Meny

Hotellet naturen tok tilbake: – Som tatt ut av en skrekkfilm

Se video.

Phuket Peninsula Spa & Resort rakk aldri åpne dørene før dødsbølgen traff ferieparadiset. 15 år senere er det blitt en turistattraksjon, men et feilsteg kan gi fatale konsekvenser.

– Som dere kan se her, så er dette området hvor svømmebassenget var. Det er kun flisene på veggen som viser hva dette en gang var.

Den amerikanske back-packeren Colin Hodson sveiper kameraet sitt over et langstrakt basseng som en gang var tenkt å skulle være fylt med vann. Her skulle barn og voksne svømme, dykke og leke, mens andre slappet av i solsenger langs kanten. Kanskje med en spennende bok i hånden og en forfriskende Chang-øl ved siden av.

I dag er bunnen dekket av brune planter, røtter og jord. Grønne vekster har trengt seg opp gjennom betonggulvet og langs bassengkanten formelig presser den frodige regnskogen seg mot veggene.

– Naturen har bokstavelig talt tatt området tilbake, kommenterer Hodson i videoen du kan se øverst i saken.

– Dette stedet er helt utrolig. Som tatt ut av en skrekkfilm.

Hellig grunn

Omtrent en times kjøretur utenfor Phuket står det et stort hotellkompleks. En innbydende sandstrand bretter seg ut fremfor det, men bygningene som en gang i tiden var kritthvite bærer preg av å ha vært forlatt de siste femten årene. Nå står det der som noe som er som dyster spøkelsesbygning, plantelivet har slått rot flere steder og deler av massen er i ferd med å forvitre.

Phuket Peninsula Spa & Resort var fremdeles under konstruksjon da den dødelige tsunamien rammet området 2. juledag 2004. Flere trær nede ved stranden vitner den dag i dag tydelig om kraften som lå i de frådende bølgene som kom inn fra havet. Inne på hotellets område ligger det store mengder søppel som kom inn med vannmassene den dramatiske desemberdagen.

Tsunamien

  • For tjue år siden visste de færreste i den vestlige delen av verden hva en tsunami i det hele tatt var. Dette endret seg 26. desember 2004 da et kraftig jordskjelv inntraff utenfor Indonasias kyst, det kraftigste verden hadde sett på 40 år. Skjelvet forårsaket en serie flodbølger som for alltid skulle forandre verdens syn på naturkatastrofer.
  • Det største skjelvet målte 9.3 i styrke på Richters skala og ble fulgt av en serie tsunamibølger som feide inn over øyene i Bengalbukta, samt kystområder i Indonesia, Malaysia, Thailand, India, Sri Lanka og Maldivene. Noen steder traff de strendene med en bølgehøyde på 10 meter på det meste.
  • På grunn av kaoset som oppsto, har man ikke sikre tall på antallet omkomne. Men det offiielle tallet er på 230.000 mennesker. Omkring 4000 nordmenn befant seg i land som ble rammet, de fleste var familier på juleferie i Thailand eller Sri Lanka.
  • Katastrofen krevde livene til totalt 84 nordmenn, deriblant 26 barn under 18 år. De fleste mistet livet i feriestedene Khao Lak og Phuket i Thailand.

Kilde: Wikipedia

(Saken fortsetter under)

Fra de øvre suitene kan Phuket Peninsula Spa & Resort by på en fantastisk, om enn foruroliggende, utsikt. Foto: Ben Reeves/Flickr

I løpet av de femten årene som er gått, har de fleste feriestedene kommet seg tilbake på bena. Men for dette komplekset ble en konflikt mellom eierne av hotellet, grunneierne og lokale myndigheter i tiden etter tsunamikatastrofen det som til slutt utgjorde nådestøtet.

– Jeg ble fortalt at det brøt ut en brann underveis i konstruksjonsfase n, forteller Ben Reeves til ABC Nyheter. Han har selv besøkt bygningen og tatt flere bilder som tydelig viser at naturen er i full gang med å ta tilbake gammel grunn.

– Under den påfølgende etterforskningen av brannårsaken, ble det oppdaget at bygningen som ble rammet sto på hellig grunn. Dette førte til at de lokale myndighetene beordret full stans i byggingen. Partene ble aldri enige, så komplekset ble heller aldri gjort ferdig, fortsetter han.

Les også: Civita - den døende fjellandsbyen

Potensielt livsfarlig

Reeves beskriver Phukets gudsforlatte feriekompleks som i en merkelig tilstand av både å være nesten ferdig og samtidig langt fra ferdigstillelse. Blant annet er en del av rørleggerarbeidet ferdig og flere rom har bad som er semi-klare til bruk.

– Samtidig er det helt grunnleggende ting som mangler, som for eksempel gelendre og rekkverk. Stedet kan fremstå nesten litt hjemsøkt, men det er også svært farlig. Jeg hadde for eksempel på meg sandaler da jeg besøkte stedet og det var en beslutning jeg angret på så snart jeg fikk øye på rader med store, rustne nagler som stakk ut over hele gulvet.

(Saken fortsetter under)

Bad med åpen løsning. Foto: Ben Reeves/Flickr

Reeves, som har skrevet om det forlatte paradiset på reisebloggen DegemaTravel.com, sier til ABC Nyheter at den uroen han kjente på da han var der ikke ble noe mindre av en historie han var blitt fortalt i forkant av utflukten.

– Noen venner av meg fortalte at det var blitt arrangert en slags militær simulering der. Men kort etter startskuddet måtte de stanse det hele da det kom beskjed over radioen at noen hadde falt flere etasjer ned en åpen heissjakt. Ingen skal ha mistet livet, men de måtte tilbringe seks måneder på sykehus. Som du skjønner så var jeg svært forsiktig med hvor jeg gikk da jeg var der selv.

Graffiti på ulike språk

Til tross for at spa- og velværehotellet tilsynelatende er glemt og forlatt, er situasjonen i virkeligheten en ganske annen. De siste årene er det blitt en stadig mer populær turistattraksjon, det er til og med begynt å svirre rykter og mystiske historier om stedet. Selv fikk Reeves vite om hotellet via kolleger i Phuket.

– Jeg husker jeg så mye graffiti på ulike språk på veggene inne i bygningen, så jeg er ikke overrasket over at det er blitt en attraksjon, forteller Reeves som elsker å besøke og fotografere gamle ruiner.

(Saken fortsetter under)

Det kan være livsfarlig å gå her, så se hvor du setter foten din. Foto: Ben Reeves/Flickr

Urban utforskning, ofte forkortet til urbex, går ut på utforskning og fotografering av menneskeskapte ting som er blitt forlatt. Phuket Peninsula Resort er i så måte perfekt for de som har den hobbyen.

– Samtidig er det jo litt merkelig at folk som kommer til Phuket – som jo er berømt for sine vakre strender og spennende severdigheter – velger å tilbringe en dag i en forlatt bygning.

(Saken fortsetter under)

Flere av baderommene var på god vei til å stå ferdige da arbeidet stanset for femten år siden. Foto: Ben Reeves/Flickr

Reeves vil ikke nødvendigvis anbefale hvem som helst å ta turen til det forlatte hotellet. Han beskriver det som et farlig sted der et feiltrinn kan få alvorlige konsekvenser. Hvis du liker urbex, er dette trolig det beste av Phukets forlatte bygninger å utforske.

– Du bør definitivt ha på deg gode sko hvis du besøker Phuket Peninsula Resort, og vær svært forsiktig med hvor du setter føttene dine. Jeg drar til slike steder uten andre illusjoner enn at det kun er meg selv som er ansvarlig dersom jeg blir skadet.

– Så lenge du er villig til å akseptere denne risikoen, kan en time eller to inne blant de halvferdige rommene og suitene være svært givende.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05 Temperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46 Politiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32 Seks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28 Skrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20 HRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51 Bilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37 To skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17 Mosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41 Over 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31 Kvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26 Rapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10 Båtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25 Isbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16 Diplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08 Snøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54 Påsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01 Mann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51 Ivanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50 Stortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35 Ajax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26 Jordskjelv ryster Taiwan07:16 Minst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00 Ny meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40 Statlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26 Etappe to i valget i India er i gang06:05 Båt grunnstøtte i Vestfold: – Sto ti meter inn på land06:00 BBC-ekspert om Solskjærs United: – Trenger dyre reservedeler og en full service05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt05:20 Zuccarello-mål i storslagen hjemmeseier05:18 Guatemalansk presidentkandidat pågrepet i USA i narkosak04:44 Nye krav til helsearbeidere innføres04:31 Demokratisk presidentkandidat utsatt for homofiendtlige tilrop03:52 340 miljøaktivister pågrepet i London03:46 Luftambulansen mister oftere GPS-signal02:38 29 omkomne etter bussulykke på Madeira02:37 17-åring til sykehus etter trafikkulykke02:30 Nord-Korea hevder de har testet nytt presisjonsvåpen01:40 Brødrene til Sudans ekspresident pågrepet01:22 Mann dømt for å ha bidratt til menneskesmugling00:46 – Over 50 Boko Haram-krigere drept i Nigeria00:00 Pochettino: – Mine spillere er helter23:43 Tottenham knuste Manchester Citys kvadrupeldrøm i ellevill målfest23:34 Liverpool ydmyket Porto, enkelt til semifinale23:24 Barr holder pressekonferanse om Mueller-rapporten22:54 Politiet om påskeutfarten: – På grensen til det tragiske22:12 Nordmann vant 89 millioner i Vikinglotto21:21 Amundsen: Uaktuelt å hente norske barn fra Syria og Irak til Norge20:56 Minst 28 personer døde i turistbussulykke på Madeira20:39 Rouhani ber USA oppheve Iran-sanksjoner etter flomkatastrofe20:20 399 bilførere stanset av UP i fartskontroller på Vestlandet19:57 Firmaet som jobbet på Notre-Dame-taket tar ikke brannansvar19:29 Ettersøkt Columbine-besatt 18-åring funnet død19:14 Mann hardt skadd etter fall i Skjetten18:59 Horneland feller knallhard Rosenborg-dom18:51 Senterledere spår rekordpåske for harryhandelen18:00 Angrer på tidligere gravferd17:28 NASA-astronaut setter kvinnerekord i rommet17:23 Manchester Uniteds akademisjef Butt siktet for vold16:48 Russisk selskap vil gjøre nattehimmelen tilgjengelig for reklame15:56 Perus ekspresident tok sitt eget liv da politiet kom for å pågripe ham15:51 Kø og forsinkelser ut fra hovedstaden – ellers flyter påsketrafikken15:42 Tog kjørte på isbil på planovergang i Levanger15:20 Død kunsthistoriker kan bidra til gjenoppbyggingen av Notre-Dame14:55 En av tre tror at Jesus sto opp fra de døde14:53 Norsk Folkehjelp: Flere leteaksjoner enn normalt i påsken14:39 Talsmann: – Putin skal selv vurdere om Frode Berg skal benådes14:24 Barnehagelærer valgte å svindle Nav14:23 Notre-Dames biskop stenger katedralen i opptil seks år13:45 Regjeringen varsler strategi for sikring av norske kirker13:28 Politiet advarer mot fyllekjøring med snøscooter13:24 FBI advarer mot bevæpnet kvinne oppslukt av Columbine-massakren12:47 Påskeværet: Mot 20 grader i sør – regn i nord12:40 Forskere har sett nærmere på noen av Saturns små og merkelige måner12:08 Brækhus har «storfisker» i hodet, tar utfordringen fra Shields11:50 Vålerenga avbrøt juniorkamp etter kniv- og voldstrusler10:52 Snøskred i Tromsø09:52 Russ falt ut av russebil i fart08:56 Politiet ber om ekstrabevilgninger på grunn av Hagen-forsvinningen08:11 Krisehjelp fra Røde Kors er kommet fram til Venezuela08:01 Indonesierne går til valg i omfattende demokratisk øvelse07:53 Førerhunder angripes av løse hunder07:36 Eksperter etter Uniteds mesterligaexit: – Skal være klasseforskjell, og det er det07:12 Oslo kommune betaler tilbake egenandel til rusavhengige06:47 Solskjær etter fem tap på sju kamper: – Vi har en stor jobb foran oss06:00 Frp-topp åpner for å hente norske barn fra Syria og Irak – men uten foreldre05:55 Mangel på kvalifiserte fagfolk kan forsinke arbeidet med Notre-Dame05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Kronprinsen må trolig operere det andre øret også04:56 Veksten i Kina stabil på 6,4 prosent i første kvartal04:45 Lokal brusprodusent tapte søksmål mot Coca-Cola04:29 Terrortrusselnivået senket i New Zealand04:05 «Ringeren i Notre-Dame» topper bestselgerlistene etter brann03:37 Nicaragua løslater 636 innsatte03:01 65 fanger har rømt fra fengsel på populær ferieøy i Det karibiske hav02:49 Minst 150 savnet etter ferjeforlis i Kongo02:35 To tolvåringer reddet ned fra fjellet02:30 Trump bruker veto for fortsatt militær bistand i Jemen-krigen
Siste nytt
20:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05NorgeTemperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46VerdenPolitiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32NorgeSeks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28VerdenSkrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20VerdenHRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51NorgeBilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37NorgeTo skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17StemmerMosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41VerdenOver 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31NorgeKvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26VerdenRapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10NorgeBåtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25VerdenIsbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16KulturDiplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08NorgeSnøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54NorgePåsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01VerdenMann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51VerdenIvanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50NorgeStortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35SportAjax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26VerdenJordskjelv ryster Taiwan07:16VerdenMinst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00VerdenNy meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40VerdenStatlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26VerdenEtappe to i valget i India er i gang06:05NorgeBåt grunnstøtte i Vestfold: – Sto ti meter inn på land06:00SportBBC-ekspert om Solskjærs United: – Trenger dyre reservedeler og en full service05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt05:20SportZuccarello-mål i storslagen hjemmeseier05:18VerdenGuatemalansk presidentkandidat pågrepet i USA i narkosak04:44NorgeNye krav til helsearbeidere innføres04:31VerdenDemokratisk presidentkandidat utsatt for homofiendtlige tilrop03:52Verden340 miljøaktivister pågrepet i London03:46NorgeLuftambulansen mister oftere GPS-signal02:38Verden29 omkomne etter bussulykke på Madeira02:37Norge17-åring til sykehus etter trafikkulykke02:30VerdenNord-Korea hevder de har testet nytt presisjonsvåpen01:40VerdenBrødrene til Sudans ekspresident pågrepet01:22NorgeMann dømt for å ha bidratt til menneskesmugling00:46Verden– Over 50 Boko Haram-krigere drept i Nigeria00:00SportPochettino: – Mine spillere er helter23:43SportTottenham knuste Manchester Citys kvadrupeldrøm i ellevill målfest23:34SportLiverpool ydmyket Porto, enkelt til semifinale23:24VerdenBarr holder pressekonferanse om Mueller-rapporten22:54MotorPolitiet om påskeutfarten: – På grensen til det tragiske22:12PengerNordmann vant 89 millioner i Vikinglotto21:21NorgeAmundsen: Uaktuelt å hente norske barn fra Syria og Irak til Norge20:56VerdenMinst 28 personer døde i turistbussulykke på Madeira20:39VerdenRouhani ber USA oppheve Iran-sanksjoner etter flomkatastrofe20:20Norge399 bilførere stanset av UP i fartskontroller på Vestlandet19:57VerdenFirmaet som jobbet på Notre-Dame-taket tar ikke brannansvar19:29VerdenEttersøkt Columbine-besatt 18-åring funnet død19:14NorgeMann hardt skadd etter fall i Skjetten18:59SportHorneland feller knallhard Rosenborg-dom18:51PengerSenterledere spår rekordpåske for harryhandelen18:00NorgeAngrer på tidligere gravferd17:28VerdenNASA-astronaut setter kvinnerekord i rommet17:23SportManchester Uniteds akademisjef Butt siktet for vold16:48VerdenRussisk selskap vil gjøre nattehimmelen tilgjengelig for reklame15:56VerdenPerus ekspresident tok sitt eget liv da politiet kom for å pågripe ham15:51NorgeKø og forsinkelser ut fra hovedstaden – ellers flyter påsketrafikken15:42NorgeTog kjørte på isbil på planovergang i Levanger15:20VerdenDød kunsthistoriker kan bidra til gjenoppbyggingen av Notre-Dame14:55NorgeEn av tre tror at Jesus sto opp fra de døde14:53NorgeNorsk Folkehjelp: Flere leteaksjoner enn normalt i påsken14:39PolitikkTalsmann: – Putin skal selv vurdere om Frode Berg skal benådes14:24NorgeBarnehagelærer valgte å svindle Nav14:23VerdenNotre-Dames biskop stenger katedralen i opptil seks år13:45NorgeRegjeringen varsler strategi for sikring av norske kirker13:28MotorPolitiet advarer mot fyllekjøring med snøscooter13:24VerdenFBI advarer mot bevæpnet kvinne oppslukt av Columbine-massakren12:47NorgePåskeværet: Mot 20 grader i sør – regn i nord12:40VerdenForskere har sett nærmere på noen av Saturns små og merkelige måner12:08SportBrækhus har «storfisker» i hodet, tar utfordringen fra Shields11:50NorgeVålerenga avbrøt juniorkamp etter kniv- og voldstrusler10:52NorgeSnøskred i Tromsø09:52NorgeRuss falt ut av russebil i fart08:56NorgePolitiet ber om ekstrabevilgninger på grunn av Hagen-forsvinningen08:11VerdenKrisehjelp fra Røde Kors er kommet fram til Venezuela08:01VerdenIndonesierne går til valg i omfattende demokratisk øvelse07:53NorgeFørerhunder angripes av løse hunder07:36SportEksperter etter Uniteds mesterligaexit: – Skal være klasseforskjell, og det er det07:12NorgeOslo kommune betaler tilbake egenandel til rusavhengige06:47SportSolskjær etter fem tap på sju kamper: – Vi har en stor jobb foran oss06:00NorgeFrp-topp åpner for å hente norske barn fra Syria og Irak – men uten foreldre05:55VerdenMangel på kvalifiserte fagfolk kan forsinke arbeidet med Notre-Dame05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeKronprinsen må trolig operere det andre øret også04:56VerdenVeksten i Kina stabil på 6,4 prosent i første kvartal04:45NorgeLokal brusprodusent tapte søksmål mot Coca-Cola04:29VerdenTerrortrusselnivået senket i New Zealand04:05Verden«Ringeren i Notre-Dame» topper bestselgerlistene etter brann03:37VerdenNicaragua løslater 636 innsatte03:01Verden65 fanger har rømt fra fengsel på populær ferieøy i Det karibiske hav02:49VerdenMinst 150 savnet etter ferjeforlis i Kongo02:35NorgeTo tolvåringer reddet ned fra fjellet02:30VerdenTrump bruker veto for fortsatt militær bistand i Jemen-krigen
Populært