Trump stanser bistand til grupper som forteller om abort

Omgitt av nære medarbeidere, alle menn, signerte Donald Trump flere presidentordrer i Det hvite hus mandag. Foto: Evan Vucci / NTB scanpix.
Omgitt av nære medarbeidere, alle menn, signerte Donald Trump flere presidentordrer i Det hvite hus mandag. Foto: Evan Vucci / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trump har signert en presidentordre som forbyr offentlig pengestøtte til utenlandske helseorganisasjoner som gir veiledning om abort. Norge og USA er igjen på kollisjonskurs på dette feltet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nye presidenten gjeninnfører dermed et forbud som hans forgjenger Barack Obama opphevet i 2009. Trumps presidentordre gjør det heretter straffbart å yte bistand til internasjonale grupper som enten utfører aborter, sprer informasjon om abort, eller gir veiledning. Ordren tar ikke hensyn til om abortveiledning bare er en liten del av organisasjonens arbeidsoppgaver.

I praksis vil det gå ut over organisasjoner som arbeider for kvinners reproduktive helse i utviklingland, herunder familieplanlegging og prevensjon. Det vil kunne ramme FNs befolkningsprogram (UNFPA) spesielt hardt.

Abort, prevensjon og død

Over 80 prosent av de uplanlagte graviditetene i verden er hos kvinner som ikke får den prevensjonen de trenger.

Hvert år dør mellom 22.500 og 44.000 kvinner av komplikasjoner etter abort. Nesten alle dødsfallene skjer i utviklingsland og flesteparten av dem i Afrika

57 prosent av alle aborter blir foretatt i Asia.

Årlig blir det gjennomført rundt 56 millioner aborter i verden.

Kilde: WHO, Lancet, 2016

Under president Obama har USA brukt rundt 600 millioner dollar i året på internasjonal bistand til familieplanlegging og programmer for reproduktiv helse. Det anslås at 27 millioner kvinner og par har fått tilgang til prevensjon som følge av dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge motsatt standpunkt

Norsk politikk går motsatt vei av Trumps nye politiske linje i spørsmål om kvinners reproduktive helse. Under lanseringen av den nye handlingsplanen for kvinner og likestilling i fjør høst understreket utenriksminister Børge Brende viktigheten av å fremme kvinners seksuelle og reproduktive helse og rettigheter.

- Nesten 300 000 kvinner dør hvert år i forbindelse med graviditet og fødsel. 99 prosent av dødsfallene skjer i utviklingsland. De fleste kunne vært unngått. Dette er fullstendig uakseptabelt. Derfor støtter vi tilgang til moderne prevensjon, abort og mødrehelsetjenester, sa Brende den gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Full forvirring om Trumps abort-uttalelser

"Skammelig"

Nancy Pelosi, Det demokratiske partiets leder i senatet betegner Trumps avgjørelse som "skammelig". Hun påpeker i en kommentar at amerikanske penger ikke har vært brukt til å finansiere aborttjenester i utlandet siden 1973. Men hun mener konsekvensen av ordren er at Trump nå setter munnkurv på utenlandske hjelpeorganisasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- De vil ikke kunne gi kvinner fullstendig og korrekt informasjon. Forrige gang USA innførte denne munnkurv-regelen førte det til en nedgang i tilgangen til familieplanlegging rundt om i verden. Flere studier viser at når kvinner har tilgang til familieplanleggingstjenester og prevensjon, går antall aborter ned. Trumps avgjørelse vil ikke føre til færre, men flere aborter, sier Pelosi.

"Munnkurv-regelen"

Det som kalles «The Global Gag Rule» – "munnkurv-regelen" – ble først lansert av president Ronald Reagan under en befolkningskonferanse i Mexico i 1984. Under denne konferansen allierte USA seg med Vatikanet, Iran, Libya, Syria og Sudan.

The global gag rule forbyr offentlig amerikansk støtte til helseorganisasjoner i utlandet som omtaler abort som en del av veiledning rundt familieplanlegging. Regelen kommer i tillegg til Helms-tillegget fra 1973 som forbyr bruk av amerikanske offentlige midler til å finansiere abortinngrep.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den omstridte regelen har siden den gang hatt et omskiftelig juridisk liv. Den har blitt innført av republikanske administrasjoner, men opphevet av demokratiske, senest av Obama i 2009.

Les mer: Brende lanserer handlingsplan for likestilling

Les mer: Norad-rådgiver om kjønnslemlestelse

Les mer: Ny mobil-app hjelper ofre for illegale aborter