Meny

Spøkelsesbyer:

Byene som livet snudde ryggen til

Utallige byer, bebyggelser og steder er blitt fraflyttet eller lagt i ruin. Alle har de fellesbetegnelsen «spøkelsesby», men enkelte skjuler en langt mer dyster historie enn andre.

Natten 26. april 1986 ble flere av de 48.000 innbyggerne i den sovjetiske storbyen Pripjat vekket av et voldsomt drønn. Mange gikk bort til vinduet og kikket ut, overbevist om at de hadde hørt et tordenskrall.

Men nattehimmelen var klar og det falt ikke så mye som en regndråpe. Innbyggerne gikk tilbake til sengene og la seg til å sove igjen, uvitende om at byens skjebne var blitt forseglet av en katastrofe i det nærliggende kjernekraftverket Tsjernobyl.

(Saken fortsetter under)

PRIPJAT: En dukke og en maske, dekket av radioaktivt støv, ligger i en forlatt barnehage i den ukrainske spøkelsesbyen. Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky

En tapt æra

Da myndighetene evakuerte beboerne i dagene om fulgte, lot de dem tro at de snart skulle få vende tilbake igjen. Innbyggerne fikk kun ta med seg en koffert med det mest nødvendige, mens alt det øvrige de hadde av klær, verdier, møbler, leker og bilder ble stående igjen.

Atomulykken har med tiden gjort Pripjat, som ligger ti mil nord for Kiev i Ukraina, til en av verdens mest kjente spøkelsesbyer og samtidig et museum over den senere æra i Sovjettiden. Praktbygg som teatret, idrettshallen, en uåpnet fornøyelsespark, hotell og skoler vitner om det som var en av Sovjets moderne storbyer.

Nå har Moder Natur gradvis forvandlet bybildet til en grønn oase. Fotballbaner er blitt små skogholt, planter har trengt seg gjennom betong, og i gatene kan det observeres bjørn, ulv og rev, villsvin og hjort.

Les også: Japan markerer atombomben i Hiroshima

(Saken fortsetter under)

PRIPJAT: I ettertid har flere av bygningene blitt plyndret. Denne plyndringen skal ha begynt i tiden rundt årtusenskiftet. Foto: Kamil Porembinski / Flickr

Selv om Pripjat fremdeles er radioaktiv, arrangeres det guidete turer hit. Hvis du er foto- eller historieinteressert, kan kanskje en reise til byen som for alltid vil ligge i Tsjernobylkatastrofens skygge være turen for deg.

Men det finnes flere spøkelsesbyer å velge mellom som ikke nødvendigvis er radioaktive:

Pyramiden (Svalbard)

Om du bruker båt eller snøscooter kan du ta turen til denne russiske gruvebyen som ligger ved Billefjorden i Dickson Land på Spitsbergen. Pyramiden var en godt utviklet by med blant annet bensinstasjon, drivhus og fjøs, skole, barnehage, hotell og restaurant før den ble avfolket i årsskiftet 1989/1990.

I dag virker det som tiden har stått stille. De fleste byggene står fremdeles slik som de var da de ble forlatt, men i 2013 åpnet det russisk statseide kullselskapet Trust Arktikugol bar- og hotelldrift på stedet. Turistfølger som kommer med eget skip eller M/S «Polargirl», vises rundt i de forlatte bygningene av selskapets lokale vakt.

(Saken fortsetter under)

PYRAMIDEN: Sysselmannen på Svalbard fører utvidet oppsyn og vedlikehold av stedet, som inngår i de 50 mest prioriterte kulturminnene på Svalbard. Foto: Wikimedia

Bodie (USA)

Den amerikanske prærien kan by på flere spøkelsesbyer der nedleggelser av gruvedrift har tvunget innbyggerne til å flytte og etterlate seg folketomme bosteder. En av disse er Bodie i Bodie Hills øst for Sierra Nevada i California.

Bodie ble grunnlagt i nærheten av en gullgruve i 1859. Da det ble oppdaget store mengder gullførende malm, forvandlet den lille gruvelandsbyen seg til en av Californias største byer med over 2.000 bygninger og 7.000 innbyggere på det meste.

I dag er Bodie preget av forfall, og bare en del av den opprinnelige byen står fremdeles. Tar du turen hit, kan du vandre gjennom gater som en gang i tiden var et travelt område fylt av sydende aktivitet. Byen er fredet, og det er strengt forbudt å ta med seg gjenstander som ligger igjen fra fortiden.

Les også: Civita - den døende fjellandsbyen

(Saken fortsetter under)

BODIE: Siden 2012 er Bodie blitt administrert av Bodie Foundation, som bruker slagord "Beskytt Bodies fremtid ved å bevare dens fortid". Foto: Wikimedia

Grytviken (Sør-Georgia)

På øya Sør-Georgia i det sørlige Atlanterhavet ligger hvalstasjonen Grytviken, grunnlagt i 1904 av den norske kapteinen Carl Anton Larsen. Denne lille byen var base for industriell hvalfangst i over femti år, før den ble forlatt i 1965 som følgende av synkende hvalbestand.

I dag ligger det fremdeles bevis fra fangstfortiden i strandkanten i form av hvalbein, produksjonsutstyr og rustne hvalskuter. Årlig besøker 4.000 turister den forlatte bebyggelsen, der kirken, Sør-Georgia-museet og gravstedet til polarforskeren Ernest Henry Shackleton er de mest populære severdighetene.

(Saken fortsetter under)

GRYTVIKEN: Et cruiseskip er i ferd med å forlate Grytviken. I forgrunnen ligger kirkegården der oppdageren Ernest Shackleton er gravlagt. Til venstre ser vi den tidligere norske hvalfangststasjonen. Foto: Wikimedia

Great Blasket Island (Irland)

Great Blasket Island er den største av Blasketøyene i grevskapet Kerry i Irland. Her var det tidligere et fiskevær og livet på øya er blitt skildret i flere bøker skrevet mellom midten av 1800-tallet og frem til 1920.

I 1953 hadde befolkningen skrumpet ned til 22 personer. Den irske regjeringen kunne ikke lenger garantere sikkerheten til øyboerne og Great Blasket Island ble forlatt. I dag er øya for nasjonalpark å regne og kan by på utallige turterreng, rik flora og fauna, forhistoriske minner og et omfattende fugleliv.

(Saken fortsetter under)

GREAT BLASKET ISLAND: Øya ligger om lag to kilometer fra fastlandet ved Dunmore Head, og strekker seg seks kilometer mot sørvest. Foto: Wikimedia

Craco (Italia)

På toppen av en 400 meter høy klippe i provinsen Matera i regionen Basilicata i det sørlige Italia, finner du den gamle landsbyen Craco som ble forlatt av innbyggerne i 1963 som følge av en rekke jordras i området.

Plasseringen skyldtes forsvar mot fiender, samtidig som det unektelig gir imponerende utsikt over elvedalen Cavone. I 2010 ble Craco inkludert på overvåkingslisten til World Monuments Fund, og byen har vært åsted for en rekke filminnspillinger, deriblant James Bond-filmen «Quantum of Solace».

Les også: Velkommen til Englands mest hjemsøkte landsby

(Saken fortsetter under)

CRACO: Byen ble forlatt i 1963 grunnet en rekke jordras. Utenfor gamlebyen bor det rundt 700 mennesker i dag. Foto: Wikimedia

Kastro (Hellas)

Craco er ikke alene om å vagle seg på toppen av en høy klippe eller et fjell. På den greske øya Skiathos kan du besøke middelalderbyen Kastro som ble bygget høyt oppe på en klippe som stikker ut i havet helt på nordspissen av øya.

Byen er Skiathos’ gamle hovedstad som fra 1400 til 1830 omfattet mer enn 300 hus og 20 kirker. Stedet ble regnet som uinntakelig for Egeerhavets pirater, men i dag fremstår byen som en ruin etter at innbyggerne flyttet derfra og tok med seg alt de kunne. Tre kirker er senere blitt restaurert.

Les også: Hellas' synkende spøkelsesby

(Saken fortsetter under)

KASTRO: På midten av 1300-tallet ble hovedstaden flyttet fra oldtidens sted der dagens moderne by Skiathos ligger, til Kastro, lokalisert på et høyt berg med utsyn over sjøen. Foto: Roger Grosvold

Kayaköy (Tyrkia)

Denne landsbyen, lokalisert åtte kilometer sør for Fethiye sørvest i Tyrkia, ble bygget på restene av den gamle byen Carmylessus i midten av det 18. århundre. I romersk antikken var dette en gresktalende by der innbyggerne for det meste var greskortodokse kristne. Byen ble senere forlatt som følge av befolkningsutvekslingen mellom Hellas og Tyrkia i 1923.

I dag bevares spøkelsesbyen som et museum med hundrevis av hus i gresk stil i ulik forfatning, samt to gresk-ortodokse kirker. Tyrkiske styresmakter har vernet byen og de siste årene har det vært lagt planer om å restaurere flere av bygningene.

(Saken fortsetter under)

KAYAKÖY: Et av de over 500 forlatte bygningene, der noen er i dårligere forfatning enn andre. Foto: Wikimedia

Centralia (USA)

For de som har sett skrekkfilmen «Silent Hill», kunne det kanskje friste med et besøk til byen som har tjent som inspirasjonskilde? Her har det nemlig rast underjordiske branner i over femti år, og skal du oppholde deg i den tidligere gruvebyen over lengre tid så er det anbefalt å bruke gassmaske.

Centralia ligger i den amerikanske delstaten Pennsylvania, kun tre timers kjøretur fra New York. Byen var hjem for rundt 2.000 innbyggere, men underjordiske kullbranner i 1962 sørget for at giftige gasser steg til overflaten. I dag er det kun noen få bygninger og en håndfull mennesker som har holdt stand i omgivelser som er blitt turistattraksjon.

Les også: 12 måneder i 12 amerikanske delstater

(Saken fortsetter under)

CENTRALIA: På vei til Centralia, en av USAs mest kjente spøkelsesbyer. Foto: Douglas Muth/Flickr

Chaitén (Chile)

Innbyggerne i byen Chaitén i den chilenske provinsen Provincia de Palena hadde for lengst lært seg å leve med det faktum at det ti kilometer nordøst for byen lå en vulkan med samme navn. Men da vulkanen plutselig fikk utbrudd for første gang på 9.000 år i mai 2008, ble den tidligere provinshovedstaden fullstendig fraflyttet.

I dagene som fulgte etter utbruddet, ble byen oversvømt etter en gjørmestrøm som fikk Blanco River til å gå over sine bredder med 200 meter på hver side. Chaitén fikk enorme ødeleggelser og provinshovedstaden ble flyttet til Futaleufú. I dag er byens videre skjebne fremdeles usikker.

(Saken fortsetter under)

CHAITÉN: Chaitén rasert da den ble begravet i lava og aske fra vulkanen ved samme navn. Foto: Daniela Magallón/Flickr

Oradour-sur-Glane (Frankrike)

Få spøkelsesbyer kan skilte med en forhistorie like mørk og tragisk som franske Oradour-sur-Glane i regionen Nouvelle-Aquitaine, rundt 20 kilometer nordvest for Limoges. Dette var en gang en søvnig og sjarmerende liten landsby som 10. juni 1944 ble åsted for en grusom massakre.

Som represalier for sabotasje utført av Den franske motstandsbevegelsen, omringet tyske Waffen-SS byens uskyldige innbyggere. Kvinnene og barna ble stengt inne i kirken mens mennene ble ført til skur og låver der de ble skutt i bena før byggene ble satt i brann. Så ble det beordret satt fyr på kirken.

190 menn, 247 kvinner og 205 barn ble drept denne junidagen. Kun én kvinne slapp unna med livet i behold, samt rundt tjue landsbyboere som hadde flyktet da tyskerne nærmet seg. Etter krigen var vunnet, bestemte Charles de Gaulle at ruinene av landsbyen ikke skulle gjenreises. Den dag i dag er de bevart som et evig minnesmerke over krigens redsler.

ORADOUR-SUR-GLANE: Det beskrives som en helt spesiell opplevelse å gå gjennom gatene i den døde landsbyen. Foto: Jon Bennett/Flickr

Les også:

En reise i atombombenes kraterspor

Sjekk inn med spøkelser ... hvis du tør

Her kan du dykke ned til krigs- og skipshistorien

Foreviger urbefolkningenes kultur før de forsvinner

Ti land som kan by på mer enn krigshistorie og terror

Kilder: Wikipedia , io9.gizmodo.com , oddee.com , the-line-up.com , Dagbladet , Klikk

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:10 Tre personer pågrepet etter bilran på Minnesund21:49 Voldtektssaken mot Ronaldo legges vekk21:44 Fergen Oslo XI er tilbake i drift etter bryggekrasj21:28 To fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord21:09 Moxnes driver stygg politisk kommunikasjon21:05 Tre såret av bilbombe på fransk base i Mali20:59 To personer fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord20:59 Microsoft med milliardsatsing på kunstig intelligens20:24 41 personer omkom i kraftig uvær i India20:23 Real Madrid er verdens mest verdifulle fotballklubb20:08 Mulig varmerekord i Paris denne uken19:39 Utøya-naboer reager på minnested – varsler søksmål19:34 Alkohol-tragedie rammer Costa Rica – nesten 20 år etter at den rammet Norge19:21 Hunt: Europeisk eskortetjeneste skal sikre trygg ferdsel i Hormuzstredet19:17 Forskere fant ferskvann i Norskehavet19:15 Droneforbud over Utøya og Utvika19:13 Trump tilbyr seg å mekle i Kashmir-konflikten19:11 Russ siktet for drapsforsøk etter voldsepisode på gresk øy19:09 Nikolai Astrup dro inn 15,4 millioner kroner i fjor18:14 Pante-nedtur på børsen17:55 Siktet mann i 40-årene avhørt etter dødsfall i Telemark17:34 Jo Swinson ny leder for de britiske Liberaldemokratene17:30 Medaljevinnere sendte rørende hilsen til kreftsyk konkurrent17:15 Britisk-iransk kvinne tilbake i fengselet i Iran17:13 Bonde fradømt rett til dyrehold17:11 Washington Post: Huawei bidro til mobilnett i Nord-Korea16:58 Horton fikk advarsel for protesten mot Sun16:40 Støre: 22. juli var høyreekstrem terror ment å ramme Arbeiderpartiet16:31 Varetektsfengsling av voldtektssiktet bergenser opprettholdes16:30 Valget snur opp ned på ukrainsk politikk16:09 Skogbrannen i Alta under kontroll16:03 Mayday fra fly: – Et mirakel at det klarte å lande16:00 Tyskland deler ikke USAs syn på Iran15:47 Farenivået senket til gult igjen ved Veslemannen15:32 Solberg kan ikke love å beholde 22. juli-senteret i regjeringskvartalet15:27 Ingeniør-rapport slår alarm om tilstanden på norske veier15:24 Mann hentet opp av vannet i Halden14:20 Mange fanget i brennende bygning i Mumbai14:02 Over en million fisk fanget av turister så langt i år13:48 Kritiserer SAS: – Høyt sykefravær og lav tilfredshet13:43 Britisk parlamentsmedlem tiltalt for overgrep13:37 Iran frigir de første bildene fra innsiden av Stena Impero13:10 Kollisjon mellom utrykkende ambulanse og personbil13:10 Partikontor i Berlin evakuert etter bombetrussel13:08 Fra nord til sør vil gradestokken nå 30 grader og kanskje enda mer12:56 Høyesterett skal behandle anken til kvinne (70) dømt for å ha kalt samfunnsdebattant kakerlakk12:50 Kenyas finansminister pågrepet for korrupsjon12:42 Rosenborg kan møte AIK og Tarik Elyounoussi12:12 Portugal kjemper mot flammene11:53 Bjørn skutt i Finnmark11:52 Savnet fransk ubåt funnet i Middelhavet etter over 50 år11:41 Drept så brutalt at identifiseringen tok tre dager11:37 Skjebnedag for Johnson og Hunt11:34 Droneforbud over Utøya og Utvika mandag11:29 Flere drept i selvmordsangrep i Mogadishu11:11 Strømmen tilbake i Asker11:10 Tidligere tennis-stjerne er død11:06 Zuccarello beholder nummer 3610:58 Nei til EU varsler ny Acer-debatt10:40 Mattilsynet frykter større smitterisiko fra gourmetkylling10:22 Israel river palestinske hus i Jerusalem-området10:04 Mann anholdt etter å ha forstyrret Solbergs 22. juli-tale09:45 IAEAs leder er død09:38 «Det var ingen naturkatastrofe. Det var et politisk attentat»09:38 Partiet til Ukrainas president ligger an til absolutt flertall i nasjonalforsamlingen09:36 NVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:00 Nasjonal minnemarkering for 22. juli08:54 Nyhetsbyrå: 17 pågrepet i Iran for CIA-spionasje08:42 Pirater angrep lasteskip ved Singapore08:14 Jeger- og fiskerlag i Finnmark frykter invasjon av den russiske pukkellaksen08:03 To menn pågrepet for hakekors-hærverk på 22. juli-minnesmerke07:37 Skrekktakling overskygget nytt tap for Liverpool06:45 Stikkskadene til mannen som ble funnet i Oslo var et uhell06:44 Ryerson håper at Bundesliga-spill skal gjøre ham landslagsaktuell06:04 99,98 prosent frammøte ved valg i Nord-Korea06:04 Mann pågrepet for å ha tent på biler i Hamar05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:26 Flerbruksanlegg nedbrent i Rogaland05:09 Borgerrettsveteran mener Trump er rasist04:19 Slutten i sikte for hetebølge i USA03:46 Ventura sikret seg plass på PGA-touren02:52 Ny dyster drapsrekord i Mexico02:30 Ny metode kan varsle om utbrudd av lakselus01:57 Pompeo roser Mexico for å ha bremset migranttilstrømningen01:51 Skuespillerne vil ha betalt for strømming av teaterforestillinger01:02 Puerto Ricos guvernør tar ikke gjenvalg01:01 Ny app skal belønne bilførere som ikke bruker mobilen under kjøring00:35 Bolsonaro mener Amazonas-rapport skader Brasils renommé00:16 May holder krisemøte om Iran00:02 Flere byer på Østlandet kan miste nye togstasjoner22:43 Brødre tiltalt for drapsforsøk i Oslo22:29 Partier får millioner fra eiendomsbransjen til valgkamp22:27 Kunstscoring da Molde senket Sarpsborg22:23 Fagforbundet vil ha lovfestet boikott av Israel-handel22:17 Tre personer sendt til sykehus etter trafikkulykke i Røyken21:54 Aalesund vant på overtid – storseier for Start21:52 Engblom senket Kongsvinger21:51 Sjølstad ble helten for Molde21:40 Storbritannia vurderer sanksjoner mot Iran
Siste nytt
22:10NorgeTre personer pågrepet etter bilran på Minnesund21:49SportVoldtektssaken mot Ronaldo legges vekk21:44NorgeFergen Oslo XI er tilbake i drift etter bryggekrasj21:28NorgeTo fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord21:09PolitikkMoxnes driver stygg politisk kommunikasjon21:05VerdenTre såret av bilbombe på fransk base i Mali20:59NorgeTo personer fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord20:59VerdenMicrosoft med milliardsatsing på kunstig intelligens20:24Verden41 personer omkom i kraftig uvær i India20:23SportReal Madrid er verdens mest verdifulle fotballklubb20:08VerdenMulig varmerekord i Paris denne uken19:39NorgeUtøya-naboer reager på minnested – varsler søksmål19:34VerdenAlkohol-tragedie rammer Costa Rica – nesten 20 år etter at den rammet Norge19:21VerdenHunt: Europeisk eskortetjeneste skal sikre trygg ferdsel i Hormuzstredet19:17NorgeForskere fant ferskvann i Norskehavet19:15NorgeDroneforbud over Utøya og Utvika19:13NyheterTrump tilbyr seg å mekle i Kashmir-konflikten19:11VerdenRuss siktet for drapsforsøk etter voldsepisode på gresk øy19:09PengerNikolai Astrup dro inn 15,4 millioner kroner i fjor18:14PengerPante-nedtur på børsen17:55NorgeSiktet mann i 40-årene avhørt etter dødsfall i Telemark17:34PolitikkJo Swinson ny leder for de britiske Liberaldemokratene17:30SportMedaljevinnere sendte rørende hilsen til kreftsyk konkurrent17:15VerdenBritisk-iransk kvinne tilbake i fengselet i Iran17:13NorgeBonde fradømt rett til dyrehold17:11PengerWashington Post: Huawei bidro til mobilnett i Nord-Korea16:58SportHorton fikk advarsel for protesten mot Sun16:40PolitikkStøre: 22. juli var høyreekstrem terror ment å ramme Arbeiderpartiet16:31NorgeVaretektsfengsling av voldtektssiktet bergenser opprettholdes16:30VerdenValget snur opp ned på ukrainsk politikk16:09NorgeSkogbrannen i Alta under kontroll16:03VerdenMayday fra fly: – Et mirakel at det klarte å lande16:00VerdenTyskland deler ikke USAs syn på Iran15:47NorgeFarenivået senket til gult igjen ved Veslemannen15:32NorgeSolberg kan ikke love å beholde 22. juli-senteret i regjeringskvartalet15:27MotorIngeniør-rapport slår alarm om tilstanden på norske veier15:24NorgeMann hentet opp av vannet i Halden14:20VerdenMange fanget i brennende bygning i Mumbai14:02NorgeOver en million fisk fanget av turister så langt i år13:48ReiseKritiserer SAS: – Høyt sykefravær og lav tilfredshet13:43VerdenBritisk parlamentsmedlem tiltalt for overgrep13:37VerdenIran frigir de første bildene fra innsiden av Stena Impero13:10NorgeKollisjon mellom utrykkende ambulanse og personbil13:10VerdenPartikontor i Berlin evakuert etter bombetrussel13:08NorgeFra nord til sør vil gradestokken nå 30 grader og kanskje enda mer12:56NorgeHøyesterett skal behandle anken til kvinne (70) dømt for å ha kalt samfunnsdebattant kakerlakk12:50VerdenKenyas finansminister pågrepet for korrupsjon12:42SportRosenborg kan møte AIK og Tarik Elyounoussi12:12VerdenPortugal kjemper mot flammene11:53NorgeBjørn skutt i Finnmark11:52VerdenSavnet fransk ubåt funnet i Middelhavet etter over 50 år11:41VerdenDrept så brutalt at identifiseringen tok tre dager11:37VerdenSkjebnedag for Johnson og Hunt11:34NorgeDroneforbud over Utøya og Utvika mandag11:29VerdenFlere drept i selvmordsangrep i Mogadishu11:11NorgeStrømmen tilbake i Asker11:10SportTidligere tennis-stjerne er død11:06SportZuccarello beholder nummer 3610:58PolitikkNei til EU varsler ny Acer-debatt10:40Helse og livsstilMattilsynet frykter større smitterisiko fra gourmetkylling10:22VerdenIsrael river palestinske hus i Jerusalem-området10:04NorgeMann anholdt etter å ha forstyrret Solbergs 22. juli-tale09:45VerdenIAEAs leder er død09:38Norge«Det var ingen naturkatastrofe. Det var et politisk attentat»09:38VerdenPartiet til Ukrainas president ligger an til absolutt flertall i nasjonalforsamlingen09:36NorgeNVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:00NorgeNasjonal minnemarkering for 22. juli08:54NorgeNyhetsbyrå: 17 pågrepet i Iran for CIA-spionasje08:42VerdenPirater angrep lasteskip ved Singapore08:14NorgeJeger- og fiskerlag i Finnmark frykter invasjon av den russiske pukkellaksen08:03NorgeTo menn pågrepet for hakekors-hærverk på 22. juli-minnesmerke07:37SportSkrekktakling overskygget nytt tap for Liverpool06:45NorgeStikkskadene til mannen som ble funnet i Oslo var et uhell06:44SportRyerson håper at Bundesliga-spill skal gjøre ham landslagsaktuell06:04Verden99,98 prosent frammøte ved valg i Nord-Korea06:04NorgeMann pågrepet for å ha tent på biler i Hamar05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:26NorgeFlerbruksanlegg nedbrent i Rogaland05:09VerdenBorgerrettsveteran mener Trump er rasist04:19VerdenSlutten i sikte for hetebølge i USA03:46SportVentura sikret seg plass på PGA-touren02:52VerdenNy dyster drapsrekord i Mexico02:30NorgeNy metode kan varsle om utbrudd av lakselus01:57VerdenPompeo roser Mexico for å ha bremset migranttilstrømningen01:51NorgeSkuespillerne vil ha betalt for strømming av teaterforestillinger01:02VerdenPuerto Ricos guvernør tar ikke gjenvalg01:01NorgeNy app skal belønne bilførere som ikke bruker mobilen under kjøring00:35VerdenBolsonaro mener Amazonas-rapport skader Brasils renommé00:16VerdenMay holder krisemøte om Iran00:02NorgeFlere byer på Østlandet kan miste nye togstasjoner22:43NorgeBrødre tiltalt for drapsforsøk i Oslo22:29PolitikkPartier får millioner fra eiendomsbransjen til valgkamp22:27SportKunstscoring da Molde senket Sarpsborg22:23PengerFagforbundet vil ha lovfestet boikott av Israel-handel22:17NorgeTre personer sendt til sykehus etter trafikkulykke i Røyken21:54SportAalesund vant på overtid – storseier for Start21:52SportEngblom senket Kongsvinger21:51SportSjølstad ble helten for Molde21:40VerdenStorbritannia vurderer sanksjoner mot Iran
Populært