Poveglia - de forviste sjelers øy

<p>Poveglia har hatt en uheldig historie og enkelte mener at det spøker her. Foto: Wikimedia</p>
Poveglia har hatt en uheldig historie og enkelte mener at det spøker her. Foto: Wikimedia

Ute i Venezialagunen ligger det en øy hvis særdeles gufne historie gjør den til et sted der du absolutt ikke vil bli etterlatt.

Brannfolk er for mange selve symbolet på mot der de trosser farer og gjør sitt ytterste for å berge menneskeliv. Men blant de italienske brannmennene som 16. juli 2016 rykket ut til Poveglia, en liten øy som ligger mellom Venezia og Lido i Venezialagunen, var det få som kjente seg modige. I stedet holdt en nagende følelse av uro sitt klamme grep om dem mens de nærmet seg øya der ingen fornuftig person ville finne på å sette sin fot.

Tidligere på kvelden hadde mannskapet på en seilbåt som oppholdt seg i nærheten hørt fryktelige skrik og rop om hjelp inne fra øya. Da brannmennene kom frem, ble de møtt av en gruppe på fem forskremte, amerikanske unggutter som tryglet om å bli berget.

Guttene hadde bestemt seg for at de skulle overnatte på Poveglia, og takket være en velvillig taxibåt – og nok penger – hadde de kommet seg ut dit. De fem turistene hadde alle hørt de grusomme historiene som har gjort øya til forbudt område og var kommet for å jakte spøkelser.

Men da mørket senket seg, snudde alt. Nå var det noe som begynte å jage og skremme guttene. Til slutt ble situasjonen uutholdelig og de ikke så noen annen utvei enn å skrike om hjelp så høyt og skingrende som stemmene deres kunne makte.

Skjulested for barbarenes herjinger

Med sine utallige kanaler og trange gater, rike palasser og fantastisk arkitektur, yrende gatekafeer og duvende gondoler er sagnomsuste Venezia et av Italias mest kjente landemerker. Årlig kommer det opp mot 20 millioner turister hit for å se og oppleve det beste byen har å by på, men der er ett sted der ingen turist får sette sin fot.

En halv time med båt ut i Venezialagunen ligger Poveglia. Den lille, langstrakte øya kan fremstå som både fredelig og innbydende for et lite besøk. Inne på land kan man se gamle og fraflyttede bygninger, i den ene enden befinner det seg et åttekantet fort og et klokketårn strekker seg opp mot himmelen.

Men øyas historie er langt mer dyster enn dens grønne og frodige utseende skulle tilsi.

(Saken fortsetter under)

Foto: Luigi Tiriticco / Flickr
Foto: Luigi Tiriticco / Flickr

De første nedtegnelsene av Poveglia skriver seg tilbake til år 421, da øya tjente som tilfluktssted for mennesker som forsøkte flykte fra invasjonsstyrker. Etter 1379 var øya så godt som ubebodd og i 1645 ble det bygget et åttekantet fort på øya som skulle beskytte innseilingen til lagunen. Hopper vi så frem til 1776 så ble Poveglia fast sjekkpunkt for alt av både mennesker og varer som ankom til Venezia via sjøveien.

Så kom pesten.

Les også: Katastrofen i Napolibukten: – Som et mareritt uten like

Dødens øy

De første tilfellene av pest ble registrert på to skip som hadde ankommet Poveglia i 1793. Øya ble raskt avskåret fra omverden og omgjort til midlertidig karantenestasjon for syke. Frem til 1814 ble tusenvis av ofre for pesten isolert her for å dø. Dette ble ansett som en effektiv måte å holde infiserte mennesker borte fra de friske, og så mange som 160.000 menn, kvinner og barn skal ha dødd som følge av pest på øya gjennom historien.

Det sies at femti prosent av jordsmonnet består av aske etter brente menneskelevninger.

Dette udaterte bildet, fotografert på Poveglia, viser en mann ikledd pestmaske og tilhørende desinfiseringsutstyr. Foto: Wikimedia
Dette udaterte bildet, fotografert på Poveglia, viser en mann ikledd pestmaske og tilhørende desinfiseringsutstyr. Foto: Wikimedia

Som om ikke dette var nok, valgte Napoleon å skjule våpen på øya etter at pesten var fordrevet og karantenen opphevet. Da dette ble oppdaget, ble øya gjenstand for flere mindre slag som i sin tur krevde enda flere menneskeliv. Men den mørke historien om Poveglia stanser ikke her.

Pest og krig hadde allerede gjort Poveglia til et fryktet sted blant lokalbefolkningen og mange snakket om at det spøkte der. Hva passer vel da bedre enn å omgjøre de eksisterende bygningene på øya til et psykiatrisk sykehus?

Les også: En reise i atombombenes kraterspor

Lobotomerte og torturerte

I 1922 ble dørene åpnet for de første pasientene, og det tok ikke lange tiden før flere av dem hevdet å se gjenferd etter pestofrene. Mange hevdet de ble holdt våkne om nettene av de dødes skrik, men siden de allerede ble ansett for å ha en skrue løs så var det ingen som hørte på dem.

(Saken fortsetter under)

I 1922 ble det bygd et psykiatrisk sykehus på øya. Sykehuset ble stengt i 1968, men minnene er der fremdeles i dag. Foto: Luigi Tiriticco / Flickr

Historien om Poveglia er full av brutale historier og myter. Blant annet snakkes det om at legen som jobbet ved behandlingsinstitusjonen utførte lobotomeringer og medisinske eksperimenter på pasientene for å finne løsningen på hvordan kurere galskap. Denne legen skal ifølge historiene selv ha blitt hjemsøkt av gjenferd og til slutt hoppet han utfor klokketårnet. Andre sier noen kastet ham i døden.

I 1968 var det kroken på døra for hospitalet. Flere tiår senere hevdet innbyggerne i nærheten at de fremdeles kunne høre lyden av kirkeklokka, selv om den var blitt fjernet for lenge siden.

Les også: Da Beistet herjet i Gévaudan

Planer om luksushotell

I 2014 kom nyheten om at den italienske stat planla å auksjonere bort en leieavtale for de neste 99 årene for Poveglia. Målet var både å få litt inntekter til statskassen, samtidig som man håpet at vinneren av budrunden ville omgjøre det gamle sykehuset til et luksushotell. Det var til slutt den italienske forretningsmannen Luigi Brugnaro som vant budrunden, og planen hans var å investere 20 millioner euro i restaureringen av øya.

Imidlertid fikk han ikke leiekontrakten som følge av at det planlagte prosjektet ble erklært mangelfullt. Etter at Brugnaro ble ordfører i Venezia, har han ikke vist noen videre interesse for den ukoselige spøkelsesøya.

(Saken fortsetter under)

Foto: Luigi Tiriticco / Flickr
Foto: Luigi Tiriticco / Flickr

Året etter forsøkte en privat gruppe å reise midler for å iverksette en plan for Poveglia som blant annet omfattet en park, marina, restaurant, et hostel og et museum. I dag kan man tydelig se at restaureringsarbeid er blitt påbegynt, men det hele stoppet brått uten at noen offisiell forklaring er blitt gitt.

Per i dag er det enn så lenge ingen som har sikret seg leieretten til Poveglia, og i mellomtiden forblir den permanent stengt for turister. Men det er mulig å betale en båteier for en runde rundt øya. Med tanke på hva de amerikanske ungdommene hevdet de opplevde da de forsøkte overnatte der, så burde det kanskje holde mer enn nok.

Kilder: Telegraph, Express, La Nuova, Atlas Obscura, Wikipedia

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:35 Trumps kontroversielle benådninger vekker oppsikt21:33 Kompromiss kan sikre Trond Giske verv i Trøndelag Ap20:54 Her murer India de fattige inne20:53 Trumps straffetoll kan gi Tine-tap på fem millioner kroner i måneden20:32 Bolsjunov varsler om store planer etter sprintuhell i Åre19:52 Bergensbanen åpnes tidligst onsdag19:30 Ikonisk bilde: Her bor du – på et støvkorn i en solstråle19:30 Full passasjer klager på Norwegian – følte seg krenket18:57 Støre etterlyser nye vannkraftsvar fra regjeringen18:55 Russland innfører innreisenekt for kinesere18:55 Far tiltalt for seksuelle overgrep mot to år gammel sønn18:07 Klæbo overlegen i sprintfinalen, Golberg økte i Ski Tour-sammendraget17:51 Johaug tok sin aller første sprintseier og økte ledelsen i Ski Tour17:23 Svensk påtalemyndighet har håp om å ta ut tiltale i Palme-saken før sommeren17:14 Spøkelsesskipets reise fra norskekysten til irske klipper – via Afrika16:50 Sykepleier hadde forhold til 13-åring – beholder jobben16:48 Eldre kvinne alvorlig skadd i brann i Bærum16:44 Dansk kvinne funnet skyldig i gigantsvindel av Socialstyrelsen16:43 ABC Nyheter lanserer ABC TV16:42 Vidar ble nektet å røyke i egen stue: Borettslag krevde tvangssalg16:31 Stor vannlekkasje i Oslo etter at vannledning ble gravd over15:56 Russland må betale erstatning til Yukos-aksjonærer15:53 Rettssaken mot Netanyahu starter 17. mars15:46 VM-bronse til Olsbu Røiseland etter hårfin bom15:02 Ingen covid-19-tilfeller i Norge15:00 Klæbo raskest på sprintprologen i Åre14:58 Iran: Tysker frigitt etter fangeutveksling14:23 Søk i Seimsfjorden avsluttet uten funn14:22 Johaug vant prologen i Åre-sprinten14:21 Snøskredfare i store deler av Sør-Norge13:30 Aktivister frikjent for park-protester i Tyrkia13:29 Soldat drept i kamper i Øst-Ukraina13:22 Svenskekongen reagerer på dopingskandale: – Uakseptabelt13:22 Narkobaronens flodhester skaper miljøproblemer i Colombia13:05 Antall mottakere øker i AFP-ordningen13:00 Ønsker felles regelverk for elsparkesykler12:59 EU plasserer Caymanøyene på svarteliste12:51 Skadekrise for Tottenham, stjerne ute med armbrudd12:30 Slik vil de realisere raskere tog mellom Oslo og Stockholm12:30 Norsk håndballproff fra Tyskland til Danmark12:28 Skoghøy trekker seg fra Nav-granskingen12:28 Hemmelighold om EU-vedtak om Norge – nå slår forsker alarm12:27 Bloomberg får delta i Demokratenes neste presidentdebatt11:27 Jærbanen stenges på grunn av vedlikehold11:11 Råkjør venter «sliten» Ødegaard10:32 Ingen bysprint i Drammen grunnet snømangel10:07 Dom mot dansk kvinne tiltalt for gigant-svindel10:06 Nødnettet er igjen fullt operativt10:03 Syrere på flukt: – Dette er helvetet10:00 Jazzmusikeren Jon Christensen død09:31 Flere kildesorterer plast09:30 Medier: Barcelona kjøper fri dansk angrepsspiller09:12 Chelsea-profil brakk nesen08:58 Voldsom krasj på sisterunden av Daytona 50008:41 35.000 stillinger kan forsvinne i HSBC08:40 Voldsdømte kan jobbe i barnehage – Frp vil «tette hull»08:32 18-årsgrense for dataspill som inneholder gambling08:28 USAs største speiderorganisasjon slår seg selv konkurs07:53 Stengte overganger og værfaste turister på fjellet07:29 Sykehusdirektør i Wuhan bekreftet død av covid-1907:26 Norsk golfprofil: – Jeg la for mye press på meg selv07:00 Landslagsledelsen avviser press på Klæbo06:54 Professor oppgitt over corona-panikken: – På linje med normal influensa06:54 Norsk håp nådde ikke opp i «America’s Got Talent»06:48 Kina: Laveste antall nye smittede hittil i februar06:31 Trøen vil sette punktum for Stortingets byggeskandale06:30 MDG mener Aps ulveforslag vil gjøre Norge til en europeisk skamplett06:28 Haalands stjernemøte med Mbappé05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt05:30 Høie får ny sykehusstrid på bordet – drar på lytteturné05:27 Eckhoff: – Jeg har nok lagt det største presset på meg selv05:25 Sju av åtte undersøkte sykehus bryter loven for utplasserte pasienter04:47 Nå er maksgrensen på barn per sæddonor fjernet i Norge04:29 Tre av fire i Australia rammet av skogbrannene04:08 Politidirektoratet med ny metoo-undersøkelse i politiet03:22 Kvinner og barn trampet til døde i Niger03:17 Maskert butikkraner i Stavanger02:51 Canada henter hjem virusfaste cruisepassasjerer02:27 Overlege fraråder for tidlig meslingvaksine02:11 WikiLeaks: Assange sitter ikke lenger i isolat01:32 Pollestad kritiserte Michelin-oppstyr – sosiale medier kokte01:25 Norske Angelina Jordan en av favorittene til å vinne «America’s Got Talent»00:52 Nøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea00:07 Widerøe sier de kunne reddet ruter med mer avgiftskutt23:40 Reiten ble matchvinner mot Liverpool i FA-cupen23:25 Apple rammet av koronavirus23:02 Johnson-rådgiver går etter storm om rasistiske utsagn23:01 Nøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea22:30 Raiola med Pogba-angrep mot Solskjær22:02 Verdens rikeste vil gi over 90 milliarder kroner til klimakampen21:52 Matbutikk ranet i Stavanger21:23 Da fiskebutikken ble oversvømt, fikk de spesielt besøk20:33 Ny dopingsak i Sverige, den tredje på kort tid19:53 Frykter katastrofale konsekvenser av Erdogans plan19:27 Skip forlatt utenfor Bermuda, dukket opp i Irland19:07 Lekkasje kaster nytt lys over Kinas fengsling av muslimer18:56 Sykehusdirektør i Wuhan død av covid-1918:28 UD fraråder reiser til store deler av Kina17:54 Bare Restaurant får Bergens første stjerne i Michelin-guiden
Siste nytt
21:35PolitikkTrumps kontroversielle benådninger vekker oppsikt21:33PolitikkKompromiss kan sikre Trond Giske verv i Trøndelag Ap20:54VerdenHer murer India de fattige inne20:53PengerTrumps straffetoll kan gi Tine-tap på fem millioner kroner i måneden20:32SportBolsjunov varsler om store planer etter sprintuhell i Åre19:52NorgeBergensbanen åpnes tidligst onsdag19:30VerdenIkonisk bilde: Her bor du – på et støvkorn i en solstråle19:30ReiseFull passasjer klager på Norwegian – følte seg krenket18:57PolitikkStøre etterlyser nye vannkraftsvar fra regjeringen18:55VerdenRussland innfører innreisenekt for kinesere18:55NorgeFar tiltalt for seksuelle overgrep mot to år gammel sønn18:07SportKlæbo overlegen i sprintfinalen, Golberg økte i Ski Tour-sammendraget17:51SportJohaug tok sin aller første sprintseier og økte ledelsen i Ski Tour17:23VerdenSvensk påtalemyndighet har håp om å ta ut tiltale i Palme-saken før sommeren17:14VerdenSpøkelsesskipets reise fra norskekysten til irske klipper – via Afrika16:50NorgeSykepleier hadde forhold til 13-åring – beholder jobben16:48NorgeEldre kvinne alvorlig skadd i brann i Bærum16:44PengerDansk kvinne funnet skyldig i gigantsvindel av Socialstyrelsen16:43NorgeABC Nyheter lanserer ABC TV16:42Helse og livsstilVidar ble nektet å røyke i egen stue: Borettslag krevde tvangssalg16:31NorgeStor vannlekkasje i Oslo etter at vannledning ble gravd over15:56PengerRussland må betale erstatning til Yukos-aksjonærer15:53PolitikkRettssaken mot Netanyahu starter 17. mars15:46SportVM-bronse til Olsbu Røiseland etter hårfin bom15:02NorgeIngen covid-19-tilfeller i Norge15:00SportKlæbo raskest på sprintprologen i Åre14:58VerdenIran: Tysker frigitt etter fangeutveksling14:23NorgeSøk i Seimsfjorden avsluttet uten funn14:22SportJohaug vant prologen i Åre-sprinten14:21NorgeSnøskredfare i store deler av Sør-Norge13:30VerdenAktivister frikjent for park-protester i Tyrkia13:29VerdenSoldat drept i kamper i Øst-Ukraina13:22SportSvenskekongen reagerer på dopingskandale: – Uakseptabelt13:22VerdenNarkobaronens flodhester skaper miljøproblemer i Colombia13:05PengerAntall mottakere øker i AFP-ordningen13:00NorgeØnsker felles regelverk for elsparkesykler12:59PengerEU plasserer Caymanøyene på svarteliste12:51SportSkadekrise for Tottenham, stjerne ute med armbrudd12:30NorgeSlik vil de realisere raskere tog mellom Oslo og Stockholm12:30SportNorsk håndballproff fra Tyskland til Danmark12:28NorgeSkoghøy trekker seg fra Nav-granskingen12:28PolitikkHemmelighold om EU-vedtak om Norge – nå slår forsker alarm12:27PolitikkBloomberg får delta i Demokratenes neste presidentdebatt11:27NorgeJærbanen stenges på grunn av vedlikehold11:11SportRåkjør venter «sliten» Ødegaard10:32SportIngen bysprint i Drammen grunnet snømangel10:07VerdenDom mot dansk kvinne tiltalt for gigant-svindel10:06NorgeNødnettet er igjen fullt operativt10:03VerdenSyrere på flukt: – Dette er helvetet10:00KulturJazzmusikeren Jon Christensen død09:31NorgeFlere kildesorterer plast09:30SportMedier: Barcelona kjøper fri dansk angrepsspiller09:12SportChelsea-profil brakk nesen08:58SportVoldsom krasj på sisterunden av Daytona 50008:41Penger35.000 stillinger kan forsvinne i HSBC08:40PolitikkVoldsdømte kan jobbe i barnehage – Frp vil «tette hull»08:32Kultur18-årsgrense for dataspill som inneholder gambling08:28VerdenUSAs største speiderorganisasjon slår seg selv konkurs07:53NorgeStengte overganger og værfaste turister på fjellet07:29VerdenSykehusdirektør i Wuhan bekreftet død av covid-1907:26SportNorsk golfprofil: – Jeg la for mye press på meg selv07:00SportLandslagsledelsen avviser press på Klæbo06:54Helse og livsstilProfessor oppgitt over corona-panikken: – På linje med normal influensa06:54KulturNorsk håp nådde ikke opp i «America’s Got Talent»06:48Helse og livsstilKina: Laveste antall nye smittede hittil i februar06:31PolitikkTrøen vil sette punktum for Stortingets byggeskandale06:30PolitikkMDG mener Aps ulveforslag vil gjøre Norge til en europeisk skamplett06:28SportHaalands stjernemøte med Mbappé05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøie får ny sykehusstrid på bordet – drar på lytteturné05:27SportEckhoff: – Jeg har nok lagt det største presset på meg selv05:25Helse og livsstilSju av åtte undersøkte sykehus bryter loven for utplasserte pasienter04:47Helse og livsstilNå er maksgrensen på barn per sæddonor fjernet i Norge04:29VerdenTre av fire i Australia rammet av skogbrannene04:08NorgePolitidirektoratet med ny metoo-undersøkelse i politiet03:22VerdenKvinner og barn trampet til døde i Niger03:17NorgeMaskert butikkraner i Stavanger02:51VerdenCanada henter hjem virusfaste cruisepassasjerer02:27Helse og livsstilOverlege fraråder for tidlig meslingvaksine02:11VerdenWikiLeaks: Assange sitter ikke lenger i isolat01:32PolitikkPollestad kritiserte Michelin-oppstyr – sosiale medier kokte01:25VerdenNorske Angelina Jordan en av favorittene til å vinne «America’s Got Talent»00:52SportNøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea00:07ReiseWiderøe sier de kunne reddet ruter med mer avgiftskutt23:40SportReiten ble matchvinner mot Liverpool i FA-cupen23:25VerdenApple rammet av koronavirus23:02PolitikkJohnson-rådgiver går etter storm om rasistiske utsagn23:01SportNøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea22:30SportRaiola med Pogba-angrep mot Solskjær22:02PengerVerdens rikeste vil gi over 90 milliarder kroner til klimakampen21:52NorgeMatbutikk ranet i Stavanger21:23NorgeDa fiskebutikken ble oversvømt, fikk de spesielt besøk20:33SportNy dopingsak i Sverige, den tredje på kort tid19:53VerdenFrykter katastrofale konsekvenser av Erdogans plan19:27VerdenSkip forlatt utenfor Bermuda, dukket opp i Irland19:07VerdenLekkasje kaster nytt lys over Kinas fengsling av muslimer18:56VerdenSykehusdirektør i Wuhan død av covid-1918:28NorgeUD fraråder reiser til store deler av Kina17:54Helse og livsstilBare Restaurant får Bergens første stjerne i Michelin-guiden
Populært