– Tror flere villdyr vil trekke inn i byene våre i fremtiden

Yusef er en av få mennesker i Harar, Etiopia som har et nært forhold til de ville hyenene som besøker byen hver natt. Han pleier kalle dem til huset sitt der han mater dem for hånd, eller i dette tilfelle med egen munn. Foto: BBC Earth

Det urbane miljøet er klodens nyeste og raskest voksende habitat. «Planet Earth II»-produsent Fredi Devas glemmer aldri møtet med Afrikas nest største rovdyr mens han sto i en mørk bakgate.

Byene våre kan virke som et ugunstig sted for dyr å slå seg ned og trives. Det menneskeskapte miljøet er mye mer opplyst, bråkete og stressende enn noe sted i den naturlige verden. Men for artene som er villige til å satse, kan belønningen bli meget god.

– Jordens befolkningsvekst viser ingen tegn til å skulle minke, og ettersom stadig flere av oss forlater distriktene til fordel for byene, eksploderer byene i størrelse og omfang, forteller Fredi Devas til ABC Nyheter.

Devas er produsent på episoden «Cities» som førstkommende søndag avslutter naturdokumentarserien «Planet Earth II».

– I dag er det ingen andre habitater på kloden vår som øker ikke mye som det urbane miljøet, og i løpet av det neste tiåret er det spådd en økning med hele tretti prosent. Jeg tror vi i fremtiden vil se flere dyrearter som trekker inn til byjungelen, og jeg håper vi velger å bygge byer som skaper et hjem for både oss og naturen.

Tok ni måneder å få tillatelse

New York har den høyeste tettheten av vandrefalk-reder i verden, der rovfuglene benytter millionbyens skyskrapere som klippekanter. Byduene utgjør en god matkilde for falkene året rundt, men det var ikke enkelt å filme duejakten blant betongbygninger og høyhus.

– Å filme i byen er mye vanskeligere enn noe annet sted, forteller produsent Fredi Devas. Foto: BBC Earth
– Å filme i byen er mye vanskeligere enn noe annet sted, forteller produsent Fredi Devas. Foto: BBC Earth

– Det å filme løver i Afrika er ingen tidkrevende prosess i seg selv, du må bare kontakte de aktuelle nasjonalparkene og skaffe nødvendige tillatelser. Men for å filme falkene måtte vi opp i mange ulike skyskrapere, og det tok det oss ni måneder bare å få tillatelse til å filme fra toppen av høyhusene og fra et helikopter i hjertet av New York, minnes Devas.

Innsatsen svarte seg, og for første gang kunne de filme en sekvens som viser en suksessfull jakt.

– Det var også første gang noen fikk filmet verdens raskeste fugl idet den stuper ned fra luften med en fart på over 300 kilometer i timen, forteller Devas stolt.

Les også: Fant livsfarlig komodovaran på badet

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Duer bor i New York året rundt og er en god matkilde for vandrefalken, noe som betyr at den ikke behøver å migrere.

Byen der hyener patruljerer gatene

En sekvens Fredi Devas husker spesielt godt, var da de reiste til Harar i Etiopia. Her har to hyeneklaner vandrer rundt i gatene hver kveld de siste 400 årene. Klanene gjør opp mellom seg utenfor bygrensen for å finne ut hvem som dominerer i byen, der de får tilgang til matrester og bein som ligger igjen i gatene etter byens slaktere.

– Det er utrolig å tenke på hvor forskjellig disse dyrene oppfører seg innenfor og utenfor bygrensen. Jeg husker jeg sto i en mørk bakgate da to hyener kom mot meg med rolige skritt. De gikk rett forbi, den ene streifet til og med beinet mitt med kroppen sin, forteller han til ABC nyheter.

Flekkhyenen er Afrikas nest største rovpattedyr etter løven, og det er blitt meldt at de har angrepet landsbyer og drept barn. Men i Harar lever de ville rovdyrene i harmoni med menneskene.

– Dyrene rydder opp i gatene, og for innbyggerne har de en åndelig mening i den forstand at de tror dyrene fortærer onde ånder hver gang de «ler». Vi ble overrasket over å se små katter jage bort hyenene, og en familie mater de ville rovdyrene fra hånden.

Les også: Her kan du oppleve stjernene i «Planet Earth II»

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Slik kan det gå når en hyenevalp av typen stripehyene finner BBCs skjulte kameralinse.

Overlevde ved å flytte til byen

I den første runden med «Planet Earth» i 2006, var vi mennesker knapt til stede. Denne gang er siste episode viet i sin helhet til byer, der vi kommer tett på dyrene sliter i møte med den urbane jungelen og de som trives.

– Hvilke tanker gjør du deg når du ser dyr forlate naturen og tilpasse seg et liv inne i byene, side om side med oss mennesker?

– Ta for eksempel vandrefalken. Arten var på vei til å dø ut på 1970- og 1980-tallet som følge av miljøgifter i jord- og skogbruk. I dag er den største bestanden å finne i New York, og andre storbyer melder om samme oppsving. Ved å flytte inn til byene, har vandrefalken overlevd, forteller Devar. Han fortsetter:

– Jeg skiller ikke mellom naturlig og unaturlig. Derfor ser jeg heller ikke på det som noe trist at stadig flere dyr trekker inn til storbyjungelen.

– Mennesker har påvirket både landskapet og kloden med jordbruket, men ingen sier noe på det. Vi gjør det samme med byer, og jeg etterlyser mer aktivt arbeid for å invitere naturen inn og tilrettelegge.

Les også: Slangemareritt på stranden

Viktig å opprettholde kontakten psykisk og fysisk

Den erfarne naturfotografen mener vi mennesker må være klar over hva vi kan gjøre for flora og fauna når vi bygger byene våre. Devas argumenterer for at vi mennesker må legge til rette slik at vi kan skape et hjem for både oss selv, dyr og planter.

– Singapore er et strålende eksempel på hva vi kan oppnå om byene våre har et tydelig grønt fokus. Byen renset for eksempel opp i den dårlige vannkvaliteten, og som følge av dette har oterbestanden blomstret for fult i bykjernen. Det samme har vi sett i Themsen i London, der livet nå vender tilbake etter oppryddingen.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Et symbol på Singapores grønne fokus er de kunstige «supertrærne» i landets hovedstad. Og disse 50 meter høye metallkonstruksjonene lever.

Devas trekker frem to grunner til hvorfor vi skal tenke grønt når bygninger reises og byer utformes.

– For det første inviterer grønne byer livet tilbake. Se bare på Bosco Verticale-tårnene i Milano. De grønne terrassene inneholder nærmere 800 trær og tusenvis av vekster, hvilket tilsvarer 20.000 kvadratmeter med skog. Bygningene er til uvurderlig hjelp for fugler og insekter.

– For det andre lever mer enn halvparten av oss i urbane miljøer, der vi mister kontakten med den ekte verden. Det er viktig å opprettholde den kontakten både mentalt og fysisk. Byer kan være stressende, men en tur i en grønn park har beroligende effekt. Det er også påvist at sykehuspasienter med utsikt mot trær og natur, blir fortere friske enn de som ser rett mot grå betong.

Les også: Indias mest folkerike by hjemsøkes av «levende spøkelser»

VIDEO: Se leoparden jakte på grisunger i stummende mørke, rett utenfor Mumbais bymurer.

Begravelsesfølge for døde aper

I arbeidet med «Byer»-episoden, så Fredi Devas at India var det landet der innbyggerne i størst grad nærer dype bånd til dyrelivet. Et godt eksempel er langurene i den blå byen Jodhpur, der apene blir sett på som religiøse guder.

Disse langurapene streifer fritt omkring i den blå byen Jodhpur i India. Dyrene behandles som religiøse guddommer og byen er i dag deres hjem og lekeplass. Foto: BBC Earth
Disse langurapene streifer fritt omkring i den blå byen Jodhpur i India. Dyrene behandles som religiøse guddommer og byen er i dag deres hjem og lekeplass. Foto: BBC Earth

– Dersom innbyggerne finner en død langur på en tirsdag, som er en spesiell helligdag i uken, samles det raskt inn kollekt til begravelsen. Den døde apen blir vasket, lagt på båre og fraktet gjennom gatene. To timer etter den ble funnet død, setter begravelsesfølget båren på elven og setter den i brann mens den glir ut på vannet.

Devas legger ikke skjul på at han ble overrasket over noen av de utrolige historiene de filmet, der mennesker og dyr jobber lever side om side og hvor godt dyrene klarer seg i det urbane bymiljøet.

Det var utrolig givende å kunne observere dyr som lever rundt oss i det daglige og jeg håper virkelig at det smitter over på seerne.

Dyrelivet finnes rett utenfor inngangsdøren din og vi kan alle gjøre en aktiv innsats for å ønske naturen velkommen slik at byene også kan bli livskraftige hjem for dyre- og plantearter, avslutter Devas.

VIDEO: Sir David Attenborough får siste ord i saken, som i dette klippet har en klar oppfordring til oss alle om å ta vårt ansvar som miljøarkitekter på alvor og skape en klode som er hjem for både oss og for naturens planter og dyr.

Siste episode av «Planet Earth II» vises søndag kl. 21.00 på BBC Earth.

Les også:

Her tar grizzlybjørnen en «Jungelboken»-manøver

Filmet dødskamp mellom flaggermus og skorpion for første gang

Tett på naturens egen «klatremus»

«Planet Earth II» gir økt salg av villmarksreiser

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:21 Dramatisk kollisjon: Pilotene måtte vaske frontruta for hånd – i lufta18:56 – Tallene gjør meg bekymret når vi vet hvor viktig kvaliteten på psykisk helsevern er18:42 Forsvarssjefen: – Nedskytingen av det ukrainske flyet tyder på at Iran var forberedt på krig18:22 Hagen åpner for at Jensen bør gå av18:02 Flere spekulerer på Hareide-comeback17:55 Moxnes jubler for Frp-exit – håper på flertall mot kraftkabler17:41 Kroatia på sparebluss slo Tsjekkia 22-21 i håndball-EM17:40 EU-ministre vil gjenoppta marinepatruljer i Middelhavet16:49 Mann alvorlig skadd i boligbrann i Hønefoss16:24 Ikke avklart når Frps statsråder går av16:22 Nå eksploderer salget av disse bilene16:04 Kina: Nytt virus smitter mellom mennesker15:48 Støre: Det borgerlige kaoset er komplett15:34 Thingnes Bø får selskap av tre debutanter i VM i skiskyting15:33 Kroatisk selskap kjøper Kleven Verft15:10 Listhaugs stikk til farvel: – En dønn upopulær regjering15:01 Terrorsiktet kvinne fortsatt sammen med sine barn14:45 Veksten i den globale turismen sank i fjor14:42 Abelvik Rød ute av EM, brudd i foten14:16 Solberg: Ikke mulig for meg å handle av hensyn til ro i regjeringen14:03 Ullevaal utsolgt til Serbia-kampen14:02 Solskjær-elev uskadd fra bilkrasj13:51 SV gleder seg over at Frp går ut av regjering13:49 Egypt forlenger unntakstilstand13:41 Tingretten: Skjellig grunn til mistanke om IS-kvinnens deltakelse i terrororganisasjon13:40 Frp går ut av regjering13:07 Riksrettssaken mot Trump starter i Senatet13:04 Nest varmeste januar i Oslo så langt12:34 Ti dømt til døden for bombeangrep i Bangladesh12:33 Seieren mot Sverige ga EM-topp på TV12:32 Valgforsker: Frp-exit vil være et stort nederlag for Erna Solberg12:08 Nasjonalmuseets «Selvportrett» av van Gogh er ekte11:59 Cecilia Brækhus: – Det kan bli en verdig avslutning på karrieren11:58 Ruud falt på verdensrankingen11:46 Ski-NM får tilkjørt 4000 kubikkmeter snø: – Det redder oss11:36 Mener Solbergs «moral» har forverret krisen: – Klart det provoserer11:27 Stor snøskredfare flere steder i landet11:25 NRK reduserer antall regionkontorer11:25 Haaland med knockout på anerkjent spillerbørs10:29 Young Bloods-leder tiltalt for drapsforsøk deltok på «oppvaskmøte»10:29 Politiet ber om isolasjon for drapssiktet i Bergen10:19 Fem døde da hotellrom ble oversvømt med kokende vann i Russland09:47 Huawei-topp kjemper mot utlevering til USA09:46 Sammenslåtte kommuner ble mer enn doblet i størrelse09:45 Ikke rettsmøte for terrorsiktet kvinne (29)09:27 Australia rammet av giganthagl og massive støvskyer08:44 «Afrikas rikeste kvinne» anklages for å ha flådd Angola08:06 Mann påkjørt etter trafikkuhell i Tromsø07:46 Mystisk lungevirus har spredt seg til Sør-Korea07:44 Til sammen 27 mindreårige drept de siste ti årene06:42 «Parasite» er første fremmedspråklige film til å vinne gjev SAG-pris06:37 Kina bekrefter 139 nye virustilfeller06:35 Slik sikrer Norge EM-semifinale allerede mot Island06:30 Støre vil gjøre Ap til fredsparti06:02 Dette skjer i dag05:34 Dette skjedde i natt05:32 Siv Jensen orienterer om Frps fremtid i regjeringen05:09 Frp sier nei til å bruke norske spesialstyrker i Mali05:00 Ruud holder Djokovic som favoritt i Australian Open04:39 Prins Harry: – Jeg vil at dere skal høre sannheten04:35 Forskning: Nebbdyr trues av utryddelse i Australia04:23 Kansas City Chiefs og San Francisco 49ers klare for Super Bowl-finale03:48 Mahomes førte Chiefs til Superbowl, møter 49ers03:45 Høie vil ikke ha forbud mot gentesting03:42 Oljeindustrien investerer mindre enn 1 prosent i grønn energi02:31 Arbeidstakere krever større del av kaka i forkant av årets lønnsoppgjør01:58 Varsler ny abortkamp i Arbeiderpartiet01:40 76 svært farlige innsatte har rømt fra et fengsel i Paraguay01:17 Intern strid i LO om lakseskatten00:51 Tre menn bekreftet drept i London00:36 Fylkesledere og stortingsrepresentanter ber Jensen ta Frp ut av regjering23:47 Unge Venstre-leder frykter flere seiere ryker om Frp går ut av regjering23:30 Thorstvedt scoret i Genk-debuten23:14 Messi ga Setién seier i Barcelona-debuten22:58 Brennhet Ronaldo økte Juventus-ledelsen22:57 Flere mindreårige pågrepet i Stavanger22:48 Mann med syl rispet togpassasjer i Bærum22:41 Fransk opprørspoliti granskes for vold mot demonstrant22:38 De norske langt bak i europacupstorslalåm22:05 Nærmere 500 skadd i gateslag i Beirut22:05 Thorstvedt scoret i Genk-debuten22:05 Mann med kniv truet flere passasjerer på tog i Bærum21:41 En mann siktet for drap i Hov i Søndre Land – tre pågrepne er løslatt21:25 Partitopper ber Jensen ta Frp ut av regjering20:50 Schiff anklager etterretningstjenestene i USA for å holde tilbake dokumenter20:45 Fire fylkesledere ber Jensen ta Frp ut av regjering20:25 21-åring dømt til nær sju års fengsel for drapsforsøk20:24 DN: Jensen ga Solberg advarsel for to uker siden20:01 Keepershow startet ny norsk EM-fest, 23-20-triumf over Sverige19:38 Van Dijk og Salah senket Solskjærs United i fartsfylt rivaloppgjør19:09 Terrorsiktes forsvarer nekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand19:05 Tidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner18:47 Regjeringsbråk får Bollestad til å droppe Malawi-reise18:03 Eriksen Søreide: – Felles ansvar å holde hukommelsen om holocaust ved like17:55 Frankrike og Storbritannia krever stans i utplasseringen av utenlandske krigere i Libya17:55 Lyon og Hegerberg avga poeng17:53 Finsk arbeider omkom i ulykke i Tonstad vindpark17:48 Ungarn og Island med EM-seirer, gunstig for Norge17:45 Jarstein sjanseløs mot Bayern Münchens stjernegalleri17:44 Bilfører til sykehus etter utforkjøring på Snarøya i Bærum
Siste nytt
19:21VerdenDramatisk kollisjon: Pilotene måtte vaske frontruta for hånd – i lufta18:56Helse og livsstil– Tallene gjør meg bekymret når vi vet hvor viktig kvaliteten på psykisk helsevern er18:42NorgeForsvarssjefen: – Nedskytingen av det ukrainske flyet tyder på at Iran var forberedt på krig18:22PolitikkHagen åpner for at Jensen bør gå av18:02PolitikkFlere spekulerer på Hareide-comeback17:55PolitikkMoxnes jubler for Frp-exit – håper på flertall mot kraftkabler17:41SportKroatia på sparebluss slo Tsjekkia 22-21 i håndball-EM17:40VerdenEU-ministre vil gjenoppta marinepatruljer i Middelhavet16:49NorgeMann alvorlig skadd i boligbrann i Hønefoss16:24NorgeIkke avklart når Frps statsråder går av16:22MotorNå eksploderer salget av disse bilene16:04VerdenKina: Nytt virus smitter mellom mennesker15:48NorgeStøre: Det borgerlige kaoset er komplett15:34SportThingnes Bø får selskap av tre debutanter i VM i skiskyting15:33PengerKroatisk selskap kjøper Kleven Verft15:10PolitikkListhaugs stikk til farvel: – En dønn upopulær regjering15:01NorgeTerrorsiktet kvinne fortsatt sammen med sine barn14:45ReiseVeksten i den globale turismen sank i fjor14:42SportAbelvik Rød ute av EM, brudd i foten14:16PolitikkSolberg: Ikke mulig for meg å handle av hensyn til ro i regjeringen14:03SportUllevaal utsolgt til Serbia-kampen14:02SportSolskjær-elev uskadd fra bilkrasj13:51PolitikkSV gleder seg over at Frp går ut av regjering13:49VerdenEgypt forlenger unntakstilstand13:41PolitikkTingretten: Skjellig grunn til mistanke om IS-kvinnens deltakelse i terrororganisasjon13:40PolitikkFrp går ut av regjering13:07PolitikkRiksrettssaken mot Trump starter i Senatet13:04NorgeNest varmeste januar i Oslo så langt12:34VerdenTi dømt til døden for bombeangrep i Bangladesh12:33SportSeieren mot Sverige ga EM-topp på TV12:32PolitikkValgforsker: Frp-exit vil være et stort nederlag for Erna Solberg12:08KulturNasjonalmuseets «Selvportrett» av van Gogh er ekte11:59SportCecilia Brækhus: – Det kan bli en verdig avslutning på karrieren11:58SportRuud falt på verdensrankingen11:46SportSki-NM får tilkjørt 4000 kubikkmeter snø: – Det redder oss11:36PolitikkMener Solbergs «moral» har forverret krisen: – Klart det provoserer11:27NorgeStor snøskredfare flere steder i landet11:25KulturNRK reduserer antall regionkontorer11:25SportHaaland med knockout på anerkjent spillerbørs10:29NorgeYoung Bloods-leder tiltalt for drapsforsøk deltok på «oppvaskmøte»10:29NorgePolitiet ber om isolasjon for drapssiktet i Bergen10:19VerdenFem døde da hotellrom ble oversvømt med kokende vann i Russland09:47VerdenHuawei-topp kjemper mot utlevering til USA09:46NorgeSammenslåtte kommuner ble mer enn doblet i størrelse09:45NorgeIkke rettsmøte for terrorsiktet kvinne (29)09:27VerdenAustralia rammet av giganthagl og massive støvskyer08:44Verden«Afrikas rikeste kvinne» anklages for å ha flådd Angola08:06NorgeMann påkjørt etter trafikkuhell i Tromsø07:46Helse og livsstilMystisk lungevirus har spredt seg til Sør-Korea07:44NorgeTil sammen 27 mindreårige drept de siste ti årene06:42Kultur«Parasite» er første fremmedspråklige film til å vinne gjev SAG-pris06:37Helse og livsstilKina bekrefter 139 nye virustilfeller06:35SportSlik sikrer Norge EM-semifinale allerede mot Island06:30PolitikkStøre vil gjøre Ap til fredsparti06:02NorgeDette skjer i dag05:34NorgeDette skjedde i natt05:32PolitikkSiv Jensen orienterer om Frps fremtid i regjeringen05:09NorgeFrp sier nei til å bruke norske spesialstyrker i Mali05:00SportRuud holder Djokovic som favoritt i Australian Open04:39KulturPrins Harry: – Jeg vil at dere skal høre sannheten04:35VerdenForskning: Nebbdyr trues av utryddelse i Australia04:23SportKansas City Chiefs og San Francisco 49ers klare for Super Bowl-finale03:48SportMahomes førte Chiefs til Superbowl, møter 49ers03:45Helse og livsstilHøie vil ikke ha forbud mot gentesting03:42PengerOljeindustrien investerer mindre enn 1 prosent i grønn energi02:31PengerArbeidstakere krever større del av kaka i forkant av årets lønnsoppgjør01:58Helse og livsstilVarsler ny abortkamp i Arbeiderpartiet01:40Verden76 svært farlige innsatte har rømt fra et fengsel i Paraguay01:17PengerIntern strid i LO om lakseskatten00:51VerdenTre menn bekreftet drept i London00:36NorgeFylkesledere og stortingsrepresentanter ber Jensen ta Frp ut av regjering23:47NorgeUnge Venstre-leder frykter flere seiere ryker om Frp går ut av regjering23:30SportThorstvedt scoret i Genk-debuten23:14SportMessi ga Setién seier i Barcelona-debuten22:58SportBrennhet Ronaldo økte Juventus-ledelsen22:57NorgeFlere mindreårige pågrepet i Stavanger22:48NorgeMann med syl rispet togpassasjer i Bærum22:41VerdenFransk opprørspoliti granskes for vold mot demonstrant22:38SportDe norske langt bak i europacupstorslalåm22:05VerdenNærmere 500 skadd i gateslag i Beirut22:05SportThorstvedt scoret i Genk-debuten22:05NorgeMann med kniv truet flere passasjerer på tog i Bærum21:41NorgeEn mann siktet for drap i Hov i Søndre Land – tre pågrepne er løslatt21:25PolitikkPartitopper ber Jensen ta Frp ut av regjering20:50PolitikkSchiff anklager etterretningstjenestene i USA for å holde tilbake dokumenter20:45PolitikkFire fylkesledere ber Jensen ta Frp ut av regjering20:25Norge21-åring dømt til nær sju års fengsel for drapsforsøk20:24PolitikkDN: Jensen ga Solberg advarsel for to uker siden20:01SportKeepershow startet ny norsk EM-fest, 23-20-triumf over Sverige19:38SportVan Dijk og Salah senket Solskjærs United i fartsfylt rivaloppgjør19:09NorgeTerrorsiktes forsvarer nekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand19:05NorgeTidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner18:47PolitikkRegjeringsbråk får Bollestad til å droppe Malawi-reise18:03VerdenEriksen Søreide: – Felles ansvar å holde hukommelsen om holocaust ved like17:55VerdenFrankrike og Storbritannia krever stans i utplasseringen av utenlandske krigere i Libya17:55SportLyon og Hegerberg avga poeng17:53NorgeFinsk arbeider omkom i ulykke i Tonstad vindpark17:48SportUngarn og Island med EM-seirer, gunstig for Norge17:45SportJarstein sjanseløs mot Bayern Münchens stjernegalleri17:44NorgeBilfører til sykehus etter utforkjøring på Snarøya i Bærum