Madeira - den grønne øya

FUNCHAL Vakre Funchal by night. Madeiras hovedstad er en perfekt blanding mellom storby og småby. Her finner du alt du måtte ønske av varer og tjenester, samtidig som den koselige og intime følelsen opprettholdes. Foto: Tom Andersson
FUNCHAL Vakre Funchal by night. Madeiras hovedstad er en perfekt blanding mellom storby og småby. Her finner du alt du måtte ønske av varer og tjenester, samtidig som den koselige og intime følelsen opprettholdes. Foto: Tom Andersson

Ryktene vil ha det til at Madeira er en lekegrind for pensjonister og botanikere. Og kanskje var det sant, en gang i tiden.

Bo godt:

Vi bodde på Casa Velha do Palheiro utenfor Funchal. Hotellet er bygget som et herskapshus i 1801, og ligger ved en botanisk hage som er berømt over hele verden.

Spise godt:

High tea på the Reid's er legendarisk. Slutt deg til rekkene med blant andre Winston Churchill og George Bernhard Shaw i art deco-miljøet som gjør fortiden levende – og smakfull. Hotellet er også blant Madeiras beste.

Komme seg dit:

Norwegian flyr direkte til Madeira i vinterhalvåret. Ellers TAP til Lisboa, videre med innenriksfly.

MADEIRA, PORTUGAL (ABC Nyheter): Men i dag fremstår den frodige og vakre øye i Atlanterhavet som et spennende, variert og ikke minst ganske eksklusivt alternativ for deg som søker det lille ekstra.

Jeg sitter i hagen til Hotel Casa Velha do Palheiro utenfor Funchal på Madeira. I hånden har jeg et glass... nettopp, madeira. Den føles helt riktig, for å si det forsiktig. I likhet med livet generelt akkurat nå. For rundt meg har jeg Palheiro Gardens, berømt langt ut over den lille portugisiske atlanterhavsøyas klippekyst for sitt frodige og varierte innhold. Vårværet er strålende, og det er så grønt og vakkert at jeg bestiller en madeira til – bare for sikkerhets skyld. Sant å si føler jeg meg nesten som en greve.

Les også: Bahamas har rosa strender

Det er jeg ikke den første som har gjort i disse omgivelsene. Hotellet var nemlig opprinnelig jakt- og sommerresidensen til João Esmeraldo, den første greven av Carvalhal. Han kjøpte den enorme eiendommen på åsryggen noen kilometer utenfor og en halv kilometer over Funchal, Madeiras hovedstad, i 1801. Og nærmest umiddelbart begynte han å anlegge hagen. Legenden forteller at selveste Kong João IV av Portugal donerte de første trærne. Helt sikkert er det i alle fall at greven, som blant mye annet var involvert i skipsfart, fikk anløpende kapteiner til å ha med seg planter og trær fra hele verden. På den måten ble hagen en frodig og ikke minst rikholdig botanisk verdensutstilling. Og det er den fremdeles, den dag i dag.

Les også: Vilt, vakkert og turist-tomt

Arven etter en lettlivet greve

Det er ikke den andre greven av Carvalhals fortjeneste. For der faren var en arbeidsom og forholdsvis nøktern mann, var hans sønn en libertiner og pengesløser av rang. Den festglade grevens selskapeligheter er fremdeles gjenstand for sladder på Madeira, 150 år etter at salonglysene ble slukket. Hans «red slippers»-ball skulle være et godt eksempel: Her ankom gjestene i røde tøfler, og intet annet. Klart det blir lettlivet moro av slikt!

Men moroa kunne ikke vare. Den andre greven av Carvalhal hadde snart sløst bort hele familieformuen, og den praktfulle eiendommen måtte selges.

Les også: Oman: Fra handelsmakt til eksotisk turistparadis

Den nye eieren var av et helt annet kaliber enn selgeren: John Burden Blandy var allerede godt etablert og vel ansett på Madeira da han overtok eiendommen i 1885. Blandy-familien kom til øya så tidlig som i 1811, og det var en av øyas aller mektigste familier som nå flyttet in på Palheiro-eiendommen. John Burden Blandy bygget en ny residens til seg og sin familie ved siden av jaktresidensen – symbolsk nok på Casa da Fransesca, eiendommen der den livsnytende greven hadde huset sin franske elskerinne. Og her bor familien Blandy fremdeles, den dag i dag.

Jeg sender munter en tanke til den andre greven av Carvalhal, og nipper til den overraskende gode madeiraen. Den er merket «Blandy», i likhet med bodegaen, hotellet, hagen, golfbanen, spa-anlegget, eiendomsselskapet som utvikler Palheiro-området, turbussene rundt om på øya, muséet midt i sentrum av Funchal, shippingselskapet i havnen og en rekke andre forretninger og bygninger på Madeira. Og jeg føler meg fremdeles som en greve.

Les også: Spania har gått forbi Danmark som nordmenns feriefavoritt

(Artikkelen fortsetter under)

Kystbyen Machico på Madeira. Foto: Colourbox.com
Kystbyen Machico på Madeira. Foto: Colourbox.com

Effektivt selvstyre

Madeira ble for noen år siden rammet av en voldsom flom. 42 mennesker omkom, og ødeleggelsene var enorme. Flommen var hovedsak i alle nyheter også her hjemme da katastrofen inntraff. De enorme vannmassene forårsaket enorm skade på både mennesker, infrastruktur og bygninger. Og fordi turismen er en svært viktig del av næringsgrunnlaget på øya, reiste en bekymret FN-ansvarlig representant for turisme sporenstreks til Madeira for å vurdere skadeomfanget. Han kom forbløffet tilbake til hovedkvarteret i New York, og kunne meddele at det neppe var noen fare for turismen. Allerede etter få uker var alt nesten tilbake ved det normale!

Les også: Verdens 20 beste land å besøke

– De er utrolig effektive her på øya, forklarer Roger Still. Roger er britisk – i dag pensjonert, men han har bodd og arbeidet i Portugal i en årrekke.

– Og jeg tror forklaringen ligger i den politiske situasjonen på Madeira. Vi er en del av Portugal, selvsagt, men er samtidig autonome med ganske utstrakt selvstyre. Presidenten i den lokale regjeringen har ganske mye makt her. Prosesser kan planlegges og ikke minst gjennomføres i et langsiktig perspektiv. Og byråkratiet er som et resultat av dette faktisk temmelig effektivt. Så da flommen inntraff, visste alle hva som måtte gjøres. Dermed ble det ryddet opp på rekordtid.

Les også: Stor guide til øyhopping i Hellas

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Havnen. Foto: Colourbox.com
Havnen. Foto: Colourbox.com

Funchal

Den vakre hovedstaden Funchal er nærmest perfekt i størrelse: Stor nok til å romme alle tilbud og tjenester du måtte ønske (og til å produsere fotballstorheter som Christiano Ronaldo, som er født og oppvokst her), og liten nok til å bevare et tydelig preg av intimitet. Prisnivået er omtrent som på fastlandet – litt overraskende, fordi øyer langt ute i havet gjerne er belemret med høye transportkostnader og begrenset tilbud.

– Vi har lavere moms enn fastlands-Portugal. Det kompenserer for høye transportkostnader og utjevner prisnivået, forklarer Roger.

(Artikkelen fortsetter under)

Kirken Nossa Senhora de Monte i Monte, Madeira. Foto: Colourbox.com
Kirken Nossa Senhora de Monte i Monte, Madeira. Foto: Colourbox.com

Les også: Portugals vakre eventyrby

Etter mange år i Portugal og på Madeira sitter briten likevel i ryggmargen, og han inviterer på high tea på The Reid's – et av verdens klassiske hoteller. Her sitter George Bernhard Shaws og Winston Churchills ånd i art deco-veggene, her er det dinner dance hver tirsdag og her inntas det altså high tea i eleverte omgivelser. Stikk innom, om du er i Funchal! Og særlig om du er glad i vakre bygninger proppfulle av historie.

Madeiras hovedstad er et populært anløpssted for cruiseskip, og nye ankommer daglig. Roger og jeg treffer på dem i puljer rundt om i byen – alle med smilende ansikter og bæreposer fulle av madeira-flasker.

Vi koser oss i byen, men Roger er ivrig etter å vise frem resten av øya. Vi setter oss i bilen, og så bærer det oppover. Og oppover...

Les også: 12 tips til ferie på sparket

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klippene på østkysten av Madeira – Ponta de Sao Lourenco. Foto: Colourbox.com
Klippene på østkysten av Madeira – Ponta de Sao Lourenco. Foto: Colourbox.com

Ut på tur

Funchal ligger ved havet. Palheiro ligger 500 meter opp fra vannet, med fantastisk utsikt over byen og havet. Men det skal vise seg at dette bare er begynnelsen på klatringen på Madeira. Vi skal høyere opp. Helt til topps, faktisk. Men før vi kommer så langt passerer vi de første levadaene, som er så viktige for øya. En levada er en akvedukt – en vannrenne i friluft – som er lagt, og som oftest støpt inn i terrenger. Rundt levadaene er det flatmark i alle fall en meter i hver retning. De går på kryss og tvers over hele Madeira, og tjener to viktige hensikter: De forsyner bøndene med vann, og de utgjør ypperlige turstier for vandreglade turister (og fastboende). Såkalte levada walks er svært populært, og folk valfarter fra hele verden for disse turene.

Les også: Gammel fiskerbolig ble nydelig feriehus

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ved stranden Canico de Baixo finner du hotellet Oasis Atlantic, helt nede ved sjøen. Foto: Colourbox.com
Ved stranden Canico de Baixo finner du hotellet Oasis Atlantic, helt nede ved sjøen. Foto: Colourbox.com

Men den kanskje mest populære turen av alle starter helt på toppen av Madeira. Og det er nettopp hit vi er på vei – til Pico do Areeiro. Her møter vi en god slump av alle andre turister som er på Madeira akkurat nå, de fleste av dem utstyrt med ryggsekk og turstøvler. Herfra går nemlig en tre-firetimers tur – ikke langs levadaer, men over fjellkammene som et slags Madeiras svar på Besseggen.

Det får bli neste gang. Vi er på tur mot nordsiden av øya, som er langt mer sparsommelig utbygd og bebodd enn sørsiden.

Les også: – Ti tips for å unngå innbrudd mens du er på ferie

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Gårder og hus på kysten av Madeira sett ovenfra. Foto: Colourbox.com
Gårder og hus på kysten av Madeira sett ovenfra. Foto: Colourbox.com

Nordsiden av Madeira

Allerede idet vi ser havet på nordsiden ser vi også at denne delen av Madeira skiller seg vesentlig fra den langt mer trafikkerte sørsiden. Landskapet er villere, mer utemmet. Kysten er preget av klipper, ofte nesten ufremkommelige barrièrer mot havet.

Med jevne mellomrom kjører vi gjennom små landsbyer – vakre som postkort, men tilsynelatende like søvnige som de er vakre. I den grad vi i det hele tatt forstyrres av noe, måtte det være en og annen saueflokk som drives langs den smale, svingete veien i bedagelig tempo.

– Jeg pleier å ta med familien til denne delen av øya hver søndag, sier Roger.

– Det er så fredelig her, og så ufattelig vakkert. Selv går jeg gjerne levada-turer her, men på familieutfluktene pleier vi å finne en enkel, lokal restaurant for lunsj. Maten på disse enkle stedene er gjerne fantastisk, og prisene ligger langt under restaurantene i Funchal.

Les også: Populær ferieøy stenges for turister

(Artikkelen fortsetter under)

Det finnes også byliv på Madeira. Foto: Colourbox.com
Det finnes også byliv på Madeira. Foto: Colourbox.com

Jeg anser det som min tunge journalistiske plikt å sjekke sannhetsgehalten i dette, og lar meg lede opp og innover et trangt dalføre. Noen kilometer inn stopper Roger ved en unnselig bygning langs veien, og vi inntar stedets pinnestoler – jeg med en viss skepsis, Roger med connaiseurens forventning skrevet med sprittusj i ansiktet.

– Prøv grillspydet, sier Roger.

Les også: Tips for å holde blomster og planter i live mens du er bortreist

Gjeterhytter

Jeg prøvde grillspydet, og tilhører nå menigheten. Det er nettopp slike opplevelser som gjør opphold i andre kulturer så spennende; våger du å gå litt utenfor turisttråkket, kan du finne perler som denne enkle, lokale restauranten som serverer like enkel og lokal, men likevel himmelsk mat. Og det nesten uten at det merkes i lommeboken.

På vei ned fra dalen passerer vi en rekke små steinhus.

– Gjeterhytter, forklarer Roger. Men legger til at flere av dem ikke er så enkle som de ser ut.

– Det er blitt temmelig populært blant øyas fastboende å kjøpe seg en av disse gjeterhyttene. De renoverer dem fullstendig, legger inn strøm, vann og satellitt-TV – og vips! så har de et supert weekend-sted for et par hundre tusen kroner.

Les også: Advarer mot reiser til 48 land

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Atlanterhavsbølger slår inn mot land på øy-perlen. Foto: Colourbox.com
Atlanterhavsbølger slår inn mot land på øy-perlen. Foto: Colourbox.com

Kanskje ikke ferieboligdrømmen for den jevne skandinaver, men skulle du likevel være interessert bør du kjenne din besøkelsestid: Gjeterhyttene er nå så populære at prisene stiger raskt. Salget forestås nok temmelig lokalt, og vi ber om forståelse for at vi ikke kan anbefale noen megler. I tillegg er det nok slik at selv om nordsiden av øya er både vakker og spennende, egner den seg fremdeles bedre for helgeturer og utflukter enn for ferieboligliv.

Og mens vi er inne på utflukter: Under mitt alt for hastige besøk på Madeira får jeg stadig høre om folk jeg burde ha truffet – men som dessverre tilbringer helgen på naboøya Porto Santo, hvor det pågår en stor og viktig golfturnering. Vårt tidsskjema tillater ikke turen dit, så jeg får nøye meg med å referere mine fastboende kilder på Madeira når de omtaler Porto Santo som et paradis med hvite strender, blått hav og late dager i solen.

Men jeg er fremdeles på Madeira, som sannelig har mer enn nok å by på uten hjelp fra tropiske naboøyer.

Les også:

Reisetips: Glem sosiale medier når du er i Kina

Nå blir det billigere å bruke mobilen på ferie

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført23:20 Pompeo: Trump er fullt forberedt på krig mot Tyrkia22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 Tok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Syriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Frykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Frynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Startet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå
Siste nytt
00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført23:20VerdenPompeo: Trump er fullt forberedt på krig mot Tyrkia22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeTok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenSyriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerFrykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54Helse og livsstilMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenFrynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits05:05KulturSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49PolitikkMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45PolitikkNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkStartet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus