Meny

Historiens største gniere

Hetty Green kan kanskje se ut som en koselig gammel kone, men ikke la deg lure; Det var ikke uten grunn hun ble kalt «Heksen på Wall Street». Foto: AP Photo

Det sies at penger ikke er alt her i verden, men noen av historiens største gniere har strukket strikken langt for å få mest mulig ut av hver minste lille krone. Selv om det skjer på bekostning av andre.

For mange av oss er Disney-karakteren Skrue McDuck blitt selve symbolet på gjerrigknarken som til tross for sin enorme formue, lar de ansatte jobbe for dårlige lønninger og som snur på hver minste mynt av redsel for å bruke penger.

Men det finnes flere eksempler opp gjennom historien på rikfolk som går onkel Skrue en høy gang og som ganske sikkert ville gitt den fjærkledde fantasilionæren gode tips vel verdt å notere for egen del.

Den opprinnelige Onkel Skrue

Tegneren Carl Barks har fortalt at han baserte Onkel Skrue-figuren på Charles Dickens’ karakter Ebenezer Scrooge i juleklassikeren «Et juleeventyr». Men du visste kanskje ikke at Dickens selv hentet inspirasjon til den gamle gnieren fra en eksentriker ved navn John Elwes (1714–1789)?

I Elwes tilfelle kan det virke som gjerrigheten lå i genene. Da han var fire år gammel, etterlot faren ham en formue som i dag ville tilsvart 145,7 millioner norske kroner. Moren fikk også en anselig sum, men sparte seg til døde. Senere arvet Elwes nok en stor formue etter en rik onkel som var minst like gnien på pengene som moren.

(Saken fortsetter under)

Da Charles Dickens skrev «Et juleeventyr», hadde han John Elwes i tankene da han skapte Ebenezer Scrooge. Foto: Wikimedia

Snart fulgte den unge mannen i samme spor selv. Han bodde i et stort og minimalt møblert hus, og det sies at han sov på gulvet fremfor i sengen. Han gikk i regnet fremfor å betale for vogn, og han satt heller med de gjennomvåte klærne på kroppen til de tørket av seg selv for å slippe å måtte kjøpe en peis der han ellers kunne tørket dem.

Mat ble aldri kastet, selv om den var aldri så råtten, og for å spare tid om morgenen, sov han i de samme klærne og skoene han skulle bruke. Legebesøk ble ansett som unødvendig pengebruk, i stedet hadde han usvikelig tro på kroppens evne til helbrede seg selv.

Da han døde 75 år gammel i 1789, skal legen ha konstatert at Elwes kunne fått flere gode år om han bare hadde tatt like mye hensyn til seg selv som han gjorde med pengebeholdningen.

Les også: Utforsket de superrikes hemmelige liv

«Ondskapens dronning»

Den amerikanske eiendomsbaronessen og milliardæren Leona Helmsley (1920-2007) var allerede en suksessrik eiendomsmegler da hun sent i livet giftet seg med hotellmagnaten Harry Helmsley. Ekteparets portefølje inkluderte på et tidspunkt Empire State Building på Manhattan og flere storslåtte hoteller.

Men det var alt annet enn fryd å jobbe for Leona Helmsley: Selv den minste lille feil var nok til oppsigelse, og hun var beryktet for å rope stygge fornærmelser til ansatte før de ble avskjediget. Helmsley ble av mange oppfattet som et symbol på arroganse og overdådighet, hun ble betegnet som grådigheten selv og gikk under kallenavnet «Queen of Mean».

(Saken fortsetter under)

Leona Helmsley fotografert i januar 2003. Hun ble av mange oppfattet som et symbol på arroganse og overdådighet, og fikk kallenavnet «Queen of Mean». Foto: AP Photo/Louis Lanzano

Da hennes eneste sønn døde av hjerteinfarkt, mottok enken begjæring om utkastelse kort etter begravelsen. Helmsley saksøkte sønnens dødsbo for penger og eiendom hun hevdet sønnen hadde lånt og ble tilkjent litt over 146.000 dollar.

I 1989 ble Leona Helmsley trukket for rettet, mistenkt for saftig skatteundragelse. Under rettssaken vitnet en tidligere renholderske at hun hadde hørt Helmsley si: «Vi betaler ikke skatt. Det er bare småfolk som gjør det». Hun ble dømt til seksten år i fengsel, men selv hun fikk straffen redusert til nitten måneder hadde omdømmet fått hard medfart.

Da Helmsley døde i 2007, var to av barnebarna utelatt fra testamentet «av grunner de selv vet hva er». Til gjengjeld etterlot hun 12 millioner dollar til hunden Trouble. Familien gikk rettens vei og en dommer reduserte Troubles arv til to millioner. Fremdeles en høyst akseptabel sum for en bortskjemt malteser.

Les også: Slik får du lavere lånerente i banken

Nektet å betale barnebarnets kidnappere

Selv om han ble utropt til verdens rikeste mann, var Jean Paul Getty (1892-1976) uhelbredelig gjerrig, og du kunne ikke regne med noen almisser om du besøkte ham på hans slott, Sutton Place, langt ute på landsbygda i Surrey, England.

Jean Paul Getty var grunnlegger og eier av selskapet Getty Oil. Foto: AP Photo

Getty fikk blant annet installert et myntapparat slik at gjestene måtte betale hvis de skulle bruke telefonen. Og når kulda var på sitt verste, ville du fått streng beskjed om å kle deg bedre eller beholde ytterklærne på fremfor skru opp varmen.

Den amerikanske oljemagnaten, notoriske skjørtejegeren og kunstsamleren tjente seg rik på oljebrønner og ble en av verdens første dollarmilliardærer. Han giftet seg fem ganger og fikk tilsammen fem barn, men mistet interessen for hustruene så snart de hadde gitt ham sitt «ja». Han var svært kjølig overfor barna når han en sjelden gang møtte dem, men syntes selv han var en god far.

Gail Harris ankommer en politistasjon i Roma sammen med sønnen John Paul Getty III etter at sønnen ble sluppet fri. Foto: AP Photo

10. juli 1973 ble Gettys barnebarn, John Paul Getty III, kidnappet i Roma og ført til et ensomt hus i Calabriafjellene. Kravet om løsepenger var på 17 millioner dollar, men til tross for sønnens trygling nektet bestefar å betale. Da skar kidnapperne det ene øret av gutten og sendte det i posten sammen en rød hårlokk.

Etter fem måneder ble barnebarnet frigitt, men da hadde kidnapperne senket kravet til tre millioner. Getty senior nektet å betale mer enn 2,2 millioner som han kunne føre opp som fradragsberettiget. De resterende 800.000 lånte han til guttens far, med fire prosent lånerente. Etter frigivelsen, nektet den gamle patriarken å snakke med barnebarnet og gjorde ham arveløs.

Les også: Slik sparer du mest mulig når du handler i nettbutikker

«Heksen på Wall Street»

Ved århundreskiftet var Wall Street et strengt bevoktet mannsdomene, inntil Henrietta Howland «Hetty» Green (1834-1916) gjorde entré. Hun fylte selv de mest arrogante bankmenn med frykt. De som gikk i nærkamp med henne, ble liggende blodige tilbake på den finansielle slagmarken.

Hennes imponerende evner som finanshandler gjorde henne til den rikeste kvinnen i sin samtid, men hun brukte aldri en cent med mindre det var tvingende nødvendig. Snart ble Hetty Green like kjent for sin enorme formue som for sin grenseløse gjerrighet.

(Saken fortsetter under)

Hetty Green ble listet i Guinness Rekordbok som historiens gjerrigste person. Foto: AP Photo

Hun brukte én sort kjole som aldri ble vasket av redsel for at den skulle gå i stykker. Undertøyet ble ikke skiftet før det gikk i stykker, bading var for pyser og resultatet var at hun luktet aldeles forferdelig. Det kunne være en utfordring å snakke med henne ansikt til ansikt og samtidig holde stanken på avstand.

Til tross for at hun kunne unnet seg det beste av mat, besto kostholdet for det meste av kjeks kjøpt i hele kasser. De to barna hennes måtte vaske og dusje seg i kaldt vann, og etter å ha lest morgenavisen, sendte hun sønnen ut for å selge den.

Det mest alvorlige var uviljen mot å betale for legehjelp. Da sønnen Ned falt av en kjelke og slo kneet ut av ledd, gikk det så lang tid før moren endelig lot ham oppsøke lege at amputasjon var eneste løsning.

Hetty Green døde av hjerneslag i en alder av 81 etter å ha kranglet med en stuepike om bruken av skummet melk kontra helmelk.

Les også: 13 tips til deg som vil prøve dumpster diving

Fra forhatt milliardær til velgjører

Gjennom hele sitt lange liv, levde John D. Rockefeller (1839-1937) etter morens læresetning «Den som sløser, vil komme til å savne». Den sterkt religiøse grunnleggeren av Standard Oil Company skulle bli historien rikeste mann og var en regelrett tyrann i forretningslivet. Likevel er hans ettermæle langt mer vennligsinnet.

Samtidig som han var hengiven familiefar, vokste de fire barna til John D. Rockefeller opp uten å ane at de var del av den rikeste familien i Cleveland. De våget ikke legge igjen en smule på tallerkenen eller forlate rommet uten å slukke alle lysene først. Barna måtte jobbe for å få lommepenger, og pent føre regnskap på hver cent de brukte.

(Saken fortsetter under)

Den gjerrige oljemagnaten John D. Rockefeller ble en utmagret gammel mann. Foto: AP Photo

Etter å ha kjøpt det staselige huset «Forest Hill» for seg og sin familie, ville Rockefeller tjene inn ekstra penger ved å overlevere regning for oppholdet til venner som kom på besøk. Dette gav han seg imidlertid raskt med. Ingen av hans ansatte fikk fri på nasjonale helligdager. For som han selv skal ha sagt det så fint: «I stedet for å sløse bort penger på unødvendigheter, får de sjansen til å legge seg opp flere sparepenger».

Du blir ikke verdens rikeste mann uten å tråkke både ned og over konkurrenter underveis mot toppen, og Rockefeller var så visst ikke redd for å benytte hensynsløse metoder for å oppnå sine mål. Han ble etter hvert så hatet av sin samtid at da truslene begynte å melde seg for alvor, sov han med revolver under hodeputa.

Situasjonen endret seg da han begynte å gi store summer til veldedighet. Rockefeller ble etter hvert en av de første store velgjørerne inne medisin, i skarp kontrast til sitt gamle gjerrige jeg og opprettet stiftelser som fokuserte på folkehelse, medisinsk utdanning og kunst. De siste årene var han kjent for å gi mynter til voksne og barn uansett hvor han dro.

Denne saken ble opprinnelig publisert april 2017. Den er trukket opp på nytt til glede for nye lesere.

Kilder: «World's Weathiest Losers» (Margareth Nicholas, 1989), Wikipedia, NRK, Telegraph,AccountingDegree , Oddee

Les også:

8 enkle sparetips for deg som skal flytte

9 sparetips for deg som er 1 i husholdningen

Gjerrigknarkens 25 snåleste sparetips

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:53 California-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00 Avsporet godstog kan rase ned på hus i Sverige18:31 20 år siden massakren på Columbine18:23 Røde Kors: Roligste påske på fem år18:19 Trump hyller libysk krigsherre17:53 Fransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41 To personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42 Kim og Putin møtes i Vladivostok16:23 Barn satt fast i handlevogn16:01 Demokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57 To av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52 Djokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49 Brannen på Løvstakken i Bergen er under kontroll14:49 Mange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44 To mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27 TV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24 Demonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04 180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02 SVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38 Klopp føler med City13:30 Økning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06 EU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57 Avis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51 De superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43 Indisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35 Egyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34 Tønnesen klar til dyst i Europa12:07 Russland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05 Norge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57 Kvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50 Equinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49 Solskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28 Fransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16 Protestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08 Hest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00 Fernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53 MLS skal utvides til 30 lag10:44 Taliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17 Capitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13 Macron møter UNESCO om Notre-Dame09:58 FN evakuerer flyktninger fra Libya09:48 Everton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35 13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29 Redd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13 Ajax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55 Ramsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36 Elev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34 Folk bes om å samle jervebæsj08:21 Riise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18 Ecuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00 Statue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20 Trump skal møte Japans kommende keiser06:00 Søstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:27 Strid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05 Fange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44 Uber har sikret investeringer i milliardklassen04:29 Russebråk flere steder i landet03:26 92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02 Mann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45 Andersen ferdig i Sør-Korea02:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42 Malis statsminister trekker seg01:33 Mann til sykehus etter MC-ulykke01:19 Økning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24 Trump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05 Chelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44 USA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57 Politiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50 Demonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11 Lottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19 – Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08 The North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52 Facebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05 Temperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46 Politiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32 Seks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28 Skrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20 HRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51 Bilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37 To skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17 Mosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41 Over 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31 Kvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26 Rapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10 Båtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25 Isbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16 Diplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08 Snøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54 Påsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01 Mann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51 Ivanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50 Stortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35 Ajax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26 Jordskjelv ryster Taiwan07:16 Minst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00 Ny meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40 Statlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India
Siste nytt
19:53VerdenCalifornia-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00VerdenAvsporet godstog kan rase ned på hus i Sverige18:31Verden20 år siden massakren på Columbine18:23NorgeRøde Kors: Roligste påske på fem år18:19VerdenTrump hyller libysk krigsherre17:53VerdenFransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41NorgeTo personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42VerdenKim og Putin møtes i Vladivostok16:23NorgeBarn satt fast i handlevogn16:01VerdenDemokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57NorgeTo av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52SportDjokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49NorgeBrannen på Løvstakken i Bergen er under kontroll14:49NorgeMange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44VerdenTo mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27VerdenTV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24VerdenDemonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04Verden180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02SportSVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38SportKlopp føler med City13:30NorgeØkning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06VerdenEU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57SportAvis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51VerdenDe superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43VerdenIndisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35VerdenEgyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34SportTønnesen klar til dyst i Europa12:07VerdenRussland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05SportNorge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57VerdenKvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50NorgeEquinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49SportSolskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28VerdenFransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16VerdenProtestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08NorgeHest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00VerdenFernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53SportMLS skal utvides til 30 lag10:44VerdenTaliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17SportCapitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13VerdenMacron møter UNESCO om Notre-Dame09:58VerdenFN evakuerer flyktninger fra Libya09:48SportEverton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35Verden13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29VerdenRedd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13SportAjax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55SportRamsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36VerdenElev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34NorgeFolk bes om å samle jervebæsj08:21SportRiise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18VerdenEcuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00VerdenStatue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20VerdenTrump skal møte Japans kommende keiser06:00VerdenSøstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:27VerdenStrid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05NorgeFange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44VerdenUber har sikret investeringer i milliardklassen04:29NorgeRussebråk flere steder i landet03:26Verden92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02NorgeMann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45SportAndersen ferdig i Sør-Korea02:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42VerdenMalis statsminister trekker seg01:33NorgeMann til sykehus etter MC-ulykke01:19NorgeØkning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24VerdenTrump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05SportChelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44VerdenUSA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57NorgePolitiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50VerdenDemonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11NorgeLottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19Verden– Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08VerdenThe North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52VerdenFacebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05NorgeTemperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46VerdenPolitiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32NorgeSeks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28VerdenSkrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20VerdenHRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51NorgeBilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37NorgeTo skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17StemmerMosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41VerdenOver 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31NorgeKvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26VerdenRapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10NorgeBåtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25VerdenIsbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16KulturDiplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08NorgeSnøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54NorgePåsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01VerdenMann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51VerdenIvanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50NorgeStortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35SportAjax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26VerdenJordskjelv ryster Taiwan07:16VerdenMinst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00VerdenNy meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40VerdenStatlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India
Populært