Kroatiske øyperler

Foto: Solfaktor

Har du lyst til å oppleve mer enn Hvar, Brac og Makarska-rivieraen i Kroatia? Med over 1100 små og store øyer er det mer enn nok å velge blant. Her er guiden til øyperlene mange overser.

Mange av de kroatiske øyene har gode forbindelser til fastlandet, og med litt planlegging kan du rekke du å bli kjent med både fire, fem og seks av dem i løpet av ferien din. Vi har plukket ut fem favoritter for deg som har lyst til å oppdage noe nytt i sommer:

Foto: Solfaktor
Foto: Solfaktor

Korcula – vakker middelalderby

Grønne og frodige Korcula er kjent som en av de vakreste øyene i Adriaterhavet. Den største byen heter Vela Luka og ligger på vestkysten. Den flotteste byen ligger på østkysten og heter det samme som øya. Det er lett å forstå hvorfor denne sjarmerende middelalderbyen blir kalt mini-Dubrovnik. Her er det trange, brosteinsbelagte gater, steinhus med røde takstein og hyggelige restauranter og kafeer. Alt omkranset av en ringmur fra 1200-tallet.

I den populære vinbyen Lumbarda er det dyrket vin i 2300 år, og det er det eneste stedet i verden hvor det produseres hvitvn av druen Grk. Den er absolutt verdt en smak. I dette området finner du også to av øyas mange sandstrender, noe som hører til sjeldenhetene i Kroatia.

Korcula passer for alle som liker en stille og rolig ferie i vakre omgivelser. Det er lett å komme til med ferge fra Split og Dubrovnik.

Vis – vill og vakker

Vis er øya som ligger lengst ut i Adriaterhavet. Den var stengt for turister under kommunisttiden, helt frem til 1989. Fremdeles er det få hoteller her, og øya føles vill og urørt. Du bor enten i byen Vis hvor du ankommer med fergen, eller i landsbyen Komiza på den andre siden av øya. Over alt får du servert nydelige fisk og skalldyr, ofte servert med lokalprodusert vin. Vis ligger drøyt to timer med ferge sør for Split.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Krk – vakker øy med broforbindelse

Krk ligger mellom Pula og fastlandet, og er den nest største øya i Adriaterhavet. Broforbindelsen til fastlandet gjør det enkelt å komme dit. På Krk finner du det genuine Kroatia, og den mest kjente byen er Baska på den sørvestlige kysten. Dette er et perfekt reisemål for deg som vil ha en deilig sol- og badeferie. Bystranden er av stein og nesten to kilometer lang. Nettopp fordi det ikke er en sandstrand blir vannet turkist og krystallklart, noe som er perfekt for snorkling.

Andre vakre byer på Krk er vesle Vrbnik, med koselige restauranter hvor du kan prøve den lokale hvitvinen Zlahtina. Også gamlebyen i byen Krk er verdt et besøk. Krk passer fremfor alt for barnefamilier og par som vil ha en rolig ferie. Den enkleste måten å komme til Krk på er å fly til Pula.

Losinj – helsefokus og rik sjøfartshistorie

Losinj er grønn og frodig, og mange kommer hit av helsemessige årsaker. På grunn av furuskogene, det klare vannet og perfekte klimaet med over 200 solskinnsdager er lufta usedvanlig ren. Her finner du både stein- og sandstrender, og Losinj er stedet for dere som vil kombinere en badeferie med naturopplevelser og aktiviteter. Den største byen heter Mali Losinj, og her er det små restauranter, et fiskemarked og koselige butikker. For å besøke Losinj reiser du via Krk med buss og båt.

Foto: Solfaktor
Foto: Solfaktor

Mljet – for naturelskeren

Mljet er en av Kroatias aller vakreste øyer. Øya er kjent for flott natur, krystallklart vann og Middelhavets største saltvannssjø med vakre koraller. Furu- og eiketrær vokser over hele øya, og en stor del av den vestlige delen har vært nasjonalpark siden 1960.

Ikke gå glipp av et besøk i landsbyen Saplunara med sin vakre strand og lagune. Mljet passer best for deg som er glad i natur, historie og en aktiv ferie. Du kommer hit enklest ved å fly til Dubrovnik. Turen til øya tar omtrent en time og et kvarter med bil og ferge.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet. Artikkelen inneholder kommersielle lenker, som gir ABC Startsiden en provisjon ved kjøp av produkter/tjenester via disse lenkene.