Bjørns reisetips:

10 turistfeller verden rundt

Se video: Nordkapplatået er blant de 10 turistfellene du bør unngå.

En persons turistfelle er en annens ferieparadis. Her er ti reisemål og -opplevelser vi helst styrer unna.

Mange av reisemålene løftet opp og frem i internasjonale kåringer er blant dem vi blir mest skuffet over. Først og fremst skyldes det at millioner av andre er gjort oppmerksomme på dem, og er der samtidig med oss.

Rundt disse stedene ligger i tillegg rådyre suvenirbutikker og halvgode hoteller tett i tet, samt restauranter som selv sinnakokken Eivind Hellstrøm ville gitt opp.

Samtidig er det nå en gang slik at de flest av oss ønsker å oppleve Taj Mahal, selv om folkemengden noen ganger gjør at man rett og slett ikke kommer frem. For hadde man vært alene på dette uvanlige monumentet over kjærligheten ville opplevelsen vært helt motsatt, og falt ut fra listen vår. Og selv om strendene på Cancun er vidunderlige, er dette en turistmaskin fra helvete.

Om Bjørn Moholdt Har bakgrunn som journalist og fotograf i en rekke aviser og tidsskrifter, blant annet Finnmark Dagblad, Osloavisen, Vi Menn og Dagbladet. I åtte år var han ansvarlig redaktør for Norges største reisemagasin, Reiser & ferie. Senere har han som frilanser jobbet for ABC Nyheter, flere av de største magasinene i Norge, i tillegg til reisetidsskrifter som Reis og bransjebladet Travel News, hvor han også er ansvarlig redaktør.
Om Bjørn Moholdt Har bakgrunn som journalist og fotograf i en rekke aviser og tidsskrifter, blant annet Finnmark Dagblad, Osloavisen, Vi Menn og Dagbladet. I åtte år var han ansvarlig redaktør for Norges største reisemagasin, Reiser & ferie. Senere har han som frilanser jobbet for ABC Nyheter, flere av de største magasinene i Norge, i tillegg til reisetidsskrifter som Reis og bransjebladet Travel News, hvor han også er ansvarlig redaktør.

10 turistfeller verden rundt:

1. Markusplassen, Venezia (Italia)

Alle besøkende i den fenomenale middelalderbyen ute i havet møtes på Markusplassen. I hvert fall virker det slik, særlig i sesongen. I tillegg er prisene på kafeene som omkranser den latterlig høye. Styr unna, i hvert fall midt på dagen, og gjem deg heller bort i smugene bortenfor, for eksempel i Arsenale-distriktet.

Alternativ: Stå opp tidlig (helst før 06) og ta taxibåten vaporetto numero uno opp Canal Grande til markedsplassen like ovenfor Rialto-broen. Her har det vært handel siden byen oppsto for nærmere 1500 år siden, og er utrolig fascinerende.

Les også: Dette bør du gjøre på reise: Svelg unna!

Saken fortsetter under

MARKUSPLASSEN: Det sentrale møtestedet i Venezia er også populært blant byens løse fugler. (Foto: Bjørn Moholdt)
MARKUSPLASSEN: Det sentrale møtestedet i Venezia er også populært blant byens løse fugler. (Foto: Bjørn Moholdt)

2. Times Square, New York City (USA)

Trengselen i denne neon-jungelen av et veikryss i den amerikanske millionbyen er til tider marerittaktig. Krysset var i likhet med sentrum av Tokyo da også modell for filmregissør Ridley Scotts dystopiske fremtidsvisjon av en sci fi-film, Blade Runner

Alternativ: På Union Square Park er det roligere, her finnes det også enkle og hyggelige salgsboder, og sist jeg var i storbyen var det gratiskonsert med jazzlegenden Herbie Hancock der.

Les også: Kjøper unødvendige avbestillingsforsikringer

Saken fortsetter under

VEIKRYSS: Times Square i New York er folksom nær sagt til alle døgnets tider. (Foto: Bjørn Moholdt)
VEIKRYSS: Times Square i New York er folksom nær sagt til alle døgnets tider. (Foto: Bjørn Moholdt)

3. Dunn’s Waterfall, Jamaica

Disse vannfallene imponerer trolig ikke norske besøkende, selv om de er fine nok, ikke minst fordi du enkelt kan forsere dem midtstrøms. Og det er svalende i den til tider intense heten. Men akk, fordi tusenvis av mennesker trolig kommer hit omtrent samtidig med deg – mange fra det samme cruiseskipet – er det mest slitsomt.

Alternativ: Ta heller en visningstur til et av rom-destilleriene i nærheten. Ikke bare får du en smakebit av denne klassiske, karibiske drikken, du får også en historisk leksjon i det brutale slaveveldet som lå til grunn for mye av det som skjedde der.

Les også: Texas-gründere: – Planlegger luksushotell i rommet

4. Avenue of the Stars, Hongkong (Kina)

Denne veistumpen i den kinesiske millionbyen er trolig mest kjent for statuen av den mytiske karateeksperten og filmstjernen Bruce Lee. Ellers gjør de mange suvenirbutikkene at det hele føles billig – og egentlig ganske uinteressant.

Alternativ: Dra heller tilbake hit på kvelden, når neonlysene er på og skyskraperne bortenfor lager et koordinert lysshow. Deretter kan du hoppe på en av restaurant-dhowene og oppleve millionbyen fra havet.

5. Walt Disney World, Orlando (USA)

De gigantomane amerikanske forlystelses-parkene er et fenomen som gradvis har funnet veien til Europa, men selv Tusenfryd har mer sjarm enn den enorme Walt Disney-parken i Orlando. I tillegg er matprisene på omtrent samme nivå som de norske.

Alternativ: Ta heller en tur med luftputebåt inn i våtmarkene Everglades sør for Orlando. Her påtreffer du et rikt dyreliv i naturlige omgivelser.

Les også: Så mye bruker vi på ferie - og dette sparer vi på

6. Sentrum av Tokyo (Japan)

Japan er veldig hot om dagen, og det er forståelig. Japansk kunst og kultur er så annerledes enn vår, og har med årene fått stadig mer innflytelse i vår del av verden. Men – sentrum av Tokyo ligger midt i verdens største byområde, og det merkes. Trengselen er enorm, i noe som ikke er stort annet enn betong, glass og neon.

Alternativ: Dra heller til forstedene Ogikubo (angivelig fødestedet for den japanske matretten ramen) og Asagaya, som er roligere, og strengt tatt har mer interessant å by på. Du kan også lett komme deg ut til det sjarmerende forstadsområdet Yamanashi.

GAMLEBYEN: Mot våren er det særlig trangt om plassen på torvet i gamlebyen i Praha. (Foto: Bjørn Moholdt)
GAMLEBYEN: Mot våren er det særlig trangt om plassen på torvet i gamlebyen i Praha. (Foto: Bjørn Moholdt)

7. Gamlebyen, Praha (Den tsjekkiske republikk)

Det er lite å si på arkitekturen i hjertet av denne enestående delen av Praha, men den enorme mengden av mennesker er nok til å ta knekken på selv den mest ihuga entusiasten. Når alle som skal se den astronomiske klokken møtes på torvet, for deretter å haste videre til Karlsbroen, blir det fort for mye av det gode.

Alternativ: Dra heller på piknik til en av de mange parkene, til det jødiske kvartalet eller opp til metronom-monumentet på vestsiden av Vltava-elven. Her møter du i tillegg mange hyggelige likesinnede.

Les også: Kaffebar vil gjøre gjestene bevisst sin egen død

8. Nordkapplatået, Magerøya (Norge)

Det har blusset opp til strid rundt Nordkapp, fordi Rica (nå Scandic) i sin tid fikk eksklusiv rett til å bygge ut og selge den ytterste delen av det majestetiske platået. Å komme innenfor området er relativt dyrt (særlig hvis man er familie på tur), og konseptet strider egentlig mot våre prinsipper om lik, ubegrenset og gratis tilgang til naturen.

Alternativ: Selv om Nordkapplatået er mer majestetisk, er det absolutt nordligste fastlandspunktet i Europa Knivskjellodden, rett vest for platået. Dette utspringet er faktisk rundt 1600 meter lengre nord, og det finnes en merket sti dit. Bonus er at du herfra får suverent utsyn nettopp mot Nordkapp-klippen i øst.

Saken fortsetter under

MOT NORD: Trangt om plassen når solen for en gangs skyld viser seg frem på Nordkapplatået. (Foto: Bjørn Moholdt)
MOT NORD: Trangt om plassen når solen for en gangs skyld viser seg frem på Nordkapplatået. (Foto: Bjørn Moholdt)

9. Taj Mahal, Agra (India)

Som nevnt ovenfor er dette et sted man nesten bare må se om man er i nærheten, rett og slett fordi det er så ikonisk. Byggverket er strålende, men den enorme menneskemassen rundt trekker kraftig ned opplevelsen.

Alternativ: Dra over Yamuna-elven og se Taj Mahal fra motsatt bredd. Det gir et helt annet og ganske fascinerende perspektiv på et bygg som har inspirert så uendelig mange kjærlighetshistorier.

Les også: Nordmenn svikter Mallorca

Saken fortsetter under

MASSIVT: Det vakre byggverket i Agra er blant verdens mest ikoniske reisemål. (Foto: Bjørn Moholdt)
MASSIVT: Det vakre byggverket i Agra er blant verdens mest ikoniske reisemål. (Foto: Bjørn Moholdt)

10. Cancun, Mexico

Strendene er vidunderlig. Ellers er dette en turistmaskin fra helvete, med elendig infrastruktur og et restaurantliv mest tilrettelagt for amerikanske tenåringer på jakt etter billig børst og moro.

Alternativt: Dra heller til Isla Holbox ikke langt unna. Like gode strender, men langt hyggeligere, renere og ikke minst med betydelig bedre spisesteder og hoteller.

Cancún er et verdenskjent turistmål. Foto: Wikimedia
Cancún er et verdenskjent turistmål. Foto: Wikimedia

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden