Meny

Øyhopping i Hellas:

Advarsel: Ingen andre ferier kommer til å måle seg

DE GRESKE ØYER: Her er ferien hele familien kommer til å elske. Foto: Bluepalace.gr
Å «hoppe» mellom øyene i Hellas er kanskje verdens aller beste ferie. Her er tipsene du trenger.

Hellas på film

Kjente filminnspillinger:

Mang en film har blitt spilt inn i Hellas og rundt omkring på de vakre greske øyer. Her er noen som du helt sikkert vil kjenne igjen:

Kefalonia

Filmen Kapteins Korellis mandolin, med Nicholas Cage og Penelope Cruz i hovedrollene, er spilt inn nettopp her.

Skiathos og Skopelos

Alle utendørsscenene fra filmversjonen av Abba's Mamma Mia, med blant annet Meryl Streep, Amanda Seyfried og Pierce Brosnan i hovedrollene, er spilt inn på disse vakre øyene.

Kreta

Mange forelsket seg i Hellas etter å ha sett filmen Zorba, the Greek - som ble tatt opp på Kreta.

Mykonos

Filmen Lilly Valentine har vakre Mykonos som bakgrunn.

Amorgos og Ios

På disse øyene ble filmen The Big Blue laget.

Blå blå himmel og enda blåere hav . En sommer som bare består av solskinnsdager. Souvlaki og gresk salat, solnedganger og sene tavernakvelder; det er mange grunner til å forelske seg i Hellas, og svært forståelig at landet er ett av de mest populære feriedestinasjonene i verden.

Mange legger charter-turen til en av de mange greske øyene om sommeren, men med mer enn 1425(!) øyer å velge mellom, hvorfor i all verden skal man nøye seg med én eneste en på ferien?

Øyhopping i Hellas er en ferie som passer like fint for liten og for stor, og vil garantert tilfredstille de fleste, enten du skal på venninnetur, romantisk parferie eller årets sommerferie med alle små.

Hva må skje før man drar?

Selv om noe av det beste med å feriere på denne måten, med å reise fra øy til øy slik man vil og føler for, så er det en del ting det kan lønne seg å planlegge før ferien starter.

– Hvor man skal reise og hva man vil se kommer jo selvsagt an på hvem man reiser sammen med, og hva man vil ha ut av en ferie, forklarer Hellas-ekspert og eier av Greek Travel, Matt Barrett, til Kvinneguiden.

Les også:  10 turistfeller verden rundt

– For noen er det bading og vannsport som surfing og snorkling som gjelder, mens for andre igjen er kultur og matopplevelser som skal stå i fokus i ferien. Reiser man med barn for eksempel kan det jo være at man ønsker hoteller som til en viss grad har egne tilbud for barna, slik at man kan ha litt avslappende voksentid mens de underholdes.

(Saken fortsetter under bildet)

ZAKYNTHOS: På stranden Naviago Beach befinner det berømte skipsvraket "Smugglers wreck" seg. Foto: Colourbox.com

Barrett forklarer videre:

– Lag dere en liste når dere planlegger, få med familiens ulike ønsker. Vil man ha små eller større landsbyer, omgås andre turister eller heller dra til mer "urørte" steder, hvor lange fergeturer er man forberedt på og så videre.

Noen velger å legge en såpass godt avklart plan at man på forhånd booker både hoteller og fergebilletter, mens for flertallet som øyhopper blir ferien til mens man reiser.

– Det kan jo kanskje være smart å ordne seg hotell i den byen hvor man planlegger å begynne og avslutte reisen, forklarer Barrett.

– På den måten vet man hva man har å forholde seg til, og at man ikke trenger å lete etter et sted å bo rett etter å ha landet eller natten før du skal reise hjem.

Les også:  Syv vakre vandreturer i Irland

Hvor begynner man?

I sommerhalvåret kan du komme deg til svært mange av de greske øyene med direktefly fra Norge. Det vil i teorien si at øyhoppingen kan starte fra nesten hvor som helst i Hellas. Mange reiser hjem fra samme sted som de ankom, mens for andre igjen går det like fint å fly inn til Athen men reise hjem fra Kreta i sør, etter å ha øyhoppet seg gjennom hele øyverdenen. Her står man selvsagt helt fritt til å velge reiseruten selv.

– Det enkleste i forhold til avstander er jo kanskje å holde seg innenfor én øygruppe per ferie, forklarer forfatter av reiseguiden Greek Island Hopping - an island hoppers Bible, Frewin Poffley, i boken sin.

– Den greske øyverdenen er spredt over et stort område, så det er ikke for ingenting at øyene er delt inn i ulike øygrupper som Kykliadene, Dodekanesene, Sporadene, de Ioniske øyer, de nordøstlige Aegiske øyer, de Saroniske øyer og Kreta, som ikke tilhører noen øygruppe.

Les også:  Så mye bruker vi på ferie - og dette sparer vi på

Å holde seg innenfor én øygruppe betyr derfor kortere fergeturer, men det er ikke et must. Har du tid og tålmodighet ligger hele det greske arkipelaget for dine føtter.

Ifølge reisespesialisten Apollo er det mange nordmenn som velger å starte øyhopping-ferien fra følgende tre utgangspunkter:

1. Athen/Pireus

Hellas' hovedstad er et godt sted å starte ferien på og byr på både kultur, historie og solskinn. Fra de tre store havneområdene - hvorav havnebyen Pireus er den største og travleste - går det ferger og båter til de fleste greske øyer. Både SAS, Norwegian og også flere charterselskaper flyr direkte til Athen flere ganger i uken i sommerhalvåret.

2. Rhodos

Vakre og velkjente Rhodos er nok et godt utgangspunkt for øyhopping, spesielt om det er øygruppen Dodekanesene du er ute etter å se. Hit flyr du med Norwegian eller flere av charterselskapene i sommerhalvåret. Det går fint an å reise med charter og bare kjøpe flybillett.

3. Santorini

Ofte omtalt som Hellas' - om ikke verdens - vakreste øy. Reiser du hit for å starte ferien befinner du deg midt i smørøyet av den greske øyverdenen, nærmere bestemt i Kykladene. Både Norwegian og Apollo flyr deg direkte hit flere ganger i uken mellom april og september.

(Saken fortsetter under bildet)

SANTORINI: Du kommer garantert til å finne din favorittøy blant Hellas' hundrevis av bebodde øyer. Foto: AFP Relaxnews/Styve Reineck/shutterstock.com

Les også:  La Gomera - den glemte kanariøya

Slik finner du frem blant fergene

Fergene som knytter de greske øyene til hverandre og til fastlandet er store, mange og billige å reise med. Du trenger ikke booke i forkant, selv om mange gjør dette for å være sikker på å komme seg fra A til B i forhold til reiseruten.

– Men det kan lønne seg å være klar over mange ting, som at avstandene er store og at fergetidene ikke alltid betyr at fergen går når det står at den skal gå, forklarer Barrett, som forklarer at han har reist med greske ferger på kryss og tvers i over 20 år nå.

– Vær forberedt på forsinkelser, det er mer regelen enn unntaket, og vær klar over at det er mange selskaper som opererer de ulike fergene, noe som kan bety at du vil få motstridene informasjon når du spør på billettkontorer og nede ved havneområdet.

Det kan ifølge eksperten være smart å forberede seg på at reiseplanen faller litt sammen på de dagene du skal reise med ferge.

– Avgangstiden er ofte bare en pekepinn på når du kan forvente at båten seiler, forklarer Barrett.

Les også:  Madeira - den grønne øya

– Det beste er å være fleksibel og forbrede seg selv på at det kan bli forsinkelser. Vær spesielt oppmerksom på dette og gi deg selv ekstra god tid om du skal med fergen for å rekke flyet hjem.

(Saken fortsetter under bildet)

SKOPELOS: Kajakk er en ny tradisjon som er kommet til øya de senere år og har økt i popularitet. Foto: Roger Grosvold

I høysesongen kan det lønne seg å forhåndsbooke.

– Mange av de mest populære rutene opereres nå av hurtigbåter, som er raskere selvsagt, men som ikke har samme passasjerkapasitet som de gamlere fergene, forklarer Barrett.

– Dette gjelder særlig avganger inn- og ut av Athen.

Det er også flere hensyn å være klar over:

I reiseguiden Lonely Planet sin bok står det følgende:

«Vær også klar over at mange av øyene opererer med flere navn, og at oversettelsen mellom engelsk og gresk ofte skaper ytterlig forvirring. For eksempel kan en ferge som skal til Santorini også være merket med Thira - som er nok et navn på øya, eller med Fira, som er den største byen på øya».

Les også:  Stor kåring: Grace Bay er nok en gang verdens beste strand

Slik finner du hoteller

Den norske reiseeksperten på Hellas forklarer at det første du bør være klar over, er at i august måned, hvor grekerne selv - samt mange andre sør-europeere, tar ferie, vil det lønne seg å være tidlig ute med å forhåndsbooke hoteller og herberger på de ulike øyene du planlegger å besøke.

– For denne måneden blir det fullt overalt. Punktum.

Mange reiseoperatører, enten hjemme i Norge, på nett eller for eksempel i Athen, kan være behjelpelige med å finne hoteller, herberger eller til og med teltplass, slik at du alltid har et sted å sove når du «hopper» mellom de greske øyer.

Om du heller foretrekker å gjøre dette selv, er det ikke noe problem å finne overnattingssteder gjennom hotellnettsteder som Booking.com eller Hotels.com.

Les også:  Nordmenn er ferieekstremister

Når det gjelder overnattingsmuligheter finner du alt fra små rustikke «dhormatia», ofte drevet av gamle sortkledde koner som står og tar imot reisende på fergekaia, til megadyre designhoteller med utsikt, mat og service du garantert vil la deg imponere over. Her blir det smak og budsjett som avgjør.

I høysesongen mellom juli og september er prisene ofte høyere for overnatting, spesielt på populære destinasjoner som Mykonos eller Santorini.

Barrett er enig:

– I juli og august må du booke i forkant, spesielt for de mest populære øyene. Du kan selvsagt være heldig å finne noe om du bare "dukker opp", men så lett som det er å finne hoteller og booke over nett i forkant, så er det jo bare dumt å betale dobbelt den dagen du ankommer.

Eksperten anbefaler også å sjekke at det går ferger mellom øyene på akkurat de dagene du har booket hoteller her.

– Jeg får mange mail fra desperate reisende som oppdager for sent at de ikke kommer seg fra øyen de befinner seg på til den øyen hvor de har booket overnatting samme kveld - fordi det ikke går ferge den dagen.

Les også:  Her er Asias beste strender

Få med deg disse øyene

Mange legger opp ruten etter hvilke øygrupper man ønsker å besøke, mens andre velger etter hjerte, lyst og lommebok, og reiser litt mer fritt mellom øyene, enten med ferge eller fly. Noen turoperatører vil hjelpe deg med å legge opp en fin og overkommelig reiserute, men du kan også helt fint gjøre dette selv om du gjør litt forhåndsarbeid.

Uansett hvordan du velger å gjennomføre øyhoppingen din, her er noen av de greske øyfavorittene du bør få med deg:

1. Samos

Grønne og fruktbare Samos, med sine 34.000 fastboende, befinner seg øst i Egeerhavet, helt ved kysten av Tyrkia. Øya var et viktig kulturelt sentrum i antikkens Hellas, og var fødestedet til den kjente matematikeren Pythagoras.

Byen Phytagorion har plass på UNESCOs verdensarvliste og er absolutt verdt et besøk.

Strendene er hvite og vannet krystallklart, og du bør også få med deg den kilometerlange Eupalinos-tunnelen fra 500-tallet f.Kr, som går tvers igjennom fjellet, og er et imponerende eksempel på de gamle grekernes ingeniørkunst.

Les også:  Dette er verdens beste hoteller

(Saken fortsetter under bildet)

IKARIA: En fredelig perle av en øy som nås med båt fra Samos. (FOTO: Sakis Papadopoulos / Corbis / NTB scanpix)

2. Kefalonia

Kefalonia har Hellas' beste strand og er perfekt om det er en romantisk tur med kjæresten du er på jakt etter. Denne øyen er de største av de joniske øyene, som ligger rett vest for fastlands-Hellas.

Stranden Myrtos har blitt kåret til Hellas' beste flere ganger og har også nådd høyt på listen over verdens beste strender.

De joniske øyer var lenge under italiensk styre, noe som merkes på både arkitektur, mat og kultur her.

Les også:  Stadig flere vil ha sporty ferie

3. Karpathos

Karpathos, med sine 6500 innbyggere, er den sydligste og nest største av Dodekanesene, også kalt Tolvøyene, og ligger fint plassert midt mellom Rhodos og Kreta - noe som gjør den lett tilgjengelig enten du flyr inn til den ene eller den andre av de to større øyene.

På denne øya kan du få en smak av den tradisjonelle greske livsstilen, og ikke minst nyte solen på noen av Hellas vakreste strender. Om du liker å surfe bør du satse på stranden Arkasa Beach.

Gå ikke glipp av: Kathisto glenti – en tradisjonsrik, følelsesladet musikkfest som gjerne arrangeres i forbindelse med bryllup, dåp og greskortodokse høytider.

4. Thásos

Om du vil unngå de store mengdene, ja da bør du satse på å legge turen innom vakre Thasos, som ligger helt nord i Egeerhavet, utenfor kyststykket hvor Bulgaria, Hellas og Tyrkia grenser mot hverandre.

Mange grekere ferierer selv her på denne grønne og svært barnevennlige øya, spesielt kommer det mange fra storbyen Thessaloniki i juli og august.

Hovedstaden Limenas byr på hyggelige tavernaer, sjarmerende butikker og mange spennende kulturminner.

Les også:  Syv historiske plasser som Europa har glemt

(Saken fortsetter under bildet)

PARADIS: Stranden og de grønn bergsidene leder tankene til Thailand, men vakre Paradise Beach ligger på den greske øya Thásos (Foto: Per Johnsson/Respress).

5. Aloniossos

Lille Aloniossos er den minste av de fem øyene som er bebodd i øygruppen Sporadene. Her finnes bare 2700 fastboende, men stedet er likevel base for Hellas' første maritime nasjonalpark, som strekker seg over et 2200 km2 stort havområde.

Øya er lite turistifisert og mange av lokalbefolkningen er involvert i jordbruk på øya, for her dyrkes det både mandler, vindruer, fiken og oliven.

6. Hydra

Hydra er en fantastisk sjarmerende øy som blant annet mange musikere og kunstnere har forelsket seg i over årenes løp. Denne øya ligger så nært Athen at mange velger å reise på dagstur fra storbyen.

De fleste besøkende holder seg til Hydra by, hvor du finner småhus i pastellfarger, sjarmerende smug, kunstgallerier, butikker og tavernaer.

Det er ikke flust med strender på denne øyen, hvor biler ikke har adgang, men de finnes. Svaberg har de derimot mange av, og det går fint å sole seg på disse også.

Må gjøre: Utforsk denne lille perlen av fra ryggen på et esel.

Les også:  Denne stranden har verdensrekord i hvit sand

(Saken fortsetter under bildet)

HYDRA: Til denne sjarmerende øya kommer du deg til og med på dagstur fra Athen. Her er tempoet rolig, det finnes ingen biler og livet nytes best fra vannkanten. Foto: Wikimedia Commons

7. Kimolos

Kykladene er perfekt for øyhopping, og befinner du deg her, må du nesten få med deg Kimolos. De aller fleste av de 700 innbyggerne er bønder og involvert i jordbruk, og da sier det seg selv at turisme hit er noe begrenset.

Her nyter du noen rolige og langsomme dager, enten på stranden på dagtid, eller ved et tavernabord når mørket senker seg.

Gå ikke glipp av: Fiskelandsbyen Goupa har øyas beste strand.

8. Sifnos

Sifnos er den fjerde øyen i Kykladene, og er lett å komme til med både ferge og hurtigbåt fra nærliggende Pireus. Her finner du fjell og grønne daler, vakre strender og mange hyggelige byer.

Øya har en tradisjonell gresk stemning, men du finner også både andre turister og litt nattesliv med nattklubber og barer her.

Tips: Få med deg landsbyene Kastro, Appollonia, Kamares, Vathi og Heronissos.

9. Mykonos

Lekre og populære Mykonos er kanskje den av de greske øyene som er best kjent utenfor Europa. Hit kommer jetsettere, kjendiser og kunstnere fra hele verden for å sole seg på to av de beste strendene i Hellas, Paradise Beach og Super Paradise Beach. Sistnevnte har et liberalt syn på nakenhet.

Øya har over 30 flotte strender, ligger midt i Egeerhavet og er en del av Kykladene

I hovedstaden Chora er alle bygningene hvite, og det anbefales å holde tunga rett i munnen når du skal finne tilbake til hotellet ditt i sene nattestimer, for her løper gatene på kryss og tvers av hverandre i et nokså sjarmerende kaos.

Les også: Litt Texas i Lanzarote

10. Skopelos

Du kommer aldri til å glemme et besøk på Skopelos. Øya er frodig og vakker, og strendene er noen av de beste i landet. De beste kommer du bare til med båt, og befinner seg på øyas sørside.

Alle husene på øya er hvite og har skråtak med rød teglstein. Små veier bukter seg mellom pinjeskog og olivenlunder, og hovedstaden har mange koselige tavernaer og utesteder hvor du kan nyte det kulinariske Hellas.

Mange reiser til Skopelos på famlieferie, da øya er svært barnevennlig.

(Saken fortsetter under bildet)

ØYHOPPING: Eneste praktiske måten å komme seg til Skopelos er en 50 minutters fergetur fra Skiathos. Foto: Roger Grosvold

11. Naxos

Naxos er den største av alle øyene i Kykladene, og ofte den øyen som er avbildet på mange postkort med bilder fra de greske øyer.

Øya er barnevennlig, og har mange flotte sandstrender som passer ypperlig for både sandslott og soling. Naxos by har spennende småbutikker, sjarmerende tavernaer, mer moderne resturanter og også mange utesteder.

Og om du er en vinelsker, kan det være verdt å nevne at ifølge gresk mytologi kom vinguden Dionysos fra nettopp Naxos.

Les også:  Toscanakysten: Vill og «uoppdaget»

Øyhopping i Hellas.NAXOS: Vakre Naxos med sine hvite hus kommer garantert til å gi mersmak. Foto: Wikiemedia Commons

Hit reiser du på øyhopping i Hellas.MYKONOS: Til denne øya kommer det jetsettere fra hele verden om sommeren. Foto: Myconianambassador.gr

12. Zakynthos

Zakynthos, som ligger vest i de joniske øyer, omtales ofte som en av de vakreste og grønneste av øyene i Hellas. Noen av Hellas' beste strender ligger her, og er du på romantisk ferietur, vil du med letthet kunne finne bortgjemte strender og øde badeviker.

I en av vikene på nordsiden av øya kan du finne det berømte skipsvraket «Smugglers Wreck», og stranden hvor båten ligger ble i 2005 kåret til verdens vakreste strand.

De største feriebyene er Argassi, Tsilivi, Laganas, Kalamaki, Alkikes og Alikanes. Laganas er populært for de unge festglade, mens Kalamaki, Tsilivi, Alkikes og Alikanes er mer rolig og passer bra for familiereisende.

I hovedstaden Zakynthos by bor det over 12.000, og byen ble bygget opp igjen etter en kraftig jordskjelv på 1950-talet.

Tips: Den utrydningstruede havskilpadden Caretta caretta er øyas største turistattraksjon, og for å beskytte dyrene er en del strender inngjerdet med visse restriksjoner for badende. Gerakas Beach er en av disse. Det finnes også noen koselige landsbyer og noen gamle kirker/kloster som er verdt et besøk.

Les også:  Dette kan du forvente når du reiser all-inclusive

(Saken fortsetter under bildet)

ØYHOPPING: Zakynthos er også en av de mange øyene som er verdt et besøk. Foto: Colourbox

13. Symi

Symi er en av tolvøyene i Egeerhavet, og ligger like ved den tyrkiske kysten. Øya er svært kupert og kan være vanskelig å ta seg frem på, spesielt om du ikke liker å gå i trapper.

Det finnes ingen langgrunne strender her, så vil du bade, bader man her fra en badestige på havnen.

Mange av lokalbefolkningen lever av turisme, fiske og svamper som kommer fra kysten av Nordafrika.

14. Santorini

Det er ikke uten grunn at Santorini regnes for å være verdens vakreste øy. Her er naturen dramatisk og imponerende, og øya ble kåret til verdens mest romantiske reisemål for noen år siden.

Her finner du alt fra lekre designhoteller til de mer tradisjonelle taverna-rommene, og byene har barer, nattklubber og diskotek.

Prisnivået her er hakket høyere enn på andre greske øyer, og mange internasjonale stjerner og artister ferierer eller eier hus her.

Få med deg de lekre butikkene som selger designerklær, keramikk, smykker og kunst.

Les også:  I disse byene er det billigere med hotell enn Airbnb

15. Lefkas

Lefkas - eller Lefkada som noen kaller øya - er den fjerde største av øyene i den Joniske øygruppen. Navnet Lefkas betyr hvit, fra har fått navnet fra de hvite klippene som stuper ned i havet ved øyas sydspiss.

Her finner du mange og langgrune strender, og øya passer fint for deg som reiser med barn.

«Hovedstaden» Lefkas by har cirka 8000 fastboende og er et in-sted i Hellas når det gjelder shopping.

Verdt å vite: Onassis, den nå avdøde skipsrederen kom til Lefkas på 1960-tallet med Jacueline Kennedy og gjorde verden oppmerksom på Lefkos eksistens og skjønnhet.

HEFTIG: Få strender gir det samme visuelle inntrykket som Porto Katsiki på øya Lefkas i Hellas. (Foto: Colourbox)

Les også:  På denne Paris-restauranten spiser du biff i blanke messingen

(Kilder: Lonely Planet, Sunday Times Travel, Greecetravel.com, kimolos-island.com, Hellas.no)

Les også:

5 ting som gjør reisen mye bedre

Unngå valutafellen i utlandet

Her kan du bade naken

Saken er opprinnelig skrevet for Kvinneguiden og publisert på klikk.no.

Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus