KGB-museet i Vilnius: Døden i kjelleren

Dystre celler i kjelleren på det tidligere KGB-hovedkvarter tar oss med tilbake til den mørkeste delen av Litauens historie. Foto: Roger Grosvold
Dystre celler i kjelleren på det tidligere KGB-hovedkvarter tar oss med tilbake til den mørkeste delen av Litauens historie. Foto: Roger Grosvold

Ikke noe annet sted i Vilnius gir samme sterke inntrykk og gåsehud på armene som det gamle KGB-fengslet. I dag er det både en hyllest og et minne om okkupasjonstidens redsler, der mange brutalt endte sine liv i det fryktede «kjøkkenet».

Museet for folkemordets ofre

Adresse: Aukų gate 2A

Åpningstider: Onsdag til lørdag 10:00-18:00 / Søndag 10:00-17:00

Billettpris: 4 euro for voksne, 1 euro for studenter og pensjonister

Foto/filming: Det koster 2 euro ekstra dersom du skal ta bilder, mens filming er forbudt

Hjemmeside: genocid.lt

VILNIUS, LITAUEN (ABC Nyheter): 11. mars 1990 ble Litauen den første sovjetrepublikken som erklærte uavhengighet. Sent i 1992 ble Museet for folkemordets ofre, også kalt KGB-museet, åpnet for publikum. Museet er i dag unikt ettersom det er det eneste i de Baltiske stater som holder til i et tidligere KGB-hovedkvarter, og er i sin helhet dedikert til de tusenvis av litauere som ble drept, fengslet eller deportert.

Aukų gate 2A ligger relativt kort gangavstand fra Katedralplassen og er en adresse som i tidligere tider var fryktet av mange litauere som bodde i Vilnius. Herfra opererte Sovjetunionens hemmelige etterretningstjeneste KGB med nådeløs jernhånd gjennom nesten 50 år. Mange kom aldri levende ut av fengslet i kjelleren.

Les også: For 70 år siden var dette helvete på jord

Som i en skrekkfilm

Etter Sovjets okkupasjon av Litauen i juni 1940, ble Vilnius hovedstad i Den litauiske sosialistiske sovjetrepublikk. Bygningen som i dag er museum ble bygget i 1899 og var opprinnelig tenkt å huse domstolene i Vilnius-provinsen. Istedenfor endte det med å tjenestegjøre ulike okkupasjonsregimer.

Selv om gradestokken viser 20 plussgrader en solrik onsdag i mai, er det påfallende kjølig i luften når jeg trer innenfor dørene på den staselige, ruvende bygningen. Der, på begge sider av trappen, henger det flere hundre bilder av tidligere innsatte. Samtlige stirrer tomt fremfor seg, det er som om de har gitt opp alt håp da bildet ble tatt.

For å komme til selve KGB-fengslet, må du gå ned en kjellertrapp som kunne vært hentet ut fra en thriller eller skrekkfilm. Nakne pærer lyser opp trappetrinnene og man kjenner på den merkelige følelsen det er å gå ned de samme trinnene som de ulykkelige sjelene man akkurat har sett avbildet.

Les også: Opplev krigshistoriens store seire og nederlag

(Saken fortsetter under)

Museumsbygningen var fengsel på tsarens tid og hovedkvarter for KGB. Bygningen fungerte også en kort tid som gutteskole. Foto: Roger Grosvold

Klaustrofobiske «bokser»

Ved bunnen av trappen kommer du inn til en lang og opplyst gang der de fleste rommene og cellene står med døren på vidt gap, mens enkelte andre er låst. Flere steder er murpussen flasset av, her er det ikke gjort noe form for oppussing siden KGB forlot bygningen i august 1991.

Det første du passerer, er to små rom like innenfor på venstre side. Hvert rom er på 0,6 kvadratmeter og minner mest om to bokser. Her ble de nyankomne plassert i opptil tre timer mens papirene ble gjennomgått. De ble også benyttet til å låse inn folk slik at de ikke skulle få mulighet til å kommunisere med fanger som skulle inn til avhør.

En klaustrofobisk følelse melder seg fra det øyeblikket foten trår over dørterskelen til den ene «boksen». Det er så smalt mellom veggene at en bredskuldret mann som undertegnede har minimalt med ledig rom å bevege kroppen på, langt mindre forflytte meg.

Les også: Avis innklaget etter polsk holocaust-lov

(Saken fortsetter under)

Disse vente- og isolatcellene er hver på 0,6 kvadratmeter. Egentlig er de konstruert for at fangen skal måtte stå, men på syttitallet ble de «oppgradert» med en benk. Opptil fem personer kunne bli plassert i en slik celle i timevis. Foto: Roger Grosvold

Forsøkte å utslette egne spor

Opprinnelig kunne du bare stå oppreist inne i de to rommene, men etter Stalins død i 1953 ble regimet ørlite mykere i kantene. Det ble gjort enkelte forbedringer på 1960- og 1970-tallet, og nå kunne den arresterte i det minste sitte på en benk selv om den er i smaleste laget. Men i det store og det hele var bredden på benken det siste de nok tenkte på, de som fikk døra låst igjen bak seg.

Etter å ha blitt hentet inn av KGB, ble du tvunget til å kle av deg. Klærne ble nøye gjennomsøkt, belter, skolisser og personlige eiendeler fjernet og hver bidige knapp klippet av. Deretter ble det tatt fingeravtrykk og bilde av deg i rommet ved siden av.

Etter at KGB etablerte fengselet i løpet av høsten 1940, inneholdt det 50 celler. Utover 1960-tallet ble et mindretall av rommene benyttet som fengselsceller. Derimot ble de fleste cellene brukt til å huse KGBs arkiv, og innenfor et av de låste rommene kan du se en stabel sekker fylt til randen med tynne papirstrimler.

Mellom 1988 og 1991 begynte nemlig KGB-sjefene å makulere dokumenter i hopetall for å skjule sporene til de aktivitetene de hadde vært med på. Avslørende papirer ble også brent, revet i stykker eller fraktet til Russland.

(Saken fortsetter under)

I den ene cellen kan du se sekker med makulerte dokumenter. KGB-dokumentene som overlevde er i dag å finne landets Spesialarkiv. Foto: Roger Grosvold

15 til 20 personer i én celle

Det hersker en egen stillhet over de lange gangene, cellene og rommene. Det er en type ro som kun finnes på steder der umenneskelige handlinger, terror og skrekk har rådet. Her nede er luften blitt fylt av utallige skrik, bønner og forbannelser, og slikt etterlater usynlig arr som ikke lar seg fjerne av tidens tann.

Kontrasten føles stor når jeg går gjennom de lange gangene i ytterste taushet mens jeg hører lyden av fugler som synger fornøyd i sollyset utenfor vinduene. Underveis passeres celler som i etterkrigsårene kunne romme fra 15 til 20 personer i et enkelt rom. Inntil 1947 var det ingen møbler, gulvene i de fleste av cellene var av sement, og fangene sov med klærne på. Lyset var på hele dagen og natten.

Celleveggene ble ofte malt, men ikke på grunn av renslighet eller det estetiske. Snarere ble det tatt i bruk flere strøk med maling for å dekke over skrift som fangene hadde påført veggene. Da det ble utført en test av veggene i det ene rommet i 1995 og 1996, viste det seg at cellen hadde 18 strøk med maling.

Opptil ti dager i isolasjon

Isolat var først og fremst et middel for straffe de som brøt fengslets harde lover. Men som oftest var det de som ikke ville oppgi bevis som ble kastet på isolasjonscelle i opptil ti sammenhengende dager.

Cellen var ikke oppvarmet og fangene var kun ikledd undertøy. Den daglige matrasjonen besto av 300 gram brød og en halv liter varmt vann. Besøk og lufting var utelukket og du fikk kun fem timers søvn om natten.

Ifølge en liten brosjyre som jeg fikk med meg fra billettluken, ble 23.000 litauere fengslet, drept eller deportert i forbindelse med den sovjetiske okkupasjonen mellom 15. juni 1940 og 22. juni 1941. Så gjorde Nazi-Tyskland sin entre.

Les også: Stalingrad: – Hit, men ikke lenger

(Saken fortsetter under)

Vilnius hadde lenge et av de viktigste jødiske samfunnene i Europa, med nesten 100.000 jødiske innbyggere, over hundre synagoger og seks dagsaviser på jiddisk. Denne cellen er viet jødenes skjebne etter nazistenes okkupasjon av Litauen. Foto: Roger Grosvold

Katastrofe for litauiske jøder

En av cellene er blitt omgjort til en liten utstilling viet nazistenes okkupasjon mellom juni 1941 og juli 1944, og ofrene for Holocaust. Nazistenes okkupasjon var en av de mest dramatiske periodene i Litauens historie, og landets store jødiske befolkning ble nærmest utslettet.

Det er antatt at 95 prosent av de litauiske jødene ble fordrevet, sendt i eksil eller «forsvant» under Holocaust. Tar du turen til Det jødiske museet i Pamėnkalnio gate 12, kan du blant annet få vite mer om den mislykkede ghetto-oppstanden 1. september 1943. Byens eneste synagoge finner du ved Pylimo 39 og den står i dag som et sterkt bilde av Holocaust ettersom Vilnius alene tidligere hadde over 100 synagoger.

Det er mange sterke inntrykk som melder seg mens man går her nede i fengselsgangene. Men de tyngste venter ennå i et rom som ble kalt «kjøkkenet» av sovjetrusserne og som skal ha blitt siste stopp på reisen for flere tusen litauere.

Les også: Putin ville ha hindret oppløsningen av Sovjetunionen

Minner etter ofre under føttene dine

For å komme til henrettelsesrommet, må du ta en trapp ned enda et nivå. Originalgulvet er her beskyttet av glass, og under kan du se sko, briller, rester av tenner og andre minner etter ofre som arkeologer har gravd frem i senere tid.

Selve henrettelsesrommet er på cirka 15 kvadratmeter. På veggen, beskyttet bak en glassplate, kan du se en rekke kulehull som vitner om det som skjedde her inne. De offisielle tallene sier at 1.031 mennesker ble henrettet i det hemmelige rommet frem til 1963. Men det er mistanker om at antallet i realiteten kan være et sted mellom 3.000 og 4.000.

En enslig TV-skjerm på veggen viser en liten filmsnutt som går i kontinuerlig loop, der skuespillere dramatiserer hvordan en henrettelse ble gjennomført. Selv om filmen ikke er tekstet på engelsk, er det ikke vanskelig å forstå hva som skjedde her inne.

Les også: EV13K, en norsk spion i kamp mot nazistene

(Saken fortsetter under)

Trappene som leder ned til underetasjen der «kjøkkenet» venter. Denne delen er blitt pusset opp og tilrettelagt for å videreformidle kunnskap om det grusomme som skjedde her nede. Foto: Roger Grosvold

Fikk hodet presset sammen

De fleste ofrene var motstandsfolk og politiske fanger. Det var ikke rom for å kunne anke en dødsdom. Holdt fast i et jerngrep av to vakter, ble den «skyldige» ført inn til selve henrettelsesrommet der det siste de så var blodsprut og kulehull på veggen fremfor seg.

I omkring 80 prosent av tilfellene kom døden raskt i form av en kule i bakhodet. Men det er også funnet bevis for at det ble benyttet øks og kniv, mens andre døde etter å ha fått hodet presset sammen i en presse. Liket ble så raskt trukket ut av et smalt, kjellerliknende vindu oppe ved taket og kastet på en båre. Det verste blodet på gulvet ble raskt vasket bort og så var alt klart for neste henrettelse.

De fleste drepte endte i massegraver ved Tuskulenai Manor i Žirmūnų gate 1F der Sovjetunionens sikkerhetstjeneste og hemmelige politi NKVD hadde sitt hovedkontor. I dag er stedet omgjort til en minnelund der de dødes levninger er plassert i små kister.

Les også: Flere mener overgrepsdømte bør sone atskilt fra andre fanger

(Saken fortsetter under)

10. januar 1990, dagen før Gorbatsjov skulle besøke Vilnius, samlet mer enn 50.000 mennesker seg i et demonstrasjonstog for uavhengighet fra Sovjetunionen. Foto: AP Photo/Victor Yurchenko

Evig minne om fortidens redsler

Under sovjetisk og tysk okkupasjon mellom 1940 og 1954 mistet Litauen over 780 000 av sine innbyggere. Det blir antatt at til sammen 130.000 litauere ble ført i eksil til Sibir inntil Stalin døde i 1953.

Deportasjonen av motstandsfolk fortsatte imidlertid under både Khrusjtsjov og Brezjnev uten at Vesten grep inn, mens de siste politisk motiverte fengslingene skal ha inntruffet frem til 1986 da Gorbatsjov styrte Sovjet. Så erklærte omsider Litauen sin uavhengighet i 1990. Island ble det første landet som anerkjente Litauen som selvstendig i februar 1991, mens Sovjetunionen omsider gjorde det samme i august samme år.

Oppe på gaten igjen er det tydelig å se hvordan dagens Vilnius er blitt forvandlet til en kosmopolitisk, varm og imøtekommende hovedstad som tiltrekker seg internasjonale turister i økende tempo. Det er lite som minner om tidligere okkupasjonsmakters grep. Desto viktigere er det at steder som Museet for folkemordets ofre formidler fortidens minner til nye generasjoner slik at historien ikke skal gjenta seg.

Utenfor det tidligere KGB-hovedkvarteret er det oppført et minnesmerke for de som mistet livet som følge av den sovjetiske okkupasjonen. Ingen russere er hittil straffeforfulgt for de overgrep som ble begått av KGB.Foto: Roger Grosvold
Utenfor det tidligere KGB-hovedkvarteret er det oppført et minnesmerke for de som mistet livet som følge av den sovjetiske okkupasjonen. Ingen russere er hittil straffeforfulgt for de overgrep som ble begått av KGB.Foto: Roger Grosvold

Les også: Forsvarssjefen lar Polen styre norsk krigshistorie

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:04 To medlemmer av Kennedy-familien savnet03:30 Politiet har stoppet flere privatfester i Agder03:03 Utenlandske leger ber regjeringen lempe på autorisasjonskravet02:46 Sverige vil anmelde Frankrike for å stanse forsending av masker02:24 Israel sender hæren til ultraortodoks by01:37 Mann knivstukket i Oslo01:24 Kritikken mot Bolsonaro vokser01:05 Flere tusen operasjoner utsatt landet over00:40 Trump vil hindre eksport av ansiktsmasker00:09 Amerikanerne anbefales å bruke maske00:07 New Yorks guvernør vil ta pustemaskiner fra private sykehus00:03 Høyre størst på Klassekampen-måling23:22 New Yorks guvernør vil ta pustemaskiner fra private sykehus23:18 Regjeringen i Sverige vil ha økt makt22:32 Mann skutt av politiet i Sandnes22:27 Merkel ber tyskerne ta påskeferien hjemme22:26 Solberg: Vi må være innstilt på begrensninger utover våren21:37 Portforbud for alle under 20 år i Tyrkia21:12 Frykter at Kennedy-familien er rammet av ny tragedie21:10 Produsenter frykter legemiddelmangel etter at India ble lukket20:49 Nye coronadødsfall i Ringerike og Lillestrøm20:11 Regjeringen ber om å få bruke kriseloven på tre nye områder19:47 Coronakrisen gjør at vi må tenke på det utenkelige19:35 Oslos helsebyråd ber innbyggerne innstille seg på begrenset bevegelsesfrihet ut året19:13 Island forlenger coronatiltak til mai19:12 Ytterligere 766 coronadødsfall i Italia18:56 Kina kan skjule katastrofe – anslag på opp til 40.000 døde18:48 Influensasesongen over tidligere enn normalt17:56 Löfven: Tusenvis kommer til å dø17:54 Johaug og kjæresten brøt hytteforbudet17:43 Systembolaget øker bemanningen17:42 Påvist coronasmitte ved over halvparten av sykehjemmene i Oslo17:39 – Hvis Covid-19 kan overføres med mygg, vil vi se markant økning i varmen17:10 Pat kan bare ta imot 60 døde på én gang. I går hadde han 18516:52 LO og NHO sjokkert over skyhøye ledighetstall16:25 Bill Withers er død16:24 Flere hemmelige kriselagre med mat i Norge16:12 51 nye coronadødsfall i Sverige15:18 Kongeparets påskehilsen til folket15:01 Forsamlingsforbud i Thailand15:00 Oslo søker om å få holde påskeåpent14:13 Rekordmye snø fører til krisepakke for reineierne13:53 Slik har hverdagslivet endret seg etter tiltakene13:26 Cruiseskip med coronasyke til kai i Florida13:24 UDI gjenopptar asylintervjuer på videosamtale13:22 Vegvesenet kontrollerer færre tunge kjøretøy, men gir flere gebyrer13:22 Ropstad sier nei til påskeåpne butikker13:21 26-åring pågrepet for terrorplaner i Danmark12:41 Svensk «fotballkrig» om coronaregler12:40 Mange endringer i kollektiv- og togtrafikken i påsken12:37 Formel 1-legenden (89) venter sitt fjerde barn12:16 6,6 millioner til coronainfo for innvandrere12:15 Avinor har tapt en milliard, men permitterer ingen12:13 Sverige avlyser gigantisk militærøvelse12:03 Uefa holder fast ved EM-planen12:02 Kvigne ny Kripos-sjef11:28 Instruktører på smittevernskurs var coronasmittet11:27 Boligprisene falt med 1,4 prosent i mars11:22 Roma har blitt en spøkelsesby: – Vi er som Ground Zero11:22 Nye tall fra Italia: 70 prosent av de døde er menn11:13 Tommy Steine går nye veier for å få jobbet under krisen10:53 To innlagt med corona – 2356 inngrep og operasjoner utsatt10:35 Høyre vil kaste ut ungarske Fidesz fra europeisk partigruppe10:34 Mer enn 400.000 registrert som arbeidssøkere hos Nav09:57 UD fraråder sterkt reiser til utlandet09:54 Muggalarm på fregattene, mange syke:  – Det gjøres nå strakstiltak09:54 Hvor mange dør av corona?09:47 Norway Cup-avlysning vil gi arrangøren pengesmell i millionklassen09:46 Forslag om å flytte PL-fotballen til Kina09:45 Avventende start for Oslo Børs09:00 – Viser at Oslofjorden er i alvorlig krise08:59 Mike Tyson angrer på tiger-fortid: – Jeg var dum08:53 Kommunene langt åpnere om coronadødsfall enn helseforetakene08:43 Oljebransjen vil endre skattereglene08:18 USA vil anbefale maskebruk08:08 Kapteinen som varslet om coronautbrudd fikk sparken08:01 En milliard til stipend for studenter som mister inntekt – 8.000 på hver07:59 Oljeprisen faller igjen07:40 Derfor kan coronaviruset smitte selv når du har få symptomer07:20 Britene bygger feltsykehus for å dekke coronabehovet07:11 Johaug må vente til høsten med landslagsøkter07:00 Gimse rykker ut mot Vedum: – Erna tar matsikkerhet på alvor!06:57 Start-spillerne permitteres 75 prosent06:57 USAs økonomi ventes å gå ned 7 prosent06:39 Skiskytterforbundet venter på Kollen-avklaringer – ser på kostnadskutt06:33 Dette skjer i dag06:30 Regjeringen lover ikke nye krisepakker med det første06:00 – Vårt budskap til verden er klart. Se bort nå, og konsekvensene vil bli katastrofale06:00 – Vær klar over at beredskapen er dårligere enn vanlig05:57 Stavanger-regionen har redusert analyse av tester fra 500 til 200 per dag05:57 Dette skjedde i natt05:54 Primærvalget i Wisconsin blir ikke utsatt05:30 Tre uker med coronatiltak: Trenden er stabil05:30 Labours nye partileder utropes lørdag05:15 Mæland varsler nye unntaks-forskrifter05:13 Kina arrangerer sørgedag for korona-«martyrer»05:09 5.209 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 27404:53 Sykling i kollektivfelt til Høyesterett04:42 Dansk hastelov åpner for å sende hjem coronakriminelle utlendinger03:56 Dyster rekord med 1.169 døde på ett døgn i USA
Siste nytt
04:04VerdenTo medlemmer av Kennedy-familien savnet03:30NorgePolitiet har stoppet flere privatfester i Agder03:03NorgeUtenlandske leger ber regjeringen lempe på autorisasjonskravet02:46VerdenSverige vil anmelde Frankrike for å stanse forsending av masker02:24VerdenIsrael sender hæren til ultraortodoks by01:37NorgeMann knivstukket i Oslo01:24VerdenKritikken mot Bolsonaro vokser01:05NorgeFlere tusen operasjoner utsatt landet over00:40VerdenTrump vil hindre eksport av ansiktsmasker00:09VerdenAmerikanerne anbefales å bruke maske00:07VerdenNew Yorks guvernør vil ta pustemaskiner fra private sykehus00:03NorgeHøyre størst på Klassekampen-måling23:22Helse og livsstilNew Yorks guvernør vil ta pustemaskiner fra private sykehus23:18PolitikkRegjeringen i Sverige vil ha økt makt22:32NorgeMann skutt av politiet i Sandnes22:27Helse og livsstilMerkel ber tyskerne ta påskeferien hjemme22:26Helse og livsstilSolberg: Vi må være innstilt på begrensninger utover våren21:37Helse og livsstilPortforbud for alle under 20 år i Tyrkia21:12VerdenFrykter at Kennedy-familien er rammet av ny tragedie21:10Helse og livsstilProdusenter frykter legemiddelmangel etter at India ble lukket20:49Helse og livsstilNye coronadødsfall i Ringerike og Lillestrøm20:11NorgeRegjeringen ber om å få bruke kriseloven på tre nye områder19:47PengerCoronakrisen gjør at vi må tenke på det utenkelige19:35Helse og livsstilOslos helsebyråd ber innbyggerne innstille seg på begrenset bevegelsesfrihet ut året19:13Helse og livsstilIsland forlenger coronatiltak til mai19:12Helse og livsstilYtterligere 766 coronadødsfall i Italia18:56Helse og livsstilKina kan skjule katastrofe – anslag på opp til 40.000 døde18:48NorgeInfluensasesongen over tidligere enn normalt17:56Helse og livsstilLöfven: Tusenvis kommer til å dø17:54Helse og livsstilJohaug og kjæresten brøt hytteforbudet17:43PengerSystembolaget øker bemanningen17:42Helse og livsstilPåvist coronasmitte ved over halvparten av sykehjemmene i Oslo17:39Norge– Hvis Covid-19 kan overføres med mygg, vil vi se markant økning i varmen17:10Helse og livsstilPat kan bare ta imot 60 døde på én gang. I går hadde han 18516:52PengerLO og NHO sjokkert over skyhøye ledighetstall16:25KulturBill Withers er død16:24PengerFlere hemmelige kriselagre med mat i Norge16:12Helse og livsstil51 nye coronadødsfall i Sverige15:18KulturKongeparets påskehilsen til folket15:01VerdenForsamlingsforbud i Thailand15:00NorgeOslo søker om å få holde påskeåpent14:13NorgeRekordmye snø fører til krisepakke for reineierne13:53NorgeSlik har hverdagslivet endret seg etter tiltakene13:26VerdenCruiseskip med coronasyke til kai i Florida13:24NorgeUDI gjenopptar asylintervjuer på videosamtale13:22MotorVegvesenet kontrollerer færre tunge kjøretøy, men gir flere gebyrer13:22PengerRopstad sier nei til påskeåpne butikker13:21Verden26-åring pågrepet for terrorplaner i Danmark12:41SportSvensk «fotballkrig» om coronaregler12:40ReiseMange endringer i kollektiv- og togtrafikken i påsken12:37KulturFormel 1-legenden (89) venter sitt fjerde barn12:16Norge6,6 millioner til coronainfo for innvandrere12:15ReiseAvinor har tapt en milliard, men permitterer ingen12:13VerdenSverige avlyser gigantisk militærøvelse12:03SportUefa holder fast ved EM-planen12:02NorgeKvigne ny Kripos-sjef11:28NorgeInstruktører på smittevernskurs var coronasmittet11:27PengerBoligprisene falt med 1,4 prosent i mars11:22ReiseRoma har blitt en spøkelsesby: – Vi er som Ground Zero11:22Helse og livsstilNye tall fra Italia: 70 prosent av de døde er menn11:13NorgeTommy Steine går nye veier for å få jobbet under krisen10:53Helse og livsstilTo innlagt med corona – 2356 inngrep og operasjoner utsatt10:35PolitikkHøyre vil kaste ut ungarske Fidesz fra europeisk partigruppe10:34NorgeMer enn 400.000 registrert som arbeidssøkere hos Nav09:57ReiseUD fraråder sterkt reiser til utlandet09:54NorgeMuggalarm på fregattene, mange syke:  – Det gjøres nå strakstiltak09:54Helse og livsstilHvor mange dør av corona?09:47SportNorway Cup-avlysning vil gi arrangøren pengesmell i millionklassen09:46SportForslag om å flytte PL-fotballen til Kina09:45PengerAvventende start for Oslo Børs09:00Norge– Viser at Oslofjorden er i alvorlig krise08:59KulturMike Tyson angrer på tiger-fortid: – Jeg var dum08:53NorgeKommunene langt åpnere om coronadødsfall enn helseforetakene08:43PengerOljebransjen vil endre skattereglene08:18Helse og livsstilUSA vil anbefale maskebruk08:08VerdenKapteinen som varslet om coronautbrudd fikk sparken08:01PengerEn milliard til stipend for studenter som mister inntekt – 8.000 på hver07:59PengerOljeprisen faller igjen07:40Helse og livsstilDerfor kan coronaviruset smitte selv når du har få symptomer07:20VerdenBritene bygger feltsykehus for å dekke coronabehovet07:11SportJohaug må vente til høsten med landslagsøkter07:00PolitikkGimse rykker ut mot Vedum: – Erna tar matsikkerhet på alvor!06:57SportStart-spillerne permitteres 75 prosent06:57PengerUSAs økonomi ventes å gå ned 7 prosent06:39SportSkiskytterforbundet venter på Kollen-avklaringer – ser på kostnadskutt06:33NorgeDette skjer i dag06:30NorgeRegjeringen lover ikke nye krisepakker med det første06:00Verden– Vårt budskap til verden er klart. Se bort nå, og konsekvensene vil bli katastrofale06:00Norge– Vær klar over at beredskapen er dårligere enn vanlig05:57NorgeStavanger-regionen har redusert analyse av tester fra 500 til 200 per dag05:57NorgeDette skjedde i natt05:54PolitikkPrimærvalget i Wisconsin blir ikke utsatt05:30Helse og livsstilTre uker med coronatiltak: Trenden er stabil05:30PolitikkLabours nye partileder utropes lørdag05:15NorgeMæland varsler nye unntaks-forskrifter05:13VerdenKina arrangerer sørgedag for korona-«martyrer»05:09Norge5.209 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 27404:53NorgeSykling i kollektivfelt til Høyesterett04:42VerdenDansk hastelov åpner for å sende hjem coronakriminelle utlendinger03:56Helse og livsstilDyster rekord med 1.169 døde på ett døgn i USA
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus