Se dem før det er for sent:

Syv historiske plasser som Europa har glemt

Europas største trebygning er med på listen over historisk kulturarv i fare for å forsvinne.

På den idylliske øya Büyükada like utenfor Istanbul står det et enormt byggverk av tre. Dette er Prinkipo greske barnehjem, som med sine 20.000 kvadratmeter er den største trebygningen i Europa - og også på listen over europeisk kulturarv som står i fare for å forsvinne.

Barnehjemmet, som ble bygget i 1899 og lagt ned i 1964, ble herjet av brann i 1980. Siden den gang har den enorme trebygningen fortsatt å forfalle og står i fare for å kollapse.

Prinkipo greske barnehjem er ett av syv eksempler på kulturarv i umiddelbar fare for å bli borte. Det er EUs kulturminne-organisasjon Europa Nostra som står bak utvelgelsen.

Les også: Et unikt museum om kjærlighet og minner

Vil motivere til handling

Ifølge den kjente tenoren Plácido Domingo, president i Europa Nostra, er formålet med listen å kunne motivere til handling for å bevare kulturarven. Domingo viser til at tidligere falleferdige verneverdige steder har blitt reddet etter at organisasjonen ropte varsku om tilstanden.

– De lokale kreftene er dypt forpliktet til å ivareta disse viktige eksemplene på vår felles arv, men trenger bredere europeisk støtte. Jeg kaller derfor på lokale, regionale, nasjonale og europeiske støttespillere, både offentlige og private, til å bli med i kampen for å sikre en levelig fremtid for disse stedene, sier han i en pressemelding.

De syv stedene som er i ferd med å bli borte. Foto: Europa Nostra.
De syv stedene som er i ferd med å bli borte. Foto: Europa Nostra.

Isfabrikk og Wiens bykjerne

I tillegg til Europas største trebygning, inneholder listen også et ærverdig kasino i Romania, Buzludzja-monumentet i Bulgaria, den eldste gjenlevende isfabrikken i Storbritannia, i Grimsby og kirkene Voskopoja og Vithkuqi av før-bysantinsk stil i Albania.

Les også: Makabre minner fra fortidens Wien

Det kanskje mest overraskende navnet på listen må være den historiske bykjernen i Wien.

David Gareji-klosteret i Georgia. Foto: Shalva Lejava / Flickr.com.
David Gareji-klosteret i Georgia. Foto: Shalva Lejava / Flickr.com.

Stedet er ført på listen etter at utbyggere planlegger å bygge høyblokker ved Ringstrasse, som ifølge Verdens kulturarvkomité (UNESCO) vil ødelegge mye for den historiske bysenteret. Den indre byen i Wien kom på UNESCOs verdensarvliste i 2001.

Også på listen er David Gareji-klosteret 75 kilometer sørøst for Georgias hovedstad Tbilisi mot grensen til Aserbajdsjan. Det mektige klosteret strekker seg tilbake til det sjette århundre og består av flere hundre munkeceller og kirker i huler i fjellet.

Se en presentasjon av alle de syv stedene i videoen øverst.

Personvernpolicy