Meny

Fakta og «fake news» om Trumps første halvår

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av sine seks første måneder som president, har Donald Trump twitret 991 ganger, tilbragt 40 dager på egne golfbaner, ikke fått gjennom en eneste større lovendring - og bygget null meter mur mot Mexico.

Tallenes tale er klar etter at eiendomsmogul og realitystjerne Donald Trump ble innsatt i embetet som «verdens mektigste mann» 20. januar i år.

Slik ser presidentregnskapet ABC Nyheter har laget etter å ha pløyd en rekke nyhetssaker om Trump fra de siste seks månedene – inkludert en «revisorgjennomgang» signerte TV-kanalen CNN:

HARD I KLYPA: President Donald Trump er kjent for sine faste og spesielle håndtrykk. Men i møte med Frankrikes president kom han til kort. Vi har oversikten over hvor mange sekunder de har håndhilst offentlig. Foto: Michael Reynolds / EPA

Mest upopulær på 70 år:

I en måling utført av Washington Post/ABC News – anerkjent av Trump selv – er Trump den presidenten på 70 år med lavest tillit i befolkningen etter et halvt år: Mens 42 prosent av velgerne mente han gjorde en god jobb etter å ha vært president i 100 dager, er tallet nå sunket til usle 36 prosent.

– Not bad, twitret presidenten selv – men jukset tallet oppover til 40 prosent.

42 presidentordrer – 0 større lovendringer:

I løpet av sine første arbeidsuker som president signerte Trump en rekke såkalte presidentordrer. Den første a v dem skulle legge grunnlaget for å vrake forgjenger Barack Obamas helsereform, Obamacare. Dernest kom de som perler på en snor: Han stanset bistand til grupper som støtter abort, innførte ansettelsesstopp av offentlige ansatte, fjernet reguleringer for næringslivet, skulle bygge en grensemur mot Mexico og innførte innreiseforbudfor personer fra syv i hovedsak muslimske land. Sistnevnte førte til sterke reaksjoner.

Han har derimot ikke fått gjennom en eneste større lovendring (major legislation).

Les også: Velgerne svikter Trump i fersk Fox-måling

Forlot to store internasjonale avtaler:

På sin første arbeidsdag trakk Trump USA fra frihandelsavtalen TPP (Trans-Pacific Partnership). 1. juni trosset han verdenssamfunnet, Paven og sin egen datter Ivanka, og kunngjorde i Rosehagen utenfor Det hvite hus at USA trekker seg fra Parisavtalen, den globale klimaavtalen som kom på plass i desember 2015, og Obama var en sterk tilhenger av.

Har twitret 991 ganger, 82 av dem om «fake news»:

Etter å ha avlagt sin ed, har Trump i skrivende stund twitret 991 ganger fra kontoen @realDonaldTrump (han har også en konto som heter @POTUS– President Of The Unites States).

I 502 av dem skriver han hele ord med STORE BOKSTAVER, 217 av dem inneholder skrivefeil og 853 av dem nevner Hillary Clinton, Barack Obama eller 2016-valget.

46 av dem inneholder ordet «jobb», 22 handler alene om motstanderen Hillary Clinton. 82 av dem nevner ordene «fake news», «fake media» eller «fake stories» (falske nyheter).

Vært 40 ganger på golfbanen:

Trump hudflettet ifølge CNN forgjenger Barack Obama og førstedame Michelle for hvordan de brukte fritiden sin. Michelle Obama fikk så hatten passet da hun dro på skiferie til Aspen i 2012. I en twittermelding, selvsagt:

President Obama fikk refs for å ha vært på golfbanen i en tweet i mai 2016

Selv har Trump tilbragt 21 av sine første 26 helger på eiendommer som har «Trump» i navnet – og vært 40 dager på en av sine egne golfbaner. Som Mar-a-Lago i Florida og i Bedminister i New Jersey – dit han dro direkte etter å ha vært på offisielt besøk hos president Macron i Frankrike.

I april - da verden var i høyspenn i frykt for at det skulle bryte løs atomkrig med Nord-Korea, USA hadde brukt tidenes kraftigste konvensjonelle bombe mot IS-mål i Afghanistan og forholdet til Russland ifølge hans utenriksminister Rex Tillerson var på et historisk bunnpunkt, dro Trump og familien uten stab til landstedet i Florida, dit presidenten nærmest umiddelbart hastet av gårde til den grønne green.

Trykket Macrons hånd offentlig i 59 sekunder:

Donald Trumps håndtrykk – eller mangel på sådanne, som for eksempel da han nektet å trykke Tysklands forbundskansler Angela Merkels hånd i Det ovale kontor – er blitt en gjenganger i mediene. De langt yngre presidentene, Justin

Trudeau (45) i Canada og Emmanuel Macron (39) i Frankrike, har vedgått at de

HILSER: Donald Trump og Emmanuel Macron i Paris 14. juli. Foto: Yves Herman / Reuters

har vært oppmerksomme på at Trump har rykte for å bruke håndhilsning som en slags hersketeknikk. De har derfor klemt skikkelig til i møter med 71-åringen. Trumps knoker ble helt hvite da Macron trykket til, mens presidenten forsøkte å holde maska.

CNN har gått grundig til verks, og telt: Sammenlagt har Trump og Macron håndhilst i 59 sekunder – offentlig.

Antall sparkede: Minst fem:

Trump har også kvittet seg med medarbeidere. Den første var hans nasjonale sikkerhetsrådgiver Mike Flynn , som måtte rydde kontoret etter bare 24 dager. Grunn: Han skal ikke ha informert om at han hadde jevnlig kontakt med Russlands USA-ambassadør både før og etter valget 8. november.

Deretter måtte fungerende justisminister Sally Yates gå på dagen 30. januar. Årsak: Hun ba advokatene i justisdepartementet ikke å forsvare president Trumps kontroversielle innreiseforbud for statsborgere fra syv hovedsakelig muslimske land. Yates var også tungt inne i etterforskningen av Trump-administrasjonens koblinger til Russland.

Deretter fulgte Preet Bharara, statsadvokat i New York 11. mars. Han ble utnevnt av Obama, og flere antydet at grunnen var Russland-etterforskningen.

5. mai ble Angela Reid – «White House Chief Usher» - sparket. Ifølge Aftenposten var hun den første svarte kvinnen som fikk den prestisjetunge jobben som ansvarlig for drift av stab og logistikk i Det hvite hus.

Uken etter var det FBI-sjefen James Comeys tur. I den første kunngjøringen fra Det hvite hus het det at justisminister Jeff Sessions og visejustisminister Rod Rosenstein anbefalte avskjedigelsen. Senere har Trump påtatt seg ansvaret alene – og skal ha skrytt av det til Russlands utenriksminister da han var på besøk i Det hvite hus.

Nå er trolig Jeff Sessions den andre justisministeren som går: Torsdag sa Trump i et intervju med The New York times at han angret på at han utnevnte Sessions til justisminister. Det ville han ikke gjort dersom han hadde visst at Sessions ville påberope seg inhabilitet, og ikke lede Russland-granskingen. Det kaller Trump for «urettferdig» overfor ham selv.

Andre som er gått, ifølge Aftenposten, er Trump-støttespillerne Chris Christie og Monica Crowley, som raskt og uventet forlot, eller lot være å ta jobber, i administrasjonen. Monica Crowley var påtenkt en kommunikasjonsjobb i Det nasjonale rådet for sikkerhet, men gikk etter å ha blitt fersket i å plagiere en doktoravhandling. Mens Trumps valgkampleder Paul Manafort måtte gå under valgkampen i fjor sommer da hans nære relasjon til Ukrainas Putin-vennlige president Viktor Janukovitsj ble kjent.

Meter med Mexico-mur: 0

En av Trumps fanesaker i valgkampen var en grensemur mot Mexico for å stanse illegal innvandring fra naboen i sør. Han bedyret også at Mexico skulle finansiere den – noe landets president blåpnekter at de vil gjøre. Prislapp for Muren er anslått til minst 100 milliarder kroner. Trump har sagt at den skal finansieres ved å kles med solcellepanel, slik at man kan få strøm fra den.

Les også: Ordkrigen fortsetter: Merkel kritiserer Trumps mur i Mexico

Slik ble Trumps golfcaddy verdens mektigste tvitrer

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:21 Fansen gir styret og spillerne skylden for United-kollaps09:19 Helland etter nytt RBK-poengtap: – Vi er litt i slutten av oppkjøringa09:19 Regjeringen vil hente hjem foreldreløse barn av norske IS-krigere08:48 Bolig i Østfold er overtent08:33 Nytt jordskjelv på Filippinene07:58 New York Red Bulls avfeier Henry-samtaler07:57 Forsinkelser på Østfoldbanen etter avsporing07:52 Erna Solberg kritiserer Aps innvandringspolitikk07:41 Sabler ned det norske fagmiljøet07:35 Flere hundre barn bor på hemmelig adresse i Norge07:31 – Syrer tatt inn til avhør om terroren på Sri Lanka07:29 Pogba om Everton-tapet: – Respektløst overfor laget og fansen07:21 BT: Kampflyregningen har steget med 16 milliarder kroner07:03 Ola Hobber Nilsen dømmer toppoppgjør i Egypt06:46 Liverpool-legende presentert som ny Brisbane-trener06:34 Theresa May samler regjeringen06:13 Zuccarello og Dallas til kvartfinale etter sudden death06:08 Norske barn om oppholdet i Syria: Det var kuler og krig06:04 Sørgedag, unntakstilstand og soldater i gatene på Sri Lanka06:02 Dødstallet på Sri Lanka har steget til 31006:01 Låvebrann i Buskerud slukket06:00 Alle alvorlige småbåtulykker i fjor under lupen i ny rapport05:55 Myanmars Høyesterett avviser journalisters anke05:50 Dette skjer i dag05:39 Muslimsk Dialognettverk fordømmer Sri Lanka-terroren05:38 Chelseas stortalent røk akillesen05:30 Dette skjedde i natt05:29 Katolske norsktamiler i sorg etter Sri Lanka-terroren05:18 Studie viser «skremmende rask» smelting av Grønlandsisen04:37 Savnet helikoptermannskap funnet i god behold på New Zealand04:21 Konsernsjef ville beholde navnet NSB03:49 Elleve døde etter jordskjelv på Filippinene03:28 Kontroll på boligbrann i Askim03:18 Jøder protesterer mot brenning av Judas-figur i Polen02:43 Tungvektere forlater KrF02:33 Nye IRA innrømmer og beklager drap på journalist02:07 30 års fengsel for drap på journalist i Bulgaria02:03 Mann til sykehus etter bilulykke i Rogaland01:47 Seks døde da småfly styrtet i Texas01:34 Staten krever 30 millioner i tilleggsskatt fra Sats01:28 Gavepakke for Solskjær og United da Chelsea bare klarte uavgjort01:21 Forlenget fengsling for Chelsea Manning00:52 Vietnams tidligere president Le Duc Anh er død00:49 ESA gransker utbyggingen av Trondheim Spektrum00:38 Nord-Korea bekrefter Kims Russland-besøk00:11 Sri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert23:44 Ti drept da politimann kjørte inn i folkemengde i Nigeria22:58 Algeries rikeste mann pågrepet22:56 Forskere tror tareoppdrett kan gjøre Norge klimanøytralt22:18 Tyrkia nekter å rette seg etter USAs Iran-sanksjoner22:02 VIF med sesongens første bortepoeng22:00 Sri Lanka ble advart om mulig terrorangrep21:35 Evaluering: Trafikkfarlige situasjoner rundt selvkjørende buss21:22 Anand stoppet Carlsens rekordjakt21:21 Preses i Den norske kirke ber regjeringen hente hjem barn av IS-krigere21:20 Leeds snublet og serverte Norwich21:00 Forskere frigjør opptak gjort på havets dypeste område20:44 Taxisjåfør mistet jobben etter å ha nektet å kjøre blind med førerhund20:43 Islandsk trio sendte AaFK til topps20:08 RBK-krisen fortsetter, Horneland fortsatt uten seier etter 0-0 mot Strømsgodset20:07 Knudtzon-scoring mot gamle lagkamerater da Molde tok over tabelltoppen20:07 Poengdeling for Mjøndalen og Tromsø20:06 Bodø/Glimt fortsatt ubeseiret etter uavgjort mot Sarpsborg20:06 To stolpetreff da Kristiansund og Ranheim spilte uavgjort20:03 Historien om da lille Norge skulle begynne å produsere biler19:50 Hjemmeseier for Haugesund over Stabæk19:41 Sri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert19:37 Tredje mann pågrepet etter voldshendelse i Rogaland19:33 Trump hevder ingen trosser hans ordrer19:08 Nok en demokrat vil bli presidentkandidat19:03 Flere gressbranner i Oslo – politiet ber folk være varsomme18:37 Dansk pubkjede må betale 300.000 kroner i bot18:27 Solbakken og FCK tok nytt steg mot gull18:27 Opprykksjagende Norwich snublet igjen18:26 Rolig retur fra påskefjellet17:43 Røde Kors: Halvparten så mange skadd i påsken som i fjor17:42 Mann pågrepet etter å ha truet med kniv i Trondheim17:31 Trump saksøker komitéleder i Kongressen17:07 Sri Lanka jakter internasjonale terrorforbindelser17:05 Toppserien: Vålerenga gikk på sesongens første poengtap, LSK vant enkelt16:49 Oljeprisen stiger etter Trumps tiltak mot iransk oljeeksport16:28 Flere sommerdager i vente i Sør-Norge16:25 Fotgjenger påkjørt av motorsyklist i Bærum16:25 Togavsporing på Østfoldbanen15:45 Trump gir ikke lenger unntak fra Iran-sanksjoner15:44 Ektepar ble jaget opp i tre av illsint elg15:43 Rørt Sterling betaler begravelsen til 13-åring14:37 Stor snøskredfare flere steder i Troms14:10 UD: Ingen tegn til at nordmenn er rammet på Sri Lanka13:42 Pilot sier han var nær å kollidere med drone13:05 Det er ikke lov med bråk, larm og støy på helligdager12:37 Person omkom etter fall i Kjøsterudjuvet i Drammen11:42 Påsketrafikken: Vegtrafikksentralen venter jevn og fin innfart11:20 Thorbjørn Jagland varsler oppvask – skal skrive memoarer10:21 – Sylvi Listhaug har klart å splitte KrF09:26 Solskjærs krisetall: Løpt minst i 15 av 17 ligakamper, målene renner inn og full bortekollaps08:00 Nybø fraråder studenter å ta utveksling i Storbritannia til høsten07:30 Minst 290 døde – over 500 sårede: UD advarer nordmenn: – Hold deg i ro!»07:29 Norsk basehopper omkommet i Italia06:41 Huawei fortsetter veksten tross press fra USA
Siste nytt
09:21SportFansen gir styret og spillerne skylden for United-kollaps09:19SportHelland etter nytt RBK-poengtap: – Vi er litt i slutten av oppkjøringa09:19NorgeRegjeringen vil hente hjem foreldreløse barn av norske IS-krigere08:48NorgeBolig i Østfold er overtent08:33VerdenNytt jordskjelv på Filippinene07:58SportNew York Red Bulls avfeier Henry-samtaler07:57NorgeForsinkelser på Østfoldbanen etter avsporing07:52NorgeErna Solberg kritiserer Aps innvandringspolitikk07:41Helse og livsstilSabler ned det norske fagmiljøet07:35NorgeFlere hundre barn bor på hemmelig adresse i Norge07:31Verden– Syrer tatt inn til avhør om terroren på Sri Lanka07:29SportPogba om Everton-tapet: – Respektløst overfor laget og fansen07:21NorgeBT: Kampflyregningen har steget med 16 milliarder kroner07:03SportOla Hobber Nilsen dømmer toppoppgjør i Egypt06:46SportLiverpool-legende presentert som ny Brisbane-trener06:34VerdenTheresa May samler regjeringen06:13SportZuccarello og Dallas til kvartfinale etter sudden death06:08VerdenNorske barn om oppholdet i Syria: Det var kuler og krig06:04VerdenSørgedag, unntakstilstand og soldater i gatene på Sri Lanka06:02VerdenDødstallet på Sri Lanka har steget til 31006:01NorgeLåvebrann i Buskerud slukket06:00NorgeAlle alvorlige småbåtulykker i fjor under lupen i ny rapport05:55VerdenMyanmars Høyesterett avviser journalisters anke05:50NorgeDette skjer i dag05:39NorgeMuslimsk Dialognettverk fordømmer Sri Lanka-terroren05:38SportChelseas stortalent røk akillesen05:30NorgeDette skjedde i natt05:29NorgeKatolske norsktamiler i sorg etter Sri Lanka-terroren05:18VerdenStudie viser «skremmende rask» smelting av Grønlandsisen04:37VerdenSavnet helikoptermannskap funnet i god behold på New Zealand04:21NorgeKonsernsjef ville beholde navnet NSB03:49VerdenElleve døde etter jordskjelv på Filippinene03:28NorgeKontroll på boligbrann i Askim03:18VerdenJøder protesterer mot brenning av Judas-figur i Polen02:43NorgeTungvektere forlater KrF02:33VerdenNye IRA innrømmer og beklager drap på journalist02:07Verden30 års fengsel for drap på journalist i Bulgaria02:03NorgeMann til sykehus etter bilulykke i Rogaland01:47VerdenSeks døde da småfly styrtet i Texas01:34NorgeStaten krever 30 millioner i tilleggsskatt fra Sats01:28SportGavepakke for Solskjær og United da Chelsea bare klarte uavgjort01:21VerdenForlenget fengsling for Chelsea Manning00:52VerdenVietnams tidligere president Le Duc Anh er død00:49NorgeESA gransker utbyggingen av Trondheim Spektrum00:38VerdenNord-Korea bekrefter Kims Russland-besøk00:11VerdenSri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert23:44VerdenTi drept da politimann kjørte inn i folkemengde i Nigeria22:58VerdenAlgeries rikeste mann pågrepet22:56NorgeForskere tror tareoppdrett kan gjøre Norge klimanøytralt22:18PolitikkTyrkia nekter å rette seg etter USAs Iran-sanksjoner22:02SportVIF med sesongens første bortepoeng22:00VerdenSri Lanka ble advart om mulig terrorangrep21:35MotorEvaluering: Trafikkfarlige situasjoner rundt selvkjørende buss21:22SportAnand stoppet Carlsens rekordjakt21:21PolitikkPreses i Den norske kirke ber regjeringen hente hjem barn av IS-krigere21:20SportLeeds snublet og serverte Norwich21:00VerdenForskere frigjør opptak gjort på havets dypeste område20:44NorgeTaxisjåfør mistet jobben etter å ha nektet å kjøre blind med førerhund20:43SportIslandsk trio sendte AaFK til topps20:08SportRBK-krisen fortsetter, Horneland fortsatt uten seier etter 0-0 mot Strømsgodset20:07SportKnudtzon-scoring mot gamle lagkamerater da Molde tok over tabelltoppen20:07SportPoengdeling for Mjøndalen og Tromsø20:06SportBodø/Glimt fortsatt ubeseiret etter uavgjort mot Sarpsborg20:06SportTo stolpetreff da Kristiansund og Ranheim spilte uavgjort20:03MotorHistorien om da lille Norge skulle begynne å produsere biler19:50SportHjemmeseier for Haugesund over Stabæk19:41VerdenSri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert19:37NorgeTredje mann pågrepet etter voldshendelse i Rogaland19:33PolitikkTrump hevder ingen trosser hans ordrer19:08PolitikkNok en demokrat vil bli presidentkandidat19:03NorgeFlere gressbranner i Oslo – politiet ber folk være varsomme18:37NorgeDansk pubkjede må betale 300.000 kroner i bot18:27SportSolbakken og FCK tok nytt steg mot gull18:27SportOpprykksjagende Norwich snublet igjen18:26BilRolig retur fra påskefjellet17:43NorgeRøde Kors: Halvparten så mange skadd i påsken som i fjor17:42NorgeMann pågrepet etter å ha truet med kniv i Trondheim17:31PolitikkTrump saksøker komitéleder i Kongressen17:07VerdenSri Lanka jakter internasjonale terrorforbindelser17:05SportToppserien: Vålerenga gikk på sesongens første poengtap, LSK vant enkelt16:49MakroøkonomiOljeprisen stiger etter Trumps tiltak mot iransk oljeeksport16:28LivetFlere sommerdager i vente i Sør-Norge16:25NorgeFotgjenger påkjørt av motorsyklist i Bærum16:25NorgeTogavsporing på Østfoldbanen15:45PolitikkTrump gir ikke lenger unntak fra Iran-sanksjoner15:44NorgeEktepar ble jaget opp i tre av illsint elg15:43SportRørt Sterling betaler begravelsen til 13-åring14:37NorgeStor snøskredfare flere steder i Troms14:10NorgeUD: Ingen tegn til at nordmenn er rammet på Sri Lanka13:42NorgePilot sier han var nær å kollidere med drone13:05NorgeDet er ikke lov med bråk, larm og støy på helligdager12:37NorgePerson omkom etter fall i Kjøsterudjuvet i Drammen11:42MotorPåsketrafikken: Vegtrafikksentralen venter jevn og fin innfart11:20PolitikkThorbjørn Jagland varsler oppvask – skal skrive memoarer10:21Politikk– Sylvi Listhaug har klart å splitte KrF09:26SportSolskjærs krisetall: Løpt minst i 15 av 17 ligakamper, målene renner inn og full bortekollaps08:00NorgeNybø fraråder studenter å ta utveksling i Storbritannia til høsten07:30VerdenMinst 290 døde – over 500 sårede: UD advarer nordmenn: – Hold deg i ro!»07:29VerdenNorsk basehopper omkommet i Italia06:41VerdenHuawei fortsetter veksten tross press fra USA
Populært