BBC «Dynasties»: – Som villmarkens svar på «House of Cards»


VIDEO:Fortellingen om alfahannen David er en historie om makt, politikk og kampen for å overleve. Video: BBC Dynasties

I en ny naturdokumentarserie fra BBC er vi vitne til maktkamp, intriger og voldsomme kuppforsøk hos våre nærmeste slektninger. Men det er menneskets gulltørst som kan få fatale følger for sjimpansene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På papiret kan følgende høres ut som handling hentet fra TV-serier som «Dynastiet» og «Game of Thrones», eller en generell beskrivelse av det som skjer i politikkens nådeløse kulisser:

«Territoriet er kontrollert av en sterk og fast bestemt leder – en alfahann kjent som David. Hans styre gir ham det beste av alt, men han kan ikke stole på noen. Han er omgitt av rivaler som står klare til å drepe ham og overta kronen hans. Dette er en historie om makt, politikk og kampen for å overleve.»

Men det er ikke et menneske det her er snakk om. David er en stor og mektig sjimpanse som står fremfor sitt livs tøffeste tid som gruppens øverste leder, der de rette allianser kan være det som får pendelen til å svinge hans vei.

Maktkamp i varme omgivelser

I «Dynasties» følger vi historien til fem av verdens mest kjente, men også truede dyrearter: Sjimpanse, keiserpingvin, løve, hyenehund og tiger. Serien avslører kompleksiteten av makt, rivalisering og ømhet i dyrenes forhold til hverandre.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: «Dynasties» har premiere torsdag 22. november klokken 22.00 på BBC Earth. Serien består av fem episoder

I første episode tas vi med til skogene sørøst i Senegal, nærmere bestemt Fongoli Research Project i Kedougou-regionen.

Sola har stått opp i horisonten og dronekameraet glir over mektige, frodig landskap der det meste av vidstrakte sletter og fjell er dekket av skoger med grønne trekroner. Landskapet er helt på grensen av hva sjimpansene kan overleve: Gjennomsnittstemperaturen her ligger på 40 plussgrader, og lange tørkeperioder legger ekstra press på dyrenes vannbehov.

Det er i disse omgivelsene David har kjempet seg opp til å bli sjimpanseflokkens eneveldige hersker.

(Saken fortsetter under)

David ble alfahann allerede som tenåring og har derfor raskt steget til øverste lag av flokkens hierarki. Foto: BBC NHU

– Gjennom tett kontakt med forskere over hele Afrika, identifiserte vi en gruppe sjimpanser i Senegal som vi følte sto fremfor et viktig vendepunkt. I sjimpansenes samfunn har ikke alfahannen makten i mer enn maks tre år før han blir nedkjempet, og for David var det nå gått tre år, forteller episodens regissør og produsent, Rosie Thomas, til ABC Nyheter.

– Tidligere hadde David kunnet regne med hjelp fra broren som hadde kjempet mange kamper for å holde David på tronen. Men broren forsvant like før vi begynte å filme. Dette gjorde David isolert og sårbar for de andre hannene som presset på fra siden. I tillegg var det flere hanner enn hunner i denne flokken, hvilket betød økt konkurranse når hunnene kom i brunst.

– Den fødte leder

Mer enn 300 dager tilbrakte filmteamet ute i villmarken for å filme det som til slutt er blitt 50 minutter med film. I starten måtte de følge så mange av hann-sjimpansene som mulig ettersom det var uklart hvem av dem som ville komme til å utfordre David.

– Så begynte Luthor og Jumpkin å tre frem. Da fokuserte vi på disse tre for å kunne sikre oss de beste opptakene i forkant av de dramatiske hendelsene som vi følte oss sikre på at ville komme.

(Saken fortsetter under)

En voksen sjimpanse viser frem styrke og størrelse ved blant annet å trekke med seg stokker og kaste steiner. Foto: BBC NHU
En voksen sjimpanse viser frem styrke og størrelse ved blant annet å trekke med seg stokker og kaste steiner. Foto: BBC NHU

Thomas beskriver alfahannen David som utrolig karismatisk.

– Han har karakter og massiv tilstedeværelse – han ser ut som den fødte leder. Han sto alltid med hodet ned, med et stødig blikk festet oppover. Alle sjimpansene i gruppen var herlige, men David hadde noe ved seg. Jeg kunne ikke laget en film om noen andre sjimpanser enn David.

Les også: «Tilgi oss, lille venn»

Følte seg aldri i fare

Den trykkende spenningen som ligger over sjimpansegruppen, forløses til slutt av et voldelig kuppforsøk der vi er vitne til massiv slagkraft, kasting av steiner, høye skrik og flekking av skarpe tenner.

Produsent og regissør Rosie Thomas. Foto: BBC NHU
Produsent og regissør Rosie Thomas. Foto: BBC NHU

Filmcrewet var selv aldri i fare for å bli angrepet av hissige hanner på krigsstien.

– Vi lærte raskt å tyde signalene når ting var i ferd med å «ta av», du kunne formelig føle at det lå anspenthet og spenning i luften. Da trakk vi oss tilbake og brukte heller litt lengre kameralinse, forteller Thomas før hun fortsetter:

– Jeg følte meg aldri truet av dem, på noe som helst tidspunkt. Samtidig mener jeg det er sunt å kjenne på litt frykt for da holder du klokelig avstand når alvoret drar seg til.

Les også: Fjellgorillabestanden har passert det magiske 1000-tallet

– Ingen ting vi kan gjøre

Naturen er nådeløs, der det er den sterkes rett som gjelder. For en naturfotograf er det ifølge Thomas essensielt å ikke gripe inn, uansett hva man er vitne til.

Filmcrewet tilbakela mer enn 2400 kilometer mens de filmet David og flokken hans. På en enkelt dag kunne de tilbakelegge 24 kilometer. Foto: BBC NHU
Filmcrewet tilbakela mer enn 2400 kilometer mens de filmet David og flokken hans. På en enkelt dag kunne de tilbakelegge 24 kilometer. Foto: BBC NHU

– Det er alltid vanskelig å se brutale scener utfolde seg uten å gripe inn underveis. Men det er ingen ting vi kan gjøre. Vi er der for å observere og dokumentere. Forskerne som har studert disse dyrene i årevis, holder seg hele tiden på sidelinjen. Vi kan ikke gripe inn i deres samfunn fordi det er slik denne gruppen med sjimpanser fungerer. Det ville være det samme som å skape en falsk manipulasjon.

– Dessuten kan sjimpanser være utrolig aggressive og de er svært sterke. Hvis jeg hadde nærmet meg en skadet ape fordi jeg ville pleie den, så ville den gått til angrep på meg.

Les også: Reisemålene der du garantert får se dyr

Som hentet fra såpeserier

BBC-produsenten forteller at hun har forsøkt komme inn i Davids hode og se verden slik han ser den. Hun mener vi som mennesker ikke kan unngå å se oss selv i sjimpanser.

– Noe av det som virkelig ble en åpenbaring for meg mest mens vi filmet, var å se hvor komplisert sjimpansesamfunnet er bygget opp. De er smarte, de er politiske, alt er svært kalkulert og ingen ting blir gjort gratis uten bakenforliggende motiver. Du kan se politikk fra hele verden bli gjenspeilet og utspilt på slettene i Afrika. Det er som villmarkens svar på «House of Cards» og «Game of Thrones».

(Saken fortsetter under)

Kameramann John Brown filmer sjimpanser som er på vandring gjennom landskapet. Foto: BBC NHU
Kameramann John Brown filmer sjimpanser som er på vandring gjennom landskapet. Foto: BBC NHU

Thomas forteller at episoden om sjimpansene, i likhet med resten av «Dynasties», serverer den usminkede virkeligheten som dyrene lever i.

– Vi ønsket å gjøre publikum klar over hva som faktisk skjer i villmarken i India, Afrika og Antarktis. Jeg synes det er utrolig å tenke på hvordan dyrene lever på daglig basis.

Trues av økt befolkning

Mennesket er fraværende i historien om David og hans sjimpanser, til tross for at apeflokken holder til utenfor nasjonalparkens beskyttende grenser. Apenes territorium er massivt i omkrets, og sivilisasjonen har sneket seg stadig tettere innpå.

– Ettersom territoriet er så stort, omfatter det blant annet dyrket mark, noen gårder og enkelte små landsbyer. For Davids del er de ikke i umiddelbar fare, de har levd side om side med mennesker i flere tusen år og foreløpig er det lite med gruvedrift i området. Men menneskets jakt på gull er en reell og meget alvorlig trussel vi må ta på alvor.

(Saken fortsetter under)

Hvert år risikerer David å miste store deler av territoriet sitt til skogbranner. Foto: BBC NHU
Hvert år risikerer David å miste store deler av territoriet sitt til skogbranner. Foto: BBC NHU

Dersom det skulle bli funnet gull på Davids område og de store selskapene rykker inn, blir situasjonen en helt annen, forteller Thomas.

– Sjimpansene i Vest-Afrika har gått ned med 80 prosent på bare 25 år. Den største nedgangen tror jeg har vært i Elfenbenskysten. Den store trusselen er ødeleggelse av habitat – delvis på grunn av landbruk og delvis på grunn av gruvedrift. Så selv om Davids gruppe i skrivende stund ikke er direkte påvirket, er menneskets hunger etter gull en konstant trussel som henger over dem.

På det tidspunktet BBC filmet David, hadde han hersket over den aktuelle sjimpanseflokken mye lenger enn noen alfahann hadde gjort før ham. Foto: BBC NHU
På det tidspunktet BBC filmet David, hadde han hersket over den aktuelle sjimpanseflokken mye lenger enn noen alfahann hadde gjort før ham. Foto: BBC NHU

Drept av kuppmakere

Hva skjedde så videre med David, etter at filmingen tok slutt i juli 2017?

Den karismatiske alfahannen fikk beholde tronen gjennom den påfølgende regntiden. Men da tørken vendte tilbake, gjennomførte Luthor et nytt kuppforsøk. En natt i februar gikk kuppmakerne til angrep, og denne gangen ble det for mye for David som døde av skadene han pådro seg.

I dag er det Luthor som er flokkens leder og nyter gleden av å ha førsterett til den beste maten og kunne parre seg med hunnene. Men som sin forgjenger er også Luthor omgitt av rivaler som står klare til en dag kaste ham og overta rollen som apedynastiets alfahann.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:29 Young Bloods-leder tiltalt for drapsforsøk deltok på «oppvaskmøte»10:29 Politiet ber om isolasjon for drapssiktet i Bergen10:19 Fem døde da hotellrom ble oversvømt med kokende vann i Russland09:47 Huawei-topp kjemper mot utlevering til USA09:46 Sammenslåtte kommuner ble mer enn doblet i størrelse09:45 Ikke rettsmøte for terrorsiktet kvinne (29)09:27 Mer ekstremvær rammer Australia08:44 «Afrikas rikeste kvinne» anklages for å ha flådd Angola08:06 Mann påkjørt etter trafikkuhell i Tromsø07:46 Mystisk lungevirus har spredt seg til Sør-Korea07:44 Til sammen 27 mindreårige drept de siste ti årene06:42 «Parasite» er første fremmedspråklige film til å vinne gjev SAG-pris06:37 Kina bekrefter 139 nye virustilfeller06:35 Slik sikrer Norge EM-semifinale allerede mot Island06:30 Støre vil gjøre Ap til fredsparti06:02 Dette skjer i dag05:34 Dette skjedde i natt05:32 Frp kaller inn til krisemøte om regjeringsspørsmålet05:09 Frp sier nei til å bruke norske spesialstyrker i Mali05:00 Ruud holder Djokovic som favoritt i Australian Open04:39 Prins Harry: – Det var ikke noe annet alternativ04:35 Forskning: Nebbdyr trues av utryddelse i Australia04:23 Kansas City Chiefs og San Francisco 49ers klare for Super Bowl-finale03:48 Mahomes førte Chiefs til Superbowl, møter 49ers03:45 Høie vil ikke ha forbud mot gentesting03:42 Oljeindustrien investerer mindre enn 1 prosent i grønn energi02:31 Arbeidstakere krever større del av kaka i forkant av årets lønnsoppgjør01:58 Varsler ny abortkamp i Arbeiderpartiet01:40 76 svært farlige innsatte har rømt fra et fengsel i Paraguay01:17 Intern strid i LO om lakseskatten00:51 Tre menn bekreftet drept i London00:36 Fylkesledere og stortingsrepresentanter ber Jensen ta Frp ut av regjering23:47 Unge Venstre-leder frykter flere seiere ryker om Frp går ut av regjering23:30 Thorstvedt scoret i Genk-debuten23:14 Messi ga Setién seier i Barcelona-debuten22:58 Brennhet Ronaldo økte Juventus-ledelsen22:57 Flere mindreårige pågrepet i Stavanger22:48 Mann med syl rispet togpassasjer i Bærum22:41 Fransk opprørspoliti granskes for vold mot demonstrant22:38 De norske langt bak i europacupstorslalåm22:05 Nærmere 500 skadd i gateslag i Beirut22:05 Thorstvedt scoret i Genk-debuten22:05 Mann med kniv truet flere passasjerer på tog i Bærum21:41 En mann siktet for drap i Hov i Søndre Land – tre pågrepne er løslatt21:25 Partitopper ber Jensen ta Frp ut av regjering20:50 Schiff anklager etterretningstjenestene i USA for å holde tilbake dokumenter20:45 Fire fylkesledere ber Jensen ta Frp ut av regjering20:25 21-åring dømt til nær sju års fengsel for drapsforsøk20:24 DN: Jensen ga Solberg advarsel for to uker siden20:01 Keepershow startet ny norsk EM-fest, 23-20-triumf over Sverige19:38 Van Dijk og Salah senket Solskjærs United i fartsfylt rivaloppgjør19:09 Terrorsiktes forsvarer nekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand19:05 Tidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner18:47 Regjeringsbråk får Bollestad til å droppe Malawi-reise18:03 Eriksen Søreide: – Felles ansvar å holde hukommelsen om holocaust ved like17:55 Frankrike og Storbritannia krever stans i utplasseringen av utenlandske krigere i Libya17:55 Lyon og Hegerberg avga poeng17:53 Finsk arbeider omkom i ulykke i Tonstad vindpark17:48 Ungarn og Island med EM-seirer, gunstig for Norge17:45 Jarstein sjanseløs mot Bayern Münchens stjernegalleri17:44 Bilfører til sykehus etter utforkjøring på Snarøya i Bærum17:42 Reiten briljerte med to assist og mål da Chelsea knuste Arsenal17:36 Utviklingsministeren besøker Malawi17:32 Kubacki med andre hoppseier på rad17:19 Skjebneuke for Solberg-regjeringen17:17 Rashford ute flere uker med ryggproblemer17:16 Straffemiss fra Vardy da Leicester tapte16:32 Meghans far kritiserer paret16:20 Nekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand16:19 Danmark tar enda et skritt mot kjempebru over Kattegat16:19 Tybring-Gjedde med ny bredside mot regjeringskolleger15:58 Island stoppet Portugal i EM, gunstig for Norge15:58 Brannen i kjemibygget på Blindern er slukket15:57 Merk deg datoene: Slik får du med deg årets heftigste stjerneskudd15:47 Politiet gir klarsignal for dusør i Hagen-saken15:31 Brann i kjemibygget på Blindern15:15 Fourcade i kanonform vant igjen – Christiansen på pallen15:10 Terrorsiktet kvinne kastet straks nikaben14:16 Noel ble for sterk for Kristoffersen14:13 Nordhus: Overbeviste myndighetene i oktober14:08 Bolsjunov sikret seieren på jaktstarten – Klæbo og Krüger på pallen13:38 Jente falt fra skiheis – luftambulanse på vei13:10 Israel bygger underjordisk forsvar ved grensen til Libanon12:50 Eckhoff holdt unna for konkurrentene og vant overlegent12:48 Døde ukrainere sendt hjem etter nedskytingen av fly12:31 Oransje farevarsel i Nordland – ventes svært mye regn11:59 Tåregass mot protest i Hongkong11:43 Johaug i ensom majestet til nok en verdenscupseier11:14 Tyskland: Libya må ikke bli et nytt Syria10:49 To menn tiltalt for drapsforsøk med hagle10:33 Nær 400 skadd under protester i Libanon10:12 Tidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner10:11 Hopp: Lundby nummer tre etter 1. omgang i Zao09:04 Mor fikk problemer med bilen. Da lot hun sønnen kjøre den08:48 Redningspersonell: Nær 400 skadd under protester i Libanon08:46 Hopp: Lundby nummer tre etter 1. omgang i Zao08:40 Innbruddstyv tatt på fersk gjerning i Porsgrunn – stupte ut av lukket vindu08:35 Minst 70 soldater drept i angrep i Jemen08:12 Full overtenning i bolighus i Roa på Hadeland08:10 Britiske medier: Dronningen har straffet Harry og Meghan hardt
Siste nytt
10:29NorgeYoung Bloods-leder tiltalt for drapsforsøk deltok på «oppvaskmøte»10:29NorgePolitiet ber om isolasjon for drapssiktet i Bergen10:19VerdenFem døde da hotellrom ble oversvømt med kokende vann i Russland09:47VerdenHuawei-topp kjemper mot utlevering til USA09:46NorgeSammenslåtte kommuner ble mer enn doblet i størrelse09:45NorgeIkke rettsmøte for terrorsiktet kvinne (29)09:27VerdenMer ekstremvær rammer Australia08:44Verden«Afrikas rikeste kvinne» anklages for å ha flådd Angola08:06NorgeMann påkjørt etter trafikkuhell i Tromsø07:46Helse og livsstilMystisk lungevirus har spredt seg til Sør-Korea07:44NorgeTil sammen 27 mindreårige drept de siste ti årene06:42Kultur«Parasite» er første fremmedspråklige film til å vinne gjev SAG-pris06:37Helse og livsstilKina bekrefter 139 nye virustilfeller06:35SportSlik sikrer Norge EM-semifinale allerede mot Island06:30PolitikkStøre vil gjøre Ap til fredsparti06:02NorgeDette skjer i dag05:34NorgeDette skjedde i natt05:32PolitikkFrp kaller inn til krisemøte om regjeringsspørsmålet05:09NorgeFrp sier nei til å bruke norske spesialstyrker i Mali05:00SportRuud holder Djokovic som favoritt i Australian Open04:39KulturPrins Harry: – Det var ikke noe annet alternativ04:35VerdenForskning: Nebbdyr trues av utryddelse i Australia04:23SportKansas City Chiefs og San Francisco 49ers klare for Super Bowl-finale03:48SportMahomes førte Chiefs til Superbowl, møter 49ers03:45Helse og livsstilHøie vil ikke ha forbud mot gentesting03:42PengerOljeindustrien investerer mindre enn 1 prosent i grønn energi02:31PengerArbeidstakere krever større del av kaka i forkant av årets lønnsoppgjør01:58Helse og livsstilVarsler ny abortkamp i Arbeiderpartiet01:40Verden76 svært farlige innsatte har rømt fra et fengsel i Paraguay01:17PengerIntern strid i LO om lakseskatten00:51VerdenTre menn bekreftet drept i London00:36NorgeFylkesledere og stortingsrepresentanter ber Jensen ta Frp ut av regjering23:47NorgeUnge Venstre-leder frykter flere seiere ryker om Frp går ut av regjering23:30SportThorstvedt scoret i Genk-debuten23:14SportMessi ga Setién seier i Barcelona-debuten22:58SportBrennhet Ronaldo økte Juventus-ledelsen22:57NorgeFlere mindreårige pågrepet i Stavanger22:48NorgeMann med syl rispet togpassasjer i Bærum22:41VerdenFransk opprørspoliti granskes for vold mot demonstrant22:38SportDe norske langt bak i europacupstorslalåm22:05VerdenNærmere 500 skadd i gateslag i Beirut22:05SportThorstvedt scoret i Genk-debuten22:05NorgeMann med kniv truet flere passasjerer på tog i Bærum21:41NorgeEn mann siktet for drap i Hov i Søndre Land – tre pågrepne er løslatt21:25PolitikkPartitopper ber Jensen ta Frp ut av regjering20:50PolitikkSchiff anklager etterretningstjenestene i USA for å holde tilbake dokumenter20:45PolitikkFire fylkesledere ber Jensen ta Frp ut av regjering20:25Norge21-åring dømt til nær sju års fengsel for drapsforsøk20:24PolitikkDN: Jensen ga Solberg advarsel for to uker siden20:01SportKeepershow startet ny norsk EM-fest, 23-20-triumf over Sverige19:38SportVan Dijk og Salah senket Solskjærs United i fartsfylt rivaloppgjør19:09NorgeTerrorsiktes forsvarer nekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand19:05NorgeTidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner18:47PolitikkRegjeringsbråk får Bollestad til å droppe Malawi-reise18:03VerdenEriksen Søreide: – Felles ansvar å holde hukommelsen om holocaust ved like17:55VerdenFrankrike og Storbritannia krever stans i utplasseringen av utenlandske krigere i Libya17:55SportLyon og Hegerberg avga poeng17:53NorgeFinsk arbeider omkom i ulykke i Tonstad vindpark17:48SportUngarn og Island med EM-seirer, gunstig for Norge17:45SportJarstein sjanseløs mot Bayern Münchens stjernegalleri17:44NorgeBilfører til sykehus etter utforkjøring på Snarøya i Bærum17:42SportReiten briljerte med to assist og mål da Chelsea knuste Arsenal17:36NorgeUtviklingsministeren besøker Malawi17:32SportKubacki med andre hoppseier på rad17:19PolitikkSkjebneuke for Solberg-regjeringen17:17SportRashford ute flere uker med ryggproblemer17:16SportStraffemiss fra Vardy da Leicester tapte16:32VerdenMeghans far kritiserer paret16:20NorgeNekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand16:19VerdenDanmark tar enda et skritt mot kjempebru over Kattegat16:19NorgeTybring-Gjedde med ny bredside mot regjeringskolleger15:58SportIsland stoppet Portugal i EM, gunstig for Norge15:58NorgeBrannen i kjemibygget på Blindern er slukket15:57VerdenMerk deg datoene: Slik får du med deg årets heftigste stjerneskudd15:47NorgePolitiet gir klarsignal for dusør i Hagen-saken15:31NorgeBrann i kjemibygget på Blindern15:15SportFourcade i kanonform vant igjen – Christiansen på pallen15:10NorgeTerrorsiktet kvinne kastet straks nikaben14:16SportNoel ble for sterk for Kristoffersen14:13NorgeNordhus: Overbeviste myndighetene i oktober14:08SportBolsjunov sikret seieren på jaktstarten – Klæbo og Krüger på pallen13:38NorgeJente falt fra skiheis – luftambulanse på vei13:10VerdenIsrael bygger underjordisk forsvar ved grensen til Libanon12:50SportEckhoff holdt unna for konkurrentene og vant overlegent12:48VerdenDøde ukrainere sendt hjem etter nedskytingen av fly12:31NorgeOransje farevarsel i Nordland – ventes svært mye regn11:59VerdenTåregass mot protest i Hongkong11:43SportJohaug i ensom majestet til nok en verdenscupseier11:14VerdenTyskland: Libya må ikke bli et nytt Syria10:49NorgeTo menn tiltalt for drapsforsøk med hagle10:33VerdenNær 400 skadd under protester i Libanon10:12NorgeTidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner10:11SportHopp: Lundby nummer tre etter 1. omgang i Zao09:04NorgeMor fikk problemer med bilen. Da lot hun sønnen kjøre den08:48VerdenRedningspersonell: Nær 400 skadd under protester i Libanon08:46SportHopp: Lundby nummer tre etter 1. omgang i Zao08:40NorgeInnbruddstyv tatt på fersk gjerning i Porsgrunn – stupte ut av lukket vindu08:35VerdenMinst 70 soldater drept i angrep i Jemen08:12NorgeFull overtenning i bolighus i Roa på Hadeland08:10VerdenBritiske medier: Dronningen har straffet Harry og Meghan hardt
Populært