Ordkrigen fortsetter: Merkel kritiserer Trumps mur i Mexico

Tysklands statsminister Angela Merkel sammen med Mexicos president Enrique Peña Nieto etter et møte med mexicanske næringslivsledere i Mexico by lørdag. Foto: Rebecca Blackwell / NTB scanpix
Tysklands statsminister Angela Merkel sammen med Mexicos president Enrique Peña Nieto etter et møte med mexicanske næringslivsledere i Mexico by lørdag. Foto: Rebecca Blackwell / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Tysklands statsminister Angela Merkel kritiserte indirekte Donald Trump da hun under sitt Mexico-besøk fastslo at murer ikke løser problemer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Merkel er i USAs naboland på et to dager langt besøk. Trump har lovet å bygge en mur langs den over 3.000 kilometer lange grensa. Presidenten mener det vil stanse både ulovlig innvandring og strømmen av narkotika fra Mexico.

Merkel anerkjente under en tale i Mexico by lørdag at smugling av både narkotika og mennesker er et problem som må bekjempes.

– Det er en stor utfordring, men det vil ikke være mulig å løse disse problemene gjennom forsterkning av grensekonstruksjoner, sa statsministeren under et næringslivsforum der også Mexicos president Enrique Peña Nieto deltok.

Les mer: Merkel på besøk i Mexico

Med solceller skal Muren finansiere seg selv

Mexicos regjering har blankt avvist Trumps plan om å bygge en mur langs grensa. Fra før er allerede lange strekninger mellom de to nabolandene delt med høye gjerder.

Forleden avslørte nettstedet Axios at USAs president ønsker å dekke sin planlagte grensemur mot Mexico med solceller slik at den skal finansiere seg selv.

USAs Department of Homeland Security fikk ifølge E24 i vår inn flere forslag til hvordan muren skulle utformes, og planen har vært å avgjøre dette rundt den 1. juni. Ennå er ingenting offentliggjort.

Merkel er langt fra den eneste som er motstander av Trumps planlagte mur. Også Paven har uttrykt sin misnøye, i likhet med demokrater og republikanere i USA. Kongressen har heller ikke satt av penger til prosjektet Trump flagget så høylytt i valgkampen, ifølge Wall Street Journal.

Ordkrig

Merkel brukte historiske eksempler fra det gamle Kina og Roma da hun påpekte at store imperier bare lyktes da de greide å skape fornuftige forbindelser med sine naboer og regulere folkevandringer.

Merkel oppfordret også til åpenhet i økonomien.

– Vi føler oss forpliktet til de samme prinsippene om at åpen og rettferdig handel er til alles fordel, sa den tyske statsministeren.

Angela Merkel har tidligere åpent kritisert USAs president, og forholdet mellom dem synes å være på frysepunktet.

Hun satte ord på europeiske lederes skepsis til Trump, da hun i et intervju etter G7-møtet på Sicilia konstaterte at Europa og USA nå er i ferd med å gli fra hverandre.

– Tiden da vi fullt og helt kunne stole på andre, er til en viss grad forbi, det er det jeg har erfart de siste dagene, sa Merkel - og gjentok det for sikkerhets skyld noen dager senere.

– De transatlantiske båndene er viktige for oss, men den nåværende situasjonen gir oss grunnlag for å legge framtiden i våre egne hender, sa hun.

Og Trump tok til motmæle. På Twitter selvsagt:

Les mer: Trump forplikter USA til NATOs artikkel 5

Trump i ordkrig med Tyskland

Vender seg mot Europa

Hun ble møtt på flyplassen i Mexico by av utenriksminister Luis Vide Garay og traff allerede fredag ​​kveld landets president Enrique Peña Nieto til gallamiddag.

Mexico har sterke bånd med sin nabo i nord, men Trump-administrasjonens politikk og mer proteksjonistiske holdning har ført til at landet har vendt seg mot Europa, Asia og Latin-Amerika for å knytte tettere handelsforbindelser med andre samarbeidspartnere.

Merkels Latin-Amerika-reise skjer samtidig med at den tyske statsministeren forsøker å bygge opp en internasjonal allianse for å møte Trumps klimapolitikk og motstand mot frihandel før neste måneds G20-møte i Hamburg som hun selv skal lede.

Les også : Mexico-mur vil koste 180 milliarder kroner

Trump: – Mexico må respektere retten til å bygge en mur

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden