Tips fra Guardians lesere:

Topp 10 langdistanseturer på sykkel gjennom Europa

Det er hundrevis av kilometer med sykkestier mellom slottsbyene i Loire-dalen i Frankrike. Arkivfoto: Scanpix/AP.
Det er hundrevis av kilometer med sykkestier mellom slottsbyene i Loire-dalen i Frankrike. Arkivfoto: Scanpix/AP.

Enten du liker noen dagers kosetur langs Normandie-kysten eller en spektakulær 1800 km lang fjellrute fra Canterbury til Roma – blant lesernes kontinentale sykkelturer finner du inspirasjon til din neste tur på to hjul.

Philip Moore:

Vinnertipset: Fra Passau, Tyskland til Wien

Om du ønsker en ukes sykkeltur vil jeg anbefale å fly til Linz og ta toget over den tyske grensen til Passau, en vakker by hvor de tre elvene Inn, Donau og Ils møtes. Lei sykler fra Matthias Drasch på hans Fahrrad-Klinik og ta turen ut på trafikkfrie sykkelstier langs Donau. Esterbauer publiserer en guide på engelsk for denne klassiske ruten: Kartene har gode forslag til overnatting og steder av interesse underveis, som Melk i Østerrike og spennende vingårder eller fruktområder. Fahrrad-Klinik har en avtale med et hotell i utkanten av Wien hvor du kan sette fra deg sykkelen. Så kan du tilbringe en dag eller to i Wien før du tar toget tilbake til Linz og flyr hjem.

Sykling i Tyskland. Foto: Eurovelo.
Sykling i Tyskland. Foto: Eurovelo.

ericonabike:

Pilgrimruta fra Canterbury til Roma

I år 990 gikk Erkebiskop Sigeric 1800 km fra Canterbury til Roma for å få sitt pallium fra paven. På returreisen registrerte han tjenstvillig sine overnattingsteder – alle 80 av dem, faktisk. På den måten danner notatene hans grunnlaget for dagens Via Francigena. Selv om ruten er mye mindre kjent enn andre pilgrimsferder som for eksempel Camino de Santiago, blir likevel Via Francigena besøkt av mer enn 1000 mennesker hvert år. Å sykle den på 20 dager er fullt mulig. Jeg gjorde det i juni i år, men vær oppmerksom på at det innebærer å krysse Alpene (Saint Bernard-passet på 2.469 meter) og Apenninene (Passo della Cisa på 1.041 meter). Pilgrimsovernatting (til rundt 10 Euro per natt i gjennomsnitt) er det sparsomt med i Frankrike, men er mye mer vanlig i Italia.

Mer informasjon på csj.org.uk og viefrancigene.org

Sykling i Frankrike. L. de Serres - CRT Centre-Val de Loire. Foto: Eurovelo.
Sykling i Frankrike. L. de Serres - CRT Centre-Val de Loire. Foto: Eurovelo.

Andrew Spencer:

Sykkeltur langs elven Loire, Frankrike

Da vi syklet første del av ruten EuroVelo 6 fra Orleans til Nantes, fraktet vi syklene våre på bilen og parkerte i Nantes ved hjelp av ZenPark-appen . Så tok vi et tog til Orleans, som har en egen vogn kun til sykler, og startet så turen vår tilbake til Nantes. Ruten er godt skiltet og går via en blanding av sykkelstier og mindre veier. Ruta går sin gang like ved elva og naturen er fantastisk. Selve ruten er flat, men det kan være verdt å ta noen turer inn i landet for å besøke slott eller andre severdigheter, hvor i så fall moderate åser må påregnes. Det finnes et bredt utvalg av god overnatting (B&Bs, eller små hoteller) langs ruten. Vi forhåndsbestilte alt på nettet. Nantes er et flott sted å avslutte ettersom det har Les Machines de L'Île og den gigantiske mekaniske elefanten. Vi syklet rundt 400km på to uker.

Les også: Følg Maria Magdalenas mytiske fotspor i Sør-Frankrike

Eurovelo 6
Eurovelo 6

Jennie Parsons:

Romantic Road, Sør-Tyskland

Augsburg. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Augsburg. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Dette er en fantastisk sykkeltur på 440 km gjennom fredelig landlig landskap og små, vakre middelalderbyer som Nördlingen og Rothenburg ob der Tauber. Ruten går også gjennom den litt større byen Augsburg. Mot slutten av turen, hvor du skimter Alpene i det fjerne, ligger det fantastiske Neuschwanstein-slottet omkranset av fjell. Europabus tilbyr transport for syklister (reservasjoner anbefales). De tilbyr også kortere pakketurer for syklister. Imidlertid er det enkelt å organisere det hele selv, da de fleste tyske togstasjoner har sykkelutleie og gjør det enkelt å komme seg til start eller fra mål med tog.

Les også: Tyskland vokser mest hos reiseglade nordmenn

Rj Hahn:

Den vakre og (nesten) trafikkfrie turen til Berlin

Berlin. Colourbox.
Berlin. Colourbox.

Ta fergen til Hook of Holland eller Rotterdam og sving inn på Eurovelo 2 -sykkelstien, også kalt Capitals Route. Den tar deg over hele Nederland og Tyskland til Berlin (og deretter til Moskva hvis du ønsker det). Ruten er så godt skiltet at du sjelden trenger å se på kartet, bortsett fra for å finne en campingplass eller herberge som er merket av i ruteboken og kan bestilles fra nettsiden. Det føles litt som en skattejakt å se etter det neste skiltet. Ruten tar deg langs små og godt asfalterte stier gjennom skoger og storslått landskap med innslag av deilig mat og øl og vennlige mennesker underveis. Turen er lang nok til å være en utfordring (det tok meg to uker), men også flat og jevn nok til å ikke føles overveldende.

Eurovelo2
Eurovelo2

Alexander Lewis-Jones:

Den himmelske reisen mot den kroatiske kysten

Det vakreste med sykkelturer er at du ser storslåtte skuer mens du er i bevegelse. Å se landskapet skifte rolig mens du tråkker deg videre er en fantastisk følelse, og noen ganger snubler du inn på en sti som virkelig gir deg hjertebank. For meg ble det D25-ruta fra Gospić til Karlobag i Kroatia. Den tar deg fra løvrik lavlandsnatur og oppover 24 km med gradvis klatring gjennom et fjellpass. Ja, det er litt brutalt, men hvis du holder laveste gir, legger deg i selen og står løpet ut, blir du virkelig belønnet.

Etter noen timer med solid oppoverbakke åpner passet seg plutselig opp foran deg og du får en velfortjent tøyning av legg og lår mens du triller gjennom landsbyen Baške Oštarije. Du er nå på toppen av fjellmassivet. Veien går så inn i en tunnel og på den andre siden åpenbarer en helt ny ver

Karden seg. Jeg husker enda hvordan jeg kunne se et dusin hvite steinøyer i det glitrende Adriaterhavet – det første glimt av hav jeg hadde hatt på 60 dager med sykling. Å se så langt, så plutselig trodde kun var mulig i Google Earth.

Resten av reisen var en 1000 meter lang nedstigning, full av slike hårnålsvinger du kun ser på bilreklamer. Det vanskeligste med turen ned var å holde øye med veien mens en slik fantastisk utsikt lå foran meg. Inntrykkene fra denne reisen holdt meg i den syvende himmel i dagevis. Det er den beste ettermiddagen med sykling jeg noensinne har hatt.

Karlobag. Colourbox.
Karlobag. Colourbox.

funinfinland:

Tråkk av sted langs Amalfikysten

Vår families sykkelferie rundt Amalfikysten var en fin måte å nyte det fantastiske landskapet og ga oss fleksibiliteten til å stoppe og se masse flotte steder, både langs kysten så vel som oppe i åsene eller skogene. Faktisk satt de fleste turistene fast i trafikkork mens vi trillet rolig forbi dem. For 30 Euro per dag leide vi gode sykler fra cyclingamalfi.com. Ee har et utvalg av hybrider og el-sykler, og inkluderer lås, hjelmer og diverse utstyr. De gir også gode råd om rutevalg.

TheCapeCruiser:

Giro d'Italia

Amalfi. Colourbox.
Amalfi. Colourbox.

Da jeg i en alder av 50 år sykla fra Milano til Sanremo i fjor, innså jeg at jeg hadde en drøm om å fullføre en etappe av det berømte Giro d'Italia-løpet. Jeg leide sykkel fra Bici Rossignoli i Milano og turen på 200 kilometer tok meg fire dager med 50 km om dagen. Jeg stoppet ved utmerkede vandrerhjem i Genova og i Finale Ligure ved kysten. På tilbaketuren benyttet jeg meg av Trenitalia's ta sykkelen ombord service fra 3,50 euro per dag.

FrancesValdes:

Gjennom den franske landsbygda til Paris

For mange er det kanskje ikke den lengste ruta, men de 127 kilometer fra Dieppe til Paris gir i alle tilfeller noen nydelige dager på sykkelsetet. Den mest berømte ruten er Avenue Verte, men den beste ruten er lagt til rette og gjort kjent av Donald Hirsch.

Første del av ruten svinger seg gjennom små franske landsbyer, ned rolige utforkjøringer og forbi rullende jorder med hvete og mais. Veiene er stille, og det akkurat nok åser til å holde turen interessant, uten at det blir spor utmattende. Donalds nettsted inneholder lenker til sykkelvennlig overnatting.

Baie-de-Somme. Illustrasjon: Colourbox.com.
Baie-de-Somme. Illustrasjon: Colourbox.com.

For å unngå trafikken tar denne ruten deg gjennom en rekke kongelige jaktskoger etter hvert som du nærmer deg Paris – i motsetning til Avenue Verte. Etter 190 kilometer med landsbyer, jorder og jaktskoger, kommer du inn i Parc St Cloud. Det er et skogsområde like etter Versailles. Det er langt, rett og trafikkfritt. Siden åpner ruten seg ut til et asfaltert område med fontener og løfter om noe bak neste blåne.

Donalds rute tar deg til venstre, slik at du aldri får se hva som er på slutten av denne veien. Det er det imidlertid verdt å undersøke. Fortsetter du, vil du nemlig etterhvert befinne deg på en klippe med hele Paris for dine føtter. Det er mulig det vil ta pusten fra deg, men i så all på grunn av utsikten – ikke anstrengelsen.

Rob Fearn:

Baie de Somme, Picardie, Frankrike

Hvis du er på utkikk etter en introduksjon til å dra på sykkelturer (eller din partner ikke er like gira som deg) er den 100 kilometer lange Baie de Somme-ruten en perfekt måte å utforske denne undervurderte regionen av Frankrike på. Syklingen er enkel hele strekningen og en selvguidet rute med Belle France er enkel å følge med gode kart og notater. Vi tok våre egne sykler, selv om sykkel- eller e-sykkelutleie også er enkelt å finne.


Oversatt av Inge Kvivik / ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy