Meny

Fakta og «fake news» om Trumps første halvår

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av sine seks første måneder som president, har Donald Trump twitret 991 ganger, tilbragt 40 dager på egne golfbaner, ikke fått gjennom en eneste større lovendring - og bygget null meter mur mot Mexico.

Tallenes tale er klar etter at eiendomsmogul og realitystjerne Donald Trump ble innsatt i embetet som «verdens mektigste mann» 20. januar i år.

Slik ser presidentregnskapet ABC Nyheter har laget etter å ha pløyd en rekke nyhetssaker om Trump fra de siste seks månedene – inkludert en «revisorgjennomgang» signerte TV-kanalen CNN:

HARD I KLYPA: President Donald Trump er kjent for sine faste og spesielle håndtrykk. Men i møte med Frankrikes president kom han til kort. Vi har oversikten over hvor mange sekunder de har håndhilst offentlig. Foto: Michael Reynolds / EPA

Mest upopulær på 70 år:

I en måling utført av Washington Post/ABC News – anerkjent av Trump selv – er Trump den presidenten på 70 år med lavest tillit i befolkningen etter et halvt år: Mens 42 prosent av velgerne mente han gjorde en god jobb etter å ha vært president i 100 dager, er tallet nå sunket til usle 36 prosent.

– Not bad, twitret presidenten selv – men jukset tallet oppover til 40 prosent.

42 presidentordrer – 0 større lovendringer:

I løpet av sine første arbeidsuker som president signerte Trump en rekke såkalte presidentordrer. Den første a v dem skulle legge grunnlaget for å vrake forgjenger Barack Obamas helsereform, Obamacare. Dernest kom de som perler på en snor: Han stanset bistand til grupper som støtter abort, innførte ansettelsesstopp av offentlige ansatte, fjernet reguleringer for næringslivet, skulle bygge en grensemur mot Mexico og innførte innreiseforbudfor personer fra syv i hovedsak muslimske land. Sistnevnte førte til sterke reaksjoner.

Han har derimot ikke fått gjennom en eneste større lovendring (major legislation).

Les også: Velgerne svikter Trump i fersk Fox-måling

Forlot to store internasjonale avtaler:

På sin første arbeidsdag trakk Trump USA fra frihandelsavtalen TPP (Trans-Pacific Partnership). 1. juni trosset han verdenssamfunnet, Paven og sin egen datter Ivanka, og kunngjorde i Rosehagen utenfor Det hvite hus at USA trekker seg fra Parisavtalen, den globale klimaavtalen som kom på plass i desember 2015, og Obama var en sterk tilhenger av.

Har twitret 991 ganger, 82 av dem om «fake news»:

Etter å ha avlagt sin ed, har Trump i skrivende stund twitret 991 ganger fra kontoen @realDonaldTrump (han har også en konto som heter @POTUS– President Of The Unites States).

I 502 av dem skriver han hele ord med STORE BOKSTAVER, 217 av dem inneholder skrivefeil og 853 av dem nevner Hillary Clinton, Barack Obama eller 2016-valget.

46 av dem inneholder ordet «jobb», 22 handler alene om motstanderen Hillary Clinton. 82 av dem nevner ordene «fake news», «fake media» eller «fake stories» (falske nyheter).

Vært 40 ganger på golfbanen:

Trump hudflettet ifølge CNN forgjenger Barack Obama og førstedame Michelle for hvordan de brukte fritiden sin. Michelle Obama fikk så hatten passet da hun dro på skiferie til Aspen i 2012. I en twittermelding, selvsagt:

President Obama fikk refs for å ha vært på golfbanen i en tweet i mai 2016

Selv har Trump tilbragt 21 av sine første 26 helger på eiendommer som har «Trump» i navnet – og vært 40 dager på en av sine egne golfbaner. Som Mar-a-Lago i Florida og i Bedminister i New Jersey – dit han dro direkte etter å ha vært på offisielt besøk hos president Macron i Frankrike.

I april - da verden var i høyspenn i frykt for at det skulle bryte løs atomkrig med Nord-Korea, USA hadde brukt tidenes kraftigste konvensjonelle bombe mot IS-mål i Afghanistan og forholdet til Russland ifølge hans utenriksminister Rex Tillerson var på et historisk bunnpunkt, dro Trump og familien uten stab til landstedet i Florida, dit presidenten nærmest umiddelbart hastet av gårde til den grønne green.

Trykket Macrons hånd offentlig i 59 sekunder:

Donald Trumps håndtrykk – eller mangel på sådanne, som for eksempel da han nektet å trykke Tysklands forbundskansler Angela Merkels hånd i Det ovale kontor – er blitt en gjenganger i mediene. De langt yngre presidentene, Justin

Trudeau (45) i Canada og Emmanuel Macron (39) i Frankrike, har vedgått at de

HILSER: Donald Trump og Emmanuel Macron i Paris 14. juli. Foto: Yves Herman / Reuters

har vært oppmerksomme på at Trump har rykte for å bruke håndhilsning som en slags hersketeknikk. De har derfor klemt skikkelig til i møter med 71-åringen. Trumps knoker ble helt hvite da Macron trykket til, mens presidenten forsøkte å holde maska.

CNN har gått grundig til verks, og telt: Sammenlagt har Trump og Macron håndhilst i 59 sekunder – offentlig.

Antall sparkede: Minst fem:

Trump har også kvittet seg med medarbeidere. Den første var hans nasjonale sikkerhetsrådgiver Mike Flynn , som måtte rydde kontoret etter bare 24 dager. Grunn: Han skal ikke ha informert om at han hadde jevnlig kontakt med Russlands USA-ambassadør både før og etter valget 8. november.

Deretter måtte fungerende justisminister Sally Yates gå på dagen 30. januar. Årsak: Hun ba advokatene i justisdepartementet ikke å forsvare president Trumps kontroversielle innreiseforbud for statsborgere fra syv hovedsakelig muslimske land. Yates var også tungt inne i etterforskningen av Trump-administrasjonens koblinger til Russland.

Deretter fulgte Preet Bharara, statsadvokat i New York 11. mars. Han ble utnevnt av Obama, og flere antydet at grunnen var Russland-etterforskningen.

5. mai ble Angela Reid – «White House Chief Usher» - sparket. Ifølge Aftenposten var hun den første svarte kvinnen som fikk den prestisjetunge jobben som ansvarlig for drift av stab og logistikk i Det hvite hus.

Uken etter var det FBI-sjefen James Comeys tur. I den første kunngjøringen fra Det hvite hus het det at justisminister Jeff Sessions og visejustisminister Rod Rosenstein anbefalte avskjedigelsen. Senere har Trump påtatt seg ansvaret alene – og skal ha skrytt av det til Russlands utenriksminister da han var på besøk i Det hvite hus.

Nå er trolig Jeff Sessions den andre justisministeren som går: Torsdag sa Trump i et intervju med The New York times at han angret på at han utnevnte Sessions til justisminister. Det ville han ikke gjort dersom han hadde visst at Sessions ville påberope seg inhabilitet, og ikke lede Russland-granskingen. Det kaller Trump for «urettferdig» overfor ham selv.

Andre som er gått, ifølge Aftenposten, er Trump-støttespillerne Chris Christie og Monica Crowley, som raskt og uventet forlot, eller lot være å ta jobber, i administrasjonen. Monica Crowley var påtenkt en kommunikasjonsjobb i Det nasjonale rådet for sikkerhet, men gikk etter å ha blitt fersket i å plagiere en doktoravhandling. Mens Trumps valgkampleder Paul Manafort måtte gå under valgkampen i fjor sommer da hans nære relasjon til Ukrainas Putin-vennlige president Viktor Janukovitsj ble kjent.

Meter med Mexico-mur: 0

En av Trumps fanesaker i valgkampen var en grensemur mot Mexico for å stanse illegal innvandring fra naboen i sør. Han bedyret også at Mexico skulle finansiere den – noe landets president blåpnekter at de vil gjøre. Prislapp for Muren er anslått til minst 100 milliarder kroner. Trump har sagt at den skal finansieres ved å kles med solcellepanel, slik at man kan få strøm fra den.

Les også: Ordkrigen fortsetter: Merkel kritiserer Trumps mur i Mexico

Slik ble Trumps golfcaddy verdens mektigste tvitrer

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:14 Dette faget skal bu elevane på hundreårets krise10:04 Solskjær krysser fingrene for stjerneduo før gigantoppgjøret09:48 Spent Johaug før VM-returen, millionrush i vente09:47 Belgisk klimaaktivist skuffet over Norge09:46 Færre innvandrer til Norge09:45 Johaug og Jacobsen gråt gledestårer for Eide09:42 Sundby håper han går under radaren08:17 Storfavoritten Johaug: – Det blir en stor dag07:55 Israelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49 Giske krever unnskyldning07:46 Nike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45 Mann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44 Japansk sonde landet på asteroide07:36 Israelsk romfartøy på vei mot månen07:23 Vanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19 OL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13 Zuccarello etter tap: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55 Skar: – Ingen har vært i nærheten06:39 Glatte veier flere steder i landet06:30 Suksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29 Amerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19 Svensk undersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05 Dopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00 Moxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:23 Strømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09 Dømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:45 Kraftig brann i bilforretning i Hokksund04:44 Nicaraguas president vil til forhandlingsbordet04:41 Krisemåling for Frp03:42 Ruud imponerte igjen, til kvartfinale i Rio de Janeiro03:34 To av El Chapos sønner siktet i USA03:33 17-åring utsatt for grovt ran på tog i Asker03:11 HBO saksøkt etter Michael Jackson-dokumentar02:08 Tidligere Trump-rådgiver fikk rettsreprimande02:07 Norges Bank anklager aktivister for pengeforfalskning01:39 200 amerikanske soldater blir igjen i Syria00:43 Kvinne avdramatiserer Giske-video00:24 Boasson Hagen syk, bryter i Algarve00:13 4.000 nordmenn pådrar seg korsbåndsskader hvert år23:54 Arsenal slo tilbake etter flaut tap og avanserte i europaligaen23:51 Chelsea sendte Andreas Vindheims Malmö ut av europaligaen23:19 Ulset utenfor pallen på normaldistansen23:06 Guaido på vei mot grensa til Colombia22:41 Alle insektene i Norge skal telles22:17 Vitner: – Drapssiktede i Haugesund truet bilister med stokk22:05 Høgre føreslår fråværsgrense i ungdomsskulen22:03 USA og Kina gjør nytt forsøk på å få slutt på handelskrigen21:39 IS-jente ber britiske myndigheter vise nåde21:09 Fikk ikke kjøre videre med denne stikkende ut20:56 – Stortingets spørretime er vårt Paradise Hotel20:31 Ikea gir Zlatan köttbullar for resten av livet20:11 Kvinnen i Giske-videoen: – Dette var ikke noe mer enn en dans19:57 Iversen oppgitt over Ustjugov: – Det virker som han er litt ukontrollerbar19:39 Knust Skistad ville låse seg inne på rommet19:24 The Monkees-bassist Peter Tork er død19:20 Bronsevinner Eide: – Det har vært den tøffeste tiden i livet mitt19:04 Norsk IS-terrorist vil dø for sekten i Syria18:56 Klopp: – Solskjær hører hjemme i en toppklubb18:45 To til sykehus etter arbeidsulykke på Romerike18:28 Falla-gullet ga full glede etter tøff høst for Eide18:11 Skulle nesten tro varebilen var lastet med bly...18:06 Salmonellasmitte påvist i fem fylker18:06 Klæbo og Iversen går lagsprinten18:01 Monsen: – Johannes brydde seg ikke17:56 Video frigjort: Her forsøker smuglerne å unnslippe militærhelikopteret17:28 Verdens største bie var ikke utryddet16:55 Veltet statue av overgrepsanklaget prest i Gdansk16:08 Klæbo parkerte konkurrentene og tok VM-gull på sprinten15:54 Gull til Falla, bronse til Eide på VM-sprinten15:42 Falla til finale da Skistad falt i semifinale15:39 Skuespiller Henrik Scheele er død15:25 Undersøkelse: Over 30 prosent av etterforskningsressursene brukes på nær 3 prosent av sakene15:23 Ustjugov raste mot Klæbo etter sprintmiss14:47 Adam gruer seg til jobb hver dag: – Jeg ble kalt «black stupid man» av kolleger14:27 – Doping er ikke forbeholdt russerne13:59 Beboere på eldrehjem får senere middag13:56 USAs finanstilsyn gransker Danske Bank13:44 58 jerv tatt under lisensjakta13:43 TV4-profil mistenkt for grov voldtekt av mindreårig13:23 Vegard Ulvang: – Vi vil bremse utviklingen13:09 Alle norske videre – Klæbo slått av Ustjugov13:05 Helgen kan gi rekordvarme og fare for skred og flom12:44 Fire norske videre til kvartfinalene – Weng ute12:23 Kristoff brøt etter velt i Tour of Oman12:23 Minst 26 personer omkom under uvær i Pakistan12:05 Storebror Kjos: – Dette er katastrofe12:05 – Flypriser er ikke lett å bli klok på11:54 Norwegian erkjenner at kassen nesten var tom11:52 Norsk VM-speaker på sykehus11:26 Frigir navnet på kvinnen som ble drept på gravlund11:21 Over 2.500 barn lever i flyktningleirer i Syria11:19 Oljeselskapene forventer investeringer på 170 milliarder kroner i Norge i år11:18 Paven krever handling på toppmøte om overgrep11:17 Breakdance på OL-programmet i 202410:49 Kvinne må betale millionbeløp tilbake til Nav10:46 Greta (16) ga EU en lekse i klimapolitikk10:04 Mistenkelig dødsfall i Harstad09:51 Guardiola: – Vi er ikke klare til å kjempe om mesterligatittelen
Siste nytt
10:14NorgeDette faget skal bu elevane på hundreårets krise10:04SportSolskjær krysser fingrene for stjerneduo før gigantoppgjøret09:48SportSpent Johaug før VM-returen, millionrush i vente09:47VerdenBelgisk klimaaktivist skuffet over Norge09:46NorgeFærre innvandrer til Norge09:45SportJohaug og Jacobsen gråt gledestårer for Eide09:42SportSundby håper han går under radaren08:17SportStorfavoritten Johaug: – Det blir en stor dag07:55VerdenIsraelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49PolitikkGiske krever unnskyldning07:46SportNike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45NorgeMann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44VerdenJapansk sonde landet på asteroide07:36VerdenIsraelsk romfartøy på vei mot månen07:23MotorVanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19SportOL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13SportZuccarello etter tap: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55SportSkar: – Ingen har vært i nærheten06:39NorgeGlatte veier flere steder i landet06:30SportSuksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29VerdenAmerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19VerdenSvensk undersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05SportDopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00NorgeMoxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:23NorgeStrømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09VerdenDømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:45NorgeKraftig brann i bilforretning i Hokksund04:44VerdenNicaraguas president vil til forhandlingsbordet04:41PolitikkKrisemåling for Frp03:42SportRuud imponerte igjen, til kvartfinale i Rio de Janeiro03:34VerdenTo av El Chapos sønner siktet i USA03:33Norge17-åring utsatt for grovt ran på tog i Asker03:11VerdenHBO saksøkt etter Michael Jackson-dokumentar02:08VerdenTidligere Trump-rådgiver fikk rettsreprimande02:07NorgeNorges Bank anklager aktivister for pengeforfalskning01:39Verden200 amerikanske soldater blir igjen i Syria00:43NorgeKvinne avdramatiserer Giske-video00:24SportBoasson Hagen syk, bryter i Algarve00:13Norge4.000 nordmenn pådrar seg korsbåndsskader hvert år23:54SportArsenal slo tilbake etter flaut tap og avanserte i europaligaen23:51SportChelsea sendte Andreas Vindheims Malmö ut av europaligaen23:19SportUlset utenfor pallen på normaldistansen23:06VerdenGuaido på vei mot grensa til Colombia22:41NorgeAlle insektene i Norge skal telles22:17NorgeVitner: – Drapssiktede i Haugesund truet bilister med stokk22:05PolitikkHøgre føreslår fråværsgrense i ungdomsskulen22:03VerdenUSA og Kina gjør nytt forsøk på å få slutt på handelskrigen21:39VerdenIS-jente ber britiske myndigheter vise nåde21:09MotorFikk ikke kjøre videre med denne stikkende ut20:56Norge– Stortingets spørretime er vårt Paradise Hotel20:31NorgeIkea gir Zlatan köttbullar for resten av livet20:11PolitikkKvinnen i Giske-videoen: – Dette var ikke noe mer enn en dans19:57SportIversen oppgitt over Ustjugov: – Det virker som han er litt ukontrollerbar19:39SportKnust Skistad ville låse seg inne på rommet19:24KulturThe Monkees-bassist Peter Tork er død19:20SportBronsevinner Eide: – Det har vært den tøffeste tiden i livet mitt19:04VerdenNorsk IS-terrorist vil dø for sekten i Syria18:56SportKlopp: – Solskjær hører hjemme i en toppklubb18:45NorgeTo til sykehus etter arbeidsulykke på Romerike18:28SportFalla-gullet ga full glede etter tøff høst for Eide18:11MotorSkulle nesten tro varebilen var lastet med bly...18:06NorgeSalmonellasmitte påvist i fem fylker18:06SportKlæbo og Iversen går lagsprinten18:01SportMonsen: – Johannes brydde seg ikke17:56VerdenVideo frigjort: Her forsøker smuglerne å unnslippe militærhelikopteret17:28VerdenVerdens største bie var ikke utryddet16:55VerdenVeltet statue av overgrepsanklaget prest i Gdansk16:08SportKlæbo parkerte konkurrentene og tok VM-gull på sprinten15:54SportGull til Falla, bronse til Eide på VM-sprinten15:42SportFalla til finale da Skistad falt i semifinale15:39NorgeSkuespiller Henrik Scheele er død15:25NorgeUndersøkelse: Over 30 prosent av etterforskningsressursene brukes på nær 3 prosent av sakene15:23SportUstjugov raste mot Klæbo etter sprintmiss14:47Helse og livsstilAdam gruer seg til jobb hver dag: – Jeg ble kalt «black stupid man» av kolleger14:27Sport– Doping er ikke forbeholdt russerne13:59Helse og livsstilBeboere på eldrehjem får senere middag13:56PengerUSAs finanstilsyn gransker Danske Bank13:44Norge58 jerv tatt under lisensjakta13:43VerdenTV4-profil mistenkt for grov voldtekt av mindreårig13:23SportVegard Ulvang: – Vi vil bremse utviklingen13:09SportAlle norske videre – Klæbo slått av Ustjugov13:05NorgeHelgen kan gi rekordvarme og fare for skred og flom12:44SportFire norske videre til kvartfinalene – Weng ute12:23SportKristoff brøt etter velt i Tour of Oman12:23VerdenMinst 26 personer omkom under uvær i Pakistan12:05PengerStorebror Kjos: – Dette er katastrofe12:05Reise– Flypriser er ikke lett å bli klok på11:54PengerNorwegian erkjenner at kassen nesten var tom11:52SportNorsk VM-speaker på sykehus11:26NorgeFrigir navnet på kvinnen som ble drept på gravlund11:21VerdenOver 2.500 barn lever i flyktningleirer i Syria11:19PengerOljeselskapene forventer investeringer på 170 milliarder kroner i Norge i år11:18VerdenPaven krever handling på toppmøte om overgrep11:17SportBreakdance på OL-programmet i 202410:49PengerKvinne må betale millionbeløp tilbake til Nav10:46VerdenGreta (16) ga EU en lekse i klimapolitikk10:04NorgeMistenkelig dødsfall i Harstad09:51SportGuardiola: – Vi er ikke klare til å kjempe om mesterligatittelen
Populært