Meny

Regjeringen avviser bistandskritikk

Tidligere bistandsminister Tom Vraalsen har også lang fartstid som norsk diplomat, blant annet som ambassadør i FN, Washington og London, og som FNs spesialutsending for Sudan. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere bistandstopper mener at en stor del av norsk bistand i dag havner hos andre enn dem som trenger det mest. Regjeringen avviser kritikken.

– Norsk bistand bør brukes i de fattigste landene, ikke på flyktningmottak i Norge, sier tidligere bistandsminister Tom Vraalsen (Sp) til Vårt Land.

Sammen med tidligere NORAD-direktør Per Ø. Grimstad gikk Vraalsen i forrige uke hardt ut mot pengebruken i norsk bistand.

I en aviskronikk viste de to til at NORAD, etaten som i sin tid ble opprettet for å forvalte norsk bistand, i fjor bare forvaltet 4,7 milliarder av et bistandsbudsjett på nesten 37 milliarder kroner. Resten ble i stor grad disponert av Utenriksdepatementet direkte.

Fristed

– Er debatten om bruk av bistandsmidlene blitt borte fordi mange involverte har en personlig interesse av virksomheten, undrer Vraalsen og Grimstad.

6,7 milliarder kroner fra bistandsbudsjettet gikk i fjor til kommunale flyktningmottak og tiltak for innvandrere i Norge, påpeker de to.

– Bistand bør ikke være et fristed der politikere kan bruke store penger på det som passer dem, mener de.

Meget kritiske

Tidligere bistandsminister Hilde Frafjord Johnson, som nå er generalsekretær i KrF, støtter kritikken fra Vraalsen og Grimstad.

– Vi er meget kritiske til at regjeringen bruker bistanden for å ivareta sikkerhetspolitiske interesser og til å finansiere flyktningtiltak i Norge, sier hun til Vårt Land.

Les også:  Norge på topp i pensjonsindeks

Ikke reell bistand

Vraalsen og Grimstad, som begge også har lang fartstid som ambassadører, mener norske politikere har sett seg blinde på at 1 prosent av bruttonasjonalinntekten (BNI) skal gå til bistand.

– Det er blitt et jag etter å fylle opp 1 prosent med ikke-reell utviklingshjelp, sier Vraalsen. Han får støtte fra lederen i Stortingets utenrikskomité, Anniken Huitfeldt (Ap).

– Vi er enige med Vraalsen og Grimstad om at debatten om 1 prosent av BNI kan ta oppmerksomheten vekk fra innholdet og kvaliteten i bistanden, sier hun til Vårt Land.

Både Frafjord Johnson og Huitfeldt understreker likevel at de slutter opp om 1-prosentmålet.

Les også:  FN har analysert årsakene til flyktningekrisene

Anekdotisk informasjon

NTB ba i forrige uke Utenriksdepartementet om en kommentar til kritikken fra Vraalsen og Grimstad, men fikk til svar at dette var vanskelig på grunn av ferieavvikling.

Mandag svarte imidlertid utenriksminister Børge Brende (H) på kritikken i en kronikk i VG.

– Det er viktig å ikke falle for fristelsen til å kritisere norsk bistand med basis i anekdotisk informasjon, skrev Brende.

Avviser

Statssekretær Marit Berger Røsland (H) avviser også kritikken mot regjeringens bistandspolitikk.

– Det er ingen motsetning mellom å ha et høyt nivå på bistanden og samtidig vektlegge resultater, sier hun til Vårt Land. Partikollega og tidligere statssekretær i UD, Sylvi Graham, støtter dette.

– Det er lett å sitte på utsiden og kritisere våre budsjettprioriteringer, sier hun til Vårt Land.

Populært