Hotellet naturen tok tilbake: – Som tatt ut av en skrekkfilm

Se video.

Phuket Peninsula Spa & Resort rakk aldri åpne dørene før dødsbølgen traff ferieparadiset. 15 år senere er det blitt en turistattraksjon, men et feilsteg kan gi fatale konsekvenser.

– Som dere kan se her, så er dette området hvor svømmebassenget var. Det er kun flisene på veggen som viser hva dette en gang var.

Den amerikanske back-packeren Colin Hodson sveiper kameraet sitt over et langstrakt basseng som en gang var tenkt å skulle være fylt med vann. Her skulle barn og voksne svømme, dykke og leke, mens andre slappet av i solsenger langs kanten. Kanskje med en spennende bok i hånden og en forfriskende Chang-øl ved siden av.

I dag er bunnen dekket av brune planter, røtter og jord. Grønne vekster har trengt seg opp gjennom betonggulvet og langs bassengkanten formelig presser den frodige regnskogen seg mot veggene.

– Naturen har bokstavelig talt tatt området tilbake, kommenterer Hodson i videoen du kan se øverst i saken.

– Dette stedet er helt utrolig. Som tatt ut av en skrekkfilm.

Hellig grunn

Omtrent en times kjøretur utenfor Phuket står det et stort hotellkompleks. En innbydende sandstrand bretter seg ut fremfor det, men bygningene som en gang i tiden var kritthvite bærer preg av å ha vært forlatt de siste femten årene. Nå står det der som noe som er som dyster spøkelsesbygning, plantelivet har slått rot flere steder og deler av massen er i ferd med å forvitre.

Phuket Peninsula Spa & Resort var fremdeles under konstruksjon da den dødelige tsunamien rammet området 2. juledag 2004. Flere trær nede ved stranden vitner den dag i dag tydelig om kraften som lå i de frådende bølgene som kom inn fra havet. Inne på hotellets område ligger det store mengder søppel som kom inn med vannmassene den dramatiske desemberdagen.

Tsunamien

  • For tjue år siden visste de færreste i den vestlige delen av verden hva en tsunami i det hele tatt var. Dette endret seg 26. desember 2004 da et kraftig jordskjelv inntraff utenfor Indonasias kyst, det kraftigste verden hadde sett på 40 år. Skjelvet forårsaket en serie flodbølger som for alltid skulle forandre verdens syn på naturkatastrofer.
  • Det største skjelvet målte 9.3 i styrke på Richters skala og ble fulgt av en serie tsunamibølger som feide inn over øyene i Bengalbukta, samt kystområder i Indonesia, Malaysia, Thailand, India, Sri Lanka og Maldivene. Noen steder traff de strendene med en bølgehøyde på 10 meter på det meste.
  • På grunn av kaoset som oppsto, har man ikke sikre tall på antallet omkomne. Men det offiielle tallet er på 230.000 mennesker. Omkring 4000 nordmenn befant seg i land som ble rammet, de fleste var familier på juleferie i Thailand eller Sri Lanka.
  • Katastrofen krevde livene til totalt 84 nordmenn, deriblant 26 barn under 18 år. De fleste mistet livet i feriestedene Khao Lak og Phuket i Thailand.

Kilde: Wikipedia

(Saken fortsetter under)

Fra de øvre suitene kan Phuket Peninsula Spa & Resort by på en fantastisk, om enn foruroliggende, utsikt. Foto: Ben Reeves/Flickr
Fra de øvre suitene kan Phuket Peninsula Spa & Resort by på en fantastisk, om enn foruroliggende, utsikt. Foto: Ben Reeves/Flickr

I løpet av de femten årene som er gått, har de fleste feriestedene kommet seg tilbake på bena. Men for dette komplekset ble en konflikt mellom eierne av hotellet, grunneierne og lokale myndigheter i tiden etter tsunamikatastrofen det som til slutt utgjorde nådestøtet.

– Jeg ble fortalt at det brøt ut en brann underveis i konstruksjonsfase n, forteller Ben Reeves til ABC Nyheter. Han har selv besøkt bygningen og tatt flere bilder som tydelig viser at naturen er i full gang med å ta tilbake gammel grunn.

– Under den påfølgende etterforskningen av brannårsaken, ble det oppdaget at bygningen som ble rammet sto på hellig grunn. Dette førte til at de lokale myndighetene beordret full stans i byggingen. Partene ble aldri enige, så komplekset ble heller aldri gjort ferdig, fortsetter han.

Les også: Civita - den døende fjellandsbyen

Potensielt livsfarlig

Reeves beskriver Phukets gudsforlatte feriekompleks som i en merkelig tilstand av både å være nesten ferdig og samtidig langt fra ferdigstillelse. Blant annet er en del av rørleggerarbeidet ferdig og flere rom har bad som er semi-klare til bruk.

– Samtidig er det helt grunnleggende ting som mangler, som for eksempel gelendre og rekkverk. Stedet kan fremstå nesten litt hjemsøkt, men det er også svært farlig. Jeg hadde for eksempel på meg sandaler da jeg besøkte stedet og det var en beslutning jeg angret på så snart jeg fikk øye på rader med store, rustne nagler som stakk ut over hele gulvet.

(Saken fortsetter under)

Bad med åpen løsning. Foto: Ben Reeves/Flickr
Bad med åpen løsning. Foto: Ben Reeves/Flickr

Reeves, som har skrevet om det forlatte paradiset på reisebloggen DegemaTravel.com, sier til ABC Nyheter at den uroen han kjente på da han var der ikke ble noe mindre av en historie han var blitt fortalt i forkant av utflukten.

– Noen venner av meg fortalte at det var blitt arrangert en slags militær simulering der. Men kort etter startskuddet måtte de stanse det hele da det kom beskjed over radioen at noen hadde falt flere etasjer ned en åpen heissjakt. Ingen skal ha mistet livet, men de måtte tilbringe seks måneder på sykehus. Som du skjønner så var jeg svært forsiktig med hvor jeg gikk da jeg var der selv.

Graffiti på ulike språk

Til tross for at spa- og velværehotellet tilsynelatende er glemt og forlatt, er situasjonen i virkeligheten en ganske annen. De siste årene er det blitt en stadig mer populær turistattraksjon, det er til og med begynt å svirre rykter og mystiske historier om stedet. Selv fikk Reeves vite om hotellet via kolleger i Phuket.

– Jeg husker jeg så mye graffiti på ulike språk på veggene inne i bygningen, så jeg er ikke overrasket over at det er blitt en attraksjon, forteller Reeves som elsker å besøke og fotografere gamle ruiner.

(Saken fortsetter under)

Det kan være livsfarlig å gå her, så se hvor du setter foten din. Foto: Ben Reeves/Flickr
Det kan være livsfarlig å gå her, så se hvor du setter foten din. Foto: Ben Reeves/Flickr

Urban utforskning, ofte forkortet til urbex, går ut på utforskning og fotografering av menneskeskapte ting som er blitt forlatt. Phuket Peninsula Resort er i så måte perfekt for de som har den hobbyen.

– Samtidig er det jo litt merkelig at folk som kommer til Phuket – som jo er berømt for sine vakre strender og spennende severdigheter – velger å tilbringe en dag i en forlatt bygning.

(Saken fortsetter under)

Flere av baderommene var på god vei til å stå ferdige da arbeidet stanset for femten år siden. Foto: Ben Reeves/Flickr
Flere av baderommene var på god vei til å stå ferdige da arbeidet stanset for femten år siden. Foto: Ben Reeves/Flickr

Reeves vil ikke nødvendigvis anbefale hvem som helst å ta turen til det forlatte hotellet. Han beskriver det som et farlig sted der et feiltrinn kan få alvorlige konsekvenser. Hvis du liker urbex, er dette trolig det beste av Phukets forlatte bygninger å utforske.

– Du bør definitivt ha på deg gode sko hvis du besøker Phuket Peninsula Resort, og vær svært forsiktig med hvor du setter føttene dine. Jeg drar til slike steder uten andre illusjoner enn at det kun er meg selv som er ansvarlig dersom jeg blir skadet.

– Så lenge du er villig til å akseptere denne risikoen, kan en time eller to inne blant de halvferdige rommene og suitene være svært givende.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:14 Sun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52 Oslo-byrådet vil massivt redusere biltrafikken10:40 Granåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27 Guaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12 Mor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00 Nytt krigsfunn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 1941: 267 ble drept09:57 Indiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Russisk isbryter vest av Ålesund meldte mayday08:47 Zidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46 Carragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Anklager om fusk etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 Tok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Kurdere: – Amerikanerne flykter som rotter13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Gir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Tyrkias offensiv har aktualisert et spørsmål som sjelden diskuteres åpent10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu
Siste nytt
11:14KulturSun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52NorgeOslo-byrådet vil massivt redusere biltrafikken10:40SportGranåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27VerdenGuaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12NorgeMor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00VerdenNytt krigsfunn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 1941: 267 ble drept09:57VerdenIndiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeRussisk isbryter vest av Ålesund meldte mayday08:47SportZidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46SportCarragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40Helse og livsstilNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22PolitikkFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36PolitikkAnklager om fusk etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NyheterVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeTok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenKurdere: – Amerikanerne flykter som rotter13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerGir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54NorgeMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenTyrkias offensiv har aktualisert et spørsmål som sjelden diskuteres åpent10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu
Populært