Migranter sender hjem 100 bistandsbudsjetter

Migrantarbeidere fra Myanmar sorterer reker på et fiskemarked i Thailand. Verdens 200 millioner migrantarbeidere sender hjem til sammn 3700 milliarder kroner hvert år, ifølge FN-rapport. Kvinner utgjør nå halvparten av de som sender hjem penger.
Migrantarbeidere fra Myanmar sorterer reker på et fiskemarked i Thailand. Verdens 200 millioner migrantarbeidere sender hjem til sammn 3700 milliarder kroner hvert år, ifølge FN-rapport. Kvinner utgjør nå halvparten av de som sender hjem penger. Foto: Scanpix

Migranter verden over sender hjem svimlende 3700 milliarder kroner – hvert år. Det tilsvarer 100 norske bistandsbudsjetter. Pengene utgjør en livline for svært mange familier i fattige land, ifølge FN-rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slike overføringer må ikke mistenkeliggjøres, sier Fatima Ali Madar i Diaspora Network, en organisasjon som arbeider for å koble innvandrermiljøer og bistand.

Mer enn 200 millioner migrantarbeidere verden over sender hjem penger til familiene sine, ifølge en rapport fra Det internasjonale fondet for landbruksutvikling (IFAD).

Hver for seg er det ofte beskjedne overføringer, kanskje på et par tusen kroner eller mindre. Til sammen blir likevel de mange små bekkene en stor elv, som kan ha svært stor betydning for utvikling i fattige land.

På fagspråket kalles dette migrantoverføringer. I 2016 utgjorde dette hele 3700 milliarder kroner.

Les også: Forfatteren bak homobok: – Givernes trusler kan gjøre vondt verre

Regjeringen avviser bistandskritikk

Større enn bistand og investeringer

I en stadig mer sammenvevd verden er det mange som er involvert i slike pengeoverføringer. Én milliard mennesker deltar, enten som sender eller mottager.

Rapporten Sending Money Home: Contributing to the SDGs, one family at the time, som ble offentliggjort i sommer, sier at pengestrømmene har økt med 50 prosent i løpet av den siste tiårsperioden. Rapporten spår at veksten vil fortsette fram mot 2030, et årstall som ikke er tilfeldig valgt.

FN-organisasjonen IFAD mener nemlig at disse pengene vil spille en nøkkelrolle for å nå bærekraftsmålene, de 17 utviklingsmålene som verdenssamfunnet skal nå innen 2030.

Penger som sendes hjem fra migrantarbeidere utgjør nå tre ganger mer enn samlet bistand fra alle verdens giverland. I de fleste lav- og mellominntektsland utgjør migrantoverføringer også en større kapitalstrøm enn direkte utenlandsinvesteringer (FDI). Migrantoverføringer er treffsikre og bidrar vesentlig til å redusere fattigdom, ifølge rapporten.

Les også: Vi ber EU og Norge: Fordøm volden mot migranter

FN har analysert årsakene til flyktningekrisene

Direkte uten mellomledd

– Pengeoverføringer fra migranter er utvilsomt viktige for mange land. Sammenlignet med bistand så er disse pengene mindre utsatt for korrupsjon, siden de går direkte til familier som bruker dem, skriver seniorforsker Jørgen Carling ved fredsforskningsinstituttet PRIO i en epost til Bistandsaktuelt.

Han påpeker at ulempen med migrantoverføringer er at de ikke kan målrettes på samme måte som bistand.

Ifølge migrasjonseksperten er det bred enighet i fagmiljøene om hvor store pengestrømmer migrantene står for globalt i dag. Når det gjelder Norge, er det imidlertid vanskelig å finne gode tall.

Les også: VM i bistand: Norge på topp

«Utviklingsministre skaper ikke jobber og økonomisk vekst»

– Har blitt mistenkeliggjort

Carling mener at norske myndigheter fortjener ros for å ha gjort det enklere og billigere å overføre penger ut av Norge. Men han etterlyser en tydeligere forståelse av at pengeoverføringer fra migranter i Norge bidrar til utvikling i hjemlandet.

– Det er viktig å anerkjenne disse overføringene som noe positivt. I integreringsdebatten de siste årene har dette snarere blitt mistenkeliggjort, mener han.

Det samme sier Fatima Ali Madar i organisasjonen Diaspora Network. Madar er aktiv i bistandsarbeid rettet mot Somaliland, en selverklært uavhengig stat i den nordøstlige delen av Somalia.

– Vi opplever at det reises kritikk mot at folk sender penger ut av landet. Men at norske med innvandrerbakgrunn sender penger som de selv har tjent til sine fattige slektninger, kan ikke være noe negativt. Det trengs mer kunnskap om hva disse pengene går til, i stedet for mistenkeliggjøring, sier hun.

Det er mange som sender faste bidrag til sine familier, påpeker Madar.

Les også: Trump stanser bistand til grupper som forteller om abort

Sikkerhetsnett

Madar sier at overføringer fra hjemlandet i tillegg kan utgjøre et viktig sikkerhetsnett for hele lokalsamfunn, i møte med ulike typer kriser. Somaliland har det siste året opplevd omfattende tørke. I en slik situasjon kan private pengeoverføringer utgjøre forskjellen på liv og død.

– Et eksempel på dette er at min bror fikk en telefon fra en tørkerammet landsby som sa at de trengte vann i løpet av 24 timer for å overleve. Dette var deres eneste sjanse til å få drikkevann. Han fikk kontakt med en bekjent i nærmeste by, som sa at han kunne ordne leveranse av en vanntank dersom han fikk 200 dollar. Min bror sendte pengene via mobiloverføring, og vannet ble levert, forteller hun.

Madar sier at dette viser hvor fleksibel og rask hjelpen kan være. Denne typen hjelp bør anerkjennes som bistand, mener hun. Madar mener også at norske myndigheter burde spille en større rolle for å spre kunnskap om den positive effekten pengeoverføringene kan ha.

Samtidig understreker norsksomalieren at det er viktig å bekjempe hvitvasking av penger og overføringer til ulovlige virksomheter.

Les også: Frp og Høyre vurderer bistand som asyl-pressmiddel

Sju Oljefond før 2030

Også FN-organisasjonen IFAD tar til orde for sterkere anerkjennelse av migrantenes pengeoverføringer. Beregningene sier at migrantoverføringer bare vil fortsette å vokse: For perioden 2015-2030 vil de utgjøre til sammen 55 000 milliarder norske kroner, eller mer enn sju ganger verdien av det norske Oljefondet i dag.

Det tas forbehold om at tallene er usikre, også når det gjelder situasjonen i dag. Ikke minst gjelder dette pengeoverføringer fra migrantarbeidere i utviklingsland.

Pedro de Vasconcelos, som leder IFADs arbeid for å lette migrantoverføringer, sier i en pressemelding at om lag 40 prosent av pengene – 200 milliarder dollar – blir sendt til landsbygda. Han peker på at det er der flertallet av de fattige bor.

Les også: – EU trenerer avtale om å få 21 milliarder kroner i bistand fra Norge

Mest til mat og tak over hodet

Tre firedeler av overføringene går til å dekke grunnleggende behov som mat, husvære og løpende utgifter, ifølge rapporten. Resten går til helse, utdanning og – i noen tilfeller – sparing og små investeringer som kan gi inntekt på sikt.

USA, Saudi-Arabia og Russland topper lista over land som det sendes mest penger fra.

Folkerike land som India, Kina, Filippinene, Mexico, Pakistan og Nigeria topper lista over de landene som mottar mest i migrantoverføringer.

Men målt som andel av landenes brutto nasjonalprodukt (BNP), er bildet annerledes. (Se tekstbokser for ulike regioner.) Flere lavinntektsland er svært avhengige av inntektene fra migrantoverføringer. Blant disse er Liberia, Haiti og Nepal, som alle tre tilhører gruppen av prioriterte land for norsk bistand.

Les også: Norge får mest norsk bistand også i 2017

Dyrt å sende penger hjem

Det er dyrt å sende penger hjem. Mottageren har ofte ikke en bankkonto. I gjennomsnitt koster det i dag cirka 75 kroner for en migrant et sted i verden å sende 200 dollar hjem. Et lite antall selskaper, blant dem MoneyGram, Ria og Western Union, står for en stor andel av de globale overføringene.

Trøsten er at det har blitt billigere. Ny teknologi presser kostnadene ned, påpekes det i rapporten. Ikke minst pengeoverføringer via mobiltelefon gjort det mye rimeligere å sende penger.

I rapporten fra IFAD er en migrantarbeider definert som en som bor i et annet land enn der hun eller han er statsborger, og sender penger hjem til hjemlandet. Penger sendt av flyktninger og asylsøkere er ikke omfattet av tallene.

(Artikkelen er først publisert i Bistandsaktuelt)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:32 NISO-heder til Johaug og Warholm21:19 SV vil ha statsministeren inn på teppet i ambulanseflysaken21:02 Kvinne påkjørt i Hønefoss20:59 Biler i skiløype i Holmestrand: – Gjentakende problem, ifølge politiet20:15 Uvær stenger fjelloverganger i hele Sør-Norge: To timers ventetid20:03 Drapet på Wilma (17): Politiet har pågrepet kjærestens far18:47 Fotgjenger alvorlig skadd i påkjørsel i Oslo18:25 Havarikommisjonen undersøker ulykke i Rana18:20 Macrons regjering åpner for å utsette omstridt pensjonsreform17:46 19 år gamle Markeng overrasket med femteplass: – Må oppjustere målene for sesongen17:27 Rundt 200 syrere får forlate al-Hol17:18 Hegerberg med hattrick i Lyons storseier17:15 Rapperen Juice Wrld (21) er død17:10 Olsbu Røiseland sikret norsk stafettseier16:37 Mann fant slange i eske med underbukser16:15 Skyt ikke på pianisten. Vi er alle medskyldige15:28 Maren Lundby vant igjen - knuste konkurrentene15:11 Viking vant cupfinalen - kaptein Tripic ble helten15:10 Mulig nesebrudd for Løke: – Fantastisk deilig15:00 Bjerkeli Grøvdal tok sølv terrengløp-EM14:51 Babcock beklager – vet ikke når feilen med luftambulanseflyene vil være løst14:50 Over 1.500 møtte opp på minnemarkering i Tromsø14:46 Arrangørene mener 800.000 demonstrerte i Hongkong14:09 Riiber vant igjen - tok sin femte strake kombinert-seier14:06 Engerdal-ordfører (51) død13:59 Norge med viktig VM-seier13:27 Russisk storeslem sørget for dobbelt stafettseier i Lillehammer13:02 Trygve var «han høye» – én dag fikk han nok12:56 Sea King-helikopter brukte rotoren for å redde fiskebåt i nød12:39 Veien videre etter Trump-valget: – Jeg er veldig bekymret12:07 Brasils miljøminister ber om hjelp for å stanse avskoging11:59 172.000 nordmenn regner med å feire jul på kreditt11:44 Arbeiderpartiet og SV krever sletting av klimakvoter11:34 Politiet etterlyser vitner etter påkjørsel i Sandnes11:23 Enkel seier til Jakob Ingebrigtsen i U20-klassen i EM i terrengløp11:21 Johaug peker på Weng som fast ankerkvinne10:19 Klart for ny behandling av Baneheia-saken i gjenopptakelseskommisjonen10:15 Et halvår med uro i Hongkong: Demonstranter gjør opp status10:04 Norske London-studenter: – Vondt i magen av brexit09:46 Magnus Carlsen er Norges beste i Fantasy Premier League09:36 Helleland: – Vi må støtte Russland-utestengelse09:26 Mann alvorlig skadd etter bilulykke i Grimstad09:00 Pelsdyrbonde tror rapport om Mattilsynet kan hive bensin på bålet08:56 To personer lettere skadd etter å ha blitt reddet fra skjær ved Farsund08:47 Uvær og glatte veier skaper utfordringer i trafikken i Sør-Norge08:34 Titall pågrepet i Hongkong for besittelse av skytevåpen08:29 Serbia med klar seier over Sør-Korea - Nederland feilet mot Tyskland08:25 Mann (45): – Jeg føler så mye skam08:01 Rouhani mener statsbudsjettet viser motstand mot sanksjonene07:36 Malta: Statsministerens stabssjef avhørt på nytt etter drap på journalist06:31 Hergeirsson tenker lite OL: – Det smarteste er å snakke om neste kamp06:23 Minst 43 døde i brann i India06:20 Biler brant i Oslo06:18 Enebolig brant i Sykkylven06:00 Sjefen antyder tidlig juleferie for ryggplaget Sundby05:58 Dette skjer i dag05:49 Dette skjedde i natt05:04 Israel besvarte raketter med bomber mot Gaza04:12 Zuccarello scoret, men Wild tapte likevel for Hurricanes04:04 Ansatte mener Avinor-kutt svekker sikkerheten03:35 Nord-Korea sier de har gjennomført en «veldig viktig test»03:02 Utvidet jakt skal hindre spredning av skrantesyke02:52 To regnskogsforkjempere drept i Brasil01:36 Ousland: – Den vanskeligste turen jeg har gjort01:28 Ukraina og IMF enige om nye milliarder i bistand00:56 Anthony Joshua tok tilbake tungvektstitlene etter seier over Andy Ruiz jr.00:23 Fylkesordfører krever at regjeringen tar grep i luftambulansesaken22:57 Fall spolerte karrierebeste for Lie i Lake Louise22:54 Tåregass mot demonstranter i Paris22:20 Støre: – Nok en gang ringer alarmklokkene for luftambulansen21:38 Pallen glapp for Sejersted, Feuz-knockout i USA21:24 Sundby vet hva som feiler ham: – Full krise hvis jeg ikke får orden på det20:57 Carlsen reddet remis mot Aronian: – Et fryktelig parti20:24 Solskjær-bragd da Manchester United slo byrival City på bortebane19:56 Nedtur for Nordlie i LSK-comebacket – tapte borte mot gamleklubben Start18:59 Haaland scoret igjen i Salzburg-storseier18:47 SOHR: 20 sivile drept i luftangrep i Syria18:46 Brødrene Bø sikret norsk seier på stafetten i Östersund18:37 Kvinne alvorlig skadd i påkjørsel i gangfelt: Sjåfør stakk fra stedet17:58 Liverpools elleville rekke uten tap fortsetter – knuste Bournemouth 3-017:44 Grete Roede er død17:31 Stjerneforfall i Lillehammer-stafettene17:29 Nedtur for hopperne i Russland – beste norske på 12.-plass17:17 Mistanke om russisk innblanding i valgkampen i Storbritannia16:47 Gravemaskin påkjørt av godstog i Nordland – en person omkom16:38 Fem ambulansefly satt på bakken16:11 Lillehammer-dødaren Bolsjunov risikerer å bli utestengt15:53 Israel: Vi vil bombe Iran for å hindre planer om atomvåpen om nødvendig15:49 Droneangrep mot hjemmet til mektig irakisk sjialeder15:11 Putin diskuterte båndet til Hviterussland – demonstranter viste avsky15:02 Riiber med enkel kombinert-seier på Lillehammer14:40 Miljøkamp, mangfold og reformer preget Grandes tale på Venstres landsstyremøte14:38 Mann omkom i snøscooterulykke i Gauldal14:37 Polfarer Mike Horn falt ned i råk14:11 Overlegen Maren Lundby-seier i sesongens første renn14:08 Vitne har meldt seg i Tromsø14:00 Bolsjunov vant i Lillehammer - norsk duo på pallen13:46 Spektakulært syn: Her setter fansen verdensrekord13:43 Ronny Johnsen og John Arne Riise møtes til trenerduell i 202013:36 Nobelprisvinnere: Det er utrolig viktig å håndtere klimaendringene
Siste nytt
21:32SportNISO-heder til Johaug og Warholm21:19PolitikkSV vil ha statsministeren inn på teppet i ambulanseflysaken21:02NorgeKvinne påkjørt i Hønefoss20:59NorgeBiler i skiløype i Holmestrand: – Gjentakende problem, ifølge politiet20:15NorgeUvær stenger fjelloverganger i hele Sør-Norge: To timers ventetid20:03VerdenDrapet på Wilma (17): Politiet har pågrepet kjærestens far18:47NorgeFotgjenger alvorlig skadd i påkjørsel i Oslo18:25NorgeHavarikommisjonen undersøker ulykke i Rana18:20PolitikkMacrons regjering åpner for å utsette omstridt pensjonsreform17:46Sport19 år gamle Markeng overrasket med femteplass: – Må oppjustere målene for sesongen17:27VerdenRundt 200 syrere får forlate al-Hol17:18SportHegerberg med hattrick i Lyons storseier17:15KulturRapperen Juice Wrld (21) er død17:10SportOlsbu Røiseland sikret norsk stafettseier16:37NorgeMann fant slange i eske med underbukser16:15VerdenSkyt ikke på pianisten. Vi er alle medskyldige15:28SportMaren Lundby vant igjen - knuste konkurrentene15:11SportViking vant cupfinalen - kaptein Tripic ble helten15:10SportMulig nesebrudd for Løke: – Fantastisk deilig15:00SportBjerkeli Grøvdal tok sølv terrengløp-EM14:51NorgeBabcock beklager – vet ikke når feilen med luftambulanseflyene vil være løst14:50NorgeOver 1.500 møtte opp på minnemarkering i Tromsø14:46VerdenArrangørene mener 800.000 demonstrerte i Hongkong14:09SportRiiber vant igjen - tok sin femte strake kombinert-seier14:06NorgeEngerdal-ordfører (51) død13:59SportNorge med viktig VM-seier13:27SportRussisk storeslem sørget for dobbelt stafettseier i Lillehammer13:02Helse og livsstilTrygve var «han høye» – én dag fikk han nok12:56NorgeSea King-helikopter brukte rotoren for å redde fiskebåt i nød12:39PolitikkVeien videre etter Trump-valget: – Jeg er veldig bekymret12:07SportBrasils miljøminister ber om hjelp for å stanse avskoging11:59Penger172.000 nordmenn regner med å feire jul på kreditt11:44PolitikkArbeiderpartiet og SV krever sletting av klimakvoter11:34NorgePolitiet etterlyser vitner etter påkjørsel i Sandnes11:23SportEnkel seier til Jakob Ingebrigtsen i U20-klassen i EM i terrengløp11:21SportJohaug peker på Weng som fast ankerkvinne10:19NorgeKlart for ny behandling av Baneheia-saken i gjenopptakelseskommisjonen10:15VerdenEt halvår med uro i Hongkong: Demonstranter gjør opp status10:04VerdenNorske London-studenter: – Vondt i magen av brexit09:46SportMagnus Carlsen er Norges beste i Fantasy Premier League09:36SportHelleland: – Vi må støtte Russland-utestengelse09:26NorgeMann alvorlig skadd etter bilulykke i Grimstad09:00NorgePelsdyrbonde tror rapport om Mattilsynet kan hive bensin på bålet08:56NorgeTo personer lettere skadd etter å ha blitt reddet fra skjær ved Farsund08:47NorgeUvær og glatte veier skaper utfordringer i trafikken i Sør-Norge08:34VerdenTitall pågrepet i Hongkong for besittelse av skytevåpen08:29SportSerbia med klar seier over Sør-Korea - Nederland feilet mot Tyskland08:25PengerMann (45): – Jeg føler så mye skam08:01VerdenRouhani mener statsbudsjettet viser motstand mot sanksjonene07:36VerdenMalta: Statsministerens stabssjef avhørt på nytt etter drap på journalist06:31SportHergeirsson tenker lite OL: – Det smarteste er å snakke om neste kamp06:23VerdenMinst 43 døde i brann i India06:20NorgeBiler brant i Oslo06:18NorgeEnebolig brant i Sykkylven06:00SportSjefen antyder tidlig juleferie for ryggplaget Sundby05:58NorgeDette skjer i dag05:49NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenIsrael besvarte raketter med bomber mot Gaza04:12SportZuccarello scoret, men Wild tapte likevel for Hurricanes04:04NorgeAnsatte mener Avinor-kutt svekker sikkerheten03:35VerdenNord-Korea sier de har gjennomført en «veldig viktig test»03:02NorgeUtvidet jakt skal hindre spredning av skrantesyke02:52VerdenTo regnskogsforkjempere drept i Brasil01:36NorgeOusland: – Den vanskeligste turen jeg har gjort01:28VerdenUkraina og IMF enige om nye milliarder i bistand00:56SportAnthony Joshua tok tilbake tungvektstitlene etter seier over Andy Ruiz jr.00:23NorgeFylkesordfører krever at regjeringen tar grep i luftambulansesaken22:57SportFall spolerte karrierebeste for Lie i Lake Louise22:54VerdenTåregass mot demonstranter i Paris22:20PolitikkStøre: – Nok en gang ringer alarmklokkene for luftambulansen21:38SportPallen glapp for Sejersted, Feuz-knockout i USA21:24SportSundby vet hva som feiler ham: – Full krise hvis jeg ikke får orden på det20:57SportCarlsen reddet remis mot Aronian: – Et fryktelig parti20:24SportSolskjær-bragd da Manchester United slo byrival City på bortebane19:56SportNedtur for Nordlie i LSK-comebacket – tapte borte mot gamleklubben Start18:59SportHaaland scoret igjen i Salzburg-storseier18:47VerdenSOHR: 20 sivile drept i luftangrep i Syria18:46SportBrødrene Bø sikret norsk seier på stafetten i Östersund18:37NorgeKvinne alvorlig skadd i påkjørsel i gangfelt: Sjåfør stakk fra stedet17:58SportLiverpools elleville rekke uten tap fortsetter – knuste Bournemouth 3-017:44NorgeGrete Roede er død17:31SportStjerneforfall i Lillehammer-stafettene17:29SportNedtur for hopperne i Russland – beste norske på 12.-plass17:17PolitikkMistanke om russisk innblanding i valgkampen i Storbritannia16:47NorgeGravemaskin påkjørt av godstog i Nordland – en person omkom16:38NorgeFem ambulansefly satt på bakken16:11SportLillehammer-dødaren Bolsjunov risikerer å bli utestengt15:53VerdenIsrael: Vi vil bombe Iran for å hindre planer om atomvåpen om nødvendig15:49VerdenDroneangrep mot hjemmet til mektig irakisk sjialeder15:11VerdenPutin diskuterte båndet til Hviterussland – demonstranter viste avsky15:02SportRiiber med enkel kombinert-seier på Lillehammer14:40PolitikkMiljøkamp, mangfold og reformer preget Grandes tale på Venstres landsstyremøte14:38NorgeMann omkom i snøscooterulykke i Gauldal14:37PolitikkPolfarer Mike Horn falt ned i råk14:11SportOverlegen Maren Lundby-seier i sesongens første renn14:08NorgeVitne har meldt seg i Tromsø14:00SportBolsjunov vant i Lillehammer - norsk duo på pallen13:46SportSpektakulært syn: Her setter fansen verdensrekord13:43SportRonny Johnsen og John Arne Riise møtes til trenerduell i 202013:36VerdenNobelprisvinnere: Det er utrolig viktig å håndtere klimaendringene
Populært