Fakta og «fake news» om Trumps første halvår

I løpet av sine seks første måneder som president, har Donald Trump twitret 991 ganger, tilbragt 40 dager på egne golfbaner, ikke fått gjennom en eneste større lovendring - og bygget null meter mur mot Mexico.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tallenes tale er klar etter at eiendomsmogul og realitystjerne Donald Trump ble innsatt i embetet som «verdens mektigste mann» 20. januar i år.

Slik ser presidentregnskapet ABC Nyheter har laget etter å ha pløyd en rekke nyhetssaker om Trump fra de siste seks månedene – inkludert en «revisorgjennomgang» signerte TV-kanalen CNN:

HARD I KLYPA: President Donald Trump er kjent for sine faste og spesielle håndtrykk. Men i møte med Frankrikes president kom han til kort. Vi har oversikten over hvor mange sekunder de har håndhilst offentlig. Foto: Michael Reynolds / EPA
HARD I KLYPA: President Donald Trump er kjent for sine faste og spesielle håndtrykk. Men i møte med Frankrikes president kom han til kort. Vi har oversikten over hvor mange sekunder de har håndhilst offentlig. Foto: Michael Reynolds / EPA

Mest upopulær på 70 år:

I en måling utført av Washington Post/ABC News – anerkjent av Trump selv – er Trump den presidenten på 70 år med lavest tillit i befolkningen etter et halvt år: Mens 42 prosent av velgerne mente han gjorde en god jobb etter å ha vært president i 100 dager, er tallet nå sunket til usle 36 prosent.

– Not bad, twitret presidenten selv – men jukset tallet oppover til 40 prosent.

42 presidentordrer – 0 større lovendringer:

I løpet av sine første arbeidsuker som president signerte Trump en rekke såkalte presidentordrer. Den første a v dem skulle legge grunnlaget for å vrake forgjenger Barack Obamas helsereform, Obamacare. Dernest kom de som perler på en snor: Han stanset bistand til grupper som støtter abort, innførte ansettelsesstopp av offentlige ansatte, fjernet reguleringer for næringslivet, skulle bygge en grensemur mot Mexico og innførte innreiseforbudfor personer fra syv i hovedsak muslimske land. Sistnevnte førte til sterke reaksjoner.

Han har derimot ikke fått gjennom en eneste større lovendring (major legislation).

Les også: Velgerne svikter Trump i fersk Fox-måling

Forlot to store internasjonale avtaler:

På sin første arbeidsdag trakk Trump USA fra frihandelsavtalen TPP (Trans-Pacific Partnership). 1. juni trosset han verdenssamfunnet, Paven og sin egen datter Ivanka, og kunngjorde i Rosehagen utenfor Det hvite hus at USA trekker seg fra Parisavtalen, den globale klimaavtalen som kom på plass i desember 2015, og Obama var en sterk tilhenger av.

Har twitret 991 ganger, 82 av dem om «fake news»:

Etter å ha avlagt sin ed, har Trump i skrivende stund twitret 991 ganger fra kontoen @realDonaldTrump (han har også en konto som heter @POTUS– President Of The Unites States).

I 502 av dem skriver han hele ord med STORE BOKSTAVER, 217 av dem inneholder skrivefeil og 853 av dem nevner Hillary Clinton, Barack Obama eller 2016-valget.

46 av dem inneholder ordet «jobb», 22 handler alene om motstanderen Hillary Clinton. 82 av dem nevner ordene «fake news», «fake media» eller «fake stories» (falske nyheter).

Vært 40 ganger på golfbanen:

Trump hudflettet ifølge CNN forgjenger Barack Obama og førstedame Michelle for hvordan de brukte fritiden sin. Michelle Obama fikk så hatten passet da hun dro på skiferie til Aspen i 2012. I en twittermelding, selvsagt:

President Obama fikk refs for å ha vært på golfbanen i en tweet i mai 2016

Selv har Trump tilbragt 21 av sine første 26 helger på eiendommer som har «Trump» i navnet – og vært 40 dager på en av sine egne golfbaner. Som Mar-a-Lago i Florida og i Bedminister i New Jersey – dit han dro direkte etter å ha vært på offisielt besøk hos president Macron i Frankrike.

I april - da verden var i høyspenn i frykt for at det skulle bryte løs atomkrig med Nord-Korea, USA hadde brukt tidenes kraftigste konvensjonelle bombe mot IS-mål i Afghanistan og forholdet til Russland ifølge hans utenriksminister Rex Tillerson var på et historisk bunnpunkt, dro Trump og familien uten stab til landstedet i Florida, dit presidenten nærmest umiddelbart hastet av gårde til den grønne green.

Trykket Macrons hånd offentlig i 59 sekunder:

Donald Trumps håndtrykk – eller mangel på sådanne, som for eksempel da han nektet å trykke Tysklands forbundskansler Angela Merkels hånd i Det ovale kontor – er blitt en gjenganger i mediene. De langt yngre presidentene, Justin

Trudeau (45) i Canada og Emmanuel Macron (39) i Frankrike, har vedgått at de

HILSER: Donald Trump og Emmanuel Macron i Paris 14. juli. Foto: Yves Herman / Reuters
HILSER: Donald Trump og Emmanuel Macron i Paris 14. juli. Foto: Yves Herman / Reuters

har vært oppmerksomme på at Trump har rykte for å bruke håndhilsning som en slags hersketeknikk. De har derfor klemt skikkelig til i møter med 71-åringen. Trumps knoker ble helt hvite da Macron trykket til, mens presidenten forsøkte å holde maska.

CNN har gått grundig til verks, og telt: Sammenlagt har Trump og Macron håndhilst i 59 sekunder – offentlig.

Antall sparkede: Minst fem:

Trump har også kvittet seg med medarbeidere. Den første var hans nasjonale sikkerhetsrådgiver Mike Flynn , som måtte rydde kontoret etter bare 24 dager. Grunn: Han skal ikke ha informert om at han hadde jevnlig kontakt med Russlands USA-ambassadør både før og etter valget 8. november.

Deretter måtte fungerende justisminister Sally Yates gå på dagen 30. januar. Årsak: Hun ba advokatene i justisdepartementet ikke å forsvare president Trumps kontroversielle innreiseforbud for statsborgere fra syv hovedsakelig muslimske land. Yates var også tungt inne i etterforskningen av Trump-administrasjonens koblinger til Russland.

Deretter fulgte Preet Bharara, statsadvokat i New York 11. mars. Han ble utnevnt av Obama, og flere antydet at grunnen var Russland-etterforskningen.

5. mai ble Angela Reid – «White House Chief Usher» - sparket. Ifølge Aftenposten var hun den første svarte kvinnen som fikk den prestisjetunge jobben som ansvarlig for drift av stab og logistikk i Det hvite hus.

Uken etter var det FBI-sjefen James Comeys tur. I den første kunngjøringen fra Det hvite hus het det at justisminister Jeff Sessions og visejustisminister Rod Rosenstein anbefalte avskjedigelsen. Senere har Trump påtatt seg ansvaret alene – og skal ha skrytt av det til Russlands utenriksminister da han var på besøk i Det hvite hus.

Nå er trolig Jeff Sessions den andre justisministeren som går: Torsdag sa Trump i et intervju med The New York times at han angret på at han utnevnte Sessions til justisminister. Det ville han ikke gjort dersom han hadde visst at Sessions ville påberope seg inhabilitet, og ikke lede Russland-granskingen. Det kaller Trump for «urettferdig» overfor ham selv.

Andre som er gått, ifølge Aftenposten, er Trump-støttespillerne Chris Christie og Monica Crowley, som raskt og uventet forlot, eller lot være å ta jobber, i administrasjonen. Monica Crowley var påtenkt en kommunikasjonsjobb i Det nasjonale rådet for sikkerhet, men gikk etter å ha blitt fersket i å plagiere en doktoravhandling. Mens Trumps valgkampleder Paul Manafort måtte gå under valgkampen i fjor sommer da hans nære relasjon til Ukrainas Putin-vennlige president Viktor Janukovitsj ble kjent.

Meter med Mexico-mur: 0

En av Trumps fanesaker i valgkampen var en grensemur mot Mexico for å stanse illegal innvandring fra naboen i sør. Han bedyret også at Mexico skulle finansiere den – noe landets president blåpnekter at de vil gjøre. Prislapp for Muren er anslått til minst 100 milliarder kroner. Trump har sagt at den skal finansieres ved å kles med solcellepanel, slik at man kan få strøm fra den.

Les også: Ordkrigen fortsetter: Merkel kritiserer Trumps mur i Mexico

Slik ble Trumps golfcaddy verdens mektigste tvitrer

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:46 Kina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28 Politiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05 Røyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47 Mellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04 Dæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59 Nynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:50 Digitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner00:49 King frykter strekk00:31 Tyrkia truer med nye angrep i Syria00:20 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:37 Ny studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet23:32 USA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21 Muslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29 Innbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24 Julio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02 Ekspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50 USA endrer syn på Israels bosetninger20:28 Danmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03 28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01 Et flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23 Tre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04 Frode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55 Uføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47 – Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46 Over 100.000 barn internert i USA18:39 Ropstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31 Forslag om forbud mot machete sendes på høring17:58 Avduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57 Tre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51 Frode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42 Kraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38 WADA varsler Russland-dom i desember17:16 Mann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02 Staten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01 NHO får ikke Torp-hjelp: – Bussene står som spekkhoggere foran ankomsthallen16:57 Coop sponser ski-VM fram til 202516:49 Schumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33 Odd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26 Trump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25 Spansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16 PST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46 Airbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44 Død kvinne i Oslo var siktedes mor15:37 Jehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34 Flere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08 Heggem gir seg i Rosenborgs styre15:00 Kvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00 Tre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48 Politiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30 Tolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16 Trio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38 Tyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36 Vestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35 Bolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14 Platini dømmer VAR nord og ned13:13 Drapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45 Emirates med milliardbestilling fra Airbus12:44 Norske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44 Ungdomsskoleelever rammet av tåregass12:43 Tre smittet av svartedauden i Kina12:07 Åpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57 Catalonias regionale president forklarte seg i retten11:47 Været skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58 Tyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57 Norsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52 En person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30 Norske elever får en mer praktisk skole10:24 Betydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17 Curling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53 Småbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39 Lagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38 Språkprisen til Kristin Fridtun09:22 Ronaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20 Johannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08 Togreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11 Selvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09 Demonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10 Fossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil06:40 UEFA-statistikken disser Norges ungdomsrevolusjon06:06 Politiet: Ti personer skutt på fest i California - fire av dem er døde06:00 Elvestuen smeller døra igjen – vil ikke ha innspill til klimaplan05:54 Dette skjedde i natt05:51 Lundteigen vil ta dykkersaken til Stortinget05:50 Dette skjer i dag05:47 Rouhani beskylder demonstranter for vandalisme04:59 USA fordømmer uberettiget maktbruk i Hongkong04:19 Få opplever at ledelsen tar metoo-grep før julebordsesongen04:19 Barns rettigheter blir bedre, men nye farer har oppstått03:11 Eksplosjon i rekkehus i Helsingborg03:08 Dobbelt så mange cruiseanløp ventes i Kristiansand03:07 Chiles president fordømmer politiets voldsbruk02:31 Bolivias midlertidige regjering varsler snarlig nyvalg01:48 Russland vil frigi ukrainske marineskip01:46 Florø-drapet: Politiet har ikke fått avhørt drapssiktet 27-åring01:10 Donald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i Europa01:00 NHO mener tariffsystemet må fornyes00:59 Politi stormer universitet i Hongkong00:52 Politiet i Panama jakter gjerningsmann etter overfall mot nordmenn på seiltur23:45 Norsk politi krever brødre utlevert fra Dubai
Siste nytt
02:46VerdenKina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28NorgePolitiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05VerdenRøyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47NorgeMellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04SportDæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59VerdenNynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:50NorgeDigitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner00:49SportKing frykter strekk00:31VerdenTyrkia truer med nye angrep i Syria00:20SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:37NorgeNy studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet23:32VerdenUSA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21NorgeMuslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29NorgeInnbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24NorgeJulio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02ReiseEkspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50PolitikkUSA endrer syn på Israels bosetninger20:28VerdenDanmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03Norge28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01PolitikkEt flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23NorgeTre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04NorgeFrode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55NorgeUføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47Verden– Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46VerdenOver 100.000 barn internert i USA18:39Helse og livsstilRopstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31NorgeForslag om forbud mot machete sendes på høring17:58MotorAvduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57VerdenTre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51NorgeFrode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42VerdenKraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38SportWADA varsler Russland-dom i desember17:16NorgeMann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02NorgeStaten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01PengerNHO får ikke Torp-hjelp: – Bussene står som spekkhoggere foran ankomsthallen16:57SportCoop sponser ski-VM fram til 202516:49SportSchumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33PengerOdd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26VerdenTrump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25PengerSpansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16NorgePST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46SportAirbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44NorgeDød kvinne i Oslo var siktedes mor15:37NorgeJehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34VerdenFlere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08SportHeggem gir seg i Rosenborgs styre15:00NorgeKvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00NorgeTre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48NorgePolitiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30SportTolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16SportTrio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38PengerTyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36VerdenVestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35VerdenBolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14SportPlatini dømmer VAR nord og ned13:13NorgeDrapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45PengerEmirates med milliardbestilling fra Airbus12:44SportNorske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44NorgeUngdomsskoleelever rammet av tåregass12:43VerdenTre smittet av svartedauden i Kina12:07KulturÅpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57PolitikkCatalonias regionale president forklarte seg i retten11:47NorgeVæret skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58VerdenTyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57PengerNorsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52VerdenEn person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30NorgeNorske elever får en mer praktisk skole10:24PengerBetydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17SportCurling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53PolitikkSmåbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39SportLagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38KulturSpråkprisen til Kristin Fridtun09:22SportRonaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20SportJohannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08ReiseTogreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11PengerSelvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09VerdenDemonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10VerdenFossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil06:40SportUEFA-statistikken disser Norges ungdomsrevolusjon06:06VerdenPolitiet: Ti personer skutt på fest i California - fire av dem er døde06:00NorgeElvestuen smeller døra igjen – vil ikke ha innspill til klimaplan05:54NorgeDette skjedde i natt05:51NorgeLundteigen vil ta dykkersaken til Stortinget05:50NorgeDette skjer i dag05:47VerdenRouhani beskylder demonstranter for vandalisme04:59VerdenUSA fordømmer uberettiget maktbruk i Hongkong04:19NorgeFå opplever at ledelsen tar metoo-grep før julebordsesongen04:19VerdenBarns rettigheter blir bedre, men nye farer har oppstått03:11VerdenEksplosjon i rekkehus i Helsingborg03:08NorgeDobbelt så mange cruiseanløp ventes i Kristiansand03:07PolitikkChiles president fordømmer politiets voldsbruk02:31PolitikkBolivias midlertidige regjering varsler snarlig nyvalg01:48VerdenRussland vil frigi ukrainske marineskip01:46NorgeFlorø-drapet: Politiet har ikke fått avhørt drapssiktet 27-åring01:10VerdenDonald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i Europa01:00NorgeNHO mener tariffsystemet må fornyes00:59VerdenPoliti stormer universitet i Hongkong00:52VerdenPolitiet i Panama jakter gjerningsmann etter overfall mot nordmenn på seiltur23:45NorgeNorsk politi krever brødre utlevert fra Dubai
Populært