Historiens største gniere

Hetty Green kan kanskje se ut som en koselig gammel kone, men ikke la deg lure; Det var ikke uten grunn hun ble kalt «Heksen på Wall Street». Foto: AP Photo
Hetty Green kan kanskje se ut som en koselig gammel kone, men ikke la deg lure; Det var ikke uten grunn hun ble kalt «Heksen på Wall Street». Foto: AP Photo

Det sies at penger ikke er alt her i verden, men noen av historiens største gniere har strukket strikken langt for å få mest mulig ut av hver minste lille krone. Selv om det skjer på bekostning av andre.

For mange av oss er Disney-karakteren Skrue McDuck blitt selve symbolet på gjerrigknarken som til tross for sin enorme formue, lar de ansatte jobbe for dårlige lønninger og som snur på hver minste mynt av redsel for å bruke penger.

Men det finnes flere eksempler opp gjennom historien på rikfolk som går onkel Skrue en høy gang og som ganske sikkert ville gitt den fjærkledde fantasilionæren gode tips vel verdt å notere for egen del.

Den opprinnelige Onkel Skrue

Tegneren Carl Barks har fortalt at han baserte Onkel Skrue-figuren på Charles Dickens’ karakter Ebenezer Scrooge i juleklassikeren «Et juleeventyr». Men du visste kanskje ikke at Dickens selv hentet inspirasjon til den gamle gnieren fra en eksentriker ved navn John Elwes (1714–1789)?

I Elwes tilfelle kan det virke som gjerrigheten lå i genene. Da han var fire år gammel, etterlot faren ham en formue som i dag ville tilsvart 145,7 millioner norske kroner. Moren fikk også en anselig sum, men sparte seg til døde. Senere arvet Elwes nok en stor formue etter en rik onkel som var minst like gnien på pengene som moren.

(Saken fortsetter under)

Da Charles Dickens skrev «Et juleeventyr», hadde han John Elwes i tankene da han skapte Ebenezer Scrooge. Foto: Wikimedia

Snart fulgte den unge mannen i samme spor selv. Han bodde i et stort og minimalt møblert hus, og det sies at han sov på gulvet fremfor i sengen. Han gikk i regnet fremfor å betale for vogn, og han satt heller med de gjennomvåte klærne på kroppen til de tørket av seg selv for å slippe å måtte kjøpe en peis der han ellers kunne tørket dem.

Mat ble aldri kastet, selv om den var aldri så råtten, og for å spare tid om morgenen, sov han i de samme klærne og skoene han skulle bruke. Legebesøk ble ansett som unødvendig pengebruk, i stedet hadde han usvikelig tro på kroppens evne til helbrede seg selv.

Da han døde 75 år gammel i 1789, skal legen ha konstatert at Elwes kunne fått flere gode år om han bare hadde tatt like mye hensyn til seg selv som han gjorde med pengebeholdningen.

Les også: Utforsket de superrikes hemmelige liv

«Ondskapens dronning»

Den amerikanske eiendomsbaronessen og milliardæren Leona Helmsley (1920-2007) var allerede en suksessrik eiendomsmegler da hun sent i livet giftet seg med hotellmagnaten Harry Helmsley. Ekteparets portefølje inkluderte på et tidspunkt Empire State Building på Manhattan og flere storslåtte hoteller.

Men det var alt annet enn fryd å jobbe for Leona Helmsley: Selv den minste lille feil var nok til oppsigelse, og hun var beryktet for å rope stygge fornærmelser til ansatte før de ble avskjediget. Helmsley ble av mange oppfattet som et symbol på arroganse og overdådighet, hun ble betegnet som grådigheten selv og gikk under kallenavnet «Queen of Mean».

(Saken fortsetter under)

Leona Helmsley fotografert i januar 2003. Hun ble av mange oppfattet som et symbol på arroganse og overdådighet, og fikk kallenavnet «Queen of Mean». Foto: AP Photo/Louis Lanzano

Da hennes eneste sønn døde av hjerteinfarkt, mottok enken begjæring om utkastelse kort etter begravelsen. Helmsley saksøkte sønnens dødsbo for penger og eiendom hun hevdet sønnen hadde lånt og ble tilkjent litt over 146.000 dollar.

I 1989 ble Leona Helmsley trukket for rettet, mistenkt for saftig skatteundragelse. Under rettssaken vitnet en tidligere renholderske at hun hadde hørt Helmsley si: «Vi betaler ikke skatt. Det er bare småfolk som gjør det». Hun ble dømt til seksten år i fengsel, men selv hun fikk straffen redusert til nitten måneder hadde omdømmet fått hard medfart.

Da Helmsley døde i 2007, var to av barnebarna utelatt fra testamentet «av grunner de selv vet hva er». Til gjengjeld etterlot hun 12 millioner dollar til hunden Trouble. Familien gikk rettens vei og en dommer reduserte Troubles arv til to millioner. Fremdeles en høyst akseptabel sum for en bortskjemt malteser.

Les også: Slik får du lavere lånerente i banken

Nektet å betale barnebarnets kidnappere

Selv om han ble utropt til verdens rikeste mann, var Jean Paul Getty (1892-1976) uhelbredelig gjerrig, og du kunne ikke regne med noen almisser om du besøkte ham på hans slott, Sutton Place, langt ute på landsbygda i Surrey, England.

Jean Paul Getty var grunnlegger og eier av selskapet Getty Oil. Foto: AP Photo
Jean Paul Getty var grunnlegger og eier av selskapet Getty Oil. Foto: AP Photo

Getty fikk blant annet installert et myntapparat slik at gjestene måtte betale hvis de skulle bruke telefonen. Og når kulda var på sitt verste, ville du fått streng beskjed om å kle deg bedre eller beholde ytterklærne på fremfor skru opp varmen.

Den amerikanske oljemagnaten, notoriske skjørtejegeren og kunstsamleren tjente seg rik på oljebrønner og ble en av verdens første dollarmilliardærer. Han giftet seg fem ganger og fikk tilsammen fem barn, men mistet interessen for hustruene så snart de hadde gitt ham sitt «ja». Han var svært kjølig overfor barna når han en sjelden gang møtte dem, men syntes selv han var en god far.

Gail Harris ankommer en politistasjon i Roma sammen med sønnen John Paul Getty III etter at sønnen ble sluppet fri. Foto: AP Photo
Gail Harris ankommer en politistasjon i Roma sammen med sønnen John Paul Getty III etter at sønnen ble sluppet fri. Foto: AP Photo

10. juli 1973 ble Gettys barnebarn, John Paul Getty III, kidnappet i Roma og ført til et ensomt hus i Calabriafjellene. Kravet om løsepenger var på 17 millioner dollar, men til tross for sønnens trygling nektet bestefar å betale. Da skar kidnapperne det ene øret av gutten og sendte det i posten sammen en rød hårlokk.

Etter fem måneder ble barnebarnet frigitt, men da hadde kidnapperne senket kravet til tre millioner. Getty senior nektet å betale mer enn 2,2 millioner som han kunne føre opp som fradragsberettiget. De resterende 800.000 lånte han til guttens far, med fire prosent lånerente. Etter frigivelsen, nektet den gamle patriarken å snakke med barnebarnet og gjorde ham arveløs.

Les også: Slik sparer du mest mulig når du handler i nettbutikker

«Heksen på Wall Street»

Ved århundreskiftet var Wall Street et strengt bevoktet mannsdomene, inntil Henrietta Howland «Hetty» Green (1834-1916) gjorde entré. Hun fylte selv de mest arrogante bankmenn med frykt. De som gikk i nærkamp med henne, ble liggende blodige tilbake på den finansielle slagmarken.

Hennes imponerende evner som finanshandler gjorde henne til den rikeste kvinnen i sin samtid, men hun brukte aldri en cent med mindre det var tvingende nødvendig. Snart ble Hetty Green like kjent for sin enorme formue som for sin grenseløse gjerrighet.

(Saken fortsetter under)

Hetty Green ble listet i Guinness Rekordbok som historiens gjerrigste person. Foto: AP Photo

Hun brukte én sort kjole som aldri ble vasket av redsel for at den skulle gå i stykker. Undertøyet ble ikke skiftet før det gikk i stykker, bading var for pyser og resultatet var at hun luktet aldeles forferdelig. Det kunne være en utfordring å snakke med henne ansikt til ansikt og samtidig holde stanken på avstand.

Til tross for at hun kunne unnet seg det beste av mat, besto kostholdet for det meste av kjeks kjøpt i hele kasser. De to barna hennes måtte vaske og dusje seg i kaldt vann, og etter å ha lest morgenavisen, sendte hun sønnen ut for å selge den.

Det mest alvorlige var uviljen mot å betale for legehjelp. Da sønnen Ned falt av en kjelke og slo kneet ut av ledd, gikk det så lang tid før moren endelig lot ham oppsøke lege at amputasjon var eneste løsning.

Hetty Green døde av hjerneslag i en alder av 81 etter å ha kranglet med en stuepike om bruken av skummet melk kontra helmelk.

Les også: 13 tips til deg som vil prøve dumpster diving

Fra forhatt milliardær til velgjører

Gjennom hele sitt lange liv, levde John D. Rockefeller (1839-1937) etter morens læresetning «Den som sløser, vil komme til å savne». Den sterkt religiøse grunnleggeren av Standard Oil Company skulle bli historien rikeste mann og var en regelrett tyrann i forretningslivet. Likevel er hans ettermæle langt mer vennligsinnet.

Samtidig som han var hengiven familiefar, vokste de fire barna til John D. Rockefeller opp uten å ane at de var del av den rikeste familien i Cleveland. De våget ikke legge igjen en smule på tallerkenen eller forlate rommet uten å slukke alle lysene først. Barna måtte jobbe for å få lommepenger, og pent føre regnskap på hver cent de brukte.

(Saken fortsetter under)

Den gjerrige oljemagnaten John D. Rockefeller ble en utmagret gammel mann. Foto: AP Photo

Etter å ha kjøpt det staselige huset «Forest Hill» for seg og sin familie, ville Rockefeller tjene inn ekstra penger ved å overlevere regning for oppholdet til venner som kom på besøk. Dette gav han seg imidlertid raskt med. Ingen av hans ansatte fikk fri på nasjonale helligdager. For som han selv skal ha sagt det så fint: «I stedet for å sløse bort penger på unødvendigheter, får de sjansen til å legge seg opp flere sparepenger».

Du blir ikke verdens rikeste mann uten å tråkke både ned og over konkurrenter underveis mot toppen, og Rockefeller var så visst ikke redd for å benytte hensynsløse metoder for å oppnå sine mål. Han ble etter hvert så hatet av sin samtid at da truslene begynte å melde seg for alvor, sov han med revolver under hodeputa.

Situasjonen endret seg da han begynte å gi store summer til veldedighet. Rockefeller ble etter hvert en av de første store velgjørerne inne medisin, i skarp kontrast til sitt gamle gjerrige jeg og opprettet stiftelser som fokuserte på folkehelse, medisinsk utdanning og kunst. De siste årene var han kjent for å gi mynter til voksne og barn uansett hvor han dro.

Denne saken ble opprinnelig publisert april 2017. Den er trukket opp på nytt til glede for nye lesere.

Kilder: «World's Weathiest Losers» (Margareth Nicholas, 1989), Wikipedia, NRK, Telegraph,AccountingDegree , Oddee

Les også:

8 enkle sparetips for deg som skal flytte

9 sparetips for deg som er 1 i husholdningen

Gjerrigknarkens 25 snåleste sparetips

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:01 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni05:50 Dette skjer i dag05:36 Voldelige opptøyer etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 Tok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Syriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Frykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Frynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov
Siste nytt
07:01VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni05:50NorgeDette skjer i dag05:36VerdenVoldelige opptøyer etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NorgeVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeTok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenSyriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerFrykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54Helse og livsstilMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenFrynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits05:05KulturSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49PolitikkMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45PolitikkNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov
Populært