Meny

Når penger ikke kan kjøpe lykke

Evalyn Walsh McClean nektet hele livet å tro at den vakre, safirblå Hope-diamanten var skyld i alle tragediene og nedturene hun opplevde. Foto: Wikimedia

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På overflaten hadde de alt man kunne drømme om av materialistiske gode. Men selv ikke store rikdommer kan dekke over elementære mangler.

Mange av oss drømmer om å kunne seile avgårde på et hav av champagne mens vi kjøper oss alt det vi har lyst på. Men vær forsiktig med hva du ønsker deg, for et liv i sus og dus kommer med en prislapp.

Gjennom historien har de rikeste gjerne måttet betale en høy pris for sine privilegier. Utad kan det kanskje virke som de har alt, men gullmedaljen har to sider.

– Jeg skal sløse, sløse, sløse

Hele livet hadde Vivian Nicholson (1936-2015) vært vant til å leve under trange kår. Sammen med ektemannen og barna bodde hun i en arbeiderbolig i nærheten av Castleford i England der Keith tjente syv pund i uken som gruvearbeider. Selv tjente hun ukentlige syv pund i som arbeider på en sjokoladefabrikk.

Alt snudde seg over natten i 1961 da Keith vant storgevinsten på 152.319 pund og 18 shilling i tipping, som i dag ville tilsvart nesten 42,5 millioner kroner. Da reporterne spurte paret hva de nå skulle gjøre, kvitterte Vivian raskt: «Jeg skal sløse, sløse, sløse».

Vivian ''Viv'' Nicholson fortalte pressen at hun skulle sløse, sløse, sløse. Men pengene gjorde henne ikke lykkeligere. Foto: Scanpix

Dagen etter hjemkomsten, merket ekteparet at naboer, kolleger og venner var fylt av misunnelse og bitterhet. På den lokale puben ble alle stille når de kom inn dørene, og folk flyttet seg vekk når de satte seg. Mottakelsen var ikke mindre kald da de flyttet inn i et stort hus i nærheten av Leeds, naboene hadde ingen ting til overs for ekteparet Nicolson.

De neste tre årene brukte ekteparet penger som gale. Men så døde Keith i en bilulykke og da regnskapsførerne fikk oversikt over Vivians finansielle situasjon, viste det seg at hun hadde bare ti pund å leve for i uka. Hun solgte hus og eiendeler og kom seg ovenpå, men hun innrømmet at hun var deprimert fordi hun nå visste hvordan det var å leve godt.

I 1998 ble musikalen «Spend Spend Spend», basert på Vivians liv, satt opp på West End i London. Vivian døde etter lengre tids demens i 2015.

Les også: Historiens største gniere

Fra solgud til gresk tragedie

Den greske shippingmagnaten Aristoteles «Ari» Onassis (1906-1975) kunne kjøpe omtrent alt han hadde lyst på, og det var ikke uten grunn han gikk under kallenavnet «den gylne greker»:

Han eide en paradisisk øy, en yacht som minnet mer om et flytende palass, halve Monaco, et flyselskap, vakre hus og omgav seg med vakre kvinner. Hustru nummer to var den tidligere presidentfruen Jackie Kennedy og han hadde et mangeårig lidenskapelig forhold til operastjernen Maria Callas.

Han fikk to barn med sin første kone, men ingen av de to spilte en aktiv rolle som forelder. Datteren Christina og sønnen Alexander vokste opp som bortskjemte barn, omgitt av barnepiker, sekretærer og privatlærere. Noen ganger kunne det gå flere måneder før de fikk se foreldrene.

(Saken fortsetter under)

Onassis emigrerte til Argentina sammen med familien etter den første verdenskrig. Der bygget han seg opp som skipsreder, blant annet innenfor hvalfangst hvor han hadde nær kontakt med norske skipsredere som Anders Jahre og Erling Dekke Næss. Foto: AP Photo

Som i en klassisk gresk tragedie, virket det som om han måtte gjøre opp for alt han hadde oppnådd mot slutten av livet. Ekteskapet med eks-fru Kennedy var alt annet enn harmonisk og han var i ferd med å miste stålgrepet om forretningslivet. I 1973 kom Alexander ut for en flyulykke og døde dagen etter. Flyet han hadde benyttet var av typen Piaggio, og Alexander hadde advart faren om at flyene, som ble benyttet av Onassis’ flyselskap, var en dødsfelle.

Onassis døde etter flere års sykdom av lungebetennelse i 1975 i Neuilly-sur-Seine utenfor Paris. Datteren Christina, som var enearving til formuen, ble i 1988 funnet livløs på badet hos en venninne etter en overdose amfetamin og sovetabletter. I dag er Athina Onassis Roussel, Aristoteles’ eneste gjenlevende arving, rangert som en av verdens yngste dollarmilliardærer.

Les også: Utforsket de superrikes hemmelige liv

Rammet av Hope-diamantens «forbannelse»

Evalyn Walsh McLean (1886-1947) var en av sin tids rikeste og mest berømte sosietetsfruer, men hun var også kjent for sin samling av edle steiner. I samlingen hennes inngikk blant annet den 100 karat store, legendariske Østens Stjerne, men så ble den satt i skyggen av Hope-diamanten som også går under navnet Fortvilelsens Diamant.

Evalyn var lykkelig gift med aviskongen Edward McLean som skjemte henne bort etter alle kunstens regler, og hun nektet å tro at det kunne være noe i forbannelsen som skulle hvile over den mer enn 300 år gamle diamanten. Hun ble som bergtatt av edelsteinens dypblå skjær og overtalte ektemannen til å kjøpe den til henne.

(Saken fortsetter under)

Evalyn Walsh McLean, fotografert sammen med datteren Evalyn Washington McLean, har smykket seg med Hope-diamanten under en mottakelse på Waldorf-Astoria i New York. Foto: AP Photo

De neste årene kunne pressen fråtse i den ene historien mer tragisk enn den andre: Hennes eneste sønn døde i en bilulykke, ekteskapet raknet og Edward McClean endte sine dager på mentalsykehus. Datteren døde av en overdose og to venninner som fikk låne diamanten, døde uventet.

Selv døde Evalyn sterkt nedbrutt etter å ha druknet seg i piller og narkotika, med det meste av formuen tapt. Hope-diamanten gikk i arv mellom barnebarna, og i testamentet sto det at de aldri måtte rører den. I dag befinner den seg i samlingen til Smithsonian-instituttet i Washington.

Les også: 60 karat rosa diamant verdsatt til en halv milliard

Det var en gang…

Pilot, ingeniør, industrimann, filmprodusent og filmregissør, en playboy og eksentriker, og en av de rikeste i verden. Historien om Howard Hughes (1905 - 1976) er fortellingen om den høye, mørke og kjekke kaksen som hadde verden for sine føtter, men som endte som en avmagret, angstfylt eksentriker i en takleilighet i Las Vegas.

(Saken fortsetter under)

Howard Hughes poseser i cockpiten på et av hans fly etter en testtur i 1935. Tre år senere gjennomførte han en jorden rundt-flyvning med en Lockheed Super Electra og satte ny rekord på 3 dager, 19 timer og 17 minutter. Foto: AP Photo

Da han var atten år gammel, arvet han verdier for rundt 900.000 dollar etter sine velstående foreldre som hadde gått bort med to års mellomrom. Da han et år senere overtok Hughes Tool Company, markerte det startskuddet for den fremtidige rikdommen.

Som filmprodusent og regissør ble Hughes en av filmbyens gullgutter. Han fløy jorden rundt på tre dager, nitten timer og sytten minutter, han eide flyselskaper og filmstudio og gikk ut på byen med vakre stjerner som Katharine Hepburn, Elizabeth Taylor, Olivia de Havilland, Ava Gardner, Lana Turner og Jean Harlowe.

Hughes hadde et enormt kontrollbehov og redselen for ransmenn gjorde at han aldri hadde penger på seg, blant annet betalte han taxisjåfører med gjeldsbrev. Han var redd for alt som het basiller, han gikk alltid med lommetørklær og ansatte fem mormonere som utelukkende skulle passe på at han ikke ble smittet av basiller.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: I 2004 kom storfilmen «The Aviator» der Leonardo CiCaprio spilte Howard Hughes. Filmen ble Oscarnominert i elleve kategorier og vant fem, blant andre «beste kvinnelige birolle» til Cate Blanchett for rollen som Katharine Hepburn.

Etter å ha kommet ut for en flyulykke i 1946 som gav ham smerter resten av livet, ble han avhengig av medikamenter. I 1966 flyttet han til Desert Inn Hotel i Las Vegas og kjøpte hotellet for å være isolert i øverste etasje. Før han døde ti år senere, flyttet han først til Bahamas, så til Mexico, angivelig for å få lettere tilgang til store doser kodein.

Da han døde av hjertetrøbbel i privatflyet på vei til et sykehus i Houston, var utseendet hans blitt så drastisk endret at det ble tatt fingeravtrykk for å forsikre seg om at det virkelig var liket til Howard Hughes.

Les også: – Jeg blir provosert

«Den stakkars lille rike piken»

Depresjonen var på sitt hardeste og den vanlige amerikaner slet med å få endene til møtes, men det var ingen som misunte millionærarvingen Gloria Vanderbilt (f. 1924) som fikk tilnavnet «den stakkars lille rike piken».

Da hun var to år gammel, døde faren av indre blødninger etter flere års alkoholmisbruk. Gloria ble arving til et fond bestående av flere millioner, men det var moren som hadde kontroll over midlene. Den lille jenta gikk for lut og kaldt vann mens moren reiste rundt i Europa og var mest opptatt av å leve det søte liv.

(Saken fortsetter under)

11 år gamle Gloria Vanderbilt fotografert på vei inn til morens hjem i New York i 1935, sammen med livvakt, barnevakt og sjåfør. Foto: AP Photo

Ti år gammel ble hun gjenstand for en bitter strid om foreldreretten i en skandaleomsust rettssak mellom moren og den mektige Vanderbilt-familien. Til slutt gikk tante Gertrude Vanderbilt Whitney seirende ut av kampen. Men ifølge Glorias kusine og nærmeste venninne, Gerta, ble Gloria glemt av alle etter rettssaken.

Da hun fylte 21, fikk Gloria tilgang til Vanderbilt-millionene og med tiden gjorde hun stor suksess som modell, klesdesigner og forretningskvinne. Hun var blant annet en av de første som lagde designerjeans, og i løpet av sine fire ekteskap fikk hun fire sønner, deriblant journalisten og CNN-profilen Anderson Cooper.

Kilder: «World's Weathiest Losers» (Margareth Nicholas, 1989), Wikipedia, E24 , ABC News , History.com , Smithsonian , Biography , The Guardian

Les også:

Hockeyfrelste Ellen (44) ble millionær

Nibarnsmor hetset etter lottogevinst

80-åring ble mangemillionær

En fremmed manns godhet har gjort Fidencio (89) til millionær

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:52 PR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51 En person tatt av skred i Lyngen15:40 Økt snøskredfare i store deler av landet15:34 Svært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22 NRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19 Klimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18 Sky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16 Rapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24 Sundby ber Klæbo leke seg14:07 Pågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04 Spiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52 Russer fratatt kappgang-gull fra 201313:41 Lærer sa opp jobben i streikeprotest13:40 Ikke mer skiflyging for Lindvik13:24 Skipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20 Vil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19 Bråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53 Lover oppløsning av tvangsfylker12:45 DNB setter opp boliglånsrenta12:43 Frithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39 Flere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39 Minst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38 Spania – Norge på billigsalg12:21 Her streikar elevane i dag og dette er krava12:20 Stormsenter treffer Norge med full kraft11:54 Norsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41 Norsk 14-åring rekruttert av IS11:27 Pappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25 Sander Sagosen fra PSG til Kiel10:59 Snøskred over fylkesvei i Troms10:50 Frykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35 Jegerne blir digitale10:34 Nord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34 13-åring varslet om busskapring i Italia10:29 – SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20 Russland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11 – Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47 Henriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43 Elvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30 Lover troskap til EØS i Brussel09:15 Generalforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14 Hongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer09:14 Politiet etterforsker flere muligheter08:40 Kristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50 Harald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49 Dødstallet stiger etter syklonen Idai07:49 To amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42 Rekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37 Fortsatt tillit til Swedbanks toppsjef07:31 Mener Giske kan kreve erstatning fra VG07:17 Norske «ZombieLars» for skummel for svenske barn07:16 Moxnes: – Ernas EU-fest betales av arbeidsfolk07:05 Hele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch05:50 Dette skjer i dag05:44 Folkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy05:41 Fredssamtaler i gang igjen i Nicaragua05:36 Måling: Ap beholder makten i tre storbyer05:30 Dette skjedde i natt05:30 Mannsorganisasjon vil ha delt bosted som hovedregel05:20 Frp: Oslo må skrote eiendomsskatten etter milliardoverskudd05:05 – Vanskelig å stemme bort sjefen for Thailands militærjunta05:00 20.000 streikende elever ventet til storstilt klimaprotest04:56 Kinas president krever gransking: Setter nasjonal krisestab04:54 FpU inviterer lokal Frp-topp på kurs i sosiale medier04:28 Indonesisk flyselskap dropper 49 nye 737 MAX-fly04:07 CCTV: Minst seks døde da bil braste inn i menneskemengde i Kina04:05 Sp vil sende utenlandske vognførere på glattkjøringskurs03:17 Oljefondet har investert over 1 milliard i kinesisk overvåking03:10 Minst ni omkom i eksplosjon under protester i Colombia02:49 Brexit er utsatt – britene får to valg02:28 Resett.no oppe igjen etter antatt dataangrep01:55 Økt produksjon av ren strøm kan halvere Norges klimautslipp01:51 To millioner i Storbritannia ber regjeringen avlyse brexit01:23 Luftforsvaret får kritikk mange år etter Kebnekaise-ulykken00:34 EU går med på å utsette brexit00:04 VG beklager overfor feilsitert kvinne, Trond Giske og leserne23:44 EU går med på å utsette brexit23:36 Sayoc medgir å ha sendt rørbomber til Trump-kritikere23:12 Juan Guaidós stabssjef anklages for terrorisme23:03 Hazard-dobbel sikret Belgia-seier tross kjempetabbe22:46 USA innfører sanksjoner mot kinesiske shippingselskaper22:30 Rekordgammelt instrument funnet i skipsvrak22:16 Svak måling for regjeringspartiene – framgang for Ap og Sp21:55 Statsministeren i SMS til PR-topp: «Går det bra? Erna»21:53 Facebook lagret millioner av ukrypterte brukerpassord21:03 Presseforbundet etterlyser historien til journalisten i VGs Giske-sak21:00 Betydelig snøskredfare over store deler av landet fredag20:32 Ap-topper i Trøndelag: – VG-artikkel påvirket Giske-vraking19:59 Brasils ekspresident Temer pågrepet19:28 Ajer gleder seg til Mestalla-gjensyn19:20 Politiet krasjet to ganger i trafikkaos på Askøy19:04 Eksperter ønsker retningslinjer for nedkjølte pasienter – Helsedirektoratet sier nei19:01 Slår tilbake mot nazihets: – Et nytt bunnivå fra Frp18:45 Brexit: Kaos på EU-toppmøtet18:15 DN: VG-journalist jobber ikke med egne saker etter TV 2-reportasje18:14 – Behov for nye inkassoregler18:10 Du har tjent titusenvis på å ha boliglån de siste årene18:04 Ny tung dag på børsen for Norwegian17:54 Mann fløyet til sykehus etter boligbrann i Løten17:35 Mannen som forgiftet Julius beklaget i anonymt brev til politiet
Siste nytt
15:52KulturPR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51NorgeEn person tatt av skred i Lyngen15:40NorgeØkt snøskredfare i store deler av landet15:34NorgeSvært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22KulturNRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19NorgeKlimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18PolitikkSky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16PengerRapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24SportSundby ber Klæbo leke seg14:07NorgePågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04VerdenSpiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52SportRusser fratatt kappgang-gull fra 201313:41NorgeLærer sa opp jobben i streikeprotest13:40SportIkke mer skiflyging for Lindvik13:24SportSkipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20NorgeVil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19NorgeBråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53PolitikkLover oppløsning av tvangsfylker12:45PengerDNB setter opp boliglånsrenta12:43KulturFrithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39VerdenFlere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39VerdenMinst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38SportSpania – Norge på billigsalg12:21PolitikkHer streikar elevane i dag og dette er krava12:20NorgeStormsenter treffer Norge med full kraft11:54NorgeNorsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41NorgeNorsk 14-åring rekruttert av IS11:27SportPappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25SportSander Sagosen fra PSG til Kiel10:59NorgeSnøskred over fylkesvei i Troms10:50MotorFrykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35NorgeJegerne blir digitale10:34VerdenNord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34Verden13-åring varslet om busskapring i Italia10:29Politikk– SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20VerdenRussland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11Politikk– Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47SportHenriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43NorgeElvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30PolitikkLover troskap til EØS i Brussel09:15NorgeGeneralforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14VerdenHongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer09:14NorgePolitiet etterforsker flere muligheter08:40SportKristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50PengerHarald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49VerdenDødstallet stiger etter syklonen Idai07:49VerdenTo amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42PolitikkRekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37VerdenFortsatt tillit til Swedbanks toppsjef07:31PolitikkMener Giske kan kreve erstatning fra VG07:17NorgeNorske «ZombieLars» for skummel for svenske barn07:16PolitikkMoxnes: – Ernas EU-fest betales av arbeidsfolk07:05VerdenHele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch05:50NorgeDette skjer i dag05:44NorgeFolkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy05:41VerdenFredssamtaler i gang igjen i Nicaragua05:36NorgeMåling: Ap beholder makten i tre storbyer05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeMannsorganisasjon vil ha delt bosted som hovedregel05:20NorgeFrp: Oslo må skrote eiendomsskatten etter milliardoverskudd05:05Verden– Vanskelig å stemme bort sjefen for Thailands militærjunta05:00Norge20.000 streikende elever ventet til storstilt klimaprotest04:56VerdenKinas president krever gransking: Setter nasjonal krisestab04:54NorgeFpU inviterer lokal Frp-topp på kurs i sosiale medier04:28VerdenIndonesisk flyselskap dropper 49 nye 737 MAX-fly04:07VerdenCCTV: Minst seks døde da bil braste inn i menneskemengde i Kina04:05NorgeSp vil sende utenlandske vognførere på glattkjøringskurs03:17NorgeOljefondet har investert over 1 milliard i kinesisk overvåking03:10VerdenMinst ni omkom i eksplosjon under protester i Colombia02:49VerdenBrexit er utsatt – britene får to valg02:28NorgeResett.no oppe igjen etter antatt dataangrep01:55NorgeØkt produksjon av ren strøm kan halvere Norges klimautslipp01:51VerdenTo millioner i Storbritannia ber regjeringen avlyse brexit01:23NorgeLuftforsvaret får kritikk mange år etter Kebnekaise-ulykken00:34VerdenEU går med på å utsette brexit00:04NorgeVG beklager overfor feilsitert kvinne, Trond Giske og leserne23:44VerdenEU går med på å utsette brexit23:36VerdenSayoc medgir å ha sendt rørbomber til Trump-kritikere23:12PolitikkJuan Guaidós stabssjef anklages for terrorisme23:03SportHazard-dobbel sikret Belgia-seier tross kjempetabbe22:46PolitikkUSA innfører sanksjoner mot kinesiske shippingselskaper22:30VerdenRekordgammelt instrument funnet i skipsvrak22:16PolitikkSvak måling for regjeringspartiene – framgang for Ap og Sp21:55PolitikkStatsministeren i SMS til PR-topp: «Går det bra? Erna»21:53VerdenFacebook lagret millioner av ukrypterte brukerpassord21:03PolitikkPresseforbundet etterlyser historien til journalisten i VGs Giske-sak21:00NorgeBetydelig snøskredfare over store deler av landet fredag20:32PolitikkAp-topper i Trøndelag: – VG-artikkel påvirket Giske-vraking19:59VerdenBrasils ekspresident Temer pågrepet19:28SportAjer gleder seg til Mestalla-gjensyn19:20NorgePolitiet krasjet to ganger i trafikkaos på Askøy19:04NorgeEksperter ønsker retningslinjer for nedkjølte pasienter – Helsedirektoratet sier nei19:01PolitikkSlår tilbake mot nazihets: – Et nytt bunnivå fra Frp18:45PolitikkBrexit: Kaos på EU-toppmøtet18:15PolitikkDN: VG-journalist jobber ikke med egne saker etter TV 2-reportasje18:14Penger– Behov for nye inkassoregler18:10PengerDu har tjent titusenvis på å ha boliglån de siste årene18:04PengerNy tung dag på børsen for Norwegian17:54NorgeMann fløyet til sykehus etter boligbrann i Løten17:35NorgeMannen som forgiftet Julius beklaget i anonymt brev til politiet
Populært