jazzlegenden Herbie Hancock der.

Les også: Kjøper unødvendige avbestillingsforsikringer

Saken fortsetter under

VEIKRYSS: Times Square i New York er folksom nær sagt til alle døgnets tider. (Foto: Bjørn Moholdt)

3. Dunn’s Waterfall, Jamaica

Disse vannfallene imponerer trolig ikke norske besøkende, selv om de er fine nok, ikke minst fordi du enkelt kan forsere dem midtstrøms. Og det er svalende i den til tider intense heten. Men akk, fordi tusenvis av mennesker trolig kommer hit omtrent samtidig med deg – mange fra det samme cruiseskipet – er det mest slitsomt.

Alternativ: Ta heller en visningstur til et av rom-destilleriene i nærheten. Ikke bare får du en smakebit av denne klassiske, karibiske drikken, du får også en historisk leksjon i det brutale slaveveldet som lå til grunn for mye av det som skjedde der.

Les også: Texas-gründere: – Planlegger luksushotell i rommet

4. Avenue of the Stars, Hongkong (Kina)

Denne veistumpen i den kinesiske millionbyen er trolig mest kjent for statuen av den mytiske karateeksperten og filmstjernen Bruce Lee. Ellers gjør de mange suvenirbutikkene at det hele føles billig – og egentlig ganske uinteressant.

Alternativ: Dra heller tilbake hit på kvelden, når neonlysene er på og skyskraperne bortenfor lager et koordinert lysshow. Deretter kan du hoppe på en av restaurant-dhowene og oppleve millionbyen fra havet.

5. Walt Disney World, Orlando (USA)

De gigantomane amerikanske forlystelses-parkene er et fenomen som gradvis har funnet veien til Europa, men selv Tusenfryd har mer sjarm enn den enorme Walt Disney-parken i Orlando. I tillegg er matprisene på omtrent samme nivå som de norske.

Alternativ: Ta heller en tur med luftputebåt inn i våtmarkene Everglades sør for Orlando. Her påtreffer du et rikt dyreliv i naturlige omgivelser.

Les også: Så mye bruker vi på ferie - og dette sparer vi på

6. Sentrum av Tokyo (Japan)

Japan er veldig hot om dagen, og det er forståelig. Japansk kunst og kultur er så annerledes enn vår, og har med årene fått stadig mer innflytelse i vår del av verden. Men – sentrum av Tokyo ligger midt i verdens største byområde, og det merkes. Trengselen er enorm, i noe som ikke er stort annet enn betong, glass og neon.

Alternativ: Dra heller til forstedene Ogikubo (angivelig fødestedet for den japanske matretten ramen) og Asagaya, som er roligere, og strengt tatt har mer interessant å by på. Du kan også lett komme deg ut til det sjarmerende forstadsområdet Yamanashi.

GAMLEBYEN: Mot våren er det særlig trangt om plassen på torvet i gamlebyen i Praha. (Foto: Bjørn Moholdt)

7. Gamlebyen, Praha (Den tsjekkiske republikk)

Det er lite å si på arkitekturen i hjertet av denne enestående delen av Praha, men den enorme mengden av mennesker er nok til å ta knekken på selv den mest ihuga entusiasten. Når alle som skal se den astronomiske klokken møtes på torvet, for deretter å haste videre til Karlsbroen, blir det fort for mye av det gode.

Alternativ: Dra heller på piknik til en av de mange parkene, til det jødiske kvartalet eller opp til metronom-monumentet på vestsiden av Vltava-elven. Her møter du i tillegg mange hyggelige likesinnede.

Les også: Kaffebar vil gjøre gjestene bevisst sin egen død

8. Nordkapplatået, Magerøya (Norge)

Det har blusset opp til strid rundt Nordkapp, fordi Rica (nå Scandic) i sin tid fikk eksklusiv rett til å bygge ut og selge den ytterste delen av det majestetiske platået. Å komme innenfor området er relativt dyrt (særlig hvis man er familie på tur), og konseptet strider egentlig mot våre prinsipper om lik, ubegrenset og gratis tilgang til naturen.

Alternativ: Selv om Nordkapplatået er mer majestetisk, er det absolutt nordligste fastlandspunktet i Europa Knivskjellodden, rett vest for platået. Dette utspringet er faktisk rundt 1600 meter lengre nord, og det finnes en merket sti dit. Bonus er at du herfra får suverent utsyn nettopp mot Nordkapp-klippen i øst.

Saken fortsetter under

MOT NORD: Trangt om plassen når solen for en gangs skyld viser seg frem på Nordkapplatået. (Foto: Bjørn Moholdt)

9. Taj Mahal, Agra (India)

Som nevnt ovenfor er dette et sted man nesten bare må se om man er i nærheten, rett og slett fordi det er så ikonisk. Byggverket er strålende, men den enorme menneskemassen rundt trekker kraftig ned opplevelsen.

Alternativ: Dra over Yamuna-elven og se Taj Mahal fra motsatt bredd. Det gir et helt annet og ganske fascinerende perspektiv på et bygg som har inspirert så uendelig mange kjærlighetshistorier.

Les også: Nordmenn svikter Mallorca

Saken fortsetter under

MASSIVT: Det vakre byggverket i Agra er blant verdens mest ikoniske reisemål. (Foto: Bjørn Moholdt)

10. Cancun, Mexico

Strendene er vidunderlig. Ellers er dette en turistmaskin fra helvete, med elendig infrastruktur og et restaurantliv mest tilrettelagt for amerikanske tenåringer på jakt etter billig børst og moro.

Alternativt: Dra heller til Isla Holbox ikke langt unna. Like gode strender, men langt hyggeligere, renere og ikke minst med betydelig bedre spisesteder og hoteller.

Cancún er et verdenskjent turistmål. Foto: Wikimedia
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:26 Ringeriksbanen kan bli 5,5 milliarder dyrere13:25 Tøff billettstraff for Tottenham-supportere12:53 Arsenal-stjerne frykter for egen sikkerhet12:30 OECD nedjusterer prognosen for global vekst12:30 Solskjær nær sin første sommersignering12:29 Vil stemme for mistillitsforslag mot Kurz11:29 MDG hadde en liste med 68 saker – valgte disse fire11:28 Mann alvorlig skadd i knivstikking, nabo pågrepet11:07 Tredobling i hoggormhenvendelser11:07 Telia Norge kutter 240 årsverk10:58 Ari Behn bryter tausheten om Märthas nye forhold10:55 Forskere: Havet kan stige over 2 meter hvis utslippene fortsetter10:46 Macron i ordkrig med Bannon10:28 Kallmyr diskuterer Schengen-grenser i Kirkenes10:27 Tidligere dommer erkjente straffskyld for overgrep10:20 Solskjær, Berg og Johnsen med i Uniteds jubileumskamp10:19 Besteg Mount Everest to ganger på en uke09:35 Semenya tar seg ikke stoppe av IAAF09:07 Widodo vant valget i Indonesia09:06 Mopedfører mistet livet i Oppland08:59 Vil lovfeste at Oljefondet kun skal investere i utlandet08:58 EM-kvalkampene ryker for Sørloth08:58 Vannforsyningen truet i Libyas hovedstad08:57 Få i Norge har jodtabletter08:35 Livsfarlige, utenlandske vogntog: – Sjokkert over handlingslammelsen08:27 Skandalehelikopteret kollapset: – Vi jobber med å forstå08:25 28-åring siktet for terror i Christchurch07:25 Religionsprofessor fulgte sjaman-foredrag: – Savnet kritisk dialog06:56 Mann knivstukket i Oslo – mann pågrepet06:41 Italia reddet VM-status etter straffer mot Østerrike06:38 Tre håndskrevne testamenter funnet i Aretha Franklins hjem06:31 Franskmann dømt til døden for narkosmugling i Indonesia06:22 «Superhelg» i fare etter publikumssvikt06:18 Mann fløyet til sykehus etter båtulykke05:55 Pensjonistene krever forhandlingsretten tilbake05:50 Dette skjer i dag05:30 Våpnene strømmer til Libya – frykt for stedfortrederkrig05:14 Iran: Motstand er vårt eneste valg05:00 LO: – Rike bør betale mer enn fattige i bommen04:33 Formel-1-legenden Niki Lauda er død04:32 Ingen avtale signert om overgang i Sudan04:06 Huaweis grunnlegger sier USA undervurderer selskapet03:59 Storbyene støvsuger distriktene for politiårsverk03:42 Regjeringen vil forhindre bruk av oljefondet i Norge03:01 USA utsetter Huawei-forbud til august02:43 Milliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland02:13 Maduro foreslår nyvalg Venezuela02:06 100 nye lærere ansettes i Oslo01:36 Joko Widodo vant valget i Indonesia01:13 Dommer sier Trump må opplyse om egne regnskaper00:49 Forslag om ytringsfrihetskommisjon får støtte23:58 Mann tatt hånd om etter å ha klatret i Eiffeltårnet i seks timer23:53 Borgen ber regjeringen minske forskjellene i Oslo23:00 Politisk tungvekter vender hjem til Kongo etter tre år i eksil22:52 Mann siktet for voldtekt pågrepet etter tre og et halvt år22:34 Trump beordrer McGahn til å nekte å møte i høring i Kongressen22:20 Anti-bompengeparti størst på meningsmåling i vestlandskommune22:11 Fant 600.000 kroners gullklump med metalldetektor21:59 Helsekostfirma anker TV 2-dom til lagmannsretten21:55 Mexico legger fram utviklingsplan for Mellom-Amerika21:47 Milliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland21:46 Rasende libanesere protesterer mot store budsjettkutt21:19 To nye mål for toppscorer Tarik Elyounoussi21:04 Aldri før har mer penger vært lyst ut til forskning i bedrifter20:56 Omoijuanfo scoret hattrick for Molde20:37 Legionellasmitte funnet på Radiumhospitalet i Oslo20:29 Alle ytre høyre-ministre forlater regjeringen i Østerrike20:28 16-åring fra Guatemala døde på grensestasjon i Texas20:08 Märtha Louise til pressen: – Dere har et valg19:57 Prosessen med å få Assange utlevert til Sverige har startet19:56 Direktorater kan bli rammet av streik19:23 Sjiraffene kan ende opp på den globale rødlista19:02 Ford kutter 7.000 jobber18:44 To personer skadd i slagsmål på Grønland i Oslo18:34 IS-fanger drepte betjenter og medfanger, og tok gisler18:13 Danske sosialdemokrater vil finansiere økt velferd med flere skatter og avgifter18:00 Hydro: Restriksjonene i Brasil opphevet, Alunorte kan gjenoppta full produksjon17:52 Børsen startet uka i pluss17:42 Flere romfolk i slagsmål i Oslo17:31 Dette gjør Kystvakten for å bli kvitt de døde kjempehvalene17:30 Ap sier nei til nedlegging av trafikkstasjoner17:24 Støre om bompenge-hastemøte: – Et uttrykk for manglende kontroll17:12 Tysk par glemte nyfødt baby i taxi17:06 71-åring dømt for seksuell handling med åtteåring16:42 Faren i Varhaug-saken er tiltalt for bevispåvirkning16:37 Etterslepet krymper i EØS16:26 Strid om fremtidens spillmarked i Norge16:21 Nigel Farage truffet av milkshake16:12 Sinker som lager kø risikerer å betale dyrt16:06 Fare for flom flere steder østafjells15:52 Ordkrigen mellom USA og Iran fortsetter15:48 Tidligere statssekretær i Ap til First House15:16 Legger ned 22 trafikkstasjoner14:56 Stjernen berger økonomien og kan hente nye spillere14:52 Ansatt i Fellesforbundet dømt for millionunderslag14:47 – Britiske hysj-styrker til Persiabukten14:40 Nav-sjef positiv til å øke nedre pensjonsalder14:39 Syrer dømt til tolv års fengsel for terrorplanlegging i Danmark14:31 Innkaller til krisemøte om bompenger14:26 Arkeologer advarer mot ny flyplass nært Machu Picchu
Siste nytt
13:26NorgeRingeriksbanen kan bli 5,5 milliarder dyrere13:25SportTøff billettstraff for Tottenham-supportere12:53SportArsenal-stjerne frykter for egen sikkerhet12:30PengerOECD nedjusterer prognosen for global vekst12:30SportSolskjær nær sin første sommersignering12:29PolitikkVil stemme for mistillitsforslag mot Kurz11:29NorgeMDG hadde en liste med 68 saker – valgte disse fire11:28NorgeMann alvorlig skadd i knivstikking, nabo pågrepet11:07Helse og livsstilTredobling i hoggormhenvendelser11:07PengerTelia Norge kutter 240 årsverk10:58KulturAri Behn bryter tausheten om Märthas nye forhold10:55VerdenForskere: Havet kan stige over 2 meter hvis utslippene fortsetter10:46PolitikkMacron i ordkrig med Bannon10:28PolitikkKallmyr diskuterer Schengen-grenser i Kirkenes10:27NorgeTidligere dommer erkjente straffskyld for overgrep10:20SportSolskjær, Berg og Johnsen med i Uniteds jubileumskamp10:19VerdenBesteg Mount Everest to ganger på en uke09:35SportSemenya tar seg ikke stoppe av IAAF09:07PolitikkWidodo vant valget i Indonesia09:06NorgeMopedfører mistet livet i Oppland08:59PengerVil lovfeste at Oljefondet kun skal investere i utlandet08:58SportEM-kvalkampene ryker for Sørloth08:58VerdenVannforsyningen truet i Libyas hovedstad08:57Helse og livsstilFå i Norge har jodtabletter08:35PolitikkLivsfarlige, utenlandske vogntog: – Sjokkert over handlingslammelsen08:27NorgeSkandalehelikopteret kollapset: – Vi jobber med å forstå08:25Verden28-åring siktet for terror i Christchurch07:25NorgeReligionsprofessor fulgte sjaman-foredrag: – Savnet kritisk dialog06:56NorgeMann knivstukket i Oslo – mann pågrepet06:41SportItalia reddet VM-status etter straffer mot Østerrike06:38KulturTre håndskrevne testamenter funnet i Aretha Franklins hjem06:31VerdenFranskmann dømt til døden for narkosmugling i Indonesia06:22Sport«Superhelg» i fare etter publikumssvikt06:18NorgeMann fløyet til sykehus etter båtulykke05:55PengerPensjonistene krever forhandlingsretten tilbake05:50NorgeDette skjer i dag05:30VerdenVåpnene strømmer til Libya – frykt for stedfortrederkrig05:14VerdenIran: Motstand er vårt eneste valg05:00MotorLO: – Rike bør betale mer enn fattige i bommen04:33SportFormel-1-legenden Niki Lauda er død04:32VerdenIngen avtale signert om overgang i Sudan04:06PengerHuaweis grunnlegger sier USA undervurderer selskapet03:59NorgeStorbyene støvsuger distriktene for politiårsverk03:42NorgeRegjeringen vil forhindre bruk av oljefondet i Norge03:01PengerUSA utsetter Huawei-forbud til august02:43PengerMilliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland02:13PolitikkMaduro foreslår nyvalg Venezuela02:06Norge100 nye lærere ansettes i Oslo01:36VerdenJoko Widodo vant valget i Indonesia01:13VerdenDommer sier Trump må opplyse om egne regnskaper00:49NorgeForslag om ytringsfrihetskommisjon får støtte23:58VerdenMann tatt hånd om etter å ha klatret i Eiffeltårnet i seks timer23:53NorgeBorgen ber regjeringen minske forskjellene i Oslo23:00VerdenPolitisk tungvekter vender hjem til Kongo etter tre år i eksil22:52NorgeMann siktet for voldtekt pågrepet etter tre og et halvt år22:34PolitikkTrump beordrer McGahn til å nekte å møte i høring i Kongressen22:20PolitikkAnti-bompengeparti størst på meningsmåling i vestlandskommune22:11VerdenFant 600.000 kroners gullklump med metalldetektor21:59NorgeHelsekostfirma anker TV 2-dom til lagmannsretten21:55VerdenMexico legger fram utviklingsplan for Mellom-Amerika21:47NorgeMilliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland21:46VerdenRasende libanesere protesterer mot store budsjettkutt21:19SportTo nye mål for toppscorer Tarik Elyounoussi21:04NorgeAldri før har mer penger vært lyst ut til forskning i bedrifter20:56SportOmoijuanfo scoret hattrick for Molde20:37Helse og livsstilLegionellasmitte funnet på Radiumhospitalet i Oslo20:29PolitikkAlle ytre høyre-ministre forlater regjeringen i Østerrike20:28Verden16-åring fra Guatemala døde på grensestasjon i Texas20:08NorgeMärtha Louise til pressen: – Dere har et valg19:57VerdenProsessen med å få Assange utlevert til Sverige har startet19:56PengerDirektorater kan bli rammet av streik19:23VerdenSjiraffene kan ende opp på den globale rødlista19:02MotorFord kutter 7.000 jobber18:44NorgeTo personer skadd i slagsmål på Grønland i Oslo18:34VerdenIS-fanger drepte betjenter og medfanger, og tok gisler18:13PolitikkDanske sosialdemokrater vil finansiere økt velferd med flere skatter og avgifter18:00NorgeHydro: Restriksjonene i Brasil opphevet, Alunorte kan gjenoppta full produksjon17:52PengerBørsen startet uka i pluss17:42NorgeFlere romfolk i slagsmål i Oslo17:31NorgeDette gjør Kystvakten for å bli kvitt de døde kjempehvalene17:30MotorAp sier nei til nedlegging av trafikkstasjoner17:24MotorStøre om bompenge-hastemøte: – Et uttrykk for manglende kontroll17:12VerdenTysk par glemte nyfødt baby i taxi17:06Nyheter71-åring dømt for seksuell handling med åtteåring16:42NorgeFaren i Varhaug-saken er tiltalt for bevispåvirkning16:37PolitikkEtterslepet krymper i EØS16:26PengerStrid om fremtidens spillmarked i Norge16:21PolitikkNigel Farage truffet av milkshake16:12MotorSinker som lager kø risikerer å betale dyrt16:06NorgeFare for flom flere steder østafjells15:52VerdenOrdkrigen mellom USA og Iran fortsetter15:48PolitikkTidligere statssekretær i Ap til First House15:16NorgeLegger ned 22 trafikkstasjoner14:56SportStjernen berger økonomien og kan hente nye spillere14:52NorgeAnsatt i Fellesforbundet dømt for millionunderslag14:47Verden– Britiske hysj-styrker til Persiabukten14:40PengerNav-sjef positiv til å øke nedre pensjonsalder14:39VerdenSyrer dømt til tolv års fengsel for terrorplanlegging i Danmark14:31MotorInnkaller til krisemøte om bompenger14:26ReiseArkeologer advarer mot ny flyplass nært Machu Picchu
Populært