Meny

BBC «Dynasties»: – Som villmarkens svar på «House of Cards»


VIDEO:Fortellingen om alfahannen David er en historie om makt, politikk og kampen for å overleve. Video: BBC Dynasties

I en ny naturdokumentarserie fra BBC er vi vitne til maktkamp, intriger og voldsomme kuppforsøk hos våre nærmeste slektninger. Men det er menneskets gulltørst som kan få fatale følger for sjimpansene.

På papiret kan følgende høres ut som handling hentet fra TV-serier som «Dynastiet» og «Game of Thrones», eller en generell beskrivelse av det som skjer i politikkens nådeløse kulisser:

«Territoriet er kontrollert av en sterk og fast bestemt leder – en alfahann kjent som David. Hans styre gir ham det beste av alt, men han kan ikke stole på noen. Han er omgitt av rivaler som står klare til å drepe ham og overta kronen hans. Dette er en historie om makt, politikk og kampen for å overleve.»

Men det er ikke et menneske det her er snakk om. David er en stor og mektig sjimpanse som står fremfor sitt livs tøffeste tid som gruppens øverste leder, der de rette allianser kan være det som får pendelen til å svinge hans vei.

Maktkamp i varme omgivelser

I «Dynasties» følger vi historien til fem av verdens mest kjente, men også truede dyrearter: Sjimpanse, keiserpingvin, løve, hyenehund og tiger. Serien avslører kompleksiteten av makt, rivalisering og ømhet i dyrenes forhold til hverandre.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: «Dynasties» har premiere torsdag 22. november klokken 22.00 på BBC Earth. Serien består av fem episoder

I første episode tas vi med til skogene sørøst i Senegal, nærmere bestemt Fongoli Research Project i Kedougou-regionen.

Sola har stått opp i horisonten og dronekameraet glir over mektige, frodig landskap der det meste av vidstrakte sletter og fjell er dekket av skoger med grønne trekroner. Landskapet er helt på grensen av hva sjimpansene kan overleve: Gjennomsnittstemperaturen her ligger på 40 plussgrader, og lange tørkeperioder legger ekstra press på dyrenes vannbehov.

Det er i disse omgivelsene David har kjempet seg opp til å bli sjimpanseflokkens eneveldige hersker.

(Saken fortsetter under)

David ble alfahann allerede som tenåring og har derfor raskt steget til øverste lag av flokkens hierarki. Foto: BBC NHU

– Gjennom tett kontakt med forskere over hele Afrika, identifiserte vi en gruppe sjimpanser i Senegal som vi følte sto fremfor et viktig vendepunkt. I sjimpansenes samfunn har ikke alfahannen makten i mer enn maks tre år før han blir nedkjempet, og for David var det nå gått tre år, forteller episodens regissør og produsent, Rosie Thomas, til ABC Nyheter.

– Tidligere hadde David kunnet regne med hjelp fra broren som hadde kjempet mange kamper for å holde David på tronen. Men broren forsvant like før vi begynte å filme. Dette gjorde David isolert og sårbar for de andre hannene som presset på fra siden. I tillegg var det flere hanner enn hunner i denne flokken, hvilket betød økt konkurranse når hunnene kom i brunst.

– Den fødte leder

Mer enn 300 dager tilbrakte filmteamet ute i villmarken for å filme det som til slutt er blitt 50 minutter med film. I starten måtte de følge så mange av hann-sjimpansene som mulig ettersom det var uklart hvem av dem som ville komme til å utfordre David.

– Så begynte Luthor og Jumpkin å tre frem. Da fokuserte vi på disse tre for å kunne sikre oss de beste opptakene i forkant av de dramatiske hendelsene som vi følte oss sikre på at ville komme.

(Saken fortsetter under)

En voksen sjimpanse viser frem styrke og størrelse ved blant annet å trekke med seg stokker og kaste steiner. Foto: BBC NHU
En voksen sjimpanse viser frem styrke og størrelse ved blant annet å trekke med seg stokker og kaste steiner. Foto: BBC NHU

Thomas beskriver alfahannen David som utrolig karismatisk.

– Han har karakter og massiv tilstedeværelse – han ser ut som den fødte leder. Han sto alltid med hodet ned, med et stødig blikk festet oppover. Alle sjimpansene i gruppen var herlige, men David hadde noe ved seg. Jeg kunne ikke laget en film om noen andre sjimpanser enn David.

Les også: «Tilgi oss, lille venn»

Følte seg aldri i fare

Den trykkende spenningen som ligger over sjimpansegruppen, forløses til slutt av et voldelig kuppforsøk der vi er vitne til massiv slagkraft, kasting av steiner, høye skrik og flekking av skarpe tenner.

Produsent og regissør Rosie Thomas. Foto: BBC NHU
Produsent og regissør Rosie Thomas. Foto: BBC NHU

Filmcrewet var selv aldri i fare for å bli angrepet av hissige hanner på krigsstien.

– Vi lærte raskt å tyde signalene når ting var i ferd med å «ta av», du kunne formelig føle at det lå anspenthet og spenning i luften. Da trakk vi oss tilbake og brukte heller litt lengre kameralinse, forteller Thomas før hun fortsetter:

– Jeg følte meg aldri truet av dem, på noe som helst tidspunkt. Samtidig mener jeg det er sunt å kjenne på litt frykt for da holder du klokelig avstand når alvoret drar seg til.

Les også: Fjellgorillabestanden har passert det magiske 1000-tallet

– Ingen ting vi kan gjøre

Naturen er nådeløs, der det er den sterkes rett som gjelder. For en naturfotograf er det ifølge Thomas essensielt å ikke gripe inn, uansett hva man er vitne til.

Filmcrewet tilbakela mer enn 2400 kilometer mens de filmet David og flokken hans. På en enkelt dag kunne de tilbakelegge 24 kilometer. Foto: BBC NHU
Filmcrewet tilbakela mer enn 2400 kilometer mens de filmet David og flokken hans. På en enkelt dag kunne de tilbakelegge 24 kilometer. Foto: BBC NHU

– Det er alltid vanskelig å se brutale scener utfolde seg uten å gripe inn underveis. Men det er ingen ting vi kan gjøre. Vi er der for å observere og dokumentere. Forskerne som har studert disse dyrene i årevis, holder seg hele tiden på sidelinjen. Vi kan ikke gripe inn i deres samfunn fordi det er slik denne gruppen med sjimpanser fungerer. Det ville være det samme som å skape en falsk manipulasjon.

– Dessuten kan sjimpanser være utrolig aggressive og de er svært sterke. Hvis jeg hadde nærmet meg en skadet ape fordi jeg ville pleie den, så ville den gått til angrep på meg.

Les også: Reisemålene der du garantert får se dyr

Som hentet fra såpeserier

BBC-produsenten forteller at hun har forsøkt komme inn i Davids hode og se verden slik han ser den. Hun mener vi som mennesker ikke kan unngå å se oss selv i sjimpanser.

– Noe av det som virkelig ble en åpenbaring for meg mest mens vi filmet, var å se hvor komplisert sjimpansesamfunnet er bygget opp. De er smarte, de er politiske, alt er svært kalkulert og ingen ting blir gjort gratis uten bakenforliggende motiver. Du kan se politikk fra hele verden bli gjenspeilet og utspilt på slettene i Afrika. Det er som villmarkens svar på «House of Cards» og «Game of Thrones».

(Saken fortsetter under)

Kameramann John Brown filmer sjimpanser som er på vandring gjennom landskapet. Foto: BBC NHU
Kameramann John Brown filmer sjimpanser som er på vandring gjennom landskapet. Foto: BBC NHU

Thomas forteller at episoden om sjimpansene, i likhet med resten av «Dynasties», serverer den usminkede virkeligheten som dyrene lever i.

– Vi ønsket å gjøre publikum klar over hva som faktisk skjer i villmarken i India, Afrika og Antarktis. Jeg synes det er utrolig å tenke på hvordan dyrene lever på daglig basis.

Trues av økt befolkning

Mennesket er fraværende i historien om David og hans sjimpanser, til tross for at apeflokken holder til utenfor nasjonalparkens beskyttende grenser. Apenes territorium er massivt i omkrets, og sivilisasjonen har sneket seg stadig tettere innpå.

– Ettersom territoriet er så stort, omfatter det blant annet dyrket mark, noen gårder og enkelte små landsbyer. For Davids del er de ikke i umiddelbar fare, de har levd side om side med mennesker i flere tusen år og foreløpig er det lite med gruvedrift i området. Men menneskets jakt på gull er en reell og meget alvorlig trussel vi må ta på alvor.

(Saken fortsetter under)

Hvert år risikerer David å miste store deler av territoriet sitt til skogbranner. Foto: BBC NHU
Hvert år risikerer David å miste store deler av territoriet sitt til skogbranner. Foto: BBC NHU

Dersom det skulle bli funnet gull på Davids område og de store selskapene rykker inn, blir situasjonen en helt annen, forteller Thomas.

– Sjimpansene i Vest-Afrika har gått ned med 80 prosent på bare 25 år. Den største nedgangen tror jeg har vært i Elfenbenskysten. Den store trusselen er ødeleggelse av habitat – delvis på grunn av landbruk og delvis på grunn av gruvedrift. Så selv om Davids gruppe i skrivende stund ikke er direkte påvirket, er menneskets hunger etter gull en konstant trussel som henger over dem.

På det tidspunktet BBC filmet David, hadde han hersket over den aktuelle sjimpanseflokken mye lenger enn noen alfahann hadde gjort før ham. Foto: BBC NHU
På det tidspunktet BBC filmet David, hadde han hersket over den aktuelle sjimpanseflokken mye lenger enn noen alfahann hadde gjort før ham. Foto: BBC NHU

Drept av kuppmakere

Hva skjedde så videre med David, etter at filmingen tok slutt i juli 2017?

Den karismatiske alfahannen fikk beholde tronen gjennom den påfølgende regntiden. Men da tørken vendte tilbake, gjennomførte Luthor et nytt kuppforsøk. En natt i februar gikk kuppmakerne til angrep, og denne gangen ble det for mye for David som døde av skadene han pådro seg.

I dag er det Luthor som er flokkens leder og nyter gleden av å ha førsterett til den beste maten og kunne parre seg med hunnene. Men som sin forgjenger er også Luthor omgitt av rivaler som står klare til en dag kaste ham og overta rollen som apedynastiets alfahann.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:29 Raja krever mer effektivitet i jernbanearbeidet00:23 Kongressen stiller ikke Trump for riksrett etter Twitter-meldinger23:53 Rumener utnevnt til ny visegeneralsekretær i NATO23:45 Dropper tiltalen mot Kevin Spacey23:45 Johnson og Hunt gjorde sin siste tv-opptreden før ledervalget23:05 Slagsmål med macheter og balltrær i Oslo23:05 Regjeringen vil gjøre det lettere å søke opptak ved offentlige fagskoler23:00 Juniorjentene til semifinale i håndball-VM22:56 Tidligere Lyn-spiller matchvinner da Nigeria tok bronsen i afrikamesterskapet22:49 Påtalemyndigheten i Massachusetts frafaller tiltale mot Kevin Spacey22:40 Konradsen gikk foran da Rosenborg sikret avansement til 2. kvalikrunde i mesterligaen22:32 Syklist alvorlig skadd i ulykke i Levanger22:15 Irans utenriksminister anklager USA for «økonomisk terrorisme»22:12 USAs atomvåpenplasseringer avslørt ved et uhell21:51 Bjørn på rømmen i italiensk skog21:12 Dømt til fengsel for oppfordre kjæresten til selvmord21:11 USA har kastet ut Tyrkia fra F-35-programmet21:07 Kvinne omkom i steinras på Litledalshornet i Ørsta20:25 WHO: Ebolautbruddet i Kongo er en global krise20:04 Bjørn skutt i Hedmark19:06 Norge bryter EUs krav for tvangsreturer av asylsøkere19:04 100 skjeletter fra middelalderen funnet i Tyskland18:52 Retten mener det er økt fare for at Krekar kan stikke av18:38 Dansk bilimportør dømt for å ha brukt Ai Weiwei-kunst i reklame18:30 – Fire personer halshogd i Egypt18:03 Bellona varsler full kamp mot tysk prøveboring nær Lofoten17:57 Voldssiktet par får ikke være sammen med babyen sin17:43 Maren Uelands familie vil bruke oppreisning i marokkanske fengsler17:26 Amundsen var på fisketur. Facebook tok agnet17:23 Meling: En skandale og skammens dag17:01 Ida filmet idylliske Stryn – plutselig braste bilen forbi teltene16:56 «El Chapo» dømt til livstid i amerikansk fengsel16:51 Italias justisdepartement vil be om at Krekar utleveres16:04 – Rett og slett et overgrep mot forsvarsløse mennesker15:37 Tyrkisk diplomat drept i Irak15:21 Drikkevannet i Askøy kommune er friskmeldt15:11 17-åring scoret i ny Solskjær-seier15:02 Amerikansk rapper fengslet i Sverige: – Situasjonen er skandaløs14:59 Miljødirektoratet sier ja til tysk prøveboring nær Lofoten14:51 Solberg: Krekar pågrepet for å utleveres til Italia14:22 Fem år siden MH17-styrten - nærmere et svar14:12 Ap lei av luftambulansekrisen – forlanger at Høie tar grep13:48 Syklist døde etter ulykke i Nordland13:44 Treneren mener Kristoff har tre vinnersjanser igjen i Tour de France13:40 Kilde: Fransk påtalemyndighet går inn for tiltale mot Air France13:25 Nå kommer sommeren til Nord-Norge13:15 Rundt 2.000 eldre demonstrerer i Hongkong13:07 Krekar varsler videre kamp13:06 Voldssiktet far vil ha opphevet besøksforbud mot baby12:49 Krekar varsler videre kamp: – Dette er en falsk sak12:44 Brasil varsler ny gransking av Amazonasfondet11:46 Siktet mann i 40-årene kan trolig avhøres denne uken etter dødsfall i Telemark11:32 New York øker aldersgrensen for røyking til 21 år11:19 Etterlyst kvinne stakk av fra politiet i Oslo11:11 Mann drept i forbindelse med knivran i Göteborg11:09 Italia har fortsatt ikke bedt om utlevering av terrordømte11:06 Arsenal-manageren varsler store signeringer11:03 100 kameraer skal forebygge overfall i rekordlang sykkeltunnel i Bergen11:01 Sp-nestlederens oljeselskap med milliardomsetning10:50 Flere tilfeller av harepest påvist i Sør-Norge10:48 Steve Bruce ny Newcastle-manager10:37 Clas Ohlson tilbakekaller vannkoker10:16 Joey Barton siktet for angrep på manager10:15 Hoffet ville ha lavere pensjonsalder for kongens sjåfører10:07 Uten flaks kunne Ingrid (86) blitt borte for alltid10:01 Politiet undersøker sak om kvinne som var strandet på holme09:38 – Det blir ikke pumpet dritt ut i fjorden!09:28 Canada etterforsker tyveri ved militært forskningssenter08:53 Ingen vet hva Krekar har kostet Norge08:53 Mullaen norske myndigheter aldri blir kvitt08:38 Salvini sier trusler mot ham førte til stort våpenbeslag08:36 Bondevik advarer Solberg mot koalisjon i Persiabukta08:13 Elvestuen hyller Von der Leyens klimaambisjoner08:09 Russland stenger døren for flere opposisjonskandidater i forbindelse med Moska-valget08:00 Falla vil bli mer kynisk07:54 Solskjær vil bygge laget rundt Pogba: – Paul er en fantastisk spiller07:41 Puerto Ricos guvernør nekter å gå av etter skandale07:33 Omsetningsvekst for Aker Solutions07:15 Zucca: – Det blir Vålerenga eller Frisk Asker06:27 Barnesoldater på begge sider i Jemen06:15 Dette skjer i dag06:00 Mørk på plass i Romania: Måtte si nei til landslaget05:30 Ueland-familien håper på dom i Marokko05:29 Dette skjedde i natt05:15 Partiene ruster seg til valgkampinnspurt05:12 Hundrevis av migranter håper å slippe inn i USA før nye forskrifter04:22 Hetebølge i verdens nordligste bosetning04:15 Bitcoins Norge varsler kundeutbetalinger03:43 Tidligere høyesterettsdommer i USA død03:42 Nordmenn kjøper mindre rødt kjøtt03:26 Tidligere guvernør vurderer å stille mot Trump03:06 Representantenes hus fordømmer Trumps rasistiske tvitring03:02 Mann fløyet til sykehus etter mopedulykke02:25 Tre biler i brann i Langesund01:39 Nordmenn flest kildesorterer gjerne for klimaet – få dropper kjøtt og fly01:26 USA nekter fire generaler fra Myanmar adgang00:49 Iran bistår savnet tankskip00:08 Facebook: – Vi fjerner innlegg som støtter farlige personer23:49 Tre tiltalt for journalistdrap på Malta i 201723:19 Kramp-Karrenbauer blir ny forsvarsminister i Tyskland
Siste nytt
00:29NorgeRaja krever mer effektivitet i jernbanearbeidet00:23VerdenKongressen stiller ikke Trump for riksrett etter Twitter-meldinger23:53VerdenRumener utnevnt til ny visegeneralsekretær i NATO23:45VerdenDropper tiltalen mot Kevin Spacey23:45VerdenJohnson og Hunt gjorde sin siste tv-opptreden før ledervalget23:05NorgeSlagsmål med macheter og balltrær i Oslo23:05NorgeRegjeringen vil gjøre det lettere å søke opptak ved offentlige fagskoler23:00SportJuniorjentene til semifinale i håndball-VM22:56SportTidligere Lyn-spiller matchvinner da Nigeria tok bronsen i afrikamesterskapet22:49VerdenPåtalemyndigheten i Massachusetts frafaller tiltale mot Kevin Spacey22:40SportKonradsen gikk foran da Rosenborg sikret avansement til 2. kvalikrunde i mesterligaen22:32NorgeSyklist alvorlig skadd i ulykke i Levanger22:15VerdenIrans utenriksminister anklager USA for «økonomisk terrorisme»22:12VerdenUSAs atomvåpenplasseringer avslørt ved et uhell21:51VerdenBjørn på rømmen i italiensk skog21:12VerdenDømt til fengsel for oppfordre kjæresten til selvmord21:11VerdenUSA har kastet ut Tyrkia fra F-35-programmet21:07NorgeKvinne omkom i steinras på Litledalshornet i Ørsta20:25VerdenWHO: Ebolautbruddet i Kongo er en global krise20:04NorgeBjørn skutt i Hedmark19:06NorgeNorge bryter EUs krav for tvangsreturer av asylsøkere19:04Verden100 skjeletter fra middelalderen funnet i Tyskland18:52NorgeRetten mener det er økt fare for at Krekar kan stikke av18:38MotorDansk bilimportør dømt for å ha brukt Ai Weiwei-kunst i reklame18:30Verden– Fire personer halshogd i Egypt18:03NorgeBellona varsler full kamp mot tysk prøveboring nær Lofoten17:57NorgeVoldssiktet par får ikke være sammen med babyen sin17:43NorgeMaren Uelands familie vil bruke oppreisning i marokkanske fengsler17:26NorgeAmundsen var på fisketur. Facebook tok agnet17:23NorgeMeling: En skandale og skammens dag17:01NorgeIda filmet idylliske Stryn – plutselig braste bilen forbi teltene16:56Verden«El Chapo» dømt til livstid i amerikansk fengsel16:51NorgeItalias justisdepartement vil be om at Krekar utleveres16:04Norge– Rett og slett et overgrep mot forsvarsløse mennesker15:37VerdenTyrkisk diplomat drept i Irak15:21NorgeDrikkevannet i Askøy kommune er friskmeldt15:11Sport17-åring scoret i ny Solskjær-seier15:02VerdenAmerikansk rapper fengslet i Sverige: – Situasjonen er skandaløs14:59NorgeMiljødirektoratet sier ja til tysk prøveboring nær Lofoten14:51NorgeSolberg: Krekar pågrepet for å utleveres til Italia14:22VerdenFem år siden MH17-styrten - nærmere et svar14:12PolitikkAp lei av luftambulansekrisen – forlanger at Høie tar grep13:48NorgeSyklist døde etter ulykke i Nordland13:44SportTreneren mener Kristoff har tre vinnersjanser igjen i Tour de France13:40VerdenKilde: Fransk påtalemyndighet går inn for tiltale mot Air France13:25NorgeNå kommer sommeren til Nord-Norge13:15VerdenRundt 2.000 eldre demonstrerer i Hongkong13:07NorgeKrekar varsler videre kamp13:06NorgeVoldssiktet far vil ha opphevet besøksforbud mot baby12:49NorgeKrekar varsler videre kamp: – Dette er en falsk sak12:44VerdenBrasil varsler ny gransking av Amazonasfondet11:46NorgeSiktet mann i 40-årene kan trolig avhøres denne uken etter dødsfall i Telemark11:32VerdenNew York øker aldersgrensen for røyking til 21 år11:19NorgeEtterlyst kvinne stakk av fra politiet i Oslo11:11VerdenMann drept i forbindelse med knivran i Göteborg11:09NorgeItalia har fortsatt ikke bedt om utlevering av terrordømte11:06SportArsenal-manageren varsler store signeringer11:03Norge100 kameraer skal forebygge overfall i rekordlang sykkeltunnel i Bergen11:01PengerSp-nestlederens oljeselskap med milliardomsetning10:50NorgeFlere tilfeller av harepest påvist i Sør-Norge10:48SportSteve Bruce ny Newcastle-manager10:37PengerClas Ohlson tilbakekaller vannkoker10:16SportJoey Barton siktet for angrep på manager10:15PengerHoffet ville ha lavere pensjonsalder for kongens sjåfører10:07Helse og livsstilUten flaks kunne Ingrid (86) blitt borte for alltid10:01NorgePolitiet undersøker sak om kvinne som var strandet på holme09:38Norge– Det blir ikke pumpet dritt ut i fjorden!09:28NorgeCanada etterforsker tyveri ved militært forskningssenter08:53NorgeIngen vet hva Krekar har kostet Norge08:53NorgeMullaen norske myndigheter aldri blir kvitt08:38VerdenSalvini sier trusler mot ham førte til stort våpenbeslag08:36NorgeBondevik advarer Solberg mot koalisjon i Persiabukta08:13NorgeElvestuen hyller Von der Leyens klimaambisjoner08:09VerdenRussland stenger døren for flere opposisjonskandidater i forbindelse med Moska-valget08:00SportFalla vil bli mer kynisk07:54SportSolskjær vil bygge laget rundt Pogba: – Paul er en fantastisk spiller07:41VerdenPuerto Ricos guvernør nekter å gå av etter skandale07:33NorgeOmsetningsvekst for Aker Solutions07:15SportZucca: – Det blir Vålerenga eller Frisk Asker06:27VerdenBarnesoldater på begge sider i Jemen06:15NorgeDette skjer i dag06:00SportMørk på plass i Romania: Måtte si nei til landslaget05:30NorgeUeland-familien håper på dom i Marokko05:29NorgeDette skjedde i natt05:15NorgePartiene ruster seg til valgkampinnspurt05:12VerdenHundrevis av migranter håper å slippe inn i USA før nye forskrifter04:22VerdenHetebølge i verdens nordligste bosetning04:15NorgeBitcoins Norge varsler kundeutbetalinger03:43VerdenTidligere høyesterettsdommer i USA død03:42NorgeNordmenn kjøper mindre rødt kjøtt03:26VerdenTidligere guvernør vurderer å stille mot Trump03:06VerdenRepresentantenes hus fordømmer Trumps rasistiske tvitring03:02NorgeMann fløyet til sykehus etter mopedulykke02:25NorgeTre biler i brann i Langesund01:39NorgeNordmenn flest kildesorterer gjerne for klimaet – få dropper kjøtt og fly01:26VerdenUSA nekter fire generaler fra Myanmar adgang00:49VerdenIran bistår savnet tankskip00:08NorgeFacebook: – Vi fjerner innlegg som støtter farlige personer23:49VerdenTre tiltalt for journalistdrap på Malta i 201723:19VerdenKramp-Karrenbauer blir ny forsvarsminister i Tyskland
Populært