Trump ønsket Merkel velkommen til Det hvite hus

Kald skulder: Donald Trump ignorerte alle fremstøt på håndhilsing med Angela Merkel. Tidligere har Trumps håndsutrekninger fått uønsket oppmerksomhet.
Artikkelen fortsetter under annonsen

En smilende Angela Merkel ankom fredag Det hvite hus for å møte USAs president Donald Trump for første gang. Men da pressen ønsket håndsutrekkelse, ble de og Merkel blankt avvist.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump og Merkel smilte foran kameraene i det ovale kontor før møtet begynte, og Trump ba journalistene om å "sende et godt bilde tilbake til Tyskland".

Men da pressen ba om et bilde der statslederne tok hverandre i hånda, ble de og Merkel møtt av en kald skulder fra Trump. Han har tidligere fått uønsket oppmerksomhet rundt sine ukonvensjonelle håndhilsninger. Se mer i videoen øverst.

Les også: Trump om avlyttingspåstand: – Har noe til felles med Merkel

Møtet gir de to en mulighet til å få forholdet på rett kjøl etter at Trump gjentatte ganger har rettet kraftig kritikk mot Merkels politikk. Han har blant annet hevdet at hun har "ødelagt" Tyskland ved å slippe inn altfor mange syriske asylsøkere under flyktningkrisen i 2015.

– Se hva som skjedde med Angela Merkel. Jeg mente alltid hun var en god leder før hun gjorde dette. Jeg vet ikke hva som gikk galt med henne, sa han på et valgmøte i Virginia i august.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hva gikk galt? Angela, hva skjedde? lød det retoriske spørsmålet.

Men nå er Angela Merkel æresgjest i Det hvite hus, og spørsmålet mange stiller seg er: Vil de gå overens?

Les også: Trump får besøk av statsministeren han mener «ødelegger» Tyskland

Smørbrødliste av temaer

Som så ofte med Trump, har utspillene gått i flere retninger. Da han i september ble bedt om å nevne en verdensleder han beundret, svarte han Merkel.

Det er ventet at de vil diskutere NATO og USAs krav om at europeiske land må bruke mer penger på forsvar, Trumps holdning til EU, kampen mot IS i Syria og Irak, konflikten i Ukraina og forholdet til Russland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et annet tema som kan komme på bordet, er handelspolitikk. Der står Trump og Merkel langt fra hverandre, og like før besøket ble det kjent at Tyskland vil vurdere å trekke USA for retten hvis Trump går videre med sine planer om å legge skatt på import.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men besøket kan også bli en anledning til å rykke tilbake til start og begynne å bygge opp en mer vennlig relasjon mellom de to.

Godt forberedt

I forkant av besøket skal Merkel ha lest Trumps taler nøye og lett med lys og lykte etter områder hvor de er enige og kan samarbeide.

Steven Keil i tankesmia German Marshall Fund sier Merkel ikke ser noen mening i å dvele ved Trumps tidligere uttalelser.

– Merkel er ekstremt pragmatisk i sin tilnærming her, men det vil også være noen situasjoner der det vil være vanskelig for henne å gi for mye, sier Keil.

Spesielt diskusjonene om internasjonal handel og om byrdefordelingen i NATO er ventet å kunne bli vanskelige.

Det er også ventet at Merkel vil benytte anledningen til å fremme sitt syn om at et sterkt EU er i USAs interesse.

Les også: Trump: Andre NATO-Land må betale det de skylder

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brexitjubel

Trump har på sin side bejublet brexit og spådd at også andre medlemsland vil gå ut av EU.

– Hvis de ikke hadde blitt tvunget til å ta inn så mange flyktninger, med alle problemene det har medført, så tror jeg ikke du ville fått brexit. Det var dråpen som fikk begeret til å renne over. Jeg tror andre vil forlate EU. Jeg tror ikke det blir så enkelt å holde EU sammen, sa han i et intervju med britiske The Times og tyske Bild før han ble tatt i ed.

I intervjuet sa han at han hadde stor respekt for Merkel, men at hun hadde gjort en "katastrofal" feil ved å slippe inn for mange flyktninger i 2015.