Filmet moskus-kamp på Dovre for BBC: – Som å være vitne til et bilkrasj

VIDEO: I dette utdraget fra «Seven Worlds, One Planet» har serieskaperne fulgt en moskusokse som blir utfordret. Han må kjempe for å beholde reviret og alle damene.

Ute i det norske fjellandskapet møttes to mektige okser til en kamp som hørtes på lange avstander. – Du kan formelig se sjokkbølgene i opptaket, sier den norske naturfotografen James Ewen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er paringstid i Dovrefjell, og i en av moskusflokkene er lederoksen på vakt. Han er på høyden av sin kraft og velde, hersker over et harem av kuer og er far til samtlige kalver. Men som alle som sitter på toppen i et hierarki vet smertelig godt: det vil alltid være noen som ønsker å overta tronen. Og selv ikke for en mektig moskusokse finnes det unntak.

I det fjerne dukker det opp en annen hann og han har stø kurs mot flokken. Lederoksen sparker i bakken og senker det massive hodet der karakteristiske, U-formede horn er montert på en bred og kraftig hornplate i skallen. Som regel er det nok, men ikke denne gangen – den fremmede overser advarselen og nærmer seg med rolige steg og lav hodestilling.

Oksen har intet annet valg enn å forsvare sin plass som enehersker. Hver av dem veier et halvt tonn og de løper mot hverandre til de møtes i smell som er så kraftig at det gir ekko i dalen.

Som oftest er sammenstøtene like korte som de er nådeløse, men ikke denne gangen. Ingen av dem vil gi seg, blodet renner og volden blir kraftigere. Så begynner kongen leder å miste fotfestet.

(Saken fortsetter under)

I «Seven Worlds, One Planet» har serieskaperne blant annet fulgt en moskusokse som blir utfordret. Han må kjempe for å beholde reviret og alle damene. Foto: James Ewen / BBC Earth
I «Seven Worlds, One Planet» har serieskaperne blant annet fulgt en moskusokse som blir utfordret. Han må kjempe for å beholde reviret og alle damene. Foto: James Ewen / BBC Earth

På rett sted til rett tid

Den nye dokumentarserien «One Planet: Seven Worlds» består av syv episoder der hver av dem omhandler et kontinent og viser naturen og dyrelivet som finnes der. I episoden om Europa som vises 12. desember på BBC Earth har produksjonsteamet vært på Dovrefjell for å filme moskuser. Og bak kamera finner vi den norske naturfotografen James Ewen.

Norske James Ewen har jobbet som naturfotograf i 20 år og reist rundt på hele kloden mens han har filmet dyrelivet for blant annet BBC Earth og National Geographic, Animal Planet og Discovery Channel. Foto: Thor Håkon Ulstad
Norske James Ewen har jobbet som naturfotograf i 20 år og reist rundt på hele kloden mens han har filmet dyrelivet for blant annet BBC Earth og National Geographic, Animal Planet og Discovery Channel. Foto: Thor Håkon Ulstad

Han forteller at en viktig del av forarbeidet var det tette samarbeidet med erfarne guider som kjenner Dovrefjell like godt som sin egen bukselomme. Selv har han god erfaring med å filme moskus i forbindelse med flere tidligere oppdrag.

– Det høres jo veldig enkelt ut, men i praksis er det store avstander involvert og du kan ikke bruke motorsykkel eller bil å kjøre rundt i landskapet på jakt etter moskus. Alt må gjøres til fots, så vi gikk mellom ti og tjue kilometer, noen ganger mer, hver dag inn i områdene der vi hadde forlatt moskus dagen i forveien, sier han til ABC Nyheter når vi møter ham og produsent Giles Badger i Oslo.

– Når vi så fant en flokk så kunne vi bare håpe at dette var den rette flokken som ville gi oss det vi ønsket oss, fortsetter Ewen før Badger overtar ordet:

– En moskuskamp er svært kortvarig, de er gjerne over like etter de har begynt. Dermed må man bruke egne erfaringer og råd fra eksperter og guider til å forutse det som skal skje så godt det lar seg gjøre. Så må man komme seg i posisjon på et sted som vil gi deg god utsikt til dyrene, samtidig som du er på trygg avstand og ikke forstyrrer dem, forklarer produsenten.

– Du kan kjenne vibrasjonene

En gang levde det moskus over hele Nord-Europa, men i dag er Dovrefjell et av de siste tilfluktsstedene for dyrene som en gang levde her naturlig under siste istid. De har vært gjeninnført flere ganger siden midten av 20-tallet, og i dag teller bestanden litt over 230, ifølge tall fra Miljødirektoratet.

Produksjonsteamet benyttet seg av radio og plasserte ut vakter med kikkert oppe i høyden i områder de visste moskus trives.

(Saken fortsetter under)

Snøhetta er et fjell på Dovrefjell, i Dovre kommune, nær grensa til Oppdal og Lesja. Fjellet ligger i Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark og har en høyde på 2 286 meter over havet. Foto: James Ewen / BBC Earth
Snøhetta er et fjell på Dovrefjell, i Dovre kommune, nær grensa til Oppdal og Lesja. Fjellet ligger i Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark og har en høyde på 2 286 meter over havet. Foto: James Ewen / BBC Earth

Men selv om de fant en flokk, var det flere ting som måtte klaffe samtidig.

– Den første flokken vi filmet, hadde en fantastisk staselig okse. Men det er lite poeng i å følge dem hvis det aldri dukker opp en reell utfordrer. Hvis en mindre okse nærmer seg, vil den raskt se at den ikke har noe å stille opp med og vandre videre. Det handlet derfor om å finne to okser som var like sterke, som begge ønsket seg det samme haremet av kuer og som begge hadde noe å tape. Hele sekvensen var avhengig av det, forteller Ewen.

En gjennomsnittlig kamp omfatter et eller to sammenstøt og så er det avgjort. Men Ewen fik langt mer enn han hadde håpet på.

– Det vi endte opp med, var to okser som var så godt som like store, hvor to ganger fem hundre kilo med bein, kjøtt og horn raser mot hverandre i opp mot 50 kilometer i timen før det ender i et svært brutalt sammenstøt. Det er som å være vitne til en frontkollisjon mellom to biler, forteller han engasjert.

Hvordan opplevde du lyden når de traff hverandre?

– Helt enorm, jeg overdriver ikke når jeg sier at det ga gjenklang gjennom hele dalen. Det er nesten så du kan kjenne vibrasjonene av kollisjonen - du kan formelig se sjokkbølgene i opptaket. Du vil ikke stå mellom de to oksene.

Ingen triksing med åter

Guider har kommet med klager over at enkelte har lagt ut åte for å tiltrekke seg moskus og dermed gi turister en garanti for å se dyrene med egne øyne. I juni i år foreslo Miljødirektoratet en ny forskrift som regulerer utlegging av åte og fôring av vilt. Formålet er å kunne regulere bruken av åte siden dette kan medføre en risiko for både vilt, miljø og unntaksvis mennesker.

Til ABC Nyheter forteller James Ewen at det ikke er noe han er kjent med fra sine turer ut i fjellheimen når han har filmet de mektige uroksene.

– Jeg ville være svært overrasket om det faktisk var tilfelle. Det er ikke som å lokke til seg haier der du kaster ut blod og fiskeslo i vannet som så tiltrekker dem. Moskus har en svært spesifikk diett, de er meget kresne med hva de spiser så det er ikke noe jeg har kommet over.

(Saken fortsetter under)

På trygg avstand fra slåssplassen er familien hjelpeløse vitner til kampen. Foto: James Ewen / BBC Earth
På trygg avstand fra slåssplassen er familien hjelpeløse vitner til kampen. Foto: James Ewen / BBC Earth

I likhet med Ewen er heller ikke Giles Badger kjent med det i forbindelse med forarbeidet til Dovre-opptakene. Han avviser samtidig at BBC benytter seg av triks for å lokke dyrene til seg.

– Rundt om i verden pusher vi mennesker stadig grenser i forhold til dyrelivet for å kunne sikre oss en selfie. Det er derfor viktig at folk husker å respektere den naturlige verden og dyrene som lever der. Dette er metoder som BBC aldri vil finne på å benytte seg av når vi er ute og filmer dyreliv. Vi ønsker utelukkende å filme naturlig atferd og da vil vi ikke forsøke å manipulere for å oppnå det, sier han.

Episoden vises 12. desember kl. 22.00 på BBC Earth

Personvernpolicy