Indias mest folkerike by hjemsøkes av «levende spøkelser»

Se rovdyret jakte på grisunger i stummende mørke, rett utenfor Mumbais bymurer.

Leopard

  • Leopard, som også kalles panter og sort panter om den er sort, er et stort rovpattedyr som tilhører gruppen med brølekatter blant dyra i kattefamilien.
  • Arten er utbredt over store deler av Afrika, Lilleasia, Midtøsten og Asia, mens den er utdødd i Europa.
  • Selv om leoparden er relativt tallrik, regnes arten som den minst tilgjengelige av brølekattene.
  • Arten inngår i Afrikas fem store, sammen med løve, kafferbøffel, afrikansk savanneelefant og stumpneshorn/ spissneshorn.
  • Vekt: Omkring 17-91 kg (59 kg i snitt)
    Kroppslengde: Cirka 91-243 cm inkludert halen. Gjennomsnittet er 137-167 cm.
    Skulderhøyden: Rundt 43-79 cm. Hannen blir omkring 50 prosent større enn hunnen
  • Den kan bli mer enn 20 år gammel i fangenskap, men i vill tilstand er trolig 7-9 år mer normalt.

Kilde: Wikipedia.no

Natten har senket seg over storbyen Mumbai, som med sine rundt 20 millioner innbyggere er den mest befolkningsrike i India. I nordenden grenser byens forsteder mot Sanjay Gandhi nasjonalpark, og de godt og vel 250.000 menneskene har måttet tilpasse seg å leve side om side med noen helt spesielle naboer.

Roen senker seg under stjernehimmelen og søvnen inntar etter hvert både tobente og firbente. Men ikke alle kommer til å se solen igjen. Nå er nemlig kysten klar for noen farlige skapninger innbyggerne selv kaller «levende spøkelser».

Spiller radio for å kunne sove trygt

Til tross for den enorme mengden mennesker i millionbyen, har Mumbai også den høyeste konsentrasjonen av leoparder i verden. Rundt tjue kattedyr patruljerer her på grensen mellom storbyen og nasjonalparken. Leoparder har angrepet nesten to hundre mennesker i Mumbai de siste tjuefem årene, og innbyggerne benytter seg derfor av ulike virkemidler for å kunne sove trygt.

I en artikkel om leopardene i Mumbai, snakket The Guardian blant annet med den lokale kvinnen Kusum som forteller at hun lar radioen stå på om natten.

– Jeg er ingen musikkentusiast, men musikken holder leopardene unna, forklarer den eldre kvinnen til avisen.

Les også: Slåsskamp mellom snøleoparder er aldri filmet før

(Saken fortsetter under)

Under årets utdeling Wildlife Photographer of the Year, vant Nayan Khanolkar pris for dette bildet av en leopard på nattlig tokt i en forstad nær Sanjay Gandhi nasjonalpark. Foto: EPA / Nayan Khanolkar / Wildlife Photographer of the Year
Under årets utdeling Wildlife Photographer of the Year, vant Nayan Khanolkar pris for dette bildet av en leopard på nattlig tokt i en forstad nær Sanjay Gandhi nasjonalpark. Foto: EPA / Nayan Khanolkar / Wildlife Photographer of the Year

Bruker byens støy til snikangrep

Ved hjelp av det siste innen kamerateknologi - infrarøde kamerafeller og termiske kameraer – klarte «Planet Earth II»-teamet å fange inn de sensasjonelle opptakene av leopardenes jaktatferd.

For første gang ser vi hvordan de store kattene kombinerer sine snikeevner med byens støy til å jakte husdyr etter mørket har lagt seg.

I klippet, som vises i sin helhet på BBC Earth søndag 11. desember, ser vi en leopard snike seg innpå en purke som sover sammen med sine små. Moren rekker knapt å reagere før leoparden snapper til seg en av ungene og løper, mens grisungen skriker nytteløst mellom kjevene.

Les også: Fant livsfarlig komodovaran på badet

Har tre leoparder som stamgjester

Chandunushay Jadhav bor i en forstadskoloni som kalles Aarey Milk. Her er det blitt registrert et rekordhøyt antall leopardangrep på mennesker. Til The Guardian sier 66-åringen at det er viktigere ting å bekymre seg for enn leoparder.

– Ikke fortell oss at vi må være redde, gi oss heller skikkelige bosteder, sier den eldre mannen som selv som sover i en dørløs konstruksjon på gården han eier. Tre leoparder er jevnlig på besøk.

– Jeg er ikke redd, jeg trenger ikke engang elektrisitet. Hvis du ikke erter eller forstyrrer den, så vil den heller ikke angripe deg.

«Planet Earth II» vises søndager kl. 21.00 på BBC Earth.

Les også:

Slangemareritt på stranden

Her tar grizzlybjørnen en «Jungelboken»-manøver

Her kan du oppleve stjernene i «Planet Earth II»

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden