Ukens vintips:

Et godt rødvinskjøp på nyåret

<p>Vajra tilhører toppsjiktet av produsenter i Piemonte.</p>
Vajra tilhører toppsjiktet av produsenter i Piemonte. Foto: Moestue

Til 200 kroner er vinen et godt kjøp. En økologisk og matvennlig Dolcetto.

Svein Vinofil Lindin er vinjournalist i Hegnar Media. Han deler sin ekspertise med leserne i Kapital, Finansavisen og ABC Startsiden. Vinofile Lindin smaker tusenvis av viner årlig, og er kjent for å ha en av landets mest utsøkte smaksganer. Foto: Ivan Kverme/Finansavisen
Svein Vinofil Lindin er vinjournalist i Hegnar Media. Han deler sin ekspertise med leserne i Kapital, Finansavisen og ABC Startsiden. Vinofile Lindin smaker tusenvis av viner årlig, og er kjent for å ha en av landets mest utsøkte smaksganer. Foto: Ivan Kverme/Finansavisen

En av mine favoritter i drueverdenen er Dolcetto. En litt «glemt» drue i et landskap som preges av Nebbiolo. Fra produsenten Vajra har jeg hentet frem en seriøs økologisk referansevin. Vajra er kjent for å lage delikate og elegante viner med karakter og finesse, uten overdreven bruk av fransk eik.

Monterustico Dogliani 2019 er en allsidig og matvennlig vin med god fylde, fruktdrevet og nok syrlighet til å møte det aller meste som står på matbordet – det være seg antipasti med oster og spekemat eller italienske klassikere som pizza med kjøttboller og pasta med steinsoppsaus – og alle typer stekt, grillet eller kokt kjøtt, som for eksempel andebryst, indrefilet av lam med urtesmør, smaksrike viltgryter eller helstekt kylling med ovnsbakte rotgrønnsaker.

Smakerommet: Hvem smaker, og hvordan bedømmes vinene

Svein Vinofil Lindin arbeider som vinjournalist i Hegnar Media med vinstoff til Kapital, Finansavisen og ABC Startsiden som arbeidsfelt. I redaksjonen til Kapital er det innredet et eget smakerom hvor vin smakes og vurderes gjennom hele året, sent og tidlig. I tillegg smakes det vin på pressesmakinger hos Vinmonopolet, vinimportører og messer i inn- og utland.

Svein er utdannet vinkelner og har sin bakgrunn fra topprestauranter i Norge. Siden 1997 har han holdt vinkurs og foredrag for næringslivet og private gjennom nettstedet vinforedrag.no. Svein smaker og reiser kontinuerlig for å holde seg oppdatert i den vinøse verden.

Vurdering av vin gjøres slik:
Vinen bedømmes med poeng. Poengsummene er rent kvalitative, uavhengig av pris og basert på et Robert Parker-system hvor alle viner starter med en utgangsverdi på 50 poeng og verdsettes etter følgende poengfordeling:

Utseende: 0–5 poeng.

Duft: 0–15 poeng.

Smak: 0–20 poeng.

Totalvurdering: 0–10 poeng.

Vajra Monterustico Dogliani 2019

Middels blålilla farge. Røde bær, urter og kirsebær på duft og smak. Fin syrlighet og fruktdrevet stil. Balanserte tanniner i ettersmaken.

Passer til: Storfe, lam.

Pris: 200 kroner (basis, finnes på de fleste polutsalg)

Poeng: 88

Varenr: 6966501

Importør: Moestue Grape Selections

Vajra Monterustico Dogliani 2019
Vajra Monterustico Dogliani 2019

Økologisk i over 50 år

Azienda Agricola G.D. Vajra holder til i kommunen Barolo i DOCG Barolo, en kommune som ved siden av La Morra regnes for å representere den mest delikate og umiddelbart fruktige vinstilen når det gjelder barolo i DOCG Barolo.

Vinmarkene hos Vajra har i lang tid vært drevet etter økologiske prinsipper i over 50 år. Aldo Vajra har på dette området vært en foregangsmann i Piemonte. Vajra bruker ikke kjemiske tilsetningsstoffer eller plantevernmidler i vinmarkene sine, kun organisk gjødsel. Med slik tilnærming holdes vinmarkene i mikrobiologisk balanse samtidig som sykdommer motvirkes og avlingene holdes naturlig lave.

Personvernpolicy