Her jakter ulveflokken utenfor bymurene: – Som et eventyr fra virkeligheten

VIDEO: I skogsområdene som omringer fjellbyen Abruzzo i Italia har «Seven Worlds, One Planet» fanget kontinentets mest flyktige dyr med termografiske kameraer.

I BBC Earths nye dokumentarserie filmet man for aller første gang ulver som jager bytte utenfor italienske landsbyer – og hamstere som elsker smaken av vokslys på kirkegårdene i Wien.

Mot slutten av andre verdenskrig var den italienske ulven nær utryddet. Den overlevde kun i to isolerte populasjoner i de sørlige Appenninene. Nå er de for full fart tilbake. Foto: BBC Earth
Mot slutten av andre verdenskrig var den italienske ulven nær utryddet. Den overlevde kun i to isolerte populasjoner i de sørlige Appenninene. Nå er de for full fart tilbake. Foto: BBC Earth

Europa er et kontinent som er blitt forvandlet av menneskeheten. I dag er det hjem for mer enn 700 millioner mennesker, men et av dets siste gjenværende flekker med villmark ligger i hjertet av kontinentet. Alpene strekker seg 1.200 kilometer gjennom åtte land. Selv om Europas fjellkjede kanskje er ugjestmild, har dyr og mennesker delt leveområde her gjennom århundrer.

I fjellbyene i Abruzzo i Sentral-Italia er det vinter, skumringstimen tvinger solen ned bak fjelltoppene mens det kimer i kirkeklokker og natten senker raskt sitt mørke slør over landskapet. Dypt inne mellom trærne i de omkringliggende skogene, i ly av det stummende mørket, kommer kontinentets mest unnvikende skapning frem for å jakte: Ulven.

Med nesten uhyggelige effekt klarer termografiske kamera å skille dyr fra deres nattsvarte omgivelser. De blir nesten som spøkelsesaktige skapninger i det som fremstår som et gjennomfrossent landskap. Nattens barn synger mot himmelen, det er midt på vinteren og det er vanskelig å finne mat - det kan ha gått en uke siden deres siste måltid.

Nede på veien kjører det en og annen bilist, og rundt om i husene har folk lagt seg for natten, uvitende om at ulveflokken er kommet helt til utkanten av landsbyen. Men det er hverken budskap eller gjeter som står i fare for å bli middag.

(Saken fortsetter under)

I fjellsidene like utenfor landsbyen i Abruzzo i Sentral-Italia, jager ulver etter hjort i natten mulm og stummende mørke. Dette er første gang det er blitt filmet. Foto: BBC Earth
I fjellsidene like utenfor landsbyen i Abruzzo i Sentral-Italia, jager ulver etter hjort i natten mulm og stummende mørke. Dette er første gang det er blitt filmet. Foto: BBC Earth

Dagskift og nattskift

Femte episode av BBC Earths nye dokumentarserie «One Planet: Seven Worlds» handler om Europa – som byr på langt mer villmark og fantastisk dyre liv enn mange kanskje var klar over. Vi blir blant annet tatt med til Dovrefjell hvor moskusokser barker sammen i kamper som er så voldsomme at de gir ekko gjennom det storslagne landskapet.

Samtidig får vi se hvordan mange dyr har lært seg å leve side om side med oss mennesker, gjerne uten at vi merker det i våre daglige liv. Ett av de stedene er italienske landsbyer som ligger i Alpenes skygge, der BBCs produksjonsteam for første gang har filmet ulver som jakter hjort like utenfor bymurene.

– Dyr og mennesker lever side om side med hverandre på kontinentet, samtidig som de ikke blander seg med hverandre, forklarer produsent Giles Badger til ABC Nyheter når vi møter ham i Oslo.

– Derfor ser vi for eksempel at ulvene i Italia er mer nattaktive sammenlignet med deres artsfrender i Norden. Det er nesten som om vi mennesker legger beslag på dagskiftet. Når så mørket senker seg og vi går til sengs, så kommer ulvene frem.

– Som et eventyr fra virkeligheten

Den italienske ulven er en underart av ulv som er utbredt fra de sørlige Appenninene i Italia til grensestrøkene mot det sørøstre Frankrike og Sveits i Vest-Alpene. Den var nærmest utryddet mot slutten av andre verdenskrig. På et tidspunkt var det kun 100 individer tilbake, men på 1970-tallet ble den vernet. I løpet av det påfølgende tiåret og frem til i dag har antallet vokst til nærmere 1800 individer.

– Hele regionen er vernet, og når et område blir beskyttet er det utrolig hvor raskt dyrelivet vil bygge seg opp igjen. Det var utrolig å se hvor lite redd både ulver og hjort var for mennesker, og for meg fanger sekvensen inn sameksistensen av dyr og mennesker i Europa – den er som et eventyr fra virkeligheten, sier Badger.

(Saken fortsetter under)

Italiensk ulv ble i lang tid ikke anerkjent som en selvstendig underart, men ny forskning anerkjenner nå typen som en selvstendig underart. Foto: BBC Earth
Italiensk ulv ble i lang tid ikke anerkjent som en selvstendig underart, men ny forskning anerkjenner nå typen som en selvstendig underart. Foto: BBC Earth

De varmesøkende kameraene gjorde filmteamet i stand til å lette på nattemørkets slør og se hva som egentlig foregår i stummende mørke som ingen visste at i det hele tatt utspant seg.

– Hundre meter unna der vi filmet, sov det mennesker i sengene sine, forteller Badger opprømt før han fortsetter:

– Vi visste det levde ulver i regionene, parkvoktere fant stadig kadavre av drepte dyr langs veien om morgenen. De visste ikke sikkert hva som hadde skjedd, og teknologien ga oss muligheten til å finne det ut. Men det var ikke lett, for som i tilfellet med moskusoksene så måtte vi lære landskapet å kjenne før vi kunne starte filmingen. Men vi oppdaget snart at vi kunne se flere ulver bare ved å sitte i bilene våre på parkeringsplassen enn vi gjorde ute i villmarken.

Kirkegårdens søteste beboer

Selv midt inne i Europas storbyer finnes det lommer med villmark som fungerer som grønne oaser. Én av disse lommene finner man i Wien, som har over 2000 parker, hager og kirkegårder hvor du kan støte på alt fra beitende rådyr til hare. Og mellom gresstuster, rosebusker og gravstener lever det en for mange overraskende liten skapning som vralter fornøyd av gårde med kinnposene fulle av alt som smaker godt: Den europeiske hamsteren.

VIDEO: I dette utdraget fra «Seven Worlds, One Planet» har serieskaperne kommet over hamstre som spiser stearin fra gravlykter i Østerrike

Arten er utbredt i Sentral-Europa, og i Wien har den virkelig funnet seg godt til rette. De varme sommerdagene må brukes flittig til å fete seg opp for den kommende vinteren, det er ingen tid å miste, og den ene av disse små, fargerike og lodne rakkerne er det kirkegården som gjelder – full av roser og annet godt som er blitt lagt ned av sørgende på gravene.

Men som alle andre steder er det også her hard konkurranse og sammenstøt kan raskt utvikle seg til hamsterutgaven av «Rosenes krig» der vinneren får blomstene mens taperen tvinges på rask retur. Trikset er derfor å snike seg inn og ut uten å bli tatt på fersk gjerning mens man fyller kinnposene til randen med blomsterblader – og vokslys.

Humor en sjeldenhet

I Europa-episoden er de fleste sekvensene preget av alvor og spenning – ofte skildres kampen for å overleve og spise eller bli spist. Men sekvensen med de små hamsterne er utelukkende morsom, der synet av den fargerike gnageren som vralter med fylte kinnposer for mange vil vøre noe av det søteste som er blitt vist på TV i år.

– For meg som dokumentarfilmskaper er det viktig å kunne treffe et bredt følelsesregister, og humor er noe som vi dessverre sjelden ser i naturfilmer. Dessuten tror jeg det er mange som ikke vet at det lever ville hamstere i Europa, forteller produsent Giles Badger til ABC Nyheter.

(Saken fortsetter under)

Vokslys er rik på oljer og høy på kalorier - midt i blinken for en hamster som skal fete seg opp til vinteren. Men så var det dette med fulle kinnposer og smal flaskehals. Foto: BBC Earth
Vokslys er rik på oljer og høy på kalorier - midt i blinken for en hamster som skal fete seg opp til vinteren. Men så var det dette med fulle kinnposer og smal flaskehals. Foto: BBC Earth

Mens produksjonsteamet var opptatt med planleggingsstadiet, fikk Badger en dag tilsendt et bilde fra en av fotografene som viste en søt hamster som løper mot oss med stappfulle kinnposer. Der og da visste han at samme hva de filmet, så ville hamsterne bli en hit.

– Det jeg egentlig ønsket å filme, var hamstere som lever i enger i utkanten av gårder som spiser av kornlagrene. Men da klippet av hamstere på kirkegården kom inn, var det som en gave fra oven.

I en verden som endrer seg svært raskt, er kirkegårder som stille og grønne oaser i storbyene. Det vil alltid være grønt gress der, det vil aldri bli brukt sprøytemidler inne på kirkegården og mennesker som kommer og går sørger for lav rovdyrpopulasjon.

– For en hamster som skal fete seg opp til vinteren er det perfekt, i tillegg får man maten brakt på døra mer eller mindre daglig i form av blomster eller vokslys. Det må være som et hamsterparadis, sier Badger smilende.

– Og så vidt meg bekjent er det ingen som har filmet hamstere på en kirkegård før.

Episoden vises 12. desember kl. 22.00 på BBC Earth

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:02 Fornærmet kvinne avviser svertekampanje mot tidligere medieleder16:01 Drapssiktet i Søndre Land er tidligere dømt for drapsforsøk15:50 Tysk legende om hattrick-Haaland: – Verdt hver euro15:40 Casper Ruud utslått av Australian Open etter maratondrama15:14 Rett til angrep på KrF-hjertesak: – Gleder meg til å foreslå eggdonasjon15:13 Sikkerhetssone på flere hundre meter rundt veltet tankbil15:05 To personer om bord i småfly som har havarert14:17 Christensen inn i EM-troppen for småsyk Sæverås14:16 Restene etter Zlatan-statuen blir fjernet14:01 Måtte rykke ut mot russiske krigsfly tre ganger på én dag13:22 – Når banker selger oss noe vi ikke har fått, må de betale tilbake12:51 Solberg vil ha regjeringskabalen klar innen slutten av måneden12:50 Politiet håper å få utlevert Prinsdal-siktet i løpet av uken12:43 Krangling om regler og tempo i riksrettssaken i USA12:18 Deila-elev: – Han er litt som Klopp11:38 En femte mann pågrepet og siktet i dobbeltdrapssaken i Bergen11:14 Siktelse endret i Sola-drapssaken11:12 Trump: – USA vinner som aldri før11:06 Buss blåste av veien i Lofoten11:05 Her er sakene Frp vil ha omkamp om – og én utfordring fra Ap10:51 Dette er Norges skrekkscenarioer i EM10:47 Brann i Sibir har krevd mange menneskeliv10:32 Carlsen møter sjakkens nye wonderboy09:41 Hopp-profil om sesongen: – En mental påkjenning09:39 Tøft EM-liv for Sagosen og co.09:38 Toppmøte for å legge statsrådskabal09:27 Tidligere medieleder erklærte seg ikke skyldig i gjentatte voldtekter09:27 Interpols ekssjef dømt til over 13 års fengsel i Kina08:37 Listhaug avviser lederdebatt08:34 Høie ser mulighet til å kutte statsrådsposter08:30 Ringeriksbanen blir forsinket – kanskje ikke ferdig før på 2030-tallet08:14 Iran bekrefter at fly ble truffet av to missiler07:59 Vei stengt på grunn av jordras i Volda07:38 To eksplosjoner i boligblokk i Stockholm – 50 evakuert07:32 Mistanke om at mann er smittet av nytt virus i Australia07:03 Ut mot USA etter Solberg-svar: – Likegyldighet for norske soldaters liv07:00 Kronprins Haakon til Israel for å markere 75 år siden frigjøringen av Auschwitz-Birkenau06:59 Tre tenåringer til sykehus etter å ha krasjet i tyvlånt bil06:30 Tøff kamp for å fylle opp EM-hallen – 7500 ledige finalebilletter06:09 Prins Harry har reist til Canada06:00 Dette skjer i dag05:37 Frp skal ha kastet kortene allerede før helga05:30 Dette skjedde i natt05:16 Zuccarello og Minnesota Wild tapte jevn kamp mot Florida Panthers05:00 Washington Post: Trump bløffer i snitt 22 ganger om dagen04:05 Sanner aktuell som ny finansminister03:54 Senatsleder McConnell la fram riksrettsregler03:13 Siktelse mot kirketjener utvidet til å omhandle overgrep03:13 Migranter møtt med tåregass på Mexicos grense03:05 Fire røykfrie uker reduserer risiko ved operasjoner02:01 USA venter med tolløkning og fortsetter skatteforhandlingen med Frankrike01:56 Nytt lungevirus kan spre seg til Norge01:55 Nytt lungevirus i Kina kan smitte mellom mennesker01:26 Pelsdyrbøndene forventer bedre kompensasjon med Frp i opposisjon00:36 Mann møtte på legevakta på Romerike med knivskader00:24 Frp-exit kan føre til at KrFs abortseier ryker00:21 Ocean Viking får legge til land i Italia23:44 Tenåring innlagt på sykehus etter å ha ruset seg på muskatnøtt23:35 Pompeo krever slutt på Maduros «tyranni»23:27 Silje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen23:23 IS ledes av turkmensk iraker23:10 Silje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen22:43 Rakettangrep mot Bagdads grønne sone22:42 Salmonella påvist i 33 tonn kylling fra Polen22:11 FN-komité advarer mot retur av klimaflyktninger22:08 Ørjan Håskjold Nyland får Genk-spiss som lagkamerat21:56 Uvær herjer i deler av Spania21:46 Inter bekrefter bud på Christian Eriksen21:41 Huawei-topp på plass i canadisk domstol21:13 Flytrøbbel skaper problemer for den norske X-Games-troppen20:54 Alkohol kan ikke selges som «nyheter», mener Helsedirektoratet20:17 Bilen var splitter ny – men etter to mil kom problemene...20:01 Trumps advokater kaller riksrettssaken en parodi20:01 To NTNU-forskere siktet av PST19:58 Rotevatn, Asheim og Lindtveit på ønskelista til nye statsrådsposter19:29 Klager inn klima-reklame: – Med på å skape angst hos barn19:28 Trump og Biden på kollisjonskurs19:21 Dramatisk kollisjon: Pilotene måtte vaske frontruta for hånd – i lufta18:56 – Tallene gjør meg bekymret når vi vet hvor viktig kvaliteten på psykisk helsevern er18:42 Forsvarssjefen: – Nedskytingen av det ukrainske flyet tyder på at Iran var forberedt på krig18:22 Klart for debatt om Siv Jensens framtid18:02 Flere spekulerer på Hareide-comeback17:55 Moxnes jubler for Frp-exit – håper på flertall mot kraftkabler17:41 Kroatia på sparebluss slo Tsjekkia 22-21 i håndball-EM17:40 EU-ministre vil gjenoppta marinepatruljer i Middelhavet16:49 Mann alvorlig skadd i boligbrann i Hønefoss16:24 Ikke avklart når Frps statsråder går av16:22 Nå eksploderer salget av disse bilene16:04 Kina: Nytt virus smitter mellom mennesker15:48 Støre: Det borgerlige kaoset er komplett15:34 Thingnes Bø får selskap av tre debutanter i VM i skiskyting15:33 Kroatisk selskap kjøper Kleven Verft15:10 Listhaugs stikk til farvel: – En dønn upopulær regjering15:01 Terrorsiktet kvinne fortsatt sammen med sine barn14:45 Veksten i den globale turismen sank i fjor14:42 Abelvik Rød ute av EM, brudd i foten14:16 Solberg: Ikke mulig for meg å handle av hensyn til ro i regjeringen14:03 Ullevaal utsolgt til Serbia-kampen14:02 Solskjær-elev uskadd fra bilkrasj13:51 SV gleder seg over at Frp går ut av regjering
Siste nytt
16:02NorgeFornærmet kvinne avviser svertekampanje mot tidligere medieleder16:01NorgeDrapssiktet i Søndre Land er tidligere dømt for drapsforsøk15:50SportTysk legende om hattrick-Haaland: – Verdt hver euro15:40SportCasper Ruud utslått av Australian Open etter maratondrama15:14Helse og livsstilRett til angrep på KrF-hjertesak: – Gleder meg til å foreslå eggdonasjon15:13NorgeSikkerhetssone på flere hundre meter rundt veltet tankbil15:05NorgeTo personer om bord i småfly som har havarert14:17SportChristensen inn i EM-troppen for småsyk Sæverås14:16SportRestene etter Zlatan-statuen blir fjernet14:01NorgeMåtte rykke ut mot russiske krigsfly tre ganger på én dag13:22Penger– Når banker selger oss noe vi ikke har fått, må de betale tilbake12:51PolitikkSolberg vil ha regjeringskabalen klar innen slutten av måneden12:50NorgePolitiet håper å få utlevert Prinsdal-siktet i løpet av uken12:43VerdenKrangling om regler og tempo i riksrettssaken i USA12:18SportDeila-elev: – Han er litt som Klopp11:38NorgeEn femte mann pågrepet og siktet i dobbeltdrapssaken i Bergen11:14NorgeSiktelse endret i Sola-drapssaken11:12VerdenTrump: – USA vinner som aldri før11:06NorgeBuss blåste av veien i Lofoten11:05PolitikkHer er sakene Frp vil ha omkamp om – og én utfordring fra Ap10:51SportDette er Norges skrekkscenarioer i EM10:47VerdenBrann i Sibir har krevd mange menneskeliv10:32SportCarlsen møter sjakkens nye wonderboy09:41SportHopp-profil om sesongen: – En mental påkjenning09:39SportTøft EM-liv for Sagosen og co.09:38PolitikkToppmøte for å legge statsrådskabal09:27KulturTidligere medieleder erklærte seg ikke skyldig i gjentatte voldtekter09:27VerdenInterpols ekssjef dømt til over 13 års fengsel i Kina08:37PolitikkListhaug avviser lederdebatt08:34PolitikkHøie ser mulighet til å kutte statsrådsposter08:30NorgeRingeriksbanen blir forsinket – kanskje ikke ferdig før på 2030-tallet08:14VerdenIran bekrefter at fly ble truffet av to missiler07:59NorgeVei stengt på grunn av jordras i Volda07:38VerdenTo eksplosjoner i boligblokk i Stockholm – 50 evakuert07:32VerdenMistanke om at mann er smittet av nytt virus i Australia07:03PolitikkUt mot USA etter Solberg-svar: – Likegyldighet for norske soldaters liv07:00NorgeKronprins Haakon til Israel for å markere 75 år siden frigjøringen av Auschwitz-Birkenau06:59NorgeTre tenåringer til sykehus etter å ha krasjet i tyvlånt bil06:30SportTøff kamp for å fylle opp EM-hallen – 7500 ledige finalebilletter06:09KulturPrins Harry har reist til Canada06:00NorgeDette skjer i dag05:37PolitikkFrp skal ha kastet kortene allerede før helga05:30NorgeDette skjedde i natt05:16SportZuccarello og Minnesota Wild tapte jevn kamp mot Florida Panthers05:00VerdenWashington Post: Trump bløffer i snitt 22 ganger om dagen04:05PolitikkSanner aktuell som ny finansminister03:54PolitikkSenatsleder McConnell la fram riksrettsregler03:13NorgeSiktelse mot kirketjener utvidet til å omhandle overgrep03:13VerdenMigranter møtt med tåregass på Mexicos grense03:05Helse og livsstilFire røykfrie uker reduserer risiko ved operasjoner02:01PengerUSA venter med tolløkning og fortsetter skatteforhandlingen med Frankrike01:56Helse og livsstilNytt lungevirus kan spre seg til Norge01:55Helse og livsstilNytt lungevirus i Kina kan smitte mellom mennesker01:26PengerPelsdyrbøndene forventer bedre kompensasjon med Frp i opposisjon00:36NorgeMann møtte på legevakta på Romerike med knivskader00:24PolitikkFrp-exit kan føre til at KrFs abortseier ryker00:21VerdenOcean Viking får legge til land i Italia23:44NorgeTenåring innlagt på sykehus etter å ha ruset seg på muskatnøtt23:35VerdenPompeo krever slutt på Maduros «tyranni»23:27SportSilje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen23:23VerdenIS ledes av turkmensk iraker23:10SportSilje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen22:43VerdenRakettangrep mot Bagdads grønne sone22:42VerdenSalmonella påvist i 33 tonn kylling fra Polen22:11PolitikkFN-komité advarer mot retur av klimaflyktninger22:08SportØrjan Håskjold Nyland får Genk-spiss som lagkamerat21:56VerdenUvær herjer i deler av Spania21:46SportInter bekrefter bud på Christian Eriksen21:41VerdenHuawei-topp på plass i canadisk domstol21:13SportFlytrøbbel skaper problemer for den norske X-Games-troppen20:54NorgeAlkohol kan ikke selges som «nyheter», mener Helsedirektoratet20:17MotorBilen var splitter ny – men etter to mil kom problemene...20:01PolitikkTrumps advokater kaller riksrettssaken en parodi20:01NorgeTo NTNU-forskere siktet av PST19:58NorgeRotevatn, Asheim og Lindtveit på ønskelista til nye statsrådsposter19:29NorgeKlager inn klima-reklame: – Med på å skape angst hos barn19:28VerdenTrump og Biden på kollisjonskurs19:21VerdenDramatisk kollisjon: Pilotene måtte vaske frontruta for hånd – i lufta18:56Helse og livsstil– Tallene gjør meg bekymret når vi vet hvor viktig kvaliteten på psykisk helsevern er18:42NorgeForsvarssjefen: – Nedskytingen av det ukrainske flyet tyder på at Iran var forberedt på krig18:22PolitikkKlart for debatt om Siv Jensens framtid18:02PolitikkFlere spekulerer på Hareide-comeback17:55PolitikkMoxnes jubler for Frp-exit – håper på flertall mot kraftkabler17:41SportKroatia på sparebluss slo Tsjekkia 22-21 i håndball-EM17:40VerdenEU-ministre vil gjenoppta marinepatruljer i Middelhavet16:49NorgeMann alvorlig skadd i boligbrann i Hønefoss16:24NorgeIkke avklart når Frps statsråder går av16:22MotorNå eksploderer salget av disse bilene16:04VerdenKina: Nytt virus smitter mellom mennesker15:48NorgeStøre: Det borgerlige kaoset er komplett15:34SportThingnes Bø får selskap av tre debutanter i VM i skiskyting15:33PengerKroatisk selskap kjøper Kleven Verft15:10PolitikkListhaugs stikk til farvel: – En dønn upopulær regjering15:01NorgeTerrorsiktet kvinne fortsatt sammen med sine barn14:45ReiseVeksten i den globale turismen sank i fjor14:42SportAbelvik Rød ute av EM, brudd i foten14:16PolitikkSolberg: Ikke mulig for meg å handle av hensyn til ro i regjeringen14:03SportUllevaal utsolgt til Serbia-kampen14:02SportSolskjær-elev uskadd fra bilkrasj13:51PolitikkSV gleder seg over at Frp går ut av regjering
Populært