Meny

Fakta og «fake news» om Trumps første halvår

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av sine seks første måneder som president, har Donald Trump twitret 991 ganger, tilbragt 40 dager på egne golfbaner, ikke fått gjennom en eneste større lovendring - og bygget null meter mur mot Mexico.

Tallenes tale er klar etter at eiendomsmogul og realitystjerne Donald Trump ble innsatt i embetet som «verdens mektigste mann» 20. januar i år.

Slik ser presidentregnskapet ABC Nyheter har laget etter å ha pløyd en rekke nyhetssaker om Trump fra de siste seks månedene – inkludert en «revisorgjennomgang» signerte TV-kanalen CNN:

HARD I KLYPA: President Donald Trump er kjent for sine faste og spesielle håndtrykk. Men i møte med Frankrikes president kom han til kort. Vi har oversikten over hvor mange sekunder de har håndhilst offentlig. Foto: Michael Reynolds / EPA

Mest upopulær på 70 år:

I en måling utført av Washington Post/ABC News – anerkjent av Trump selv – er Trump den presidenten på 70 år med lavest tillit i befolkningen etter et halvt år: Mens 42 prosent av velgerne mente han gjorde en god jobb etter å ha vært president i 100 dager, er tallet nå sunket til usle 36 prosent.

– Not bad, twitret presidenten selv – men jukset tallet oppover til 40 prosent.

42 presidentordrer – 0 større lovendringer:

I løpet av sine første arbeidsuker som president signerte Trump en rekke såkalte presidentordrer. Den første a v dem skulle legge grunnlaget for å vrake forgjenger Barack Obamas helsereform, Obamacare. Dernest kom de som perler på en snor: Han stanset bistand til grupper som støtter abort, innførte ansettelsesstopp av offentlige ansatte, fjernet reguleringer for næringslivet, skulle bygge en grensemur mot Mexico og innførte innreiseforbudfor personer fra syv i hovedsak muslimske land. Sistnevnte førte til sterke reaksjoner.

Han  har derimot ikke fått gjennom en eneste større lovendring (major legislation).

Les også:   Velgerne svikter Trump i fersk Fox-måling

Forlot to store internasjonale avtaler:

På sin første arbeidsdag trakk Trump USA fra frihandelsavtalen TPP (Trans-Pacific Partnership). 1. juni trosset han verdenssamfunnet, Paven og sin egen datter Ivanka, og kunngjorde i Rosehagen utenfor Det hvite hus at USA trekker seg fra Parisavtalen, den globale klimaavtalen som kom på plass i desember 2015, og Obama var en sterk tilhenger av.

Har twitret 991 ganger, 82 av dem om «fake news»:

Etter å ha avlagt sin ed, har Trump i skrivende stund twitret 991 ganger fra kontoen @realDonaldTrump (han har også en konto som heter @POTUS– President Of The Unites States).

I 502 av dem skriver han hele ord med STORE BOKSTAVER, 217 av dem inneholder skrivefeil og 853 av dem nevner Hillary Clinton, Barack Obama eller 2016-valget.

46 av dem inneholder ordet «jobb», 22 handler alene om motstanderen Hillary Clinton. 82 av dem nevner ordene «fake news», «fake media» eller «fake stories» (falske nyheter).

Vært 40 ganger på golfbanen:

Trump hudflettet ifølge CNN forgjenger Barack Obama og førstedame Michelle for hvordan de brukte fritiden sin. Michelle Obama fikk så hatten passet da hun dro på skiferie til Aspen i 2012. I en twittermelding, selvsagt:

President Obama fikk refs for å ha vært på golfbanen i en tweet i mai 2016

Selv har Trump tilbragt 21 av sine første 26 helger på eiendommer som har «Trump» i navnet – og vært 40 dager på en av sine egne golfbaner. Som Mar-a-Lago i Florida og i Bedminister i New Jersey – dit han dro direkte etter å ha vært på offisielt besøk hos president Macron i Frankrike.

I april - da verden var i høyspenn i frykt for at det skulle bryte løs atomkrig med Nord-Korea, USA hadde brukt tidenes kraftigste konvensjonelle bombe mot IS-mål i Afghanistan og forholdet til Russland ifølge hans utenriksminister Rex Tillerson var på et historisk bunnpunkt, dro Trump og familien uten stab til landstedet i Florida, dit presidenten nærmest umiddelbart hastet av gårde til den grønne green.

Trykket Macrons hånd offentlig i 59 sekunder:

Donald Trumps håndtrykk – eller mangel på sådanne, som for eksempel da han nektet å trykke Tysklands forbundskansler Angela Merkels hånd i Det ovale kontor – er blitt en gjenganger i mediene. De langt yngre presidentene, Justin

Trudeau (45) i Canada og Emmanuel Macron (39) i Frankrike, har vedgått at de

HILSER: Donald Trump og Emmanuel Macron i Paris 14. juli. Foto: Yves Herman / Reuters

har vært oppmerksomme på at Trump har rykte for å bruke håndhilsning som en slags hersketeknikk. De har derfor klemt skikkelig til i møter med 71-åringen. Trumps knoker ble helt hvite da Macron trykket til, mens presidenten forsøkte å holde maska.

CNN har gått grundig til verks, og telt: Sammenlagt har Trump og Macron håndhilst i 59 sekunder – offentlig.

Antall sparkede: Minst fem:

Trump har også kvittet seg med medarbeidere. Den første var hans nasjonale sikkerhetsrådgiver Mike Flynn , som måtte rydde kontoret etter bare 24 dager. Grunn: Han skal ikke ha informert om at han hadde jevnlig kontakt med Russlands USA-ambassadør både før og etter valget 8. november.

Deretter måtte fungerende justisminister Sally Yates gå på dagen 30. januar. Årsak: Hun ba advokatene i justisdepartementet ikke å forsvare president Trumps kontroversielle innreiseforbud for statsborgere fra syv hovedsakelig muslimske land. Yates var også tungt inne i etterforskningen av Trump-administrasjonens koblinger til Russland.

Deretter fulgte Preet Bharara, statsadvokat i New York 11. mars. Han ble utnevnt av Obama, og flere antydet at grunnen var Russland-etterforskningen.

5. mai ble Angela Reid – «White House Chief Usher» - sparket. Ifølge Aftenposten var hun den første svarte kvinnen som fikk den prestisjetunge jobben som ansvarlig for drift av stab og logistikk i Det hvite hus.

Uken etter var det FBI-sjefen James Comeys tur. I den første kunngjøringen fra Det hvite hus het det at justisminister Jeff Sessions og visejustisminister Rod Rosenstein anbefalte avskjedigelsen. Senere har Trump påtatt seg ansvaret alene – og skal ha skrytt av det til Russlands utenriksminister da han var på besøk i Det hvite hus.

Nå er trolig Jeff Sessions den andre justisministeren som går: Torsdag sa Trump i et intervju med The New York times at han angret på at han utnevnte Sessions til justisminister. Det ville han ikke gjort dersom han hadde visst at Sessions ville påberope seg inhabilitet, og ikke lede Russland-granskingen. Det kaller Trump for «urettferdig» overfor ham selv.

Andre som er gått, ifølge Aftenposten, er Trump-støttespillerne Chris Christie og Monica Crowley, som raskt og uventet forlot, eller lot være å ta jobber, i administrasjonen. Monica Crowley var påtenkt en kommunikasjonsjobb i Det nasjonale rådet for sikkerhet, men gikk etter å ha blitt fersket i å plagiere en doktoravhandling. Mens Trumps valgkampleder Paul Manafort måtte gå under valgkampen i fjor sommer da hans nære relasjon til Ukrainas Putin-vennlige president Viktor Janukovitsj ble kjent.

Meter med Mexico-mur: 0

En av Trumps fanesaker i valgkampen var en grensemur mot Mexico for å stanse illegal innvandring fra naboen i sør. Han bedyret også at Mexico skulle finansiere den – noe landets president blåpnekter at de vil gjøre. Prislapp for Muren er anslått til minst 100 milliarder kroner. Trump har sagt at den skal finansieres ved å kles med solcellepanel, slik at man kan få strøm fra den.

Les også:  Ordkrigen fortsetter: Merkel kritiserer Trumps mur i Mexico

Slik ble Trumps golfcaddy verdens mektigste tvitrer

Populært