Vakre Montecristo åpner for besøk kun to ganger i året

Montecristo, slik du kan se øya fra naboøya Elba. Foto: Valenti Renzo / Shutterstock / NTB scanpix
Montecristo, slik du kan se øya fra naboøya Elba. Foto: Valenti Renzo / Shutterstock / NTB scanpix

Hvis du ønsker å besøke øya som ble litterært åsted for «Greven av Monte Cristo», bør du søke visum nå. Det kan nemlig ta tid før du får tilgang til Italias mest eksklusive øy.

Legenden sier at da Venus steg opp fra havet, mistet hun sju perler fra sitt diadem, og disse ble til de syv toskanske øyene som ligger omtrent midt mellom Korsika og det italienske fastlandet. Sør for Elba og vest for Giglio ligger en øy som nok er best kjent fra Alexandre Dumas’ litterære rike. Montecristo ligger avsidesliggende til, hvilket gjorde øya perfekt for Dumas da han skrev «Greven av Monte Cristo» i 1844.

Senere vurderte krimdronningen Agatha Christie øya som åsted for sitt mordmysterium «Ti små negerbarn», før hun valgte å legge handlingen til en navnløs, britisk øy.

Hele øygruppen har status som nasjonalpark, Parco Nazionale Arcipelago Toscano. Montecristo kan skilte med et utrolig biologisk mangfold innen flora og fauna, og er derfor under særdeles streng beskyttelse. Til enhver tid bor det kun fire personer der (to tilsynsvakter og to medlemmer fra Carabineris skogbrukerenhet), mens all fiske og skipstransport må skje minst en kilometer ut på havet.

Og det viktigste: Utenforstående får kun lov til å besøke Montecristo to ganger i året.

(Saken fortsetter under)

Montecristo er en 10,4 km² stor ubebodd øy blant de toskanske øyer. Foto: Luciano Mortula - LGM / Shutterstock / NTB scanpix

Mellom 1. august og 15. august, og fra 31. august til 31. oktober gis besøkende mulighet til å sette sin fot på den avsidesliggende og frodige øya. Som besøkende kan du kun overnatte i hovedhavnen, Cala Maestra, og du får fritt besøke museet og Villa Reale.

Skulle du derimot ha ønske om sette på deg turskoene og vandre avgårde på en av de tre turstiene som finnes på øya, må du pent avfinne deg med å bli ledsaget av medlemmer av skogbruksenheten. Da vil du kunne besøke restene av et kloster fra 1200-tallet som ble angrepet og ødelagt av pirater i 1553.

Det er heller ikke bare å bestille deg tur ned til Toscana og satse på at du kan ta ferja over i det aktuelle tidsrommet. Først må du søke og få innvilget besøkstillatelse, og det er kun 1000 årlig som får tilgang til øya.

Skulle du være en del av en skoleklasse eller jobber som forsker innen naturvitenskap, rykker du foran i køen.

Les også: – Viktig at folk er klar over at vestnilfeber er i omløp

(Saken fortsetter under)

Øya er mest kjent fra Alexandre Dumas' roman «Greven av Monte Cristo», men bokens beskrivelse av øya stemmer ikke overens med virkeligheten. Foto: sansa55 / Shutterstock / NTB scanpix
Øya er mest kjent fra Alexandre Dumas' roman «Greven av Monte Cristo», men bokens beskrivelse av øya stemmer ikke overens med virkeligheten. Foto: sansa55 / Shutterstock / NTB scanpix

Det skal nevnes at du må smøre deg med tålmodighet når søknaden først er blitt sendt. Det kan ta opptil tre måneder å få innvilget adgang, og inntil tre år før du omsider står på ferja over til Montecristo.

Det snakkes nå om å øke antallet besøkende til 1500 og fordele disse på tjue besøk i løpet av året, med maks 75 personer på hver overfart.

Les også: Byene som livet snudde ryggen til

Personvernpolicy