Meny

Madeira - den grønne øya

FUNCHAL Vakre Funchal by night. Madeiras hovedstad er en perfekt blanding mellom storby og småby. Her finner du alt du måtte ønske av varer og tjenester, samtidig som den koselige og intime følelsen opprettholdes. Foto: Tom Andersson

Ryktene vil ha det til at Madeira er en lekegrind for pensjonister og botanikere. Og kanskje var det sant, en gang i tiden.

Bo godt:

Vi bodde på Casa Velha do Palheiro utenfor Funchal. Hotellet er bygget som et herskapshus i 1801, og ligger ved en botanisk hage som er berømt over hele verden.

Spise godt:

High tea på the Reid's er legendarisk. Slutt deg til rekkene med blant andre Winston Churchill og George Bernhard Shaw i art deco-miljøet som gjør fortiden levende – og smakfull. Hotellet er også blant Madeiras beste.

Komme seg dit:

Norwegian flyr direkte til Madeira i vinterhalvåret. Ellers TAP til Lisboa, videre med innenriksfly.

MADEIRA, PORTUGAL (ABC Nyheter): Men i dag fremstår den frodige og vakre øye i Atlanterhavet som et spennende, variert og ikke minst ganske eksklusivt alternativ for deg som søker det lille ekstra.

Jeg sitter i hagen til Hotel Casa Velha do Palheiro utenfor Funchal på Madeira. I hånden har jeg et glass... nettopp, madeira. Den føles helt riktig, for å si det forsiktig. I likhet med livet generelt akkurat nå. For rundt meg har jeg Palheiro Gardens, berømt langt ut over den lille portugisiske atlanterhavsøyas klippekyst for sitt frodige og varierte innhold. Vårværet er strålende, og det er så grønt og vakkert at jeg bestiller en madeira til – bare for sikkerhets skyld. Sant å si føler jeg meg nesten som en greve.

Les også: Bahamas har rosa strender

Det er jeg ikke den første som har gjort i disse omgivelsene. Hotellet var nemlig opprinnelig jakt- og sommerresidensen til João Esmeraldo, den første greven av Carvalhal. Han kjøpte den enorme eiendommen på åsryggen noen kilometer utenfor og en halv kilometer over Funchal, Madeiras hovedstad, i 1801. Og nærmest umiddelbart begynte han å anlegge hagen. Legenden forteller at selveste Kong João IV av Portugal donerte de første trærne. Helt sikkert er det i alle fall at greven, som blant mye annet var involvert i skipsfart, fikk anløpende kapteiner til å ha med seg planter og trær fra hele verden. På den måten ble hagen en frodig og ikke minst rikholdig botanisk verdensutstilling. Og det er den fremdeles, den dag i dag.

Les også: Vilt, vakkert og turist-tomt

Arven etter en lettlivet greve

Det er ikke den andre greven av Carvalhals fortjeneste. For der faren var en arbeidsom og forholdsvis nøktern mann, var hans sønn en libertiner og pengesløser av rang. Den festglade grevens selskapeligheter er fremdeles gjenstand for sladder på Madeira, 150 år etter at salonglysene ble slukket. Hans «red slippers»-ball skulle være et godt eksempel: Her ankom gjestene i røde tøfler, og intet annet. Klart det blir lettlivet moro av slikt!

Men moroa kunne ikke vare. Den andre greven av Carvalhal hadde snart sløst bort hele familieformuen, og den praktfulle eiendommen måtte selges.

Les også: Oman: Fra handelsmakt til eksotisk turistparadis

Den nye eieren var av et helt annet kaliber enn selgeren: John Burden Blandy var allerede godt etablert og vel ansett på Madeira da han overtok eiendommen i 1885. Blandy-familien kom til øya så tidlig som i 1811, og det var en av øyas aller mektigste familier som nå flyttet in på Palheiro-eiendommen. John Burden Blandy bygget en ny residens til seg og sin familie ved siden av jaktresidensen – symbolsk nok på Casa da Fransesca, eiendommen der den livsnytende greven hadde huset sin franske elskerinne. Og her bor familien Blandy fremdeles, den dag i dag.

Jeg sender munter en tanke til den andre greven av Carvalhal, og nipper til den overraskende gode madeiraen. Den er merket «Blandy», i likhet med bodegaen, hotellet, hagen, golfbanen, spa-anlegget, eiendomsselskapet som utvikler Palheiro-området, turbussene rundt om på øya, muséet midt i sentrum av Funchal, shippingselskapet i havnen og en rekke andre forretninger og bygninger på Madeira. Og jeg føler meg fremdeles som en greve.

Les også: Spania har gått forbi Danmark som nordmenns feriefavoritt

(Artikkelen fortsetter under)

Kystbyen Machico på Madeira. Foto: Colourbox.com

Effektivt selvstyre

Madeira ble for noen år siden rammet av en voldsom flom. 42 mennesker omkom, og ødeleggelsene var enorme. Flommen var hovedsak i alle nyheter også her hjemme da katastrofen inntraff. De enorme vannmassene forårsaket enorm skade på både mennesker, infrastruktur og bygninger. Og fordi turismen er en svært viktig del av næringsgrunnlaget på øya, reiste en bekymret FN-ansvarlig representant for turisme sporenstreks til Madeira for å vurdere skadeomfanget. Han kom forbløffet tilbake til hovedkvarteret i New York, og kunne meddele at det neppe var noen fare for turismen. Allerede etter få uker var alt nesten tilbake ved det normale!

Les også: Verdens 20 beste land å besøke

– De er utrolig effektive her på øya, forklarer Roger Still. Roger er britisk – i dag pensjonert, men han har bodd og arbeidet i Portugal i en årrekke.

– Og jeg tror forklaringen ligger i den politiske situasjonen på Madeira. Vi er en del av Portugal, selvsagt, men er samtidig autonome med ganske utstrakt selvstyre. Presidenten i den lokale regjeringen har ganske mye makt her. Prosesser kan planlegges og ikke minst gjennomføres i et langsiktig perspektiv. Og byråkratiet er som et resultat av dette faktisk temmelig effektivt. Så da flommen inntraff, visste alle hva som måtte gjøres. Dermed ble det ryddet opp på rekordtid.

Les også: Stor guide til øyhopping i Hellas

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Havnen. Foto: Colourbox.com

Funchal

Den vakre hovedstaden Funchal er nærmest perfekt i størrelse: Stor nok til å romme alle tilbud og tjenester du måtte ønske (og til å produsere fotballstorheter som Christiano Ronaldo, som er født og oppvokst her), og liten nok til å bevare et tydelig preg av intimitet. Prisnivået er omtrent som på fastlandet – litt overraskende, fordi øyer langt ute i havet gjerne er belemret med høye transportkostnader og begrenset tilbud.

– Vi har lavere moms enn fastlands-Portugal. Det kompenserer for høye transportkostnader og utjevner prisnivået, forklarer Roger.

(Artikkelen fortsetter under)

Kirken Nossa Senhora de Monte i Monte, Madeira. Foto: Colourbox.com

Les også: Portugals vakre eventyrby

Etter mange år i Portugal og på Madeira sitter briten likevel i ryggmargen, og han inviterer på high tea på The Reid's – et av verdens klassiske hoteller. Her sitter George Bernhard Shaws og Winston Churchills ånd i art deco-veggene, her er det dinner dance hver tirsdag og her inntas det altså high tea i eleverte omgivelser. Stikk innom, om du er i Funchal! Og særlig om du er glad i vakre bygninger proppfulle av historie.

Madeiras hovedstad er et populært anløpssted for cruiseskip, og nye ankommer daglig. Roger og jeg treffer på dem i puljer rundt om i byen – alle med smilende ansikter og bæreposer fulle av madeira-flasker.

Vi koser oss i byen, men Roger er ivrig etter å vise frem resten av øya. Vi setter oss i bilen, og så bærer det oppover. Og oppover...

Les også: 12 tips til ferie på sparket

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klippene på østkysten av Madeira – Ponta de Sao Lourenco. Foto: Colourbox.com

Ut på tur

Funchal ligger ved havet. Palheiro ligger 500 meter opp fra vannet, med fantastisk utsikt over byen og havet. Men det skal vise seg at dette bare er begynnelsen på klatringen på Madeira. Vi skal høyere opp. Helt til topps, faktisk. Men før vi kommer så langt passerer vi de første levadaene, som er så viktige for øya. En levada er en akvedukt – en vannrenne i friluft – som er lagt, og som oftest støpt inn i terrenger. Rundt levadaene er det flatmark i alle fall en meter i hver retning. De går på kryss og tvers over hele Madeira, og tjener to viktige hensikter: De forsyner bøndene med vann, og de utgjør ypperlige turstier for vandreglade turister (og fastboende). Såkalte levada walks er svært populært, og folk valfarter fra hele verden for disse turene.

Les også: Gammel fiskerbolig ble nydelig feriehus

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ved stranden Canico de Baixo finner du hotellet Oasis Atlantic, helt nede ved sjøen. Foto: Colourbox.com

Men den kanskje mest populære turen av alle starter helt på toppen av Madeira. Og det er nettopp hit vi er på vei – til Pico do Areeiro. Her møter vi en god slump av alle andre turister som er på Madeira akkurat nå, de fleste av dem utstyrt med ryggsekk og turstøvler. Herfra går nemlig en tre-firetimers tur – ikke langs levadaer, men over fjellkammene som et slags Madeiras svar på Besseggen.

Det får bli neste gang. Vi er på tur mot nordsiden av øya, som er langt mer sparsommelig utbygd og bebodd enn sørsiden.

Les også: – Ti tips for å unngå innbrudd mens du er på ferie

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Gårder og hus på kysten av Madeira sett ovenfra. Foto: Colourbox.com

Nordsiden av Madeira

Allerede idet vi ser havet på nordsiden ser vi også at denne delen av Madeira skiller seg vesentlig fra den langt mer trafikkerte sørsiden. Landskapet er villere, mer utemmet. Kysten er preget av klipper, ofte nesten ufremkommelige barrièrer mot havet.

Med jevne mellomrom kjører vi gjennom små landsbyer – vakre som postkort, men tilsynelatende like søvnige som de er vakre. I den grad vi i det hele tatt forstyrres av noe, måtte det være en og annen saueflokk som drives langs den smale, svingete veien i bedagelig tempo.

– Jeg pleier å ta med familien til denne delen av øya hver søndag, sier Roger.

– Det er så fredelig her, og så ufattelig vakkert. Selv går jeg gjerne levada-turer her, men på familieutfluktene pleier vi å finne en enkel, lokal restaurant for lunsj. Maten på disse enkle stedene er gjerne fantastisk, og prisene ligger langt under restaurantene i Funchal.

Les også: Populær ferieøy stenges for turister

(Artikkelen fortsetter under)

Det finnes også byliv på Madeira. Foto: Colourbox.com

Jeg anser det som min tunge journalistiske plikt å sjekke sannhetsgehalten i dette, og lar meg lede opp og innover et trangt dalføre. Noen kilometer inn stopper Roger ved en unnselig bygning langs veien, og vi inntar stedets pinnestoler – jeg med en viss skepsis, Roger med connaiseurens forventning skrevet med sprittusj i ansiktet.

– Prøv grillspydet, sier Roger.

Les også: Tips for å holde blomster og planter i live mens du er bortreist

Gjeterhytter

Jeg prøvde grillspydet, og tilhører nå menigheten. Det er nettopp slike opplevelser som gjør opphold i andre kulturer så spennende; våger du å gå litt utenfor turisttråkket, kan du finne perler som denne enkle, lokale restauranten som serverer like enkel og lokal, men likevel himmelsk mat. Og det nesten uten at det merkes i lommeboken.

På vei ned fra dalen passerer vi en rekke små steinhus.

– Gjeterhytter, forklarer Roger. Men legger til at flere av dem ikke er så enkle som de ser ut.

– Det er blitt temmelig populært blant øyas fastboende å kjøpe seg en av disse gjeterhyttene. De renoverer dem fullstendig, legger inn strøm, vann og satellitt-TV – og vips! så har de et supert weekend-sted for et par hundre tusen kroner.

Les også: Advarer mot reiser til 48 land

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Atlanterhavsbølger slår inn mot land på øy-perlen. Foto: Colourbox.com

Kanskje ikke ferieboligdrømmen for den jevne skandinaver, men skulle du likevel være interessert bør du kjenne din besøkelsestid: Gjeterhyttene er nå så populære at prisene stiger raskt. Salget forestås nok temmelig lokalt, og vi ber om forståelse for at vi ikke kan anbefale noen megler. I tillegg er det nok slik at selv om nordsiden av øya er både vakker og spennende, egner den seg fremdeles bedre for helgeturer og utflukter enn for ferieboligliv.

Og mens vi er inne på utflukter: Under mitt alt for hastige besøk på Madeira får jeg stadig høre om folk jeg burde ha truffet – men som dessverre tilbringer helgen på naboøya Porto Santo, hvor det pågår en stor og viktig golfturnering. Vårt tidsskjema tillater ikke turen dit, så jeg får nøye meg med å referere mine fastboende kilder på Madeira når de omtaler Porto Santo som et paradis med hvite strender, blått hav og late dager i solen.

Men jeg er fremdeles på Madeira, som sannelig har mer enn nok å by på uten hjelp fra tropiske naboøyer.

Les også:

Reisetips: Glem sosiale medier når du er i Kina

Nå blir det billigere å bruke mobilen på ferie

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:32 Trafikkulykke i Aust-Agder: Bil kjørte i fjellvegg – én person omkom16:09 Tidligere fylkesmann Signe Marie Stray Ryssdal er død15:55 Bombe mot turistbuss ved pyramidene i Egypt14:54 Varsel til Madonna og mulig straff til Island for Palestina-flagg14:41 Syklist kolliderte med bil på Voss14:31 Samferdselsministeren i bompengekrangel med byrådslederen i Bergen14:04 Dykkere fant død person i Stavanger13:28 Vil du ha en jobb med mye makt? Bli politiker13:24 Nyvalg i Østerrike i september13:23 Saudi-Arabia klar til å forsvare seg mot Iran12:56 Ni migranter stanset av fransk kystvakt på vei til Storbritannia12:55 Prinsessen og Verrett gjester i rojalt bryllup12:24 Tysk utsending i samtale med Taliban-leder12:21 Brasils miljøminister: – Norges milliardbidrag i Amazonas-fondet er bortkastet12:20 Syklist kolliderte med bil på Voss11:48 100 år etter: Bildene som endret vårt syn på universet11:23 Dekkene på tankbilen tok fyr – sjåføren hylles som helt10:47 Juncker freser mot dumme journalister10:22 Syklist kjørt til sykehus etter sykkelritt-ulykke ved Hønefoss09:31 War of Will vant Preakness Stakes09:22 Regjeringen vil styrke fagskolene09:17 Wondolowski satte MLS-rekord med stil09:02 Norge på plass i Polen før U20-VM: – Vi tar kamp for kamp08:50 Arnold Schwarzenegger ble sparket bakfra under hoppetau-arrangement08:46 Selvmord blant unge øker i USA – jenter tar igjen gutter08:29 – Å innføre røykeloven er noe av det tøffeste jeg har gjort07:56 Tidligere tingrettsdommer møter i retten tiltalt for overgrep mot barn06:47 Trump maner til republikansk samhold i abortsaken06:13 Dette skjer i dag05:57 Sveits stemmer over våpenlover på linje med EU05:35 Dette skjedde i natt05:04 Brann i rekkehus i Tromsø slukket04:42 Fem omkom i flyulykke i Honduras04:18 Saudi-Arabia avviser trussel mot aktivist i Norge04:18 Tyrkia samarbeider med Russland om nytt rakettforsvarsanlegg03:33 Femteplass i Eurovision: – Keiino er kommet for å bli03:26 Boeing erkjenner feil ved 737 MAX-simulator02:48 Mann omkom i trafikkulykke i Oppland01:34 Nye luftangrep fra Israel mot mål i Syria01:05 Dette sier Jean-Claude Juncker01:00 Juncker freser mot dumme journalister00:49 Reklametavle på Times Square i New York i full fyr00:37 Saudi-Arabia kaller inn til krisemøter00:37 Norge ga flest poeng til Tsjekkia00:31 Mol og Sørum til finale i Brasil00:16 Monaco nesten berget i Ligue 100:08 Madonna med munkekor i Eurovision-pausen00:03 Tre Kronor vant VM-finalereprisen23:39 Hegerberg: – Savner å spille for landet mitt22:28 Keiino møtt av massiv klapping – stiger på oddslistene22:06 Mann omkom i trafikkulykke i Oppland21:26 Denne papyrus-biten forteller en historie fra begynnelsen til den kristne kirken21:13 Kurz vil ha nyvalg i Østerrike etter korrupsjonsskandale20:21 Vanvittig drama og ekstraomganger da Vipers tok første stikk20:16 Den røde eller den blå fare?20:11 Manchester City lekte seg til nytt trofé med 6-0-seier i FA-cupfinalen20:06 Hegerberg med hattrick da Lyon vant mesterligaen med 4-1 over Barcelona19:32 Uvedkommende kom seg inn på lukket Eurovision-område – medier frykter for sikkerheten19:06 Mann i 20-årene dømt til fengsel for en rekke grove trusler19:06 Norske artister spiller på protestkonsert mot Eurovision i Betlehem18:35 Norge sikret plassen i elite-VM med festhockey mot Italia og 7-1-seier18:27 Kunstneren Peter Dahl er død17:41 USA utsteder advarsel til flyselskaper om Persiabukta17:22 John Arne Riise har kontaktet Strømsgodset om ledig trenerjobb16:53 Fant 370.000 tannbørster på øde øy16:35 Tusener krever at Østerrikes regjering må gå16:33 Bombedømt russisk 19-åring sendt ut av Norge15:04 Keiino strålte under siste prøve før Eurovision-finalen14:45 Boris Johnson ligger best an til å etterfølge Theresa May14:36 Mann måtte amputere armen etter saluttulykke i Mysen14:23 Syklist mistet livet i Nordland14:05 Skiløper omkom etter fallulykke i Jotunheimen13:47 Jevnere enn ventet i Australia13:42 Mann omkom i ulykke på Hvaler13:39 MC-fører skadd i ulykke på Siljan13:39 Strache går av som visestatsminister i Østerrike12:40 Norsk sjaman om «Shaman Durek»: – Henger ikke helt med12:34 MC-fører alvorlig skadd i ulykke på Siljan12:29 Rødt vil stanse ny postlov12:23 Prinsesse Märtha Louise avlyser pressekonferanse og vil ikke snakke med journalister12:16 Hund hylles som helt etter å ha reddet begravd baby12:05 To menn i retten etter sparkesykkel-vold i Oslo12:03 Harsem ikke fornøyd med å bli vraket11:55 Nordmenn storhandlet på og før 17. mai11:22 Guardiola svarte om anklagene: – Vi er uskyldige til det motsatte er bevist10:50 Ibrahim forlenget med Pafos10:31 Valgdagsmåling: Opposisjonen ligger an til å vinne valget i Australia10:22 Kilder: Kurz utelukker videre samarbeid med FPÖ-lederen10:01 Zlatan utestengt etter nakkegrep på keeper09:18 Rekkehusbrann i Bergen slokket09:14 Arsenal oppgitt over fansens reisekrise09:00 Facebook utestenger israelsk selskap for valgpåvirkning08:59 Australsk stiftelse: Koalaen kan være praktisk talt utryddet08:58 Bolig overtent i Sigdal – nabohus evakuert08:20 Politiet jakter gjerningspersoner etter voldshendelse i Oslo08:17 – Våre demokratiske organer har spilt klima-falitt. Vi må finne på noe annet07:33 Salvini trommer sammen høyrepopulistisk front i Milano06:13 Mann knivstukket i Horten05:57 Riksadvokaten mener politi i Agder brøt tjenesteplikten grovt05:55 Bortføring for penger tar av i Nigeria
Siste nytt
16:32NorgeTrafikkulykke i Aust-Agder: Bil kjørte i fjellvegg – én person omkom16:09NorgeTidligere fylkesmann Signe Marie Stray Ryssdal er død15:55VerdenBombe mot turistbuss ved pyramidene i Egypt14:54VerdenVarsel til Madonna og mulig straff til Island for Palestina-flagg14:41NorgeSyklist kolliderte med bil på Voss14:31NorgeSamferdselsministeren i bompengekrangel med byrådslederen i Bergen14:04NorgeDykkere fant død person i Stavanger13:28PengerVil du ha en jobb med mye makt? Bli politiker13:24PolitikkNyvalg i Østerrike i september13:23VerdenSaudi-Arabia klar til å forsvare seg mot Iran12:56VerdenNi migranter stanset av fransk kystvakt på vei til Storbritannia12:55NorgePrinsessen og Verrett gjester i rojalt bryllup12:24VerdenTysk utsending i samtale med Taliban-leder12:21NorgeBrasils miljøminister: – Norges milliardbidrag i Amazonas-fondet er bortkastet12:20NorgeSyklist kolliderte med bil på Voss11:48Verden100 år etter: Bildene som endret vårt syn på universet11:23NorgeDekkene på tankbilen tok fyr – sjåføren hylles som helt10:47PolitikkJuncker freser mot dumme journalister10:22NorgeSyklist kjørt til sykehus etter sykkelritt-ulykke ved Hønefoss09:31SportWar of Will vant Preakness Stakes09:22NorgeRegjeringen vil styrke fagskolene09:17SportWondolowski satte MLS-rekord med stil09:02SportNorge på plass i Polen før U20-VM: – Vi tar kamp for kamp08:50VerdenArnold Schwarzenegger ble sparket bakfra under hoppetau-arrangement08:46VerdenSelvmord blant unge øker i USA – jenter tar igjen gutter08:29Helse og livsstil– Å innføre røykeloven er noe av det tøffeste jeg har gjort07:56NorgeTidligere tingrettsdommer møter i retten tiltalt for overgrep mot barn06:47VerdenTrump maner til republikansk samhold i abortsaken06:13NorgeDette skjer i dag05:57VerdenSveits stemmer over våpenlover på linje med EU05:35NorgeDette skjedde i natt05:04NorgeBrann i rekkehus i Tromsø slukket04:42VerdenFem omkom i flyulykke i Honduras04:18NorgeSaudi-Arabia avviser trussel mot aktivist i Norge04:18VerdenTyrkia samarbeider med Russland om nytt rakettforsvarsanlegg03:33VerdenFemteplass i Eurovision: – Keiino er kommet for å bli03:26VerdenBoeing erkjenner feil ved 737 MAX-simulator02:48NorgeMann omkom i trafikkulykke i Oppland01:34VerdenNye luftangrep fra Israel mot mål i Syria01:05VerdenDette sier Jean-Claude Juncker01:00VerdenJuncker freser mot dumme journalister00:49VerdenReklametavle på Times Square i New York i full fyr00:37VerdenSaudi-Arabia kaller inn til krisemøter00:37VerdenNorge ga flest poeng til Tsjekkia00:31SportMol og Sørum til finale i Brasil00:16SportMonaco nesten berget i Ligue 100:08VerdenMadonna med munkekor i Eurovision-pausen00:03SportTre Kronor vant VM-finalereprisen23:39SportHegerberg: – Savner å spille for landet mitt22:28KulturKeiino møtt av massiv klapping – stiger på oddslistene22:06NorgeMann omkom i trafikkulykke i Oppland21:26VerdenDenne papyrus-biten forteller en historie fra begynnelsen til den kristne kirken21:13PolitikkKurz vil ha nyvalg i Østerrike etter korrupsjonsskandale20:21SportVanvittig drama og ekstraomganger da Vipers tok første stikk20:16PolitikkDen røde eller den blå fare?20:11SportManchester City lekte seg til nytt trofé med 6-0-seier i FA-cupfinalen20:06SportHegerberg med hattrick da Lyon vant mesterligaen med 4-1 over Barcelona19:32KulturUvedkommende kom seg inn på lukket Eurovision-område – medier frykter for sikkerheten19:06NorgeMann i 20-årene dømt til fengsel for en rekke grove trusler19:06NorgeNorske artister spiller på protestkonsert mot Eurovision i Betlehem18:35SportNorge sikret plassen i elite-VM med festhockey mot Italia og 7-1-seier18:27NorgeKunstneren Peter Dahl er død17:41VerdenUSA utsteder advarsel til flyselskaper om Persiabukta17:22SportJohn Arne Riise har kontaktet Strømsgodset om ledig trenerjobb16:53VerdenFant 370.000 tannbørster på øde øy16:35PolitikkTusener krever at Østerrikes regjering må gå16:33NorgeBombedømt russisk 19-åring sendt ut av Norge15:04NorgeKeiino strålte under siste prøve før Eurovision-finalen14:45VerdenBoris Johnson ligger best an til å etterfølge Theresa May14:36NorgeMann måtte amputere armen etter saluttulykke i Mysen14:23NorgeSyklist mistet livet i Nordland14:05NorgeSkiløper omkom etter fallulykke i Jotunheimen13:47VerdenJevnere enn ventet i Australia13:42NorgeMann omkom i ulykke på Hvaler13:39NorgeMC-fører skadd i ulykke på Siljan13:39VerdenStrache går av som visestatsminister i Østerrike12:40Helse og livsstilNorsk sjaman om «Shaman Durek»: – Henger ikke helt med12:34NorgeMC-fører alvorlig skadd i ulykke på Siljan12:29PolitikkRødt vil stanse ny postlov12:23NorgePrinsesse Märtha Louise avlyser pressekonferanse og vil ikke snakke med journalister12:16VerdenHund hylles som helt etter å ha reddet begravd baby12:05NorgeTo menn i retten etter sparkesykkel-vold i Oslo12:03SportHarsem ikke fornøyd med å bli vraket11:55PengerNordmenn storhandlet på og før 17. mai11:22SportGuardiola svarte om anklagene: – Vi er uskyldige til det motsatte er bevist10:50SportIbrahim forlenget med Pafos10:31VerdenValgdagsmåling: Opposisjonen ligger an til å vinne valget i Australia10:22VerdenKilder: Kurz utelukker videre samarbeid med FPÖ-lederen10:01SportZlatan utestengt etter nakkegrep på keeper09:18NorgeRekkehusbrann i Bergen slokket09:14SportArsenal oppgitt over fansens reisekrise09:00VerdenFacebook utestenger israelsk selskap for valgpåvirkning08:59VerdenAustralsk stiftelse: Koalaen kan være praktisk talt utryddet08:58NorgeBolig overtent i Sigdal – nabohus evakuert08:20NorgePolitiet jakter gjerningspersoner etter voldshendelse i Oslo08:17Politikk– Våre demokratiske organer har spilt klima-falitt. Vi må finne på noe annet07:33VerdenSalvini trommer sammen høyrepopulistisk front i Milano06:13NorgeMann knivstukket i Horten05:57NorgeRiksadvokaten mener politi i Agder brøt tjenesteplikten grovt05:55VerdenBortføring for penger tar av i Nigeria
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus