Filmet moskus-kamp på Dovre for BBC: – Som å være vitne til et bilkrasj

VIDEO: I dette utdraget fra «Seven Worlds, One Planet» har serieskaperne fulgt en moskusokse som blir utfordret. Han må kjempe for å beholde reviret og alle damene.

Ute i det norske fjellandskapet møttes to mektige okser til en kamp som hørtes på lange avstander. – Du kan formelig se sjokkbølgene i opptaket, sier den norske naturfotografen James Ewen.

Det er paringstid i Dovrefjell, og i en av moskusflokkene er lederoksen på vakt. Han er på høyden av sin kraft og velde, hersker over et harem av kuer og er far til samtlige kalver. Men som alle som sitter på toppen i et hierarki vet smertelig godt: det vil alltid være noen som ønsker å overta tronen. Og selv ikke for en mektig moskusokse finnes det unntak.

I det fjerne dukker det opp en annen hann og han har stø kurs mot flokken. Lederoksen sparker i bakken og senker det massive hodet der karakteristiske, U-formede horn er montert på en bred og kraftig hornplate i skallen. Som regel er det nok, men ikke denne gangen – den fremmede overser advarselen og nærmer seg med rolige steg og lav hodestilling.

Oksen har intet annet valg enn å forsvare sin plass som enehersker. Hver av dem veier et halvt tonn og de løper mot hverandre til de møtes i smell som er så kraftig at det gir ekko i dalen.

Som oftest er sammenstøtene like korte som de er nådeløse, men ikke denne gangen. Ingen av dem vil gi seg, blodet renner og volden blir kraftigere. Så begynner kongen leder å miste fotfestet.

(Saken fortsetter under)

I «Seven Worlds, One Planet» har serieskaperne blant annet fulgt en moskusokse som blir utfordret. Han må kjempe for å beholde reviret og alle damene. Foto: James Ewen / BBC Earth
I «Seven Worlds, One Planet» har serieskaperne blant annet fulgt en moskusokse som blir utfordret. Han må kjempe for å beholde reviret og alle damene. Foto: James Ewen / BBC Earth

På rett sted til rett tid

Den nye dokumentarserien «One Planet: Seven Worlds» består av syv episoder der hver av dem omhandler et kontinent og viser naturen og dyrelivet som finnes der. I episoden om Europa som vises 12. desember på BBC Earth har produksjonsteamet vært på Dovrefjell for å filme moskuser. Og bak kamera finner vi den norske naturfotografen James Ewen.

Norske James Ewen har jobbet som naturfotograf i 20 år og reist rundt på hele kloden mens han har filmet dyrelivet for blant annet BBC Earth og National Geographic, Animal Planet og Discovery Channel. Foto: Thor Håkon Ulstad
Norske James Ewen har jobbet som naturfotograf i 20 år og reist rundt på hele kloden mens han har filmet dyrelivet for blant annet BBC Earth og National Geographic, Animal Planet og Discovery Channel. Foto: Thor Håkon Ulstad

Han forteller at en viktig del av forarbeidet var det tette samarbeidet med erfarne guider som kjenner Dovrefjell like godt som sin egen bukselomme. Selv har han god erfaring med å filme moskus i forbindelse med flere tidligere oppdrag.

– Det høres jo veldig enkelt ut, men i praksis er det store avstander involvert og du kan ikke bruke motorsykkel eller bil å kjøre rundt i landskapet på jakt etter moskus. Alt må gjøres til fots, så vi gikk mellom ti og tjue kilometer, noen ganger mer, hver dag inn i områdene der vi hadde forlatt moskus dagen i forveien, sier han til ABC Nyheter når vi møter ham og produsent Giles Badger i Oslo.

– Når vi så fant en flokk så kunne vi bare håpe at dette var den rette flokken som ville gi oss det vi ønsket oss, fortsetter Ewen før Badger overtar ordet:

– En moskuskamp er svært kortvarig, de er gjerne over like etter de har begynt. Dermed må man bruke egne erfaringer og råd fra eksperter og guider til å forutse det som skal skje så godt det lar seg gjøre. Så må man komme seg i posisjon på et sted som vil gi deg god utsikt til dyrene, samtidig som du er på trygg avstand og ikke forstyrrer dem, forklarer produsenten.

– Du kan kjenne vibrasjonene

En gang levde det moskus over hele Nord-Europa, men i dag er Dovrefjell et av de siste tilfluktsstedene for dyrene som en gang levde her naturlig under siste istid. De har vært gjeninnført flere ganger siden midten av 20-tallet, og i dag teller bestanden litt over 230, ifølge tall fra Miljødirektoratet.

Produksjonsteamet benyttet seg av radio og plasserte ut vakter med kikkert oppe i høyden i områder de visste moskus trives.

(Saken fortsetter under)

Snøhetta er et fjell på Dovrefjell, i Dovre kommune, nær grensa til Oppdal og Lesja. Fjellet ligger i Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark og har en høyde på 2 286 meter over havet. Foto: James Ewen / BBC Earth
Snøhetta er et fjell på Dovrefjell, i Dovre kommune, nær grensa til Oppdal og Lesja. Fjellet ligger i Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark og har en høyde på 2 286 meter over havet. Foto: James Ewen / BBC Earth

Men selv om de fant en flokk, var det flere ting som måtte klaffe samtidig.

– Den første flokken vi filmet, hadde en fantastisk staselig okse. Men det er lite poeng i å følge dem hvis det aldri dukker opp en reell utfordrer. Hvis en mindre okse nærmer seg, vil den raskt se at den ikke har noe å stille opp med og vandre videre. Det handlet derfor om å finne to okser som var like sterke, som begge ønsket seg det samme haremet av kuer og som begge hadde noe å tape. Hele sekvensen var avhengig av det, forteller Ewen.

En gjennomsnittlig kamp omfatter et eller to sammenstøt og så er det avgjort. Men Ewen fik langt mer enn han hadde håpet på.

– Det vi endte opp med, var to okser som var så godt som like store, hvor to ganger fem hundre kilo med bein, kjøtt og horn raser mot hverandre i opp mot 50 kilometer i timen før det ender i et svært brutalt sammenstøt. Det er som å være vitne til en frontkollisjon mellom to biler, forteller han engasjert.

Hvordan opplevde du lyden når de traff hverandre?

– Helt enorm, jeg overdriver ikke når jeg sier at det ga gjenklang gjennom hele dalen. Det er nesten så du kan kjenne vibrasjonene av kollisjonen - du kan formelig se sjokkbølgene i opptaket. Du vil ikke stå mellom de to oksene.

Ingen triksing med åter

Guider har kommet med klager over at enkelte har lagt ut åte for å tiltrekke seg moskus og dermed gi turister en garanti for å se dyrene med egne øyne. I juni i år foreslo Miljødirektoratet en ny forskrift som regulerer utlegging av åte og fôring av vilt. Formålet er å kunne regulere bruken av åte siden dette kan medføre en risiko for både vilt, miljø og unntaksvis mennesker.

Til ABC Nyheter forteller James Ewen at det ikke er noe han er kjent med fra sine turer ut i fjellheimen når han har filmet de mektige uroksene.

– Jeg ville være svært overrasket om det faktisk var tilfelle. Det er ikke som å lokke til seg haier der du kaster ut blod og fiskeslo i vannet som så tiltrekker dem. Moskus har en svært spesifikk diett, de er meget kresne med hva de spiser så det er ikke noe jeg har kommet over.

(Saken fortsetter under)

På trygg avstand fra slåssplassen er familien hjelpeløse vitner til kampen. Foto: James Ewen / BBC Earth
På trygg avstand fra slåssplassen er familien hjelpeløse vitner til kampen. Foto: James Ewen / BBC Earth

I likhet med Ewen er heller ikke Giles Badger kjent med det i forbindelse med forarbeidet til Dovre-opptakene. Han avviser samtidig at BBC benytter seg av triks for å lokke dyrene til seg.

– Rundt om i verden pusher vi mennesker stadig grenser i forhold til dyrelivet for å kunne sikre oss en selfie. Det er derfor viktig at folk husker å respektere den naturlige verden og dyrene som lever der. Dette er metoder som BBC aldri vil finne på å benytte seg av når vi er ute og filmer dyreliv. Vi ønsker utelukkende å filme naturlig atferd og da vil vi ikke forsøke å manipulere for å oppnå det, sier han.

Episoden vises 12. desember kl. 22.00 på BBC Earth

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:04 18-åring berget poeng for Solskjær og Manchester United mot Everton17:02 Markeng skadd i Klingenthal, Lindvik på sjette16:44 Simen Hegstad Krüger til topps i Davos16:32 Premieretur for Go-Ahead og regjeringens jernbanereform – Dale lover bedre togtilbud16:08 Vy innstiller 104 avganger på Østfoldbanen16:07 Simen Hegstad Krüger vant 15 kilometer fri teknikk i Davos16:03 Thingnes Bø sikret norsk stafettseier etter vanvittig opphenting15:32 Solberg skuffet etter klimamøtet15:18 Søskenpar funnet forlatt i Aarhus15:13 Dansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale15:05 Kinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54 Birkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38 Bryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33 Norske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22 Nederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22 Tiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22 Guterres: Jeg er skuffet14:12 Elvestuen lettet over resultatet i Madrid14:10 Ingen jubel etter FNs klimakonferanse13:34 Russisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32 Kristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:07 Får ikke intervjue Martin Ødegaard etter avsløringen om faren13:00 Tiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30 Hotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29 Tiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16 Gjetere drept i Nigeria12:14 Johaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09 Total norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57 Barn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57 Kvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36 Therese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30 – Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57 Hodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53 Corbyn beklager valgnederlaget10:37 Ingen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36 Opptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30 Hit reiser nordmenn i jula10:12 Minst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23 Avis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21 Solid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16 Jul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14 Mor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00 Bygger Nordens største solpark ved Legoland08:47 Nesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36 Politiet: Vær snille med hverandre08:28 Fem drept i indisk uro08:13 Danmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33 Medier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05 Go-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45 Dødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26 Ny australsk by rammes av skogbranner06:03 Kina dropper toll på amerikanske varer05:50 Dette skjedde i natt05:30 Dette skjedde i natt05:04 – Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46 50 døde funnet i hus i Mexico04:42 Bolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08 Voldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58 Karneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44 Fortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11 Ulykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09 Politiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26 Hovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07 Thorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00 Greta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11 To døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35 Tankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05 2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53 Hevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28 Mann drept under ran på restaurant i Sverige19:37 Mann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41 Har kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22 Ødegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16 Liverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13 Nordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03 King tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37 Klimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen17:27 Fedmeekspert slakter butikkenes priskrig16:51 Hegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40 Ringen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22 Håvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15 Eldre mann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien15:59 Feilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen15:56 Klæbo spurtet til seier i Davos – første pallplass for Taugbøl15:55 Falla slått av 20 år gamle svenske Svanh på sprinten: – Var sikker på at det var Stina15:49 Lundby skuffet og ble nummer fem da Hölzl vant i Klingenthal15:12 Mange pågrepet under protester mot valget i Algerie15:07 Mann knivstukket på Jessheim – mistenkt pågrepet14:58 Kvinne til sykehus etter arbeidsulykke i Nordland14:57 Nasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging14:52 Syrstad Engen-mål for Wolfsburg i storseier14:51 Langrenn: 14 nordmenn foran beste utlending i skandinavisk cup i Vuokatti14:35 Norsk pilot tiltalt for menneskehandel og grov voldtekt14:25 Trond Alstad gir seg i RBK14:11 Polens opposisjon har valgt presidentkandidat13:43 Ingen tegn til enighet på klimakonferansen i Madrid13:18 Tusenvis demonstrerer i Bangkok13:11 Forrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge
Siste nytt
17:04Sport18-åring berget poeng for Solskjær og Manchester United mot Everton17:02SportMarkeng skadd i Klingenthal, Lindvik på sjette16:44SportSimen Hegstad Krüger til topps i Davos16:32ReisePremieretur for Go-Ahead og regjeringens jernbanereform – Dale lover bedre togtilbud16:08ReiseVy innstiller 104 avganger på Østfoldbanen16:07SportSimen Hegstad Krüger vant 15 kilometer fri teknikk i Davos16:03SportThingnes Bø sikret norsk stafettseier etter vanvittig opphenting15:32VerdenSolberg skuffet etter klimamøtet15:18VerdenSøskenpar funnet forlatt i Aarhus15:13VerdenDansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale15:05SportKinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54SportBirkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38NorgeBryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33VerdenNorske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22SportNederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22SportTiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22VerdenGuterres: Jeg er skuffet14:12VerdenElvestuen lettet over resultatet i Madrid14:10VerdenIngen jubel etter FNs klimakonferanse13:34SportRussisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32SportKristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:07SportFår ikke intervjue Martin Ødegaard etter avsløringen om faren13:00SportTiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30PengerHotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29SportTiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16VerdenGjetere drept i Nigeria12:14SportJohaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09SportTotal norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57VerdenBarn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57NorgeKvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36SportTherese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30Penger– Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57VerdenHodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53VerdenCorbyn beklager valgnederlaget10:37NorgeIngen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36SportOpptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30NorgeHit reiser nordmenn i jula10:12VerdenMinst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23SportAvis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21SportSolid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16Helse og livsstilJul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14NorgeMor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00VerdenBygger Nordens største solpark ved Legoland08:47Helse og livsstilNesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36NorgePolitiet: Vær snille med hverandre08:28VerdenFem drept i indisk uro08:13VerdenDanmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33VerdenMedier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05NorgeGo-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45VerdenDødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26VerdenNy australsk by rammes av skogbranner06:03VerdenKina dropper toll på amerikanske varer05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeDette skjedde i natt05:04Verden– Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46Verden50 døde funnet i hus i Mexico04:42VerdenBolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58VerdenKarneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44VerdenFortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11VerdenUlykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09NorgePolitiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26SportHovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07SportThorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00VerdenGreta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11VerdenTo døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35NorgeTankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05Norge2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53VerdenHevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28VerdenMann drept under ran på restaurant i Sverige19:37NorgeMann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41VerdenHar kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22SportØdegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16SportLiverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13SportNordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03SportKing tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37ReiseKlimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen17:27PengerFedmeekspert slakter butikkenes priskrig16:51SportHegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40SportRingen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22SportHåvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15NorgeEldre mann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien15:59SportFeilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen15:56SportKlæbo spurtet til seier i Davos – første pallplass for Taugbøl15:55SportFalla slått av 20 år gamle svenske Svanh på sprinten: – Var sikker på at det var Stina15:49SportLundby skuffet og ble nummer fem da Hölzl vant i Klingenthal15:12VerdenMange pågrepet under protester mot valget i Algerie15:07NorgeMann knivstukket på Jessheim – mistenkt pågrepet14:58NorgeKvinne til sykehus etter arbeidsulykke i Nordland14:57MotorNasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging14:52SportSyrstad Engen-mål for Wolfsburg i storseier14:51SportLangrenn: 14 nordmenn foran beste utlending i skandinavisk cup i Vuokatti14:35NorgeNorsk pilot tiltalt for menneskehandel og grov voldtekt14:25SportTrond Alstad gir seg i RBK14:11VerdenPolens opposisjon har valgt presidentkandidat13:43VerdenIngen tegn til enighet på klimakonferansen i Madrid13:18VerdenTusenvis demonstrerer i Bangkok13:11SportForrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge
Populært