Comey: – Jeg var redd Trump ville lyve

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere FBI-sjef James Comey anklager Donald Trumps administrasjon for å ha spredt løgner og svertet ham og FBI. Han lekket notater til pressen for å få en etterforskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Comey ba en venn lekke notater fra samtalene han hadde med president Donald Trump. Grunn: Han ville at notatene skulle lekkes til pressen i et forsøk på å få oppnevnt en spesialetterforsker til å etterforske innblanding fra Russland i det amerikanske presidentvalget i 2016.

Comeys venn er tilknyttet det juridiske fakultet ved Columbia-universitetet i New York.

– Jeg valgte å ikke lekke selv, av en rekke årsaker. Men jeg ba ham gjøre det, fordi jeg mente at det kunne føre til oppnevnelse av en spesialetterforsker til å lede etterforskningen av mulig russisk innblanding i Trump-valgkampen, sa Comey i høringen i Senatets etterretningskomité torsdag.

The New York Times publiserte en artikkel basert på Comeys notater 16. mai. Dagen etter ble tidligere FBI-sjef Robert Mueller oppnevnt som spesialetterforsker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med henvisning til Donald Trumps Twitter-trussel sier James Comey at han håper det finnes båndopptak av de omstridte samtalene med presidenten.

– Jeg har sett tweeten om opptakene. Lordy, jeg håper det finnes opptak, sa den avsatte FBI-sjefen i Senatets etterretningskomité torsdag.

«James Comey bør håpe at det ikke finnes noen opptak av våre samtaler før han begynner å lekke til pressen», skrev presidenten i en Twitter-melding tre dager etter at han sparket Comey forrige måned.

Comey sier han dokumenterte sine samtaler med Trump gjennom egne notater etter hvert møte. Den tidligere FBI-sjefen forteller at han valgte sine ord med omhu, ettersom han var såpass «fjetret» over samtalene med presidenten. Comey henviste her til et møte i februar der Trump ifølge Comey sa han håpte FBIs etterforskning av Michael Flynns Russland-forbindelser, kunne legges til side.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den republikanske senatoren James Risch ville vite om Trump beordret Comey til å stanse denne granskingen. Risch spurte om FBI-sjefen visste om noen tidligere har blitt tiltalt for forsøk på å hindre etterforskningen fordi de hadde uttrykt håp om et visst utfall.

Comey sa at det hadde han ikke, men la til:

– Jeg oppfattet det som en oppfordring (direction).

Comey påpekte videre at bemerkningen kom under et en-til-en-møte med USAs president.

Les også: Paul Ryan: – President Trump lærer underveis

Fryktet Trump ville lyve

James Comey sier han skrev referat fra møter med Donald Trump fordi han var oppriktig bekymret for at presidenten kunne komme til å lyve.

Den avsatte FBI-sjefen sier i høringen i Senatets etterretningskomité at han begynte å ta notater allerede etter deres første samtaler i januar.

– Jeg var ærlig talt bekymret for at han kunne komme til å lyve, sier Comey.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I høringen i Senatets etterretningskomité torsdag sa Comey at han var forvirret da Trump sparket ham som FBI-sjef i mai, og pekte på presidentens ulike forklaringer på hvorfor han ble avsatt.

– De skiftende forklaringene forvirret meg og gjorde meg stadig mer bekymret, sier Comey.

Han mener Trumps påstander om at FBI var ineffektivt, «svertet meg og FBI». Trumps administrasjon spredte «løgner, enkelt og greit», sa Comey i Senatet torsdag.

Den tidligere FBI-sjefen oppga ikke hvilke løgner han mener ble spredt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sjokkerende måte å bli sparket på

– Måten du ble sparket av presidenten på, var sjokkerende, sa den demokratiske senatoren Mark Warner da høringen i det amerikanske Senatet begynte torsdag.

Comey fikk sparken av den amerikanske presidenten 9. mai – midt i FBIs etterforskning av en mulig forbindelse mellom Trumps valgkampteam og russiske tjenestemenn før høstens valg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Allerede onsdag offentliggjorde Comey en skriftlig uttalelse om saken. I Senatets etterretningskomité vil han svare på spørsmål fra senatorene.

I dokumentet skriver han blant annet at Trump ba om hans lojalitet, og at han samtidig ble spurt om han ønsket å fortsette i jobben som FBI-sjef.

Hvorvidt Comey mener dette var et bevisst forsøk på å hindre sannheten i å nå dagens lys, er ett av de store spørsmålene som Comey sannsynligvis vil måtte svare på i høringen.

– FBI vil alltid være ærlig, sterkt og uavhengig, sier Comey i høringen nå, der han beklaget overfor sin «FBI-familie» at han ikke fikk sagt farvel til dem.

– Jeg er så lei meg for at jeg ikke fikk sagt adjø til dere ordentlig.

Les også : Comey: «Ikke la meg være alene med Trump»

– Jeg trenger lojalitet. Jeg forventer lojalitet, skal Trump ha sagt.til James Comey. Foto: Jonathan Ernst/Reuters Foto: Jonathan Ernst / Reuters
– Jeg trenger lojalitet. Jeg forventer lojalitet, skal Trump ha sagt.til James Comey. Foto: Jonathan Ernst/Reuters Foto: Jonathan Ernst / Reuters

Les også: Comey: – Trump ba om lojalitet

SISTE:Donald Trump bestrider James Comeys påstander om at presidenten ba FBI-sjefen om å være lojal og å la være å etterforske Michael Flynn, opplyser en kilde til nyhetsbyrået AP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ødeleggende for Trump

Det mest ødeleggende for den amerikanske presidenten er ifølge jusseksperter Comeys uttalelse om at Trump i februar ba ham stanse etterforskningen av USAs daværende nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg håper du kan la dette være, skal Trump ha sagt til Comey under et møte i Det hvite hus 14. februar.

I høringen nå sier Comey at det ikke er opp til ham å avgjøre om Donald Trump forsøkte å hindre etterforskningen av eks-sikkerhetsrådgiver Mike Flynn.

Like før ba Trump justisminister Jeff Sessions og andre høytstående regjeringsmedlemmer forlate kontoret, ifølge Comeys skriftlige uttalelse.

Flere eksperter mener dette kan tolkes som et bevis for at Trump forsøkte å påvirke etterforskningen av Flynn. Blant ekspertene er Julie O'Sullivan ved Georgetown University, som også peker på at Trumps beslutning om å sende alle andre ut av rommet, kan være bevis for at Trump var klar over at det han gjorde var problematisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump har tidligere hevdet at han ikke ba Comey avslutte etterforskningen.

Les også: Tidligere etterretningssjef: Watergate blekner i forhold til Trump-skandalene

Tviler på søksmål

Men hvorvidt Trumps handlinger kan legge grunnlag for et søksmål og tolkes som lovbrudd, er fortsatt høyst usikkert. Kun hvis Comeys uttalelser om Trump tolkes på verst mulige måte, vil de kunne være nok til å gå til søksmål, mener de.

Johnathan Turley, jussprofessor ved George Washington University, sier at det ikke er noen ting i Comeys vitneutsagn som overbeviser ham om at Trump har brutt loven.

– Det å høres ut som Tony Soprano, gjør deg ikke til Tony Soprano. Vi sikter ikke folk for å være ubehøvlet og dumme, sier han til nyhetsbyrået AP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tony Soprano er mafiabossen i dramaserien «Soprano».

Les også: Trump ønsker Comey «lykke til»

Artikkelen fortsetter under annonsen

«FBI-frokost»

I Washington er interessen for utspørringen av Comey stor, og flere restauranter og kafeer håper på fullt hus under den direktesendte høringen. Restauranten Shaw's Tavern reklamerer blant annet med en frokost kalt FBI, som står for «fransk toast, bacon og iskrem».

Comey har i sitt vitneutsagn beskrevet en rekke samtaler han hadde med Trump om Russlands-etterforskningen, og han uttrykker også misbilligelse over kontakten med Trump.

Det er ventet at den tidligere FBI-sjefen under høringen vil bekrefte at Trump selv ikke var gjenstand for Russland-etterforskningen, noe som også kommer fram i det skriftlige vitneutsagnet.

Dette er noe Trump har notert seg, og ifølge presidentens advokat Marc Kasowitz opplever Trump dette som en klar oppreisning.

Les også: Trump tilbyr seg å mekle i Qatar-strid, Macron alt på banen