RIVIERAEN PÅ TVERS: Del 3 av 3:Rivieraens mest luksuriøse

PÅ VEI TIL MONACO: Utsikten fra høyden mellom Nice og Monaco er upåklagelig hvis du tar gamleveien i stedet for motorveien. Foto: Roger Grosvold
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bli med på biltur til Monaco, Menton, Antibes, Cannes og Saint-Paul-de-Vence.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Monaco:
  • Grunnlagt i år 1215
  • Fyrstedømme
  • Regent: Fyrst Albert III
  • Språk: Fransk og monegaskisk
  • Ligger på den franske rivieraen, med grenser til Frankrike på alle kanter, med unntak av kystlinjen som grenser til Middelhavet
  • Verdens nest minste land (etter Vatikanstaten)
  • Befolkning: I overkant av 30.000 innbyggere
  • Har verdens høyeste snittlevealder (90 år/93 for kvinner)
  • Høyest tetthet av millionærer og milliardærer i verden
  • I 2002 ble det underskrevet en kontrakt mellom Frankrike og Monaco som sikrer landet selvstendighet selv om det ikke skulle komme noen ny arving til tronen
  • Kjent for å tiltrekke seg berømtheter fra alle verdens hjørner, inkludert kongelige, pop- og filmstjerner som skaffer seg eiendom i landet på grunn av skattefordeler

Fakta om Cannes:

  • By på den franske riviera, med kystlinje til Middelhavet
  • Befolkning: Rundt 70.000 innbyggere
  • Kjent for sin årlige filmfestival Le Festival International du Film de Cannes som har vært arrangert hvert år i mai siden 1946. Er verdens største og mest prestisjefulle festival for filmbransjen
  • Første kjente bosetning i området kom i det andre århundredet

(Kilde: Wikipedia)

CANNES (ABC NYHETER): I den tredje artikkelen i serien om den franske riviera, har vi besøkt to kjente byer, en litt mindre kjent, samt en liten middelalderborg i Provence, berømt for sine små kunstutsalg og god mat.

Etter en dag med mye kjøring, til mange destinasjoner, var vi klare for å ta Monaco nærmere i øyesyn. Det lille fyrstedømmet ligger en kort kjøretur på 20-30 minutter unna Nice (13 kilometer), og er i all hovedsak en ikke alt for stor by, og samtidig et lite land.

DEL 1: Hvordan få mest ut av en tur til den franske riviera

DEL 3: Bli med på biltur til Monaco, Cannes og Saint-Paul-de-Vence

Lev luksuslivet

Stedet er best kjent for sine kasinoer, lystyatcher, avdøde prinsesse Grace og hennes familie, inkludert hennes sønn, nåværende regent fyrst Albert II, som overtok tronen etter sin far, fyrst Rainer III som døde i 2005. Hans to søstre, prinsesse Caroline og prinsesse Stéphanie, har vært medieyndlinger i sladrepressen så lenge de har levd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det lille fyrstedømmet har som nevnt mye å tilby turister med fete lommebøker, der alt fra luksusyatcher i alle tenkelige varianter, juveler, eksklusive bilmerker som Lamborghini, Lotus og Ferrari (med tilhørende merkeverksteder plassert mellom motehusbutikkene i de smale gatene i byen).

Rikdommen er ikke tilfeldig. Monaco er, til tross for at det regnes som verdens nest minste stat etter Vatikanstaten, det landet i verden med høyest gjennomsnittlig levealder (se faktaboks). I tillegg har Monaco den tetteste befolkningen i verden, den høyeste levestandarden og den høyeste tettheten av millionærer og milliardærer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke bare for rikinger

Monaco har imidlertid langt mer å by på enn eksklusiviteter. For en slikk og ingenting kan du for eksempel ta deg helt gratis opp til det kongelige palasset, som ligger og ruver over byen. Herfra får du en imponerende utsikt over den tette bebyggelsen og havnen, som domineres av de mange luksøriøse yatchene til rikfolket. Fra toppen er det også enkelt å skjønne hvordan monegaskerne (som innbyggerne i Monaco kalles, red.anm.) har måttet bygge i høyden for å få plass til alle.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skal du inn på palasset må du punge ut med inngangspenger, men i dette området av Monaco finner du ellers mange koselige småbutikker i de smale gatene. Som overalt ellers i verden der turister ferdes, dukker det også her opp mange suvenirbutikker. Men du finner også mye annet, blant annet flott kunst til helt overkommelige priser, samt mange små og koselige restauranter der heller ikke kostnadsnivået skremmer bort menigmann.

Historisk akvarium

Verdt å nevne er også Monacos berømte akvarium, Institut Océanographique, som ble grunnlagt av fyrst Albert I i 1901. Her kan du få et innblikk i Middelhavets mangfoldige dyreliv, krydret med eksotiske fiskearter fra tropiske farvann fra andre steder i verden. I tillegg til fisk og andre sjødyr får du også adgang til den naturhistoriske museet i bygningen, som foruten forhistoriske levninger også viser kunstskatter fra fortid som nåtid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter en formiddag i Monaco gikk turen videre, da i sørvestlig retning; tilbake og rundt 18 kilometer forbi Nice. Nærmere bestemt til bukten Cap d'Antibes, som den lille havnebyen Antibes har tatt sitt navn fra.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Celebre beboere

Den viktigste delen av Antibes er gamlebyen og strandlinjen. Lyset i området lokket i sin tid til seg kunstnere som Claude Monet og Pablo Picasso. Sistnevnte fikk slottet Château Grimaldi stilt til rådighet av myndighetene i byen i 1946 for å bruke det som atelier.

Her ble den spanske maleren inspirert og malte noen av sine kjente verk, og mange av dem ga han myndighetene i byen tilbake som takk for at han fikk bo og jobbe der i en treårsperiode. Disse er i dag stilt ut på byens berømte Picasso-museum som er lokalisert i samme bygning som maleren disponerte i tre år.

Antibes har også vært et attraktivt sted der celebriteter som Victor Hugo, Charles Chaplin, Winston Churchill, Graham Greene, Marlene Dietrich, Brooke Shields, Janet Jackson, Paris Hilton, Jude Law, Richard Burton og Elizabeth Taylor alle har søkt tilflukt. Og hvem husker ikke Madonnas mye omtalte joggeturer i Antibes der hun bodde i forbindelse med en filmfestival i Cannes for noen år tilbake. Og da er ikke en gang mediemogulen Rupert Murdochs enorme yatch utenfor havnen nevnt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for at Antibes kan høres ut som et uoppnåelig sted for folk flest, så fortvil ikke. Byen - eller spesielt gamlebyen - har nok å by på for den som vil tusle rundt for å nyte livet, enten det dreier seg om små koselige butikker, eller om det handler om å ta seg et godt måltid. Glem heller ikke brukt- og kunstmarkedet, der du finner mye originalt som ikke er lett å finne andre steder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Cannes - mer enn film

Etter å ha forlatt den lille perlen Antibes går turen videre til en annen og større, dog hakket mer berømt, perle på den franske rivieraen. Cannes, byen som de fleste kobler til den årlige internasjonale filmfestivalen som finner sted hvert år i mai, er altså vår neste destinasjon.

I september er stemningen langt roligere enn i mai, og muligheten for å støte på en eller annen av de store Hollywood-stjernene er dermed også kraftig redusert. Det du derimot får anledning til på denne tiden av året, er å traske rundt i byens mange flotte handlegater, der du finner alt fra eksklusive motebutikker, til et mer ordinært vareutvalg á la Hennes & Mauritz og lignende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gourmetrestauranter på rekke og rad

Skal du imidlertid ut for å spise, anbefales et besøk i de smale bakgatene i gamlebyen. Her står stjernekokkene nærmest i kø for å tilfredsstille tilreisenes kresne ganer. For her er det på ingen måte vanskelig å la seg overbevise av hva det franske kjøkkenet har å by på.

Vi angrer ikke på at vi valgte en treretters middag på uteserveringen på den lille restauranten Pacific Express i Rue St. Antoine etter å ha brukt dagen på å traske rundt i filmbyen. Under hele Frankrike-besøket, er det dette måltidet som står igjen som det aller mest imponerende. Og det til tross for at vi til nå på ingen måte til nå hadde blitt skuffet over hva vi hadde fått servert andre steder på den franske sørkysten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke var det spesielt dyrt heller, i hvert fall ikke målt mot norsk prisnivå. Vi betalte i underkant av 400 kroner per person for en utsøkt forrett i form av ostefat, verdens møreste andefilet som hovedrett og en aldeles utsøkt créme bruillet til dessert. At det hele var inkludert vin, kommer som en overraskende bonus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saint-Paul-de-Vence

Siste dagen vi disponerte bil under vår Frankrike-tur, hadde vi bestemt oss for å se nærmere på mindre tettsteder fremfor flere byer. Vi endte opp i den lille koselige «borg-byen» Saint-Paul-de-Vence litt lenger inn i landet, et stykke sørvest for Nice.

Byen er en av de eldste middelalderbebyggelsene på den franske rivieraen, og er mest kjent for sine mange og små kunstutsalg. Er du ute etter noe eksklusivt, dog ikke alt for kostbare kunstgjenstander for å pynte opp hjemmet med, er dette definitivt stedet å besøke. Her finner du alt fra små miniatyrutgaver til enorme statuer, original bildekunst av ypperste klasse, samt småbutikker som tilbyr alt fra konfekt og såpestykker av en standard du neppe finner lignende til andre steder.

Når du først har kommet deg opp i høyden der byen ligger, kan det også være fristende med et lite måltid på en av restaurantene innenfor muren som omgir den lille fjellandsbyen. Det finnes riktig nok ikke fryktelig mange restauranter i området. Du kan for eksempel velge et eksklusivt, dog dyrt, gourmetmåltid på L’O, der de omskaper tilsynelatende enkle matretter til velsmakende kunstverk. Det kan du om du ønsker få servert på restaurantens terrasse som har utsikt over vinrankene i Provence, og der du ser helt til Middelhavet ved Cannes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alternativt kan du spise på den noe mer budsjettvennlige kafeen Le Tilleul, ved inngangspartiet til St. Paul. For øvrig anbefales den ekte italienske isen som du kan finne i flere små kiosker i de smale gatene i den lille byen.

Noe for enhver smak

Oppsummert har vårt besøk på den franske riviera vist at denne delen av Frankrike har usedvanlig mye spennende å by på. For om du bare har planer om å slappe av på en rolig strand, eller om du vil oppleve storbylivet på godt og vondt, har rivieraen det du trenger.

Skulle du heller ønske å svi av alle sparepengene dine på dyre luksusmåltider, dyre gourmetrestauranter og casinoer i verdensklasse, så kan du forsåvidt også gjøre det,uten at det herved er anbefalt.

Eller du kan gjøre som oss: Ta en titt på de tidvis ubeskrivelig vakre omgivelsene, lei deg en kabriolet (gjerne en litt eksklusiv bilmodell), og kjør rundt fra by til by langs Rivieraen. Du kan krydre det hele ved å innvilge deg selv noen smakebiter fra de mange luksuriøse restaurantene som du møter på din vei - for på dette området er det nesten umulig å bli skuffet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om du ikke er frankofil fra før av, så vil du kunne bli det etter en rundtur på Rivieraen på høsten. Her kan du nemlig forlenge sommeren med et par måneder ekstra. om du vil ...

Au revoir!

Les også DEL 1 og DEL 2 i serien om Den franske rivieraen.

Les også:

Frost og regn rammer vinhøsten

Krangler om amerikanske «slott»

Besøk Dalís bisarre verden

Norsk vin fra Frankrike

Her er New York' beste restauranter

Les flere reisesaker


Les flere nyheter