Nordmenn drømmer om Afrikavarme og  har Albaniafeber

TYRKIA: Pasha Bay i Tyrkia selger bra hos TUI.
TYRKIA: Pasha Bay i Tyrkia selger bra hos TUI. Foto: Clive Tompsett

Toppen er nådd for Kroatia og Mallorca. Nå kommer Albania og Montenegro for fullt.

– Flyplassen i Split i Kroatia får Bardufoss til å se ut som en storflyplass. Den er egentlig bare en kafeteria med landingsmuligheter, sier Apollo-sjef Erik Haug til Finansavisen og smiler.

– Jeg tror toppen er nådd for Kroatia, selv om de får mange nye hoteller. Vi har ingen problemer med å lette fra Norge, men nå får vi snart ikke lande noen steder i Middelhavet. Det begynner å bli fullt, legger han til.

Vi har hatt Afrikavarme og tidenes vær i mai og juni. I hvert fall sørpå. Likevel er årets sommer den beste i Apollos historie. 85 prosent av alle turene i skoleferien er utsolgt. Sommeren som helhet er 70 prosent allerede booket.

Kypros: Ocean Beach Club er Vings eget konsepthotell, og har vært fullbooket i mange måender. Foto: Mathias Nero
Kypros: Ocean Beach Club er Vings eget konsepthotell, og har vært fullbooket i mange måender. Foto: Mathias Nero

– Den norske sommeren kan være rå og brutal, så det ligger ikke an til så mange restplasser, men vi skal prøve sier Haug.

Informasjonssjef Siri Røhr-Staff hos Ving Norge er nærmest et ekko av Haug:

– Sommerreisene våre ble solgt tidligere enn vanlig, og spesielt våre egne konsepthotell blir bestilt tidlig. Folk spør allerede nå om når vi slipper sommer 2019 for salg, noe vi gjør allerede neste uke, sier hun og legger til at Ving har et belegg på sommeren som helhet på 76 prosent.

Årets soleklare favoritt for Apollo er Kreta. 160.000 nordmenn skal dit på pakkereise, og halvparten av turistene skal ikke reise fra Gardermoen, men fra andre flyplasser i vårt langstrakte land.

Les også: Vær obs på dette om du skal leie hus i Sør-Europa

Albania overrasker

Rhodos er nummer to på popularitetslisten deres i sommer, foran Kroatia, Bulgaria og Kykladene.

– Likevel er vår aller største suksess i sommer Albania, kommer det overraskende fra Haug, og nevner Tirana, Sivota, Saranda og Durres Riviera som om det skulle være gamle kjenninger.

I stedet for å komme seg fra fastlandet til en øy, er det omvendt med Albania. For å komme seg dit må turistene fly til Korfu og avslutte med en times båttur til Albania.

60 prosent av dem som reiser til Korfu skal videre til Albania. 17.000 skandinaver skal dit i sommer. 7.000 av dem er nordmenn, og i skoleferien er 9 av 10 turer til Albania solgt ut.

– Trikset for å få mest mulig ferie for pengene om sommeren, er å reise fra nå og frem til skoleslutt, samt de første ukene etter at skoleferien har startet. Da er det virkelig billig. På langturene, de som varer i 14 og 21 dager, er flyturen i praksis gratis. Dette fordi hotellene er så glade for å ha gjestene over så lang tid at de legger seg svært lavt i pris, tipser Haug.

Les også: Reisebyrå ber folk bli hjemme

Saken fortsetter under

Albania er kjent for sine vakre strender. Foto: COLOURBOX
Albania er kjent for sine vakre strender. Foto: COLOURBOX

Hellas fortsatt favoritt

For Ving er årets store suksess Hellas. Og da ikke bare de store øyene som Kreta og Rhodos, men også de små øyene.

– Tyrkia har også gjort et comeback og økt med 117 prosent fra i fjor. Mange har savnet dette reisemålet, og de har forstått at her kan man virkelig få mye for pengene, sier Røhr-Staff, som legger til at nyheten Montenegro har solgt bra. 8 av 10 reiser er allerede solgt.

Kommunikasjonssjef Nora Aspengren i Tui opplever noe av det samme som storebror Ving:

– Vår absolutte ferievinner er Tyrkia. Vi har tredoblet kapasiteten vår dit denne sommeren, og hittil har vi solgt 170 prosent flere reiser enn på samme tid i fjor. Grunnen til dette er nok at Tyrkia har en unik kombinasjon av godt hotelltilbud og veldig god pris. Solgaranti og nydelige reisemål hjelper jo på, sier Aspengren og legger til at Tuis største reisemål i sommer er Hellas foran Spania. Mer spesifikt betyr det Kreta på topp etterfulgt av Mallorca på andre og Rhodos på tredje plass.

– I tillegg til Tyrkia har Bulgaria hatt en vekst i år. Det har også Italia, mens Mallorca ikke har samme vekst som tidligere år, sier Aspengren.

– Noen tips til dem som er sent ute med feriebestillingen?

– Kan du reise før eller etter skoleferien, får du absolutt mest for pengene. Vil du reise i skolens sommerferie, har du mye å vinne på å sjekke ut ulike destinasjoner og reisemål. Prisene varierer mye. Absolutt mest for pengene får du i Bulgaria og Tyrkia denne sommeren.

Hos landets største turoperatøre Ving, selger Skiathos og andre mindre greske øyer godt denne sommeren. Foto: COLOURBOX
Hos landets største turoperatøre Ving, selger Skiathos og andre mindre greske øyer godt denne sommeren. Foto: COLOURBOX

Saken er først publisert i Finansavisen

Personvernpolicy