Nord-Korea ruster til krig: Trump spiller golf mens verden holder pusten

Trodde du Donald Trump satt i intense møter med sine militære rådgivere nå som verden er i høyspenn? Nei da, presidenten har tatt seg fri, og spiller golf på sin luksusresidens i Palm Beach i Florida.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dit dro Trump og familien torsdag for å feire påskehøytiden. Ifølge amerikanske medier uten sin stab, og uten noen møter på programmet.

The New York Times' Det hvite hus-korrespondent Julie Davis tvitret torsdag ettermiddag:

Samtidig holder verden nærmest pusten i frykt for at det skal bryte løs atomkrig med Nord-Korea, han sender tropper til Somalia, USA har brukt tidenes kraftigste konvensjonelle bombe mot IS-mål i Afghanistan, USA vedgår at allierte har blitt drept i feilbombing i Syria og forholdet til Russland er på et historisk bunnpunkt, ifølge hans utenriksminister Rex Tillerson.

Les også : Asia-forsker: – Faren for krig har ikke vært større siden 1994

Les også: Tillerson: – Forholdet mellom USA og Russland har nådd et bunnpunkt

Les også : Trump om kjempebomben: – Et nytt vellykket oppdrag

FORE...: Donald Trump på golfbanen i 2012. Foto: Patrick Semansky / AP
FORE...: Donald Trump på golfbanen i 2012. Foto: Patrick Semansky / AP

43 dager på private eiendommer

Men Trump insisterer på å reise til det han kaller sitt «Winter White House» eller «The southern residence». I løpet av hans første måneder som president, har han tilbragt totalt 43 dager på sine private eiendommer, viser en oversikt avisen The New York Times har laget - og kontinuerlig oppdaterer:

  • 23 dager på Mar-a-Lago
  • 13 dager på Trump International Golf Club, West Palm Beach, Florida
  • 4 dager på Trump National Golf Club, Sterling, Virginia
  • 2 dager på Trump International Washington (hotel
  • 1 dag på Trump National Golf Club, Jupiter, Florida

Amerikanske skattebetalere er mildt sagt fortørnet over presidentens mer eller mindre private reisevirksomhet. En grunn er at han blander presidentvirksomheten med familiens forretninger, fordi eiendommene er eid av hans imperium. En annen at det koster millioner av dollar. Når verdens mektigste mann forflytter seg, er det aldri med bare håndbagasje, det krever et enormt sikkerhetsoppbud. Og da går takstameteret raskt:

Les også: Trump ga ordre om Syria-angrep mens han spiste sjokoladekake med Kinas president

Må øke skattene

En time med presidentflyet Air Force 1 koster 142.380 dollar - vel 1,2 millioner kroner. Dernest er det utgifter til kortesjene med pansrede, svarte kjøretøyer, helikoptre i lufta, veisperringer med sikkerhetsvakter, kystvakten som må patruljere havet utenfor og selvsagt lokalt politi både til lands og til vanns - og i lufta med.

– Det koster oss 60.000 dollar pr. dag - (vel en halv million kroner), opplyser lokale myndigheter, som håper de kan få noe refundert av sentrale myndigheter.

– Hvis ikke må vi redusere budsjettene på enkelte områder, eller øke skattene for å betale for presidentens beskyttelse, sier ordfører Paulett Burdick, ifølge Sun Sentinel.

Les også: USA sender tropper til Somalia

Ifølge avisen forlot Trump sin Palm Beach-residens om morgenen langfredag og dro til Trump International Golf Club. Da blir veier stengt og det innføres trafikkrestriksjoner, det kryr av Secret Service-agenter og lokalt politi myldrer.

EKSTRA ATV: Sikkerheten var også langfredag i høysetet da Donald Trump ankom International Golf Club.
EKSTRA ATV: Sikkerheten var også langfredag i høysetet da Donald Trump ankom International Golf Club.

Sør-Florida justismyndigheter anslår at kostnadene ved hans besøk har kostet dem hele 3,5 millioner dollar - over 30 millioner kroner - siden han ble innsatt.

Refset Obamas reiser

Donald Trump synes å ha glemt hvordan han skamløst refset sin forgjenger Barack Obama da han forlot Washington.

– Hva er i veien med Det hvite Hus? Hvorfor disse feriene? Du er i Det hvite hus, og det er så mye jobb som skal gjøres, uttalte han i TV-opptak.

Og han tvitret, så klart:

Men mens Obama dro på ferie til hjemstaten Hawaii og George Bush jr. dro til ranchen i Texas, reiser altså Trump og familien til sine eiendommer eid av hans eget imperium - der han mingler med forretningsfolk som betaler for å få tilgang: På den private klubben til Mar-a-Lago betaler de over over 1,7 millioner kroner bare for medlemskap.

– Det er forkastelig, sier en rekke amerikanske etikkeksperter.

Les også: USA: 18 allierte drept i feilangrep i Syria

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden